Dodaj do ulubionych

Torrenty - kara

12.09.10, 21:40
Wiem, że ściąganie z torrentów jest nielegalne, ale czy znacie jakieś przypadki, żeby w praktyce ktoś w Polsce za to beknął?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Torrenty - kara 12.09.10, 22:52
      Mam jakieś przebłyski, że kilka lat temu, jakiś lokalny operator internetowy beknął za serwer na którym użytkownicy sieci osiedlowej wymieniali się filmami, ale nie przypominam sobie nic o karach dla użytkowników. Z tego co pamiętam, to sprawa technicznie nie dotyczyła torrentów, ale huba DC.

Nie przypominam sobie aby w ostatnich latach w naszym kraju skazano osobę prywatną za torrenty. Zakładam, że organizacje wymuszające prawa autorskie nagłośniłyby sprawę w mediach, aby zastraszyć innych użytkowników takich sieci.

Z tego co rozumiem obserwując media, to najlepsze stosunki z policją i prokuraturą utrzymuje BSA, oni zajmują się wyłącznie oprogramowaniem i ograniczają się do małych i średnich firm i osób prowadzących działalność gospodarczą. (Sponsorom BSA nie zależy na ograniczeniu darmowej reklamy i szkolenia użytkowników jakie zapewnia dostępność oprogramowania w warunkach domowych bez ponoszenia kosztów licencji).

Społeczne przyzwolenie na prywatne naruszanie ustawy o ochronie praw autorskich jest w naszym kraju tak duże, że wydawcy składający się na utrzymanie organizacji wymuszających prawa autorskie, mogą obawiać się skali nagonki nich, gdyby uprzykrzyli życie niewinnemu człowiekowi (przed oczyma wyobraźni mam pierwszą stronę faktu czy SE).
      • Gość: kacer Re: Torrenty - kara IP: *.internetia.net.pl 07.01.11, 20:25
        polecam stronkę
        www.napisy.jcom.pl
        to jedyna dobra strona do szukania napisów....

Linki do stron z napisami i darmowe torrenty...

| Napisy do Filmów | DiVx - XviD - DVD | Darmowe Torrenty |
    • ak-69 Re: Torrenty - kara 13.09.10, 00:06
      Jakby policja miała się zajmować pojedynczymi domowymi piratami zabrakłoby im czasu na inne ważniejsze sprawy. Pewnie jak już się za kimś rozglądają, to za dystrybutorami sprzedającymi setki, tysiące płyt i okradającymi producentów z milionów, a nie paru tysięcy zł.
      • Gość: usenet nie torrenty - tylko usenet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.10, 22:15
        Naloty odpowiednich służb jak najbardziej były i są. Są to z reguły spektakularne akcje na wniosek zagranicznych służb albo związane z polskimi serwisami typu odsiebie czy chomikuj. Dytyczą zwykle osób, które udostepniają nielegalnie content. Dotyczy to zwłaszcza wszystkich serwisów typu share.
        Zamiast torrentów polecam stary dobry Usenet - to wbrew pozorom rozwiązanie dla wszystkich, choć troszke bardziej skomplikowane. www.usenet.info.pl i nie mówcie mi prosze o Pobieraczku ;)
    • Gość: gosc bezpieczne p2p IP: 62.148.76.* 17.09.10, 15:01
      wejdz na hideipvpn.pl - poczytaj (albo poszukaj czegos podobnego)
      zaloz konto i z "wirtualnym" IP, ktore ukryje Twoje prawdziwe mozsz z p2p anonimowo (i bezpiecznie) sciagac co chcesz. Twoje IP dla przeszukujacych takie sieci bedzie niewidoczne.
    • Gość: Marta Re: Torrenty - kara IP: *.tepsanet.com 01.07.11, 14:27
      Witam. Moj brat niedawno sciagal muzyke z internetu przez utorrent a teraz przyszlo nam pismo w ktorym jest wezwanie do zaplaty ugodowej sumy 700 zl za rozpowszechnianie i naruszenie praw autorskich. Nie wiem co o tym sadzic. warto isc po porade do prawnika?
      • marches Re: Torrenty - kara 31.12.12, 08:45
        z pobieraniem nie ma problemów, ja ściągam torrenty i na razie jest spokój
    • Gość: zastraszona Re: Torrenty - kara IP: *.cmdnnj.fios.verizon.net 06.08.11, 15:36
      ja wlasnie dostalam pismo od operatora ze maja nakaz sadowy na udostepnienie moich danych osobowych i bedzie sprawa. najgorsze jest to ze nie wiem jakiej kary moge sie spodziewac. wiem tylko jedno NIGDY wiecej
    • Gość: Francie Re: Torrenty - kara IP: *.xd-dynamic.ctbcnetsuper.com.br 31.05.12, 15:38
      Film Przetrwanie (2012) jest super! Polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka