Dodaj do ulubionych

W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi

• 4v Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:52
      Szkoda że zbadali tylko elitę świata.... bardziej by mnie te mniej rozwinięte kraje ciekawiły.
      No i niby błędów się nie ustrzegli, ale próbowali być skrupulatni - nawet Gujanę Francuską zaznaczyli na mapie, jako że też ją badania objęły :D
    • pxyz Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:54
      Same dzieci nieostrady tu piszą. Wychylcie nosa ciut dalej niż Wasze cztery ściany. Przecież to sa dane rpviderów internetu. A do nich nie zalicza się wyłącznie TPSA. Nie tylko prywatnki użytkownicy, ale firmy, instytucje, etc.
    • grundol1 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 12:54
      Widać, że do komentowania zabrały się dzieci neostrady, które nie rozumieją co oznacza średnia. Jeśli 9 osób ma neostradę 2Mb, a 1 UPC 50 Mb, to średnia wyjdzie prawie 7Mb. Co do ceny to trudno się odnosić bez wiedzy z jakiego okresu były brane dane.
    • marrt16a Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 13:10
      Warto spojrzeć na raporty dostępne na stronie www.szerokopasmowapolska.pl - Internet może i szybki, ale tylko w głównych miastach...
    • demaskator30 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 13:24
      tutaj cene za 1Mb/s mozno zawyzaja operatorzy mobilni , przyklad chocby nowej oferty Playa, 1MB/s -39 zł , czyli prawie dokladnie te 13$
    • siewen2011 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 13:24
      Internet drogi? Mam 20Mb łącze wraz z kablówką i HBO HD, za które płacę razem 119zł/ mc... Nie będę zdradzał dostawcy, ale jeden z kilku czołowych na rynku.
    • siewen2011 Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 13:37
      Dla przykładu z UK, tak uwielbianego przez wszelkich porównywaczy Polski do "zachodu".
      Największy dostawca internetu BT.
      Pakiet DO - 20mb/s kosztuje miesięcznie 38GBP i to jest TYLKO internet i linia telefoniczna w najtańszej opcji. Do kompletu należy jeszcze doliczyć telewizję SKY w pakiecie HD za 50GBP/mc i robi się 88GBP/mc.
      W dupie z uśrednianiem. Niech sobie każdy sam policzy ile by go kosztowała usługa w Polsce, a ile na tzw "zachodzie".
    • wandering_star Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 13:45
      ja mieszkam w angli i za 1MB płacę 25 funtów to jest coś koło 90 zł - to jest dopiero zacofanie
    • bromex Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 14:27
      Tani i szybki internet w USA??? Hahahaha. W Warszawie prędkość i cena usług bije na głowę cała super metropolię Chicago z większą liczbą ludności. Kto robił to zestawienie? W Chicago nie dość, że płacisz powiedzmy 70$ na miesiąc za 10 Mbit, to i tak nie wyciągniesz nawet połowy. Amerykanie są 100 lat za Europą.
    • maciejkozlowski Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 14:44
      Oj nie marudzcie. Pamietam jek 3 razy załatwiałem zwykły telefon i brałem zaswiadczenia od ordynatorów, profesorów.... aby mieć za 2 lata a nie za 6. Zapomniało sie ?
    • martoniusz Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 14:44
      A ja dalej w Dialogu, na firme place 76,60 zl. za 1 Mb. Rozboj w bialy dzien! To jest prawie 28 USD.
    • ajatuse Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 15:24
      bo Polska to najdroższa bida na świecie
    • voyshick Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 15:48
      boshe, biarac pod uwage wszystkie kraje swiata (a nie tylko te uczestniczace w tym tescie), Polskie lacza sa na 47 miejscu pod wzgledem download i na 49 pod wzgledem upload www.speedtest.net/global.php#0. Kolejny artikulik ku pokrzepieniu serc Polakow...
    • karoryfel Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 16:05
      @voyshick: wiesh, to tylko średnie korzystających z tego konkretnego testu, nie muszą być miarodajne.
    • bruno_ja Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 16:06
      @nerassim "Zapominacie tylko, że w Polsce przysługuje nam ulga podatkowa na internet w wysokości do 760zł - w moim przypadku oznacza to, że internet mam za darmo."
      Ulga internetowa odlicza się od dochodu, a nie od należnego podatku. Faktycznie zapłacisz podatek niższy o 136,8 PLN (jeśli łapiesz się w 18% podatek)
    • karoryfel Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 16:07
      Wybaczcie dubla, ale tak mnie naszło: jak ktoś nie łączył się przez 0202122 i nie ściągał jednego zdjęcia przez 20 minut, nie doceni tego co mamy :)
    • bruno_ja Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 16:51
      @karoryfel święta prawda.
    • voyshick Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 01.03.11, 18:52
      @karoryfel a dlaczego by nie? wlasnie testy z tej stronki sa miarodajne, pokazuja rzeczywiste srednie predkosci wszystkich uzytkownikow, z malej wioski jak i duzego miasta ze WSZYSTKICH KRAJOW SWIATA. strona ta jest bardzo popularna, poparz na ilosc wygenerowanych testow. z tego mozna wlasnie stworzyc reprezentacyjna grupe na danym obszarze.

"Nasza średnia prędkość wyliczona została na 7,5 Mb/s. Ten wynik ustawia nasza dumną ojczyznę w światowej pierwszej dziesiątce."

Taaa... w pierwszej dziesiatce swiata... Jak juz cos to w pierwszej dziesiatce z 30 krajow ktore braly udzial w tescie. Nie widzisz tego?
    • soth3d Re: W Polsce Internet szybki, ale bardzo drogi 02.03.11, 07:14
      Korea druga???
      speedtest.net/global.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka