Dodaj do ulubionych

Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w Andr...

• zeloran Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 14:27
      To, co wydaje mi sie najwazniejsze w tej calej sytuacji to kompletne rozmycie sie ODPOWIEDZIALNOSCI. Google daje ciala wypuszczajac dziurawy system ale niemoznosc ugrejdu czy chociazby zalatania zwala na producentow a ci na operatorow a ci z powrotem na gugla. Istny burdel.

Moje pytania jest krotkie: Kogo mam pozwac, jesli taki malware wykreci mi rachunek na tysiaka??? Gugla, Samsunga czy Orange???

Zeby nie bylo to mialem podobny przypadek w sklepie Jobsa. Kilkuletnie konto w Itunes zostalo zhakowane przez chinskiego wyjadacza. Haslo bylo krotkie, proste i nigdy nie zmieniane a cala kasa wyparowala ( ca 100$). Roznica jest taka, ze odpowiedzialnosc Apple wzielo na siebie ( choc nie musialo) i kasa wrocila na konto po 48h.
      Taka jest roznica miedzy OSem a prawieOSem. Prawie robi tu spora roznice,
    • gazetowicz007 Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 14:37
      > w WP7 mozesz liczyc na aktualizacje z poprawkami

brzmi niezle
      zalozenie na pewno dobre
      ale jak w praktyce?
      ile autualizacji i ile poprawek otrzymali do tej pory uzytkownicy MP7?
    • kretynofil Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 14:44
      @gazetowicz007:

Do tej pory dostali pierwsza aktualizacje (ktora tez sie przy okazji pieknie wywalila :P) nastepna jest zapowiedziana za jakies dwa tygodnie (i ta dolozy Copy&Paste) i jeszcze jedna pozniej w ciagu roku doda obsluge multitaskingu.
    • bas44 Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 14:58
      Kilka miesięcy temu zmieniłem iphona3 na Samsunga Galaxy S - wydawało mi się, że sprytnie oszczędzam i z początku byłem nawet zadowolony. Na Androidzie 2.1 mam jednak straszne lagi, a oprogramowania nie można zaktualizować. Oficjalnie przez Samsung Kies nie ma aktualizacji, download mode jest u mnie zablokowane, a Kies Patcher wyświetla mi na wszystkich komputerach: "zainstaluj Samsung Kies". Nie muszę chyba dodawać, że jest on zainstalowany. Teraz na dokładkę dowiaduję się, że szachy na moim telefonie to trojan. Podpowie mi ktoś życzliwy co mam zrobić.
      Żałuję, że poskąpiłem na iphone4 - nie miałbym żadnych z ww. problemów
    • jacek007g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:00
      @kretynofil
      "Ja nigdy nie slyszalem o analogicznej sytuacji pod windows. I?"

To po co mówisz, że klienci tracą jak nie znasz przykładu kogoś poszkodowanego przez aplikację z And Market?

"A probowales uzywac oryginalnego oprogramowania?"

Rozumiem, że wszystko masz oryginalne, skoro tak stawiasz sprawę. Otóż przyznam się, używam "nielegalnego oprogramowania" :D ale nigdy przez to nie miałem problemów - po prostu dostaję od kogoś pendrive'a i ciach - antywirus informuje o paskudztwie. Przypadkowo w coś wejdę i znowu ciach - to samo zdarza się na platformach mobilnych, w tym na Androidzie, iOSie i pewnie w WP7 też będzie.

WP7 (nie mówie o wersji Mobile 6; 6.5)to można powiedzieć młoda platforma, Android jest dłużej na rynku. I zobaczymy za parę lat, jak będzie z tymi aktualizacjami, zobaczymy. Nie myśl, że Microsoft to "kochający klientów" producent oprogramowania. Z mojego doświadczenia (bardzo skromnego): Omnia i900 - po pierwszym tygodniu musiałem dać reseta do ustwień fabrycznych, później już nie wytrzymałem dalej z 6.0 i musiałem sam aktualizować do 6.5, Microsoft i Samsung wypieli na mnie d*pę. E51, krótko, bo Symbiana nie lubię, z tego co wiem to jesteś skazany tylko na tą wersję, co masz w fonie, do ^3 nie masz szans zaktualizować (brak w ogóle aktualizacji). iPhone 2G - nie można zaktualizować powyżej 3.1 iOS. Android (HTC Wildfire) - dostałem aktualizację do 2.2 ale do 2.3 pewnie nie dostanę, jak wiele modeli, więc jak widzisz każdy producent robi w ci*la klienta. A WP7? Poza tym że ma go garstka ludzkości, to zapewne będzie go czekał ten sam los co WM - czyli zaraz będziemy mieli dwurdzeniowe i z kamerkę przednią WP8, a telefonom z WP7 podziękują.
    • jacek007g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:04
      @bas44
      Zniszczyć Google za krzywdę którą ci zrobili. A tak na serio to się nie przejmować, sprzedać Galaxy S, i kupić Omnię 7. Ale już tak na serio, to uaktualnij do 2.2 bo można Galaxy S zaktualizować. Poza tym możesz zresetować telefon do ustawień fabrycznych. I możesz trochę poczytać na forum Androida, albo gdziekolwiek indziej, byle nie tu;)
    • jacek007g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:06
      @bas44
      Aha, na Markecie są dobre szachy, pod nazwą Chess Free, usuń tamte i instlauj od wiarygodnych źródeł (sprawdzaj producenta).
    • kretynofil Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:11
      @jacek007g:

"To po co mówisz, że klienci tracą jak nie znasz przykładu kogoś poszkodowanego przez aplikację z And Market?"

Bo klienci traca w wyniku polityki aktualizacji gugiela. Ja jestem jednym z nich. Nie, nie stracilem kasy z konta - wydalem kase na telefon kiedy gugiel obiecywal skonczyc z fragmentacja i od tego czasu wyszly juz trzy duze aktualizacje ktorych nie dostalem.

"Rozumiem, że wszystko masz oryginalne, skoro tak stawiasz sprawę"

Owszem. I nigdy nie mam problemow.

"po prostu dostaję od kogoś pendrive'a i ciach"

A co na tym pendrive dostajesz? Listy milosne czy moze muzyke/filmy/oprogramowanie?

"antywirus informuje o paskudztwie"

I na tym Twoje problemy polegaja? Ze antywirus sie odezwie?

Nie badz smieszny...

"Nie myśl, że Microsoft to "kochający klientów" producent oprogramowania."

Oczywiscie ze nie mam zludzen. Wiem natomiast ze od ponad 10 lat supportuja system operacyjny mimo iz w miedzyczasie wypuscili dwie nowe wersje i w ich dobrze pojetym interesie jest zaprzestac dostarczac poprawki.

A jednak nadal to robia.

"A WP7? Poza tym że ma go garstka ludzkości, to zapewne będzie go czekał ten sam los co WM - czyli zaraz będziemy mieli dwurdzeniowe i z kamerkę przednią WP8, a telefonom z WP7 podziękują."

Moze. Raczej nie. Wymagania telefonow z WP7 zostaly czytelnie (i przyszlosciowo) zdefiniowane i raczej bym sie nie spodziewal nowej generacji w ciagu 2-3 lat.

Natomiast historia pokazuje ze MS traktuje swoich klientow z szacunkiem (sorry, ale XP nigdy nie mial byc tak dlugo supportowany a Vista wbrew gminnej madrosci to dobry system) i nie sadze zeby tutaj mialo to wygladac inaczej.

Apple tez dostarcza aktualizacje mimo iz im to nie na reke (w koncu zarabiaja na sprzecie).

Natomiast w tym wszystkim najsmieszniejszy jest gugiel ktory znacznie lepiej wspiera telefony Apple niz te z Androidem. I to powinno wystarczyc jako komentarz...
    • strange_email Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:19
      No tak, znow glowny hejter kretynofil sie ujawnil. Dzizas chlopie, wez wyluzuj, juz sie podnieciles i wyzywasz ludzi od synkow i sweterkow.
      Ja nienawidze paczkow ale nie wypisuje pod kazdym artem dzisiaj, ze paczki jedza tylko sweterkowe synki grubasy i ze dali sie nabrac na oficjalna machine propagandowa wielkiego brata piekarza i ze niedugo zrobi im sie taka fragmentacja w brzuchu, ze sie zesraja. Albo gorzej, odbyt zablokuje im updates. Peace.
    • von.g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:20
      @podniecony_frustrat

>Czy moge pasc ofiara wirusa sciagajac aplikacje z oficjalnych witryn MS?

z witryny M$ nie mozesz (z witryny googla tez nie ) z M$ Marketplace mozesz (tak jak z android marketu).

>Czy moge pasc ofiara wirusa sciagajac program z AppStore? Nie, tez nie moge.

Tak mozesz , bo NIE MA SYSTEMU KTORY BRONI CIE PRZED INSTALACJA TROJANOW (www.funkyspacemonkey.com/spyphone-ni)

>Nie, synku. 99,2% sluchawek ktore sa podatne nie jest dla mnie marginalne.

I na 99,2% sluchawek jest patch synku. I to w ciagu 24h od ujawnienia problemu.

>Tego konkretnego trojana. Nie rozwiazuje problemu luki w systemie.

To powiedz nam znawco jak dziala luka i skad wiadomo ,ze ten patch nie pomoze na podobne tego rodzaju ataki?

>Jakiej cenzury, sweterku?

Takiej cenzury sweterku gdzie facet w czarnym swetrze mowi mi kiedy aplikacja z nagim biustem jest oki a kiedy nie. Zabraniajacego mi publikowac moje tresci poza oficjalnym sklepem . Albo wtedy gdy lysy szympans mowi mi na jakiej licencji moge sprzedawac moje aplikacje. To jest sweterku cenzura.

>Wiesz, mysle ze popularnosc Androida by "nieco" spadla gdybyscie reklamowali ten system jako "czasem trzeba ratowac go z terminala" - ale oczywiscie nie chcecie tego przyznac ;)

Tak samo jakbyscie przyznali ,ze po updejcie wp7 trzeba go oddac do sklepu i wymienic na nowy ale oczywiscie nie chcecie tego przyznac :)

>Oczywiscie ze pamietam. Szkoda ze nie pamietasz ciekawej prawidlowosci - ze smialismy sie z tego bledu razem, bo ja potrafie przyznac ze windows nie jest idealny.

Tak ale nie pamietam ,zebys mowil ,"omijac gowno szerokim lukiem..." choc problem dotyczyl wiekszej ilosci osob i byl powazniejszy.

>Ty natomiast bronisz przegranej sprawy z tepym uporem - a problem lezy u samych podstaw Androida.

Problem lezy w tym ,ze jako ktos kto musi placic za wszystko nie rozumiesz idei ktora lezy u podstaw tego systemu. Probowalem ci to tlumaczyc milion razy. jesli ja dzis zainstaluje androida na swojej produkcji sprzecie i ci go sprzedam. to na jakiej podstawie rzadasz od googla czegos?

>Wiesz, przeszkadzaloby mi gdybym mial z tego powodu jakiekolwiek problemy - ale glupi firewall w routerze zabezpieczal mnie przed problemami...

I wylaczenie jakiejs uslugi (Samby chyba). Za to konsolka ci przeszkadza.

>Roznica jest taka ze w WP7 mozesz liczyc na aktualizacje z poprawkami

Pol roku i jedyna aktualizacja jaka przyszla nie dosc ,ze zbrickowala czesc telefonow to jeszcze nic nowego nie przyniosla. za rok pojawi sie wp8 i zostaniesz na lodzie jak windows mobile.

@zeloran
      >Google daje ciala wypuszczajac dziurawy system ale niemoznosc ugrejdu czy chociazby zalatania zwala na producentow

Kolejny geniusz ktory nie rozumie co kupuje i od kogo?

>Kogo mam pozwac, jesli taki malware wykreci mi rachunek na tysiaka??? Gugla, Samsunga czy Orange???

Samsunga.
    • jacek007g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:30
      "A co na tym pendrive dostajesz? Listy milosne czy moze muzyke/filmy/oprogramowanie?"

Dokumenty, projekty w AC itd. Często muszę zanieść jakiś projekt i zawsze mam później jakiegoś wirusa.

"I na tym Twoje problemy polegaja? Ze antywirus sie odezwie?"

Na tym, że antywirus czasami się nie odezwie, i trzeba formatować, bo kuracja mało by pomogła;) A czasami co się działo z Windowsem, to bajka:D OCzywiśćie nic do systemu tego nie mam, już gdzieś o tym pisałem w komentarzach.

Co do WP7, pamiętaj o tej rozmowie za 2-3 lata:)

A znowu co do aktualizacji w Androidach: jest to zdecydowanie wina po stronie PRODUCENTA TELEFONU! Już wyprzedzam twoje pytanie o Nexus One - dostanie 2.3. A co do reszty: luknij sobie w statystki o aktualizacji Androida w telefonach od poszczególnych producentów. Najlepiej wychodzi HTC, który da HTC Desire Gingerbreada, a taki Samsung np. olał już tyle swoich słuchawek, że nie warto wspominać (podobnie Motorola). 2.3 ma takie same wymagania jak 2.2 i 2.1, ale producenci mają gdzieś to, nie chcą wspierać starych modlei i tyle. Google nic do tego nie ma. Chociaż sam bez winy nie jest, bo przesadzają z tą fragmentaryzacją (chyba źle napsiałem te słowo;)) Inni producenci też olewają równo swoich kilentów i ich telefony. Już podałem przykład iPhone (jest to problem na mniejszą skalę bo to tylko parę modeli np. 2G i Touch).
    • kretynofil Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:36
      @von.g:

"z witryny M$ nie mozesz (z witryny googla tez nie ) z M$ Marketplace mozesz"

Przyklad?

"Tak mozesz , bo NIE MA SYSTEMU KTORY BRONI CIE PRZED INSTALACJA TROJANOW"

Systemu informatycznego? Nie, oczywiscie. Procedury potrafia Cie przed tym uchronic.

"I na 99,2% sluchawek jest patch synku. I to w ciagu 24h od ujawnienia problemu."

Tylko ze na 100% z tych 99,2% ten patch nie zostal dostarczony? Swietny system skoro poprawki do niego sa, tylko ze trzeba wymienic sprzet zeby je zainstalowac...

Tak na marginesie: czy googlowski G1 dostal ta aktualizacje? I dlaczego nie?

"To powiedz nam znawco jak dziala luka i skad wiadomo ,ze ten patch nie pomoze na podobne tego rodzaju ataki?"

Bo luka jest w kodzie wykonywalnym systemu i nie polega na braku pustego pliku w jakims katalogu.

"To jest sweterku cenzura."

To nie jest cenzura. To jest regulamin swiadczenia uslug.

"Tak samo jakbyscie przyznali ,ze po updejcie wp7 trzeba go oddac do sklepu i wymienic na nowy ale oczywiscie nie chcecie tego przyznac :)"

A mozesz to udokumentowac? Bo ja znalazlem tylko zrodla wskazujace na to ze trzeba telefon zrestartowac i tyle.

"Tak ale nie pamietam ,zebys mowil ,"omijac gowno szerokim lukiem..." choc problem dotyczyl wiekszej ilosci osob i byl powazniejszy. "

Powazniejszy? Mozna bylo w ten sposob uzyskac przywileje roota? Zainstalowac dodatkowe malware?

"Problem lezy w tym ,ze jako ktos kto musi placic za wszystko"

Nie musi. Chce. Bo wole zaplacic okreslona z gory kwote pieniedzy niz pozniej placic w nieskonczonosc swoim czasem, swoimi pieniedzmi i swoimi nerwami.

"to na jakiej podstawie rzadasz od googla czegos?"

Ja niczego nie zadam od gugiela. Ja tylko probuje informowac potencjalnych klientow zainteresowanych gownem od gugiela ze kupujac cokolwiek z androidem na pokladzie zostana w chamski sposob zostawieni na lodzie z dziurawym, niedorobionym systemem.

Ty tylko dodajesz ze mam racje i przestrzegasz ich ze oprocz tego ze dostana gowniany, dziurawy i niedorobiony system to wszelkie ich uwagi i komentarze zostana w najlepszym razie zignorowane lub bedzie sie ich obrazac jak Ty to robisz.

Bo umowmy sie: jako apostol gugiela dajesz tu bardzo proste przeslanie - jesli ktos kupi cokolwiek z androidem to frajer, to jego problem i nie ma prawa oczekiwac tego co wsrod innych producentow oprogramowania jest standardem.

"I wylaczenie jakiejs uslugi (Samby chyba). Za to konsolka ci przeszkadza. "

Nieprawda. Albo-albo.

I konsola mi nie przeszkadza - po prostu smieszy mnie to ze dziesiec lat "rozwoju" linuksa i miliony dolarow wpakowane w ten szajs przez gugiela - i nadal jesli jest problem zostaje tylko konsola...

"Pol roku i jedyna aktualizacja jaka przyszla nie dosc ,ze zbrickowala czesc telefonow "

Nie zbrickowala zadnych telefonow. Nie powiodla sie u niektorych i tyle. Telefony dzialaja w najlepsze.

"to jeszcze nic nowego nie przyniosla. za rok pojawi sie wp8 i zostaniesz na lodzie jak windows mobile."

Wiesz, producent obiecuje mi cos innego. Obiecuje oficjalnie.

A gugiel nie dosc ze obiecuje tylko przez webbrigades (zeby pozniej sie wszystkiego wyprzec) to historia pokazuje ze za kazdym razem klamie.
    • kretynofil Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 15:43
      @jacek007g:

"Dokumenty, projekty w AC itd. Często muszę zanieść jakiś projekt i zawsze mam później jakiegoś wirusa."

I jestes pewien ze zadnego z nich nie zlapales przy okazji instalacji nielegalnego oprogramowania?

"Na tym, że antywirus czasami się nie odezwie, i trzeba formatować, bo kuracja mało by pomogła;)"

I ponownie - skad wiesz ze to nie kwestia nielegalnego oprogramowania? Skad wiesz ze to koniecznie pendrive?

I dlaczego, do jasnej cholery, nadal nie wylaczyles AutoRun?!

"Co do WP7, pamiętaj o tej rozmowie za 2-3 lata:)"

Spoko loko, bede pamietal.

"Najlepiej wychodzi HTC,"

Widzisz - a ja mam HTC Hero, Androida 2.1 i jestem w czarnej dupie.

Czemu?

"Google nic do tego nie ma."

Oczywiscie ze ma. Pytanie: ile by kosztowalo gugiela zeby wprowadzic bardziej elastyczny model aktualizacji w Androidzie? Orzeszki.

Tyle ze to by sie partnerom nie spodobalo bo by nie bylo jak golic baranow nowymi sluchawkami co pol roku.

"Chociaż sam bez winy nie jest, bo przesadzają z tą fragmentaryzacją "

To nie jest fragmentacja. Wina gugla jest prosta - wydali niekompletny system prawieoperacyjny i potem "na hurra" latali go po kawalku.

Gdyby naprawde dopracowali androida to by nie trzeba bylo wypuszczac pietnastu wersji zanim zacznie toto dzialac.

Rzecz w tym ze gugiel nauczyl sie kultury "wiecznej bety" i tak traktuje uzytkownikow. O ile mozna to zrozumiec w sieci (bo nie musisz wymieniac komputera zeby zaktualizowac przegladarke) to w tym segmencie to jest kanal koszmarny...

"Inni producenci też olewają równo swoich kilentów i ich telefony. Już podałem przykład iPhone"

Tak, tylko jak juz kiedys pisalem: na pierwszym modelu iPhone odpalisz aplikacje napisana przez Googla (Google Docs); na wiekszosci telefonow z systemem Googla ona nie dziala bo ma za stara wersje Androida.

Gdzie sens, gdzie logika?!
    • occam Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 16:03
      kretynofil: Widzisz - a ja mam HTC Hero, Androida 2.1 i jestem w czarnej dupie.

--
      boś czarna dupa, która kurczowo trzyma sie ostatnich 3 miesięcy gwarancji. Juz kiedys to przedyskutowaliśmy :D
    • lodzermensz1 Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 16:14
      To już wiem, że następny telefon też będzie od Apple.
      No i tablety z Androidem też sobie raczej daruję.
      Niestety.
      I tutaj nie chodzi o lamentacje @kretynofila nad Google Docs i inne takie.
      Chodzi jedynie o to, że nad sklepem Androida nikt nie sprawuje kontroli.
    • cvbyui Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 16:16
      @von.g
      Google szybko usunol aplikacje

Tydzień to jest szybko? LOL

@von.g
      Rozumiem ,ze proponujesz mi model appla

Przecież ty masz model Apple'a, z tą różnicą, że niedziałający. Google usunęło aplikacje z marketu (czemu nikt nie krzyczy - jakim prawem?), tylko to już dla 200 tysięcy osób musztarda po obiedzie.

@von.g
      ZADEN SYSTEM NIE GWARANTUJE ,ZE APLIKACJA KTORA INSTALUJESZ NIE ZROBI CZEGOS INNEGO NIZ OBIECUJE

Ekosystem Apple to gwarantuje. Do tej pory nie mieli takich wtop, a gdyby coś, to wiem od kogo żądać pieniędzy.

@von.g
      No tak bo jak czegos nie mozna wyklikac to juz tragedia.

Kupujesz za ciężkie pieniądze samochód Google Car. Okazuje się, że ma wadliwy drążek kierowniczy, przez co wjeżdżąjąc w dziurę możesz wpakować się na drzewo albo na czołówkę z ciężarówką. Jednak zamiast listu z zaproszeniem do serwisu i przeprosinami musisz sobie znaleźć gdzieś w sieci, gdzie możesz odebrać za darmo dobry drążek i przeczytać szczegółową instrukcję wymiany. Nie dasz rady? Dasz radę. Tylko po jaką cholerę masz to robić, skoro zapłaciłeś za samochód ciężkie pieniądze?

@koles_ziom
      Ale oni ich nie sprzedają, to darmówki.

Jak w sklepie w ramach degustacji dostaniesz darmowe lody, od których dostaniesz salmonellozy, to nie będziesz miał pretensji do sklepu, bo lody były za free?

@von.g
      Google zalatal swoje komorki wczesniej (i Nexus One i S). Reszta producentow spisala sie gorzej

Jaki procent, pardon, promil udziału w rynku androidowych smartfonów ma Google?

@zeloran
      Kogo mam pozwac, jesli taki malware wykreci mi rachunek na tysiaka??? Gugla, Samsunga czy Orange???

Pisz pozwy na Berdyczów.

@von.g
      Samsunga.

Mógłbyś krótko uzasadnić? Appsa kupiłeś od Google'a, a nie od Samsunga.
    • jacek007g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 16:16
      @kretynofil
      O AutoRunie dowiedziałem się niedawno, żeby go wyłączyć gdy Microsoft wydał łatkę do Xp i Visty (troszkę późno, chociaż i tak przed chwilą skorzystałem z poradnika, pewnie starszego niż data wydania łatki od MS).
      Akurat jeżeli chodzi o ten konkretny przypadek (wirus tworzy skróty na penie i parę innych rzeczy) to załapany został z komputerów szkolnych, gdzie jest legalne oprogramowanie, więc wydaje mi się że ktoś go po prostu przyniósł z zewnątrz - czyli przyznaję ci rację, bo nie wiadomo skąd ten ktoś mógł to mieć na penie:)

Co do aktualizacji, to znowu, mówię że wina producentów, że nie aktualizują telefonów.
      Równie dobrze mógłbym nazwać betą WP7, bo nie ma funkcji, które dostało później po premierze. Czemu od razu tego nie zrobili? Podobnie iOS.
    • kretynofil Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 16:17
      @occam:

"boś czarna dupa, która kurczowo trzyma sie ostatnich 3 miesięcy gwarancji. Juz kiedys to przedyskutowaliśmy :D"

No tak.

Nie, prawda jest taka ze ta gwarancja, tak jak caly telefon, wisi mi kalafiorem. Po prostu wychodze z zalozenia ze szkoda mojego czasu na zabawe z jakimis ruskimi ROMami.

Pewnie zapytasz dlaczego w takim razie pisze na forum - taka mam robote ze ostatnio nie mam co robic a siedziec w biurze musze, to siedze i wypisuje te glupoty :)
    • kretynofil Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 16:26
      @jacek007g:

"O AutoRunie dowiedziałem się niedawno"

No to podziwiam upor, bo ja po jednej reinstalacji systemu bym doczytal co zrobic zeby nie musiec tego powtarzac :)

"Akurat jeżeli chodzi o ten konkretny przypadek (wirus tworzy skróty na penie i parę innych rzeczy) to załapany został z komputerów szkolnych, gdzie jest legalne oprogramowanie, więc wydaje mi się że ktoś go po prostu przyniósł z zewnątrz"

Otoz to: zbyt wysokie przywileje uzytkownikow, brak nadzoru nad oprogramowaniem, brak aktualizacji - i problem gotowy.

"Co do aktualizacji, to znowu, mówię że wina producentów, że nie aktualizują telefonów."

Rzecz w tym ze model sprzedazowy gugiela pod tytulem "sprzedaj i spie*dalaj" sprawia ze aktualizacje dla telefonow sa kosztowne w implementacji.

Producent telefonu powinien odpowiadac tylko za sterowniki do sprzetu; producent systemu za caly system operacyjny, Skad pomysl ze producent sluchawek bedzie odpowiadal za kod ktory zajmuje sie odtwarzaniem muzyki czy pozycjonowaniem okien?!

To jakas paranoja od samego poczatku.

Paranoja, co warto podkreslic, cholernie problematyczna w przeszlosci. Strasznie duzo tutaj jest psioczenia na Windows Mobile czy Symbiana - a oba te systemy cierpialy wlasnie z tego powodu ze koniecznosc angazowania producenta sluchawki w aktualizacje sprawia ze sa one olewane (aktualizacje) i telefon za szybko sie starzeje, jego problemy nie sa rozwiazywane.

Oczywiscie, to samo dotyczy iOS czy BlackBerry - tyle ze tam producent sluchawki jest jednoczesnie producentem oprogramowania.

A z gugielem jest tak ze nikt systemu nie pisze. Tak jak napisal Zeloran: nikt za nic nie ponosi odpowiedzialnosci. Sorry, ale to jest smieszne...

"Równie dobrze mógłbym nazwać betą WP7, bo nie ma funkcji, które dostało później po premierze. Czemu od razu tego nie zrobili? Podobnie iOS."

Tylko ze ponownie - nie musisz wymieniac hardware co pol roku zeby dostac aktualizacje oprogramowania..

I w tym caly problem!
    • von.g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 16:52
      >Przyklad?

Przyklady sie pojawia jak ktos wreszcie zacznie pisac cos pod wp7. Zwykly zdrowy rozsadek i minimalne zrozumienie dzialania systemu operacyjnego daja Ci odpowiedz. Nie da sie uniemozliwic uzytkownikowi instalacji trojana. Przyklad z AppStora zignorowales a pokazuje ,ze nawet scisla kontrola aplikacji nic nie da.

>Systemu informatycznego? Nie, oczywiscie. Procedury potrafia Cie przed tym uchronic.

Skoro nawet oficjalne produkty M$ , Appla czy Googla maja bugi to jak niby procedury maja cie przed czyms obronic.

>Swietny system skoro poprawki do niego sa, tylko ze trzeba wymienic sprzet zeby je zainstalowac...

Dobrze wiesz ,ze nie trzeba. Jak ktos ma cie traktowac powaznie skoro masz telefon , dostales na niego updejt ale uparcie twierdzisz ,ze musiales wymienic sprzet. Skoro nie musiales. Zreszta takich przypadkow jest sporo. M$ olal uzytkownikow windows mobile. Nokia olala uzytkownikow starsych telefonow. Apple tez olewa starsze iPhony.

>Tak na marginesie: czy googlowski G1 dostal ta aktualizacje? I dlaczego nie?

Z przyczyn technicznych nie mozne dostac nowego updejtu. Zainstalowalem patcha. Zyje!!!!!

>Bo luka jest w kodzie wykonywalnym systemu i nie polega na braku pustego pliku w jakims katalogu.

To czemu pusty plik pathuje? Na czym polega ta luka w kodzie wynonywalnym? Poprosze szczegoly

>A mozesz to udokumentowac? Bo ja znalazlem tylko zrodla wskazujace na to ze trzeba telefon zrestartowac i tyle.

Naprawde nie udawaj inteligentnego inaczej. Rozmawialismy o tym i sam tego linka podales :

"Tried hard reset with phone to no avail. Returned it to AT&T store for exchange. The original (now-bricked) phone had ..."

answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp7-sync/update-bricked-my-phone/fc369158-0e2d-4c30-93e0-d749bacfc19e

>Powazniejszy? Mozna bylo w ten sposob uzyskac przywileje roota? Zainstalowac dodatkowe malware?

tak. Skrypt w necie pozwalal tylko na crashowanie maszyn , ale autor twierdzil ,ze wykozystujac luke mozna tez zdalnie uzyskac kontrole nad kompem.

Czemu wtedy nie informowales klientow m$ ,ze po chamsku zostali zostawieni na lodzie i przez miesiac byli zostawieni sami sobie z tym problemem?

>Ty tylko dodajesz ze mam racje i przestrzegasz ich ze oprocz tego ze dostana gowniany, dziurawy i niedorobiony system to wszelkie ich uwagi i komentarze zostana w najlepszym razie zignorowane lub bedzie sie ich obrazac jak Ty to robisz.

Zalosny jestes. Google usunol szkodliwe aplikacje blyskawicznie. :

"Took less than 5 minutes from first contact to pull! as well as remotely removing them from user?s devices"

A jak patrze na ten watek to jedyna osoba ktora kogos obraza jest apostol M$.

>dajesz tu bardzo proste przeslanie - jesli ktos kupi cokolwiek z androidem to frajer,

To sa twoje wymysly. Poprostu musi zadac poprawek od firmy od ktorej kupil telefon a nie od producenta systemu.

> nie ma prawa oczekiwac tego co wsrod innych producentow oprogramowania jest standardem

Zadawalem Ci to pytanie ,ale zawsze uciekasz od odpowiedzi. Czesc tego systemu napisal tez IBM. Czemu nie napiszesz do IBMa ,ze chcesz poprawke na swoj telefon?

>Nieprawda. Albo-albo.

Wow albo wylacze sambe albo postawie firewalla ,ze z tej samby nie da sie kozystac. Niezle albo albo geniuszu.

>Nie zbrickowala zadnych telefonow. Nie powiodla sie u niektorych i tyle. Telefony dzialaja w najlepsze.

Szkoda ,ze nawet na linkach ktore podeslales sa ludzie ktorzy zbrickowali telefony a support M$ oficjalnymi kanalami radzil co robic ze zbrikowanymi telefonami. Ale ty twierdzisz ze ich nie ma :)

>Oczywiscie ze ma. Pytanie: ile by kosztowalo gugiela zeby wprowadzic bardziej elastyczny model aktualizacji w Androidzie? Orzeszki.

A ile by kosztowalo IBMa wprowadzenie aktualizacji Androida? Orzeszki... A to sweterki!!! . Zaczynamy hater kampanie przeciw IBMowi za brak aktualizacji!
    • von.g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 17:10
      @cvbyui

>Tydzień to jest szybko? LOL

Czytaj ,ze zrozumieniem. Autor Guitar Solo Lite poinformowal Googla ,ze ktos mu ukradl aplikacje tydzien wczesniej a nie ,ze jest ona zarazona. I jak pisalem wyzej , tu google musi popracowac.

>Przecież ty masz model Apple'a, z tą różnicą, że niedziałający.

Nie nie mam. Google nie zabrania mi kozystania z innych marketow i publikowania na nich. Nie decyduje jaka licencje maja miec moje aplikacje. Nie odrzuca ich "bo duplikuja funkcjonalnosc iphona" itd.

>Ekosystem Apple to gwarantuje. Do tej pory nie mieli takich wtop, a gdyby coś, to wiem od kogo żądać pieniędzy.

Mieli:
      www.funkyspacemonkey.com/spyphone-ni

roznica jest taka ,ze tu autor zrobil to w celu udowodnienia , ze mechanizm jest mozliwy. Nie wiesz ile innych bylo w appstorze i zostalo po ciuchu usunietych.

>Tylko po jaką cholerę masz to robić, skoro zapłaciłeś za samochód ciężkie pieniądze?

Widzisz roznica polega na tym ,ze TY NIE KUPILES SYSTEMU OPERACYJNEGO. TY KUPILES TELEFON na ktorym jest DARMOWY SYSTEM OPERACYJNY i za niego odpowiada producent telefonu.
    • hens Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 17:50
      No i się zaczęło..........ANDROID
      Jakby kogoś w tyłek ukuł, czyli niezniszczalny Symbian
      A kto to robi ?
      System dla telefonów super, a dzieci NEO na księżyc
      Na h..... komu do tela fajerwerki,tak jak na klawiaturze tańczący zorbę idiota Kaczyński
    • cvbyui Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 17:57
      @von.g
      Mieli:
      www.funkyspacemonkey.com/spyphone-ni

Przeczytaj uważnie, potem jeszcze raz i kolejny, aż dotrze do ciebie, że ta aplikacja nie trafiła do AppStore. iOS jest niebezpieczny, bo developer może sobie zainstalować aplikację, która będzie śledziła jego samego. Łał...
    • kosztorysik Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 18:12
      Mi Lookout sprawdza przed zainstalowanie każdą ściągniętą aplikację. Od zawsze miałem w moim fonie aplikację działającą w tle, zabezpieczającą przed tego typi infekcjami.
    • von.g Re: Szkodliwe oprogramowanie czeka na ciebie w An 03.03.11, 18:35
      @cvbyui

>iOS jest niebezpieczny, bo developer może sobie zainstalować aplikację, która będzie śledziła jego samego. Łał...

"SpyPhone can be used to track the user's whereabouts and activities. It offers access to the keyboard cache, which contains all the words ever typed on the keyboard, except for words entered in password fields, effectively acting as a keylogger, he said. It accesses photos, which can be tagged with the date and location via the GPS coordinates. And a log showing the device's Wi-Fi connections also is accessible.
      "

The threat is not theoretical. Several iPhone apps have been pulled from the App Store after being found to be harvesting user data, intentionally or unintentionally. A game called Aurora Feint was uploading all the user contacts to the developer's server, and salespeople from Swiss road traffic information app MogoRoad were calling customers who downloaded the app. Game app Storm8 was sued last fall for allegedly harvesting customer phone numbers without permission, but it later stopped that practice. And users also complained that Pinch Media, an analytics framework used by developers, was collecting data about customer phones.

news.cnet.com/8301-27080_3-10446402-245.html#ixzz1FYhgIf4i

Skoro aplikacje sa usuwane to znaczy ,ze proces nie jest idealny i przesmykuja sie wadliwe aplikacje. Oczywiscie ,ze szanse sa wieksze ,ze apple znajdzie takie aplikacje niz google. Ale pytanie kto co woli. Wieksza wolnosc czy wieksze ograniczenia i kontrole. Masz wybor wybierz sobie.

I jeszcze a propos luk w systemach :

"Right now, if you visit a web page and load a simple PDF file, you may give total control of your iPhone, iPod touch, or iPad to a hacker. The security bug affects all devices running iOS 3.1.2 and higher."

gizmodo.com/#!5603319/new-apple-security-breach-gives-complete-access-to-your-iphone

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka