Dodaj do ulubionych

koniec darmowych skrzynek e-mailowych???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 18:50
portal interia doniosl wlasnie, ze nasi wspaniali poslowie w projekcie nowego
prawa telekomunikacyjnego zamiescili wymog, aby przy zakladaniu skrzynki
pocztowej okazywac dowod osobisty!! To chyba jakas paranoja!!
Obserwuj wątek
    • jack_ryan Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 30.05.04, 19:04
      Prima aprilis był już dawno temu :)) A zresztą, każdy może założyć sobie
      skrzynkę na zagranicznym serwerze i wtedy osłowie mogą się pocałować w miejsce
      gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę :)
    • beata_ Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 30.05.04, 19:10
      Własnie o tym mówili w dzienniku TVN - jakas paranoja! Kto będzie latał "do
      portalu" z dowodem i umowę podpisywał????!
      • Gość: swoj Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.04, 20:00
        Panstwo POLICYJNE.To jest cofanie sie w rozwoju.........
        • jolajola1 Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 30.05.04, 20:22
          "Sejm może pozbawić internautów darmowej poczty elektronicznej w Polsce. W
          parlamencie powstaje nowe prawo telekomunikacyjne.
          Parlamentarzyści tłumacząc się zaleceniami UE, wprowadzili do proponowanej
          ustawy przepisy, które uniemożliwią zakładanie przez Internet darmowych kont
          pocztowych. Oznacza to, że aby założyć konto pocztowe, trzeba będzie z dowodem
          osobistym przyjść do siedziby portalu, w którym chcemy założyć darmową skrzynkę.
          Właściciele firm oferujących internetowe usługi pocztowe obawiają się, że
          użytkownicy darmowej poczty elektronicznej przeniosą się do zagranicznych
          serwisów, których polskie obostrzenia nie będą obowiązywać.
          Co na to posłowie?
          Posłowie nie przejmują się, twierdząc, że nie ma takiego zagrożenia .... "

RĘCE I NOGI OPADAJĄ
          • kasia-s Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 30.05.04, 20:45
            przypuszczam, że większość posłów jak mówi "skrzynka pocztowa" to oczyma, duszy
            widzi taką czerwoną.... stąd i pomysł na wynajmowanie takowej z dowodem
            osobistymn w ręku...
            • jolajola1 Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 30.05.04, 20:54
              bo tak sie zastanawiam .....
              a co z juz istniejącymi skrzynkami mailowymi ? powtórna rejestracja ? prawo
              tyczyć się ma tylko nowych ?
              • Gość: rhemek Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 21:39
                Jak mi zablokuja moja glowna skrzynke to obiecuje ze sam pojde do sejmu i
                zrobie z baranami porzadek !!
              • gray Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 15:50

teoretycznie prawo nie działa wstecz ale u nas jest wszystko możliwe ;)

na szczęście większość moich skrzynek jest komercyjna :)
                • Gość: anonim Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 20:17
                  prawo nie działa wstecz, ale mogą zrobić n.p.: "Operator internetowy musi znać
                  tożsamośc użytkownika." To by dotyczyło też istniejących skrzynek.
                  Moje skrzynki też są komercyjne, ale martwię się o znajomych.
          • Gość: anonim Ciekawe ile osłowie dostali za tą durną ustawę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:18
            Nie ma żadnych zaleceń UE. UE nic nie ma przeciwko darmowym kontom. (Wiem, bo
            mieszkam w Niemczech).

• dragon.w Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 15:27
        ...jak to kto?
        słyszałem że Oleksy lubi
        latać choć 'batmanem'
        nie jest
        hihi
    • Gość: piecyk gazowy Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.04, 22:05
      ALE DEBILE!!! RATUNKU!!!

Jak ktoś tu słusznie zauważył, prędzej będziemy zakładać skrzynki na
      zagranicznych serwerach.
      • jolajola1 Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 30.05.04, 22:20
        piecyku ?
        a jak wprowadzą zakaz posiadania skrzynek na zagranicznych serwerach ? te nasze
        p-osły są do wszystkiego zdolne ...

a może to tylko pierwsza z wiadomości zbliżającego się sezonu ogórkowego?)
        • Gość: anonim Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:21
          No nie, taki zakaz to ja mam gdzieś. I tak mi nic nie udowodnią...
          pzdr
      • gray Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 15:52
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> ALE DEBILE!!! RATUNKU!!!
        >
        > Jak ktoś tu słusznie zauważył, prędzej będziemy zakładać skrzynki na
        > zagranicznych serwerach.

z tym, że w ciekawej sytuacji zostaną postawione polskie portale, których spora
        część dochodu pochodzi z reklam wysyłanych do użytkowiników itp. :/
        • Gość: anonim Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:23
          Mnie te ich reklamy wkórzają.
          Polecam serwer zagraniczny: yahoo.com >>zero reklam i spamów.
    • Gość: Q Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 30.05.04, 22:36
      Uwierzę we wszystko, co dotyczy naszych ... posłów. Powinni jednak pamiętać, że
      jeśli faktycznie przyjmą takie rozwiązanie, to wdzięczni wyborcy zrobią im "z
      dupy jesień średniowiecza" przy najbliższych wyborach. Mam jednak wrażenie, że
      posłowie wiedzą o świecie niewiele...
    • Gość: mika_p Re: koniec skrzynek e-mailowych??? i jeszcze gg IP: *.class145.petrotel.pl 30.05.04, 22:50
      "Jak by tego było mało, proponowane w projekcie ustawy Prawo telekomunikacyjne
      zapisy mogą praktycznie uniemożliwić portalom świadczenie takich usług jak
      czaty i komunikatory internetowe. Chodzi o tzw. cookies, czyli niezbędne do ich
      prowadzenia pliki tekstowe zapisywane na twardym dysku komputera internauty. W
      UE portale mogą je instalować pod warunkiem poinformowania użytkownika o celu
      ich stosowania oraz możliwości odmowy. Tymczasem w projekcie ustawy jest mowa
      nie o "prawie do odmowy" zainstalowania pliku cookie, ale o "uprzedniej
      zgodzie", co jest regulacją znacznie bardziej restrykcyjną."

fragment artykułu z wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2101687.html

czyli wracamy do gołego IRCa, czy IRC też coś pcha w komputer ?
      • Gość: rhemek Re: koniec skrzynek e-mailowych??? i jeszcze gg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 23:16
        Ludzie. To juz koniec. teraz musimy sie skrzyknac i w najblizszych wyborach
        sami wystawic reprezentacje, bo jak to stado baranow porzadzi jeszcze nastepne
        4 lata, to juz nie bedzie czego pzrejmowac.
      • gray Re: koniec skrzynek e-mailowych??? i jeszcze gg 31.05.04, 15:54

no pewnie, że pcha! pakiety pcha! a widział ktoś przy łączeniu się z internetem
        pytanie o zgodę na odbieranie pakietów? ;DDD
      • Gość: anonim Re: koniec skrzynek e-mailowych??? i jeszcze gg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:26
        Powtarzam: to z ue nie ma nic wspólnego.
    • koktajl_molotowa Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 07:03
      Ciekawe kto,ile i komu dał?
      Wychodzi edukacja i inteligencja naszych pOSŁÓW, "nie widzę takiego zagrozenia".
      Jak polskie portale zaczną tracić klientów (przeca żeby być zalogowanym
      uzytkownikiem forum, trzeba założyc konto), i reklamodawcy się wypną, w wyniku
      czego polskie portale bedą padać jak muchi po DDT, to zobaczy. Ale wtedy bedzie
      za późno.
      Ndchodzi era Leppera!!! No chyba, że sie obudza ludziska.
      • koktajl_molotowa Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 07:05
        No a jak mam stały IP, postawie serwer i załozę konta bez sprawdzania dowodów?
        To mi UBecja wpadnie do chaty? Zamkna mnie? Kolejny pusty przepis, który tylko
        zaszkodzi gospodarce, a szczególnie gałęzi IT, a nie wniesie nic dobrego.
    • kell99 Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 07:22
      Gość portalu: rhemek napisał(a):

> portal interia doniosl wlasnie, ze nasi wspaniali poslowie w projekcie nowego
      > prawa telekomunikacyjnego zamiescili wymog, aby przy zakladaniu skrzynki
      > pocztowej okazywac dowod osobisty!! To chyba jakas paranoja!!

o rany:) az tak dobrze? moze ludzie przestana w koncu uzywac czegos co tylko
      rozsyla reklamy i spam:) eh, pomarzyc rzecz mila
    • nudzisz_strasznie Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 10:15
      link do protestu wysyłanego do sejmu:

fakty.interia.pl/protest
    • Gość: kamil Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 10:29
      juz mam pomysl jesli ta ustawa wejdzie w zycie (oby sie tak nie stalo) wiele
      osob bedzie probowalo na tym zarobic.. zaden problem wykupic serwer u
      zagranicznego dostawcy i otworzyc handel kontami.. ceny sa takie niskie, ze
      pewnie i 20 zlotych rocznie za konto e-mail by sie oplacalo.. a naprawde takie
      mozliwosci sa, wiec neich nasi poslowie prestana wreszcie co chwile donosic nam
      o coraz durniejszych ustawach i moze niech sejm poda sie wreszcie do dymisji -
      moze przyjdzie z czasem ktos madrzejszy.. choc szczerze mowiac watpie..
      wypowiedzi poslow na ten temat swiadcza przeciez tylko i wylacznie o ich
      niekompetencji.. a trudno chyba glosowac nad ustawa, ktora dotyczy internetu, o
      ktorym nie ma sie zbytniego pojecia.. warto wspomniec, ze kazdy posel ma
      zagwarantowana pewnie skrzynke na "serwerze Sejmu".. jesli ta ustawa wejdzie w
      zycie bedzie to kompromitacja Sejmu..

czy ktos moze wie czy podobne prawo weszlo juz gdziekolwiek w zycie?
      • Gość: vqn2004 społeczeństwo samo sobie winne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:35
        Sami wybieraliście Sejm!
        Wybralibyście UW to by tak daleko nie zaszło!

P.S. Ja niestety nie mam prawa głosu, jestem cudzoziemcem.
    • Gość: jac CZY NASI POSŁOWIE SĄ GŁUPI???? NIE WRĘCZ PRZECIWNI IP: 213.17.204.* 31.05.04, 10:31
      CZY NASI POSŁOWIE SĄ GŁUPI???? NIE WRĘCZ PRZECIWNIE!!!!

Oni wiedzą, co robią. Gniot na pierwsze czytanie, to jak zaproszenie
      dla "lobbystów". "Patrzcie, jak możemy was urządzić" zda się słyszeć w
      kuluarach sejmowych. "Więc chodźcie i "polobbujcie"". A lobbyści już wiedzą,
      jakich argumentów użyć i ile "kaski" trzeba przynieść w walizce.
      A rynek internetowy rozwija się. Jest bogaty, a będzie jeszcze bardziej. No
      chyba, że nie będzie chciał przyjść do posłów.

PROSTE???? ŁATWE I LOGICZNE.
      Więc niech nikt nie mówi, że posłowie są głupi.
      Oni wiedzą gdzie szukać przysłowiowych "kasztanów", czy diamentów.

A jak to się ma do uczciwości????
      A jak to się ma do wyborców???
      A który parlamentarzysta pyta o takie szczegóły???

I właśnie, dlatego
      CZAS ROZWIĄZAĆ TEN PARLAMENT. CZAS NA ROZLICZENIE KORUPCJI
    • Gość: piecyk gazowy Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 12:11
      Pomysł internautów - utrudnienia dal posłow.

1. Znieść immunitety.
      2. Pensja 1500 PLN
      3. Przyspieszony tryb rozpartywania spraw w sądzie.
      4. Wadium 100 000 PLN.
      5. Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych.
      6. Obowązkowe, codzienne badania krwi przy wejściu do sejmu.
      7. Przydzielenie każdemu kuratora.
      8. Rok więzienia po zakończeniu kodencji.

info.onet.pl/1,15,11,6120982,18319956,1046861,0,forum.html
      • Gość: r Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 17:19
        powinni wprowadzic test na inteligencje dla poslow :)
    • kz0 Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 31.05.04, 17:28
      Nie martw sie, myślenie nie jest mocną stroną posłów z tego sejmu, oni sie
      obudzą tak jak z raportem ziobry.
    • Gość: mika_p hhihihi IP: *.class145.petrotel.pl 31.05.04, 23:21
      Właśnie na polsacie jeden pan się wypowiadał (chyba za fachowca miał robić,
      nazwiska nie zoczyłam, bo pilnie notowałam tekst, jaki wypowiedział, uwaga):

"Zwykłym ludziom utrudni to życie, a przestępcy założą sobie konta w Stanach
      Zjednoczonych, [gdzieś tam] czy nawet w Afryce"

No. To kto z przedmówców pisał o zakładaniu konta na yahoo ? :P
    • Gość: mika_p hihihi 2 IP: *.class145.petrotel.pl 31.05.04, 23:24
      Mój kolega z IRCa twierdzi, że cały ten protest portali to ściema; projekt
      powstał wręcz z podszeptów portali - takie prawo telekomunikacyjne odciąży ich
      ledwo dyszące serwery ;-))
      • Gość: piecyk gazowy Re: hihihi 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:18
        Z całym szacunkiem - są prostsze sposoby na odciążenie portali, stosowane
        zresztą. Mianowicie - płatne konta.
        • mika_p Re: hihihi 2 01.06.04, 22:43
          Ej, Piecyku, z całym szacunkiem - ale wtedy to portale są be i banda pazernych
          zdzierców, a tak to biedne ofiary prawodawców.
          Trza dbać o image ! ;-)
    • Gość: Paweł Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.miedzylesie.waw.pl / 193.19.140.* 01.06.04, 14:29
      A może to jest ich patent na ograniczenie anonimowości w internecie:) No bo jak
      przyjdziesz z dowodem w łapie to już nie będziesz anonimowy:)
      • otreb Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 02.06.04, 11:35
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> A może to jest ich patent na ograniczenie anonimowości w internecie:) No bo jak
        >
        > przyjdziesz z dowodem w łapie to już nie będziesz anonimowy:)

Myslisz, ze teraz jestes anonimowy? :)
        • Gość: Paweł Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.miedzylesie.waw.pl / 193.19.140.* 02.06.04, 18:41
          A nie jestem?:)))
          • otreb Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? 03.06.04, 00:51
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> A nie jestem?:)))

Zdziwilbys sie ;)
    • Gość: anonim Re: koniec darmowych skrzynek e-mailowych??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:31
      Może kiedyś będzie trzeba wykupić licencię na maila.
      Albo zdać na prawo do korzystania z internetu...;-)

o, albo podatek za posiadania bezpłatnego konta...

(tylko żeby żaden (p)oseł nie przczytał tego, bo wpadnie na złe myśli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka