Dodaj do ulubionych

firewall a programy peer tu peer???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:17
Czy po zainstalowaniu jakiegos firewalla moge miec klopoty ze sciaganiem za
posrednictwem programow p2p?Znacie jakis dobry i prosty w obsludze firewall?
Najlepiej jesli bylby po Polsku i nie gryzl sie z Nortonem 2004
Obserwuj wątek
    • Gość: swoj Re: firewall a programy peer tu peer??? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 12:41
      Jest ich pelno ale masz tu jeden:
      probe.hackerwatch.org/probe/probe.asp
      • Gość: swoj Re: firewall a programy peer tu peer??? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 12:43
        Sorry nie ten link, tu jest wlasciwy:
        www.cxo.pl/ftp/FTPProgram.asp?id=1138
    • Gość: ciemny Re: firewall a programy peer tu peer??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 19:06
      zainstalowalem sobie ten programi i boshee nie wiem co robic ??? Co trzy
      sekundy wyskakuje mi jakis atak (skanowanie portu).Mam tez polaczony program
      NetBios i czy jest on potrzebny czy moge go zablokowac?
      • Gość: stary wiarus Re: firewall a programy peer tu peer??? IP: *.toya.net.pl 26.06.04, 20:17
        Wbrew temu, o czym piszesz i co ma ciag dalszy w postach udzielających rad,
        problem bezpieczeństwa ściągania przez sieć p2p nie tkwi wyłącznie w działaniu
        firewalla. Jeśli już posiadasz Nortona, to daj mu świety spokój, chyba, że
        jesteś zmuszony szukać darmowego ( np Outpost). Twój problem tkwi gdzie indziej.
        Nie jest to problem firewalla, lecz antywirusa, skanującego na bieżąco, jeszcze
        przed ściagnieciem wybranego pliku, czy czego tam, w całości.
        Antywirusem, skanującym bieżące ściąganie(np w kazaa lite - bo gołej kazy nie
        polecam) jest Avast - darmowy i solidny, w dodatku po polsku. Ściągnij go sobie,
        a kłopoty z p2p znikną. Avast nie pozwala na ściągniecie zarażonego pliku, w
        przypadku jego wykrycia powiadamia cię o tym i blokuje dalsze ściaganie.
        Tu masz link
        files.avast.com/iavs4pro/setuppol.exe
    • Gość: ciemny Re: firewall a programy peer tu peer??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 09:40
      Nie chodzi mi o skanowanie czy tez infekcje wirusami bo z tym Norton radzi
      sobie doskonale.Poprostu czesto sciaganie (z np Kazyy) idzie bardzo wolno i
      jestem ciekaw czy ktos moze sie wlamac przez otwarte porty tych programow i
      wykorzystac je napewno nie do tego do czego sluza :) Probowalem juz sie bawic z
      Outpostem i Kerio ale one dzialaja poprawnie dopoki nie wlaczy sie p2p :( po
      wlaczeniu Kazyy czy Shareazy poprostu zaczynaja wariowac a przeciez nie bede
      siedzial caly dzien i klikal zeby dopuscic do polaczenia.
      Moze jest jakis naprawde prosty polski firewall, nie musi byc bardzo
      ambitny.Poprostu wyswietlajacy ktore porty sa otwarte i co jest za to
      odpowiedzialne?
      Sorry za marudzenie :) pozdr.
      • Gość: gonzo Re: firewall a programy peer tu peer??? IP: 206.78.202.* 27.06.04, 10:06
        Jezeli uzywasz Kazaa to znasz ten program - prawda.
        A tam pisze ,ktory port musisz otworzyc zeby udostepnic wymiane plikow.
        Wszystko juz Ci podali na ten temat.
        Naprawde marudzisz.
        • Gość: stary wiarus Re: firewall a programy peer tu peer??? IP: *.toya.net.pl 27.06.04, 12:16
          Nie używaj Kazy, tylko Kazaa Lite, w ustawieniach zmień port domyślny na np 21 z
          alternatywnym 80, dołącz te porty do ustawień Nortona, żeby ich pilnował. I
          uświadom sobie, że firewall ochronić może przed atakiem, ale nie będzie
          zabezpieczał przed ściąganiem byle czego. Do tego służy antywirus. A że nie
          każdy potrafi skanowć p2p na bieżąco, to radziłem rozpoczęcie przygody z
          Avastem, który to robi. Powinieneś na koniec być świadom, że prędkość ściągania
          zależy od kilku innych czynników. Między innymi od szybkości transferu, udziału
          w sieci, czy tez blokowania przez administratora. Nie mieszaj więc firewallami,
          bo efekty tego rodzaju działań żadne. Ustaw to wszystko porządnie, bo od tego
          trzeba zacząć. I miał rację gonzo
          > Wszystko juz Ci podali na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka