Dodaj do ulubionych

Problem w netem przez router..

26.04.14, 20:39
Mam połączenie internetowe przez router.Przez bardzo dlugi czas połączenie funkcjonowało
bez zadnej najmniejszej awarii. Ostatnio od kilku tygodni pojawił się następujący problem.
Router raz łączy bez bez problemu, ale więcej niż 1/2 prób połączenia kończy się
niepowodzeniem.Laptop łaczy się z routerem ale nie nastepuje połączenie
routera z dostawcą netu.Po restarcie routera połączenie zaczyna działać i mozna
netować bez przeszkód, połączenie nie zanika ani też nie zrywa się ,parametry
wzorcowe.Ponowne przeszkody często pojawiają się po wyłączeniu komputera i ponownym
jego załączeniu.Próbowałem rożnych sposobów aby nieprawidłowości usunąć.
Restartowałem router do ustawień fabrycznych, wgrywałem dawne ( wzorowo działające)
kopie konfiguracji, konfigurowałem wszystko od nowa i nic nie mozna zmienić.
Raz połaczenie działa, innym razem nie zadziała. Próbowałem diagnozować połączenie
wi-fi mechanizmami windowsa -wychodzi ze ustawienia są dobre.Przy diagnozowaniu
połączenia stałego - wykryty został następujący problem -cytuję " Ten komputer jest skonfigurowany
poprawnie. Wykryty ale urządzenie lub zasób (Server DNS) nie odpowiada."

Ustawiłem połączenie bezprzewodowe i LAN od nowa,wpisałem do routera od nowa hasła etc...etc..
Teraz widzę,że na stałym połączeniu zadnego problemu nie ma,ale dalej komputer raz się łaczy,raz nie.
Brak połaczenia znika po restarcie routera a wtedy wszystko działa tak dlugo jak dlugo wlączony jest
do netu sprzęt. Dla jasności sprawy podam,że na routerze na wpisanych kilka urządzeń i wszystkie bez
wyjątku mają takie same kłopoty z łączeniem a sprawę ratuje restart routera.
Router jak widzę nie objawia oznak awarii,skonfugurowany napewno jest prawidłowo.
Mam Win 7 64 bit HP,router D link-524.

Bardzo proszę o sugestie co z tym problemem zrobić.
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem w netem przez router.. 26.04.14, 23:12
      Poleceniami ipconfig /all odczytaj konfigurację działającego/niedziałającego komputera.
      Poleceniem tracert na odczytany z ipconfig adres serwera DNS sprawdź połączenie
      również w obu wariantach (łączy/nie łączy).

Wygląda na to, że problemem jest połączenie między twoim routerem a dostawcą ISP.
      Być może przy braku aktywności zmieniany jest nadany routerowi adres IP.
      Jeśli masz możliwość pożyczenia innego routera - wypróbuj go.
      • tezx Re: Problem w netem przez router.. 27.04.14, 11:13
        Dotąd router miałem skonfigurowany tak: ustalona pula 10 adresów IP a każde z urządzeń
        zgłoszonych na routerze miało do swojego MAC przydzielny konkretny adres IP z w/w puli. Mam też ustawione filtrowaniu adresów MAC. Komputery i inne urządzenia ustawionia internetowe miały ustawione na automat. Dotąd wszystko szło b.sprawnie -az zaczęły się opisane problemy.
        W ramach eksperymentów zrobiłem zmianę na routerze. Usunąłem ustawienia dla kazdego urządzenia (powiązanie MAC + konkretny adres IP) a IP na routrze przydzielane są dynamicznie.
        Pozostawiłem jedynie ograniczoną pulę adresów (10) które mogą być przydzielane.
        Mam też dalej filtrowanie adresów MAC. Poki co połączenie z netem działa bez zarzutu i myślę,ze problem został opanowany. Nie omieszkam jednak spytać u dostawcy co on namieszał u siebie ,że pojawiły się takie problemy.
        p.wariant_b - poki co wykonałem tracert, wg wg mnie wyniki wypadły b.dobrze i sprawnie.
        Poki co przetestuję urządzenia,myślę ze usterka została usunięta.

• wariant_b Re: Problem w netem przez router.. 27.04.14, 12:32
          tezx napisał:
          > p.wariant_b - poki co wykonałem tracert, wg wg mnie wyniki wypadły b.dobrze

Jeśli połączenie działa, to wynik musi być dobry. Jeśli nie - to śledząc połączenie
          z serwerem DNS (przy okazji warto przetestować, który serwer jest najlepszy
          i wpisać go w konfigurację DHCP routera) dowiemy się, gdzie łączność się urywa.
          Osobiście podejrzewam, że urywała się pomiędzy routerem a dostawcą Internetu.

Przy okazji - jeśli masz już przewagę urządzeń ze standardem 802.11n warto
          pomyśleć o wymianie routera na nowszy.
          • tezx Re: Problem w netem przez router.. 27.04.14, 13:58
            wariant_b napisał:
            Przy okazji - jeśli masz już przewagę urządzeń ze standardem 802.11n warto
            > pomyśleć o wymianie routera na nowszy.
            --
            Racja DNS sprawdzę z tym ze z testu ipconfig/all wynikają dwa DNS
            tj jeden w takiej konfiguracji 9x.1xx.1xx.x i drugi 192.168.0.1.
            Czy obydwa sprawdzać ? drugi chyba dot. routera.
            Co do przerwy..sprzęt wszelaki łączył się z routerem na pewno, łacze było zerwane miedzy routerem i serwerem dostawcy
            -
            teraz temat routera...używam tego gdyż do tej chwili najlepiej się spisuje jeżeli chodzi o
            stabilność działania i jak i moc sygnału. Mam w domu tv Samsunga smarta. Aby polepszyć działanie sprzętu kupiłem wzmacniacz wi-fi GEMBIRD który mimo dość prostego wykonania działał jak pszczółka ( bez żadnych kombinacji nakładał się na działający router bez konieczności manipulowania w routerku). Ponieważ miał on jednak małe mankamenty zareklamowalem go i kupiłem drugi wzmacniacz tym razem Edimax, estetycznie wykonany i rzekomo lepszy a to już był niestety błąd. Ten działał wyłącznie w standardzie N co dalej zmusiło mnie do kupna nowego routera ( D-link DIR 600). W tej konfiguracji wzmacniacz zadziałał...ale czy polepszyłem telewizorowi warunki pracy w to wątpię...każdy film oglądany strumieniowo z netu rwał się np. w połowie i było po zabawie. Tutaj wzmacniacz trzeba było wpisać w ustawienia routera ( przydzielone IP, MAC ) i działał on na zasadzie podsieci. Inaczej nie szło go pogonić do pracy.
            Ponadto sam router miał sfuszerowane oprogramowanie...były duże kłopoty z wpisaniem czegokolwiek w ustawienia.( nowy sprzęt i jego MAC),zawsze wołał ,ze jest jakiś błąd,
            dodanie sprzętu wymagało niekiedy kilkunastu podejść a jak np. jakiś sprzęt został wpisany i usunięty, ponowne wpisanie graniczyło z cudem. W tej sytuacji szybko pozbyłem się całego sprzętu i wróciłem do starego D-524 który bez problemu dotąd pracował...tv chodzi dobrze,mogę oglądać filmy przez wifi...Mam trochę sprzętu w standardzie n, trochę w g
            więc poczekam jeszcze trochę z wymianą routerka. Dodam,że kiedyś trafił do mnie przedstawiciel firmy internetowej z ofertą netową...a ja akurat ustawiałem nowego DIR-600.
            On razem z netem proponował mi router z serii TP link ale jak zobaczył,ze mam wolny D-524 to bardzo upierał się żeby mu go odsprzedać a on godnie zapłaci. Coś w tym jest;)
            Fakt router jest stary...ale może to u D-linka najstabilniejszy model .9 (powiem klasyka)
            pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka