tezx
26.04.14, 20:39
Mam połączenie internetowe przez router.Przez bardzo dlugi czas połączenie funkcjonowało
bez zadnej najmniejszej awarii. Ostatnio od kilku tygodni pojawił się następujący problem.
Router raz łączy bez bez problemu, ale więcej niż 1/2 prób połączenia kończy się
niepowodzeniem.Laptop łaczy się z routerem ale nie nastepuje połączenie
routera z dostawcą netu.Po restarcie routera połączenie zaczyna działać i mozna
netować bez przeszkód, połączenie nie zanika ani też nie zrywa się ,parametry
wzorcowe.Ponowne przeszkody często pojawiają się po wyłączeniu komputera i ponownym
jego załączeniu.Próbowałem rożnych sposobów aby nieprawidłowości usunąć.
Restartowałem router do ustawień fabrycznych, wgrywałem dawne ( wzorowo działające)
kopie konfiguracji, konfigurowałem wszystko od nowa i nic nie mozna zmienić.
Raz połaczenie działa, innym razem nie zadziała. Próbowałem diagnozować połączenie
wi-fi mechanizmami windowsa -wychodzi ze ustawienia są dobre.Przy diagnozowaniu
połączenia stałego - wykryty został następujący problem -cytuję " Ten komputer jest skonfigurowany
poprawnie. Wykryty ale urządzenie lub zasób (Server DNS) nie odpowiada."
Ustawiłem połączenie bezprzewodowe i LAN od nowa,wpisałem do routera od nowa hasła etc...etc..
Teraz widzę,że na stałym połączeniu zadnego problemu nie ma,ale dalej komputer raz się łaczy,raz nie.
Brak połaczenia znika po restarcie routera a wtedy wszystko działa tak dlugo jak dlugo wlączony jest
do netu sprzęt. Dla jasności sprawy podam,że na routerze na wpisanych kilka urządzeń i wszystkie bez
wyjątku mają takie same kłopoty z łączeniem a sprawę ratuje restart routera.
Router jak widzę nie objawia oznak awarii,skonfugurowany napewno jest prawidłowo.
Mam Win 7 64 bit HP,router D link-524.
Bardzo proszę o sugestie co z tym problemem zrobić.
pozdrawiam.