Dodaj do ulubionych

Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:21
Ludzie - toż to paranoja, TP.SA prawdopodobnie od września tego roku
wprowadzi neostradę 2mbit, a niższe prędkości wzrosną np. 640kbit --> na
1mbit. Najgorze, że łącza te (poza najszybszą wersją) będą teraz
limitowane !!!! W ramach promocji do końca roku 15Gb (i tak bardzo mało np.
na 1mbit-owym łączu) później - 5Gb na miesiąc. Trzeba koniecznie coś z tym
zrobić, jakiś protest, niech Wyborcza napisze coś na swych łamach, przecież
to jawna kpina. Ściągnięcie 3 darmowych pełnych wersji: America's Army:
Operations, Counter Strike, Day of Defeat i uż nie ma niemal 2 GB, na łączu
1mbit da się te limity w 24 godz. przekroczyć. W i-necie wybuchła burza,
wszyscy są zbulwersowanii, pisze o tym prasa branżowa. Skandal - za 150 zł.
limitowane łącze i jeszcze z tak niskim limitem. Gdzie my żyjemy?
Obserwuj wątek
    • Gość: aqar Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:54
      > Ściągnięcie 3 darmowych pełnych wersji(...)2GB na łączu
      > 1mbit da się te limity w 24 godz. przekroczyć.

Oj... chyba sie mylisz... 2GB w 24h... hmm... wydaje mi sie to raczej
      niemozliwe.
      Chyba wiem gdzie tkwi blad. Poprosu zle rozumujesz przepustowosc lacza.
      Operatorzy podaja wartosc wartosc w kilobitach...

Z wlasnego doswiadczenia wiem ze wiele ludzi jest przekonanych ze majac lacze
      1mbit osiagnie predkosc 1MB/s...
      Dodatkowo sciagajac pliki ze serwera na slabym laczu nawet super swiatlowody
      wiele nie dadza.

Podzielilem kiedys lacze na kilka oaob, i aby bylo sprawiedliwie gorne limity
      ustalilem na 128kb/s... nastepnego dnia mialem dwa telefony ze ich oszukalem
      bo... <rotfl> "Windows pokazuje max 16kB/s"...

Ot.. cala filozofia...

Chodzi o to ze wartość 128 kb/s wyrazana jest w kilobitach... aby uzyskac KB/s
      czyli kilobajty musisz to podzielić przez 8 (1bajt = 8 bitow).
      Czyli 128/8=16 wiec 128kb/s = 16kB/s
      analogicznie
      Neo 320 = 40
      Neo 640 = 80... a wiec nie (troszke ponad) pół megabajta :D

;-)

A co do limitu... hmm... Moze to i dziwne, ale jezeli w ciagu miesiaca siagne
      wiecej aniezeli 200MB to swieto.
      Zastanawialem sie nad zakupem nowego dysku i... WOW... 80GB to minimum w
      sprzedazy... a ja mam 30GB i... mas wolnego miejsca :D
      • kosmos_b Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb 27.08.04, 18:54
        > Oj... chyba sie mylisz... 2GB w 24h... hmm... wydaje mi sie to raczej
        > niemozliwe.

Ależ jest to jak najbardziej możliwe. Nie wyciągając kalkulatora i nie licząc
        obstawiam, że przy prędkości 20-30 KB/s sćiągnę 2 gigusy w ciągu doby. Moje
        łącze jest w tej chwili wolniejsze niż Neo 320kbps i taki limit 5 GB to bym
        obalił w ciągu 4-5 dni lekko, gdyby było co ściągać oczywiście.
      • Gość: mój_nick Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 19:32
        Czy Ty kiedys używałeś programów P2P ?

Co do ilości sciąganiych danych to ze względu na to że nie wykorzystałem swoich
        5GB z tego miesiąca wrzuciłem do sciągnięcia 2 filmiki i na najtańszej neo
        128kb/s sciągneły sie w 48 godzin ----> 1,4 GB więc nie ma filozofować 2 GB w
        24 godziny jest całkiem możliwe ;-)

Z tymi limitami na prędkościach 1 mbit to chyba ktoś tu sieje jakąś panikę. No
        chyba że podrzucisz jakiś link gdzie o tym się dowieziałeś ;-) Jak na razie nie
        wierzę. :-D

Pozdrawiam
        • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 21:41
          Proszę bardzo -
          www.neostrada.info
          www.rzeczpospolita.pl/ostatnia_chwila/index.html
          www.gry-online.pl/s008.asp
          Dyskusja na ten temat toczy się na kilku forach dyskusyjnych, ludzie dzwonią do
          TP.SA, dane się potwierdzają (małe rozbieżności), oficjalne ulotki głoszą to
          samo, stanowisko TP.SA ma być szerzej wyłożone w poniedziałek. Film 700Mb na
          Neo 640kbit ściąga się koło 3 godzin. i niby na 1mbicie mam 2Gb w 24godz. nie
          ściągnąć? hmmm? Nie wiem już co robić - toż to KPINA - 5Gb to ściągając kilka
          większcyh demek można zapełnić, legalnego softu ważącego po 700Mb jest mnóstwo
          np. te gry co wymieniłem - a jak mam później w nie grać jeśli limit już dawno
          wyczerpię!!!! A strony, a poczta?, a rozmaite aktualizacje? same łatki do XP to
          kilkaset mega!!!!
          • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 21:49
            www.gry-online.pl/s043.asp?ID=2700685&N=1
            www.gry-online.pl/s043.asp?ID=2703687&N=1
            forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=2470
            forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=2433
            forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=2486
            forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=2348
            www.internetstandard.com.pl/news/69991.html
        • Gość: aqar Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 21:55
          P2P nie uzywam.
          Filmow nie ogladam, nie pociaga mnie tez muzyka - no chyba z raz instalowalem
          Soulseek'a aby poszukac starszych kwalkow Genesis, wole miec je na plycie, bo
          kasety sa wiekowe.
          Sprzet mam niejalepszej klasy wiec gry to chyba jedynie Diablo 2.

Sciagam natomiast programy, na ogol w postaci obrazow plyt.
          • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 21:58
            To już nie pościągasz - 5Gb/miesiąc to jest ZERO przy takim łączu,w ogóle jaki
            jest sens mieć 1mbit jak po przekroczeniu limitu transfer spada do 33kb/s
            (33kbit) czyli do prędkości połowy modemu 56k. Już lepeij mieć najtańsze neo
            128kbit, ale bez limitów - TEPSA o tym doskonale wie - niszczy i-net w Polsce.
            • mariuszr_77 Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb 27.08.04, 22:17
              TPSA wie co robi, przyjmijcie do wiadomości że my nie jesteśmy normalnymi uzytkownikami internetu. Mój znajomy ma sieć na jakieś 50 osób, tu jest statystyka ile kto ściąga w miesiącu:
              www.pc44.pl/counter/index.php
              Jak widać z 50 osób tylko około 5 przekracza limit 5 GB, mało tego, większość mieści sie w przedziale do 1 GB.
              Więc przestańcie opowiadać bzdury.
              • Gość: Snake Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:22
                Jak mają transfery rzędu 5kB/s to może i się mieszczą w tych 5Gb - prawda jest
                taka, iż większość użytkowników neo, którzy nie przekraczają limitu - po prostu
                MYŚLi (Rzeczpospolita chyba tego nie rozumie - niski poziom inteligencji musi
                panować w jej redakcji) i nie chce by się im strona 3 minuty otwierała (bo
                takie są transfery po przekroczeniu 5Gb). Te 5Gb na miesiąc to SKANDAL.
                Rezygnuję z łącza, 5Gb buhahaha, 15 to byloby mało na 1Mbit
                • mariuszr_77 Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb 27.08.04, 22:47
                  Gość portalu: Snake napisał(a):

> Jak mają transfery rzędu 5kB/s to może i się mieszczą w tych 5Gb - prawda jest
                  > taka, iż większość użytkowników neo, którzy nie przekraczają limitu - po prostu

Mam konto w tej sieci i z reguły poniżej 30 kBajtów/s transfer nie schodzi, w nocy bez problemu tam wyciągam ponad 100 kilo.
                  • Gość: Sam Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:16
                    Panie Mariuszu mam pytanie a ile płacą szanowni klienci? Wydaje mi się ze jak
                    na nasze krajowe warunki 150 zl to jednak sporo. Nie neguje Pana opinii ze TPsa
                    wie co robi. Powiem wiecej: doskonale wie, także to że jest monopolistą a
                    skutki tego są widoczne.
                    • corgan Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb 28.08.04, 22:54
                      Najbardziej interesuje mnie, co z dotychczasowymi użytkownikami neo 640. Wolę
                      zostać z tym transferem, ale bez limitu. Nie będę płacił 150 zeta i jeszcze się
                      ograniczał... :-(
              • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:25
                Jakie 1Giga, pomyśl co mówisz człowieku - nie mam nagrywarki i na same
                aktualizacje XP musiałbym z Giga na miesiąc przeznaczyć (no może na 2 miechy bo
                tak często nie formatuję dysku). A te gry jak AAO, CS etc. to dla kogo? Dla
                nienormalnych?
              • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:28
                I jeszcze jedno - sprawdziłem te Twoje statystyki - już po ksywkach widzę, że
                to dzieciarnia z blokowiska co to na gg siedzi i na czatach wyzywając się od
                różnych. Tak to wygląda, nicki jak z chatów dla 15-latków to i transfery takie,
                zero zainteresowań to nie mają co ściągać - możesz przeczyć, ale wiem jak to
                wygląda w sieciach osiedlowych.
                • mariuszr_77 Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb 27.08.04, 22:45
                  > I jeszcze jedno - sprawdziłem te Twoje statystyki - już po ksywkach widzę, że
                  > to dzieciarnia z blokowiska co to na gg siedzi i na czatach wyzywając się od
                  > różnych. Tak to wygląda, nicki jak z chatów dla 15-latków to i transfery takie,

Jest to sieć osiedlowa, przekrój wiekowy podłączonych osób dość szeroki, od małolatów po takich którzy mają około 40 lat.

> aktualizacje XP musiałbym z Giga na miesiąc przeznaczyć

To chyab z jakiegoś innego windows update korzystamy, największa aktualizacja jednorazowa po reinstalce systemu to chyab jakieś 100 - 150 MB było, teraz miesięcznei więcej niż 50 MB tych aktualizacji napewno nie ma.

> A te gry jak AAO, CS etc. to dla kogo? Dla
                  nienormalnych?

Że niby gry on-line tyle danych ciągną? Chyba żartujesz:)
                  • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 23:06
                    Widzę, że chyba żyjesz w jakimś dziwnym świecie - na zachodzie wydany został
                    pack zawierający większość krytycznych łatek - zajmuje koło 500Mb, cały czas,
                    każdego dnia, wychodzą nowe. Aktualizacje to jednak nie tylko sam XP, ale np.
                    firewall, antyvirus, patche do gier (czasami po kilkadziesiąt Mb). Dodaj do
                    tego dema (teraz 300Mb demo nikogo nie dziwi - to standard), trailery, pełne
                    wersje (CS, AAO, DoD - już masz koło 1,5 Gb samych darmowych pełnych wersji, a
                    przież to tylko przykłady z jednego gatunku), chodznie po stronach, wysyłanie
                    poczty, komunikatory i-netowe, ściągnie np. utworów amatorskich (bawię się
                    komponowaniem na kompie - 2Mb nna jeden, są ich tysiące) itd. itd. Granie
                    online też sporo ujmuje z limitu, ale o czym ja w ogóle mówię, przecież ten
                    limit się skończył na juz po paru pierwszych przykładach i nie bądź śmieszny -
                    nie po to płacę 149zł. na miesiąc by mieć limit, jakbym chciał sobie
                    porozmawiać na gg i obejrzeć parę stron, jakbym się zachowywał jak przeciętny
                    dzieciak w podstawówce co to i-net zrównuje z rozmowami na chatach, bądź jak
                    ktoś nieobeznany i bez zainteresowań, którego horyzonty w cyberprzestrzeni
                    kończą się na czytaniu wiadomości na wirtualnej polsce, to wybacz, ale właśnie
                    wtedy bym pomyślał o sdi, bądź sieci osiedlowej i płacił grosze w porównaniu z
                    tym co teraz. Nie bądź po prostu śmieszny, bardzo Cię proszę, bo to, iż Ty nie
                    masz takich potrzeb nie oznacza, iż inni ich nie mają i wreszcie - to chyba
                    najważniejsze - gdzie widzisz sens łącza 1mbit z limitem 5Gb?? To jest 128kB/s -
                    wiesz ile to jest? 700Mb w około 1godz. 30 minut. Dziękuję.
                    • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 23:11
                      PS. Nie wiem czy zauważyłeś, ale przekrój wiekowy internautów w Polsce
                      opanowały dzieciaki, one są grupą DOMINUJĄCĄ. W tej sieci Twojego znajomego 80%
                      to zapewne gimnazjaliści.
                    • mariuszr_77 Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb 27.08.04, 23:30
                      Gość portalu: Green napisał(a):

> Widzę, że chyba żyjesz w jakimś dziwnym świecie

No nie wiem, odpalam start programy windows update i co mi tam każe zainstalowac to instaluje, poddbnie pod lunuxem Apt-get upgrade i się aktualizuje to co powinno.

> Aktualizacje to jednak nie tylko sam XP, ale np.
                      > firewall, antyvirus,

To grosze zajmuje, aktualizacje avasta nawet neich będą co 3 dni po 5 MB to nei jest tak dużo, Kerio mi się aktualizuje średnio raz na miesiąc.

> patche do gier (czasami po kilkadziesiąt Mb). Dodaj do
                      > tego dema (teraz 300Mb demo nikogo nie dziwi - to standard),

na ten temat nic nie powiem bo nie gram, ale z tego co ty piszesz to wygląda mi na zestaw dla kogoś kto gra 10 - 12 godzin dziennie. I ciągel ściąga dema wszystkich najnowszych gier.

> nie po to płacę 149zł. na miesiąc by mieć limit, jakbym chciał sobie

A czy ktoś ci każe kupowac tą usługę jesli będzie z limitem? Ci którzy teraz mają neo 640 dalej podobno mają ja mieć na niezmienionych zasadach.

> to, iż Ty nie
                      > masz takich potrzeb nie oznacza, iż inni ich nie mają i wreszcie - to chyba
                      > najważniejsze - gdzie widzisz sens łącza 1mbit z limitem 5Gb?? To jest 128kB/s

Nie zauważyłeś że w pierwszym poście napisałem "my nie jesteśmy ..." Jak dla meni ten limit 5 GB równiez jest trochę za mały, uważam że 15 GB już był by ok ale tacy jak my są w zdecydowanej mniejszości a TPSA ofertę przygotowywuje z myśla o większości klientów. A wy podnosicie krzyk jak by TPSA robiła wielką krzywdę wszystkim korzystającym z netu.

> wiesz ile to jest? 700Mb w około 1godz. 30 minut. Dziękuję.

Wiem, korzystałem z łącz o różnej prędkości, od modemu i gprs po łącza kilkudziesięciomegowe.
                      • Gość: Green Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 23:51
                        Jedno demo zajumuje ok. 300Mb - nie cały zestaw (teraz to norma, a nie powiesz
                        chyba, iż 5 dem w przeciągu miesiąca to zestaw dla nałogowca, nawet jeśli -
                        każdy ma prawo nim być -, 1.5Gb). Trzy pełne wersje tych gier o których
                        wspomniałem (też nie dla nałogowca - zwykłego miłośnika Fpp - 1.5Gb+1.5Gb =
                        3Gb), łatki do Nortona wychodzą codziennie,a le fakt - zajmują mało. Fimiki ze
                        stron z chumorem (2Gb to naprawdę niewiele jak w dobrej jakości z zachodnich
                        stron). I co? I gdzie poczta, strony, inne aktualizacje, patche, pliki
                        muzyczne?, darmowe teledyski... ... ...?? Podoje jedynie przykłady - 5Gb to
                        jest nic, jak ktoś siedzi sporo w i-necie i korzysta z jego dobrodziejstw to
                        wie o tym doskonale (same filmiki, o ironio, z oficjalnej sytrony neostrady to
                        naprawdę spory procent limitu).

PS. Fakt - 15Gb to już rozsądna granica, nie zadowoliłaby sporej rzeszy osób,
                        ale to już po prostu logiczny limit. 5Gb na łącze 1mbit to kpina i taka
                        głupota, że aż boli.
              • Gość: Mack Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 19:21
                Tylko jak bys dobrze przejzal np lipiec to juz 7 osob przekroczylo 5GB a kilku
                nastepnych bylo blisko tej granicy.
                Zreszta po co mi 1024 ktore na maxa bedzie mi dzialalo tylko dobe z maksymalna
                przepustowosci. Moze bede sobie raz w miesiacu szalal - ale tylko 1 dzien.
                Potem bede wracal do predkosci 35 razy mniejszej. LUKSUS
                Sorki ale tylko DEBIL mogl cos takiego wymyslec jak limit przy tej predkosci
                rzedu 5GB
            • Gość: samo Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:11
              To skandal. Telekompromitacja po obnizce o 10 zl w maju musiala przeciez
              podniesc ceny bo by chorzy byli. Przecież ta reorganizacja służy podniesieniu
              cen, a przy okazji pozbędą się problemu przeładowanych łącz. genialne
              nieprawdaż :)! jeszcze raz wam serdecznie gratuluje Dyrektorzy tp wy wiecie jak
              wyjsc na przeciw oczekiwaniom klientow zwlaszcza internetu :)
              • Gość: neo Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 18:01
                Najważniejsze, że "starzy" klienci neo 640 mogą zostać w opcji "bez limitu", a
                po zakończeniu umowy podpisać aneks na tych samych warunkach. Źródło : TPSA -
                partyline. Pozdrawiam
          • Gość: makavity do Angara IP: *.daewoo.com.pl 30.08.04, 18:57
            > P2P nie uzywam.
            > Filmow nie ogladam, nie pociaga mnie tez muzyka

:)))
            Żal chłopie cie czytać - klepiesz jak potłuczony. Jesli stałe łącze służy ci -
            jak mi się wydaje - głównie po to, aby się chwalić samym faktem jego
            posiadania, to twoja sprawa, ale nie staraj się szukać zrozumienia
            u "normalnych użytkowników" - takich, ktorzy dobrze wiedzą jak można
            wykorzystać potencjał jaki kryje w sobie internet.

BTW> na lączu 'neo 640' 700MB film sciąga mi się (torrentem) w 3 godziny
            (czasem szybciej:)), czesto zaraz jak się sciągnie zapuszczam coś innego. Suma
            sumarum limit o którym mowa spokojnie można przekroczyć po... dobie.
            Do czego więc może służyć neostrada od 2 dnia miesiąca?

• chilum Re: Neostrada - przyśpieszona i w kajdanach 5Gb 29.08.04, 20:04
        Gość portalu: aqar napisał(a):

> A co do limitu... hmm... Moze to i dziwne, ale jezeli w ciagu miesiaca siagne
        > wiecej aniezeli 200MB to swieto.

Ja gram w ET&Day of Defeat oraz JAMP.
        Plus WWW,e-mail,sterowniki,update jakiś,forum tu ,forum tam itp programy różne czasem.
        Nie ciągnę gier,filmów i softu.
        Miesięcznie wychodzi mi ok 1,5 GB.
        Nie ograniczam się w swoich potrzebach.
        To co chcę to robię.

ALe bez limitów z pewnością robił więcej.

Radio np. odpada,bo dużo limitu zbiera,inne usługi,które też są danochłonne też muszę odpuścić.

--

"Talk is cheap"
        Na moje potrzeby 5GB wystracza.
    • Gość: west przeciez to bez sensu........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 19:02
      nikt nie kupi łącza o przepustowosci wiekszej od 128 kb z limitem na
      plecach !!!
    • user0001 żyjemy w kraju monopolu 30.08.04, 19:08
      W Polsce żyjemy, w Polsce. Nie mogło być inaczej. Telepies większość rynku
      telefonów naziemnych, a inni operatorzy nie mają infrastruktury. Więc
      telekomuna może dyktować takie warunki jak chce, bo nie ma dokąd wy***dalać jak
      się komuś nie podoba, zwłaszcza jeśli się mieszka w domku jednorodzinnym.
      Radiówka nie jest tu rozwiązaniem, gdyż większość operatorów (w tym mój ex-ISP korzysta z polpaka, a więc opłaca
      tych samych %$$#@#$@ których opłacają użytkownicy neo.
      "Błąd" (a raczej przekręt) nastąpił przy prywatyzacji, gdy w imię interesów
      grupy sprawującej władzę nie zdecydowano się na rozbicie monopolisty.
      • Gość: njklhk;hgbńńv Re: żyjemy w kraju monopolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 20:48
        a ja mam DSL i nie mam zadnych limitow
        - 9 osob w sieci
        - od 1 wrzesnia transfer 100kB nie jest rzadkoscia
        - 31zl/miesiac

Pozdrowienia dla Neostradowcow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka