Dodaj do ulubionych

Sieci P2P a firewall

IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.09.04, 17:06
Mam takie pytanko. Jak duzy wplyw na funkcjonowanie sieci P2P ma wplyw fakt, ze jestem za firewallem (u dostawcy internetu)?

Z gory dziekuje za odpowiedz :-)
Obserwuj wątek
    • netsec Re: Sieci P2P a firewall 20.09.04, 17:17
      Gość portalu: xyz napisał(a):

> Mam takie pytanko. Jak duzy wplyw na funkcjonowanie sieci P2P ma wplyw fakt, ze
      > jestem za firewallem (u dostawcy internetu)?

Jeśli posiadasz tzw. nie publiczny adres IP czyli jesteś za NAT to nie jest
      możliwe połączenie bezpośrednie P2P. W przypadku np. eMule dostajesz tzw LowID i
      transfer jest znacznie wolniejszy niż przy HighID. Generalnie zazwyczaj transfer
      będzie lepszy przy publicznym IP a czy to jest za firewall czy przed to już inna
      sprawa, która sprawdza się tylko do jego konfiguracji.
      • Gość: xyz Re: Sieci P2P a firewall IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.09.04, 17:25
        Dzieki za odpowiedz! Chodzilo mi oczywiscie o NAT :-)
        Mam dylemat bo nie wiem czy warto wydawac te 60 zlotych (jednorazowo) za publiczne IP. Dodam ze chodzi mi tylko o sciaganie przez P2P...
        • netsec Re: Sieci P2P a firewall 20.09.04, 17:34
          Gość portalu: xyz napisał(a):

> Dzieki za odpowiedz! Chodzilo mi oczywiscie o NAT :-)
          > Mam dylemat bo nie wiem czy warto wydawac te 60 zlotych (jednorazowo) za public
          > zne IP. Dodam ze chodzi mi tylko o sciaganie przez P2P...

Warto, tylko już teraz pomyśl o dobrym firewall.
          • Gość: mój_nick Re: Sieci P2P a firewall IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 21:02
            Warto, warto....

A poza tym.... jeszcze parę zlotych na firewall bo u mnie po 3 dniach bycia
            bez NATu system był stawiany od nowa ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka