Gość: xyz IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.09.04, 17:06 Mam takie pytanko. Jak duzy wplyw na funkcjonowanie sieci P2P ma wplyw fakt, ze jestem za firewallem (u dostawcy internetu)? Z gory dziekuje za odpowiedz :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netsec Re: Sieci P2P a firewall 20.09.04, 17:17 Gość portalu: xyz napisał(a): > Mam takie pytanko. Jak duzy wplyw na funkcjonowanie sieci P2P ma wplyw fakt, ze > jestem za firewallem (u dostawcy internetu)? Jeśli posiadasz tzw. nie publiczny adres IP czyli jesteś za NAT to nie jest możliwe połączenie bezpośrednie P2P. W przypadku np. eMule dostajesz tzw LowID i transfer jest znacznie wolniejszy niż przy HighID. Generalnie zazwyczaj transfer będzie lepszy przy publicznym IP a czy to jest za firewall czy przed to już inna sprawa, która sprawdza się tylko do jego konfiguracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Sieci P2P a firewall IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.09.04, 17:25 Dzieki za odpowiedz! Chodzilo mi oczywiscie o NAT :-) Mam dylemat bo nie wiem czy warto wydawac te 60 zlotych (jednorazowo) za publiczne IP. Dodam ze chodzi mi tylko o sciaganie przez P2P... Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: Sieci P2P a firewall 20.09.04, 17:34 Gość portalu: xyz napisał(a): > Dzieki za odpowiedz! Chodzilo mi oczywiscie o NAT :-) > Mam dylemat bo nie wiem czy warto wydawac te 60 zlotych (jednorazowo) za public > zne IP. Dodam ze chodzi mi tylko o sciaganie przez P2P... Warto, tylko już teraz pomyśl o dobrym firewall. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mój_nick Re: Sieci P2P a firewall IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 21:02 Warto, warto.... A poza tym.... jeszcze parę zlotych na firewall bo u mnie po 3 dniach bycia bez NATu system był stawiany od nowa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś