Dodaj do ulubionych

URTiP pogania operatorów

IP: *.chello.pl 13.01.05, 18:51
O rany, jak słyszę ten Kaszel to mi się słabo robi.
Dlaczego do września? A nie do czerwca - przenoszenie numeru to nie jest taka
skomplikowana sprawa a operatorów stać na to by skorzystać z outsorcingu przy
rozwiązywaniu tego problemu.
Poza tym denerwuje mnie jak ktoś sobie przypisuje nie swoje zasługi pozwolą
Państwo że zacytuję "Ponadto prezes Graboś pochwalił się wczoraj, że od 2001
(wtedy powstał URTiP) roku ceny usług telefonicznych znacznie spadły." To
zasługa głównie zaostrzającej się konkurencji. Nowe regulacje wypływają
głównie z ministerstwa infrastruktury pod postacią nowego prawa
telekomunikacyjnego i kolejnych do niego rozporządzeń. Urtip jedyne co robi
to nakłada nieegzekwowalne kary.
Chwila historii, Urtip powstał ponieważ trzeba było obsadzić stołki na tym
urzędzie w randze ministerstwa, więc zlikwidowano URT i stworzono URTiP
zmieniając załogę na nową ekipę.

Konkludując - Klienci poganiajcie Urtip !

Obserwuj wątek
    • Gość: mar a abonament? IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 14.01.05, 09:28
      Szkoda, że Pan Graboś zapomniał dodać, że w tym czasie (no może to było w 2000?)
      abonament w TP SA wzrósł o 40% (z 25 na 35 netto) a to stanowi główny zysk
      naszego jedynego słusznego operatora, a z tego co pamiętam, to rozmowy od dawna
      kosztują 29 gr netto. Co z tego, że rozmowy mogą być tańsze, jeżeli wtedy
      abonament jest horrendalnie wysoki?
      Co do komórek, to myślę, że możemy podziękować Heyah za obniżki rozmów na
      kartę. Ciekawe, czy gdyby wprowadzili też usługę na abonament, to czy spadły by
      też ceny dla abonamentowców?
      • Gość: magoo Re: a abonament? IP: *.bielsko.msk.pl 15.01.05, 21:22
        to faktycznie skandal, że abonamet w TP jest taki wysoki, zważywszy na to, że
        większość linii i cała infrastruktura powstawała za czasów komunizmu, a więc to
        nasze pieniądze tam utopiono, a teraz mamy płacić taki abonament... pytam - za
        co tyle pieniędzy co miesiąc tam ściągają
    • Gość: Stefan Re: URTiP pogania operatorów IP: *.venti.com.pl 14.01.05, 09:37
      To mowienie, ze prepaidowcy to nie abonenci, to hipokryzja ze strony
      operatorow. Np. Era na swojej bramce smsowej w internecie pisze: "Jeżeli
      zapomniałeś lub jeszcze nie posiadasz hasła, możesz je wygenerować wysyłając ze
      swojego telefonu SMS o treści HASLO pod numer:
      6677 - dla abonentów sieci Era" i ja jako prepaidowiec, wyslalen smsa na ten
      numer i otrzymalem haslo.
      Wiec o co chodzi? Niech sie zdecyduja!
    • Gość: an Re: URTiP pogania operatorów IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.01.05, 09:45
      A jak bedzie wygladala sprawa wysylania smsow z internetu? Skad bedzie wiadomo,
      jesli nie po numerze, z jakiej bramki korzystac? IMHO powstanie taki wielki
      balagan, ktory moze doprowadzic do zablokowania przez operatorow wysylania smsow
      z netu, tak jak to jest na zachodzie.

an
      • Gość: kapucyn Re: URTiP pogania operatorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 11:31
        Obecnie wiem do jakiej sieci dzwonię i za ile, rozmowy wewnątrz sieci są tańsze,
        jak to rozwiążą operatorzy?
      • Gość: JK Re: URTiP pogania operatorów IP: 80.48.245.* 14.01.05, 14:54
        Jak chcesz wysyłać smsy, to kup sobie komórkę, a nie korzystaj z idiotycznych
        bramek internetowych. No ale z komórki już nie wysyła się za darmo...
    • speedway Zgodnie z § 40 Regulaminu... 14.01.05, 11:54
      ...świadczenia telekomunikacyjnych usług powszechnych przez Telekomunikację
      Polską S.A. wartość reklamowanej faktury pomniejszamy o reklamowane
      kwoty(korzystajcie z tego zapisu) a do tego, jeśli do 1 miesiąca TPS.A. nie
      odpowie na naszą reklamację, to uznana zostaje na korzyść składającego ( nowe
      prawo telekomunikacyjne). Pamiętajcie jednak, co powinna zawierać reklamacja tj.
      kto składa, nr telefonu, kwotą jaką reklamujemy itp. PS. Pozdrawiam i życzę
      powodzenia
      • Gość: Analityk Re: Zgodnie z § 40 Regulaminu... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 21:51
        Polecam, to działa.
        Złożyłem reklamację we wrześniu. Kolesie obudzili się w styczniu. Zadzwoniła
        miła pani i zaczęła mi mówić o jakiś drobnych sumach, które mi odliczą.
        Odesłałem ją na drzewo i poleciłem, aby sprawdziła sobie datę reklamacji.
        Zadzwoniła ponownie i naliczyła dokładnie tyle ile reklamowałem.
        Zastanawiam się jak to będzie działało, jeżeli reklamacja będzie dotyczyła
        zwrotu opłat + wypłaty zadośćuczynienia. Czy to też będzie z automatu
        rozpatrywane na korzyść klienta?? Można by było z TPSA całkiem sporą kaskę
        wyciągnąć :))
        A więc do dzieła - cały naród składa reklamacje - tak, aby nie wyrobili się z
        terminami!!! ;-)
    • Gość: św.Tomasz opłaty wewnątrzsieciowe IP: *.p.lodz.pl 14.01.05, 12:19
      Ciekawe,jak będzie wyglądała sprawa tańszych połączeń wewnątrzsieciowych,skąd
      mam wiedzieć u jakiego operatora jest osoba,do której dzwonię?Dotychczas
      poznawałem to po prefiksie.
      • Gość: KR$ Proste IP: *.riz.pl / 195.94.202.* 14.01.05, 12:47
        Operator przed zestawianiem polaczenia moze uprzedzic Cie odpowiednim sygnalem
        dzwiekowym ze dzwonisz wewnatrz sieci lub poza nia.

Pzdr
        • Gość: xtrmntr Prefixy zostaną operatorom IP: *.pxs.pl / *.pxs.pl 14.01.05, 13:34
          Tak jak przy przeprowadzce masz kierunkowy nowej miejscowości ale możesz swój
          numer zostawić. Bo prefix komórkowy to taki numer kierunkowy.
          • r306 Eeeee 14.01.05, 14:58
            Panowie, kombinujecie jak konie pod gore. Stanie sie to co na Zachodzie, gdzie
            mozna zmieniac operatora - znikna "polaczenia do wlasnej sieci" z prostego
            powodu - wszystkie polaczenia bardzo mocno stanieja :)
            • Gość: Analityk Re: Eeeee IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 22:04
              Nie masz racji. Przenoszalność numerów nie będzie zjawiskiem masowym i uważam
              że z przyczyn zarówno ekonomicznch, jak i społecznych usługa ta nie jest
              potrzebna. W innych krajach nie ma dużej migracji między sieciami po
              wprowadzeniu przenoszenia numerów (oczywiście po początkowym zainteresowaniu).
              Tym bardziej usługa ta nie wpływa na ceny połączeń. Połączenia wewnątrzsieciowe
              zawsze będą tańsze.
              • Gość: grandmasterb Re: Eeeee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:47
                Masowym to może faktycznie nie, ale na pewno zmusi operatorów do dbania także o
                już posiadanych klientów, a nie tylko ściąganie nowych. Teraz podpiszesz
                cyrograf na 2 lata, a potem szlag Cię trafia, gdy nie odpowiadają Ci warunki (a
                nowi klienci dostają super fajne telefony za 1zł) i nie możesz za bardzo
                zmienić operatora właśnie ze względu na numer...
          • Gość: Analityk Re: Prefixy zostaną operatorom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 21:59
            Nie do końca się zgodzę. Prefix to pojęcie dość ogólne i nie występuje w planie
            numeracji krajowej. Takiej możliwości nie ma, bo np. co się stanie jeżeli
            zmieniam operatora i chcę zostawić "numer po prefixie", ale jest on już zajęty?
            Generaknie jest to dość trudne do realizacji i uważam, że efekt "przenośności"
            numerów można otrzymać dużo tańszym i prostszym sposobem.
        • Gość: Analityk Re: Proste IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 21:55
          A zmusisz ich do tego???
          Kulawe prawo, którym URTiP się chwali nie zakłada takiego obowiązku.
    • Gość: xtrmntr URTiP pogania operatorów? IP: *.pxs.pl / *.pxs.pl 14.01.05, 13:40
      Śmiech! Co to za poganianie? Pół roku po tym jak powinno być wprowadzona usługa?
      To tak jak z 3G i przełożeniem na dwa lata a pewnie i jeszcze później.
      Poganianie w takim wypadku powinno się wiązać z karami a nie zganieniem 'Panowie
      prosze szybciej'.
    • Gość: KR Re: URTiP pogania operatorów IP: 62.233.138.* 14.01.05, 14:28
      Normalne nie chcą tracić klientów i dlatego operatorzy za wszelką cenę próbują
      opóźnić możliwość zmiany operatora bez zmiany numeru telefonicznego.
      Ja z chęcią zamieniłbym abonament na prepaid. Nie rozumiem dlaczego mam więcej
      płacić mając abonament.
    • Gość: romek URTiP pogania operatorów ale nie TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:33
      Przeniesienie zwykłego stacjonarnego numeru w TPSA trwa od 3 do 4 tygodni.
      Koszmar!
    • Gość: Gabec Ktos wpuszcza nas w maliny. IP: *.ramtel.com.pl 14.01.05, 19:35
      Wyslalem z ciekawosci maila do operatorow z zapytaniem jakie dokumenty sa
      potrzebne aby moc przeniesc numer z jednego operatora do innego, oto jaka
      dostalem odp.
      "Odpowiadając na przesłane pytanie informuję, iż warunki korzystania przez
      Abonentów z uprawnienia do zachowania przydzielonego numeru przy zmianie
      Operatora zostaną określone przez ministra właściwego do spraw łączności.
      Czyli przeniesienie numeru miedzy Operatorami możliwe bedzie po wydaniu aktu
      wykonawczego do Ustawy (jescze nie został wydany)...."
      No wiec jak to jest, czy zgodnie z prawem nic nie stoi na przeszkodzie do
      zmiany (zgodnie z prawem juz teraz powinnismy miec taka mozliwosc) czy tez
      panowie urzednicy znow sobie z nas jaja robia?
    • Gość: WoKo Re: URTiP pogania operatorów IP: *.anon-online.org 14.01.05, 20:21
      Jak tyko bedzie to możliwe to przechodzę z Ery do Idei i moim numerem
    • superszczur Właśnie obniżyłem sobie taryfy bo dzwonię z 14.01.05, 20:32
      tlenofonu. Porozmawiałem pół godziny z koleżanką w Anglii, cena...4,30! Buachachacha! Pozdrowienia, telekomuno!
    • Gość: Sławek B. To po co sa ustawy w tym kraju i prawo IP: *.sieradz.mediaclub.pl 14.01.05, 20:49
      które sie olewa bo tak wygodniej.??? Skoro czas był do końca roku 2004, to czy
      prezes URTiP ma prawo wydłużac terminy, czy raczej powinien egzekwować prawo i
      nakładjąc wysokie kary ???
      • Gość: Analityk Re: To po co sa ustawy w tym kraju i prawo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 22:12
        Niestety wg nowej ustawy to operatorzy łożą na utrzymanie URTiPu.
        Czy Ty występowałbyś przeciwko swojemu chlebodawcy?
    • Gość: Analityk A gdzie się skarżyć na URTiP IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 21:43
      A ciekawe gdzie się można skarżyć na działanie URTiPu, który podejmuje błędne
      decyzje i nie potrafi poradzić sobie z krajowym rynkiem telekomunikacyjnym.
      Może operatozry założą sąd polubowny na URTiP? :)
    • Gość: użytkownik GSM Klienci lepsi i gorsi? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 15.01.05, 12:35
      Jestem użytkownikiem usługi na kartę tzw.pre-paid.Byłem "abonentem" ale
      zrezygnowałem z powodu gorszych (droższych) połaczeń. Oburza mnie dyskryminacja
      klientów przez przedstawicieli operatorów.Jest nas "na kartę" dużo i operatorzy
      mają z tego zyski niemałe. Dlaczego klient,który płaci abonament
      np.ok.20zł.miesięcznie,a mniej korzysta z telefonu od tego "na kartę",ma być
      faworyzowany? To nieuczciwe i robi z nas klientów "II kategorii".
      • Gość: KACZAN Pre paid IP: *.icpnet.pl 15.01.05, 13:09
        Co za bzdury mowiace o tym, ze jest roznica miedzy pre paid, a abonamentem.
        Jezeli ja musze co miesiac kupic karte za 20 zl, niezaleznie czy wykorzystalem
        cala kwote w poprzednim miesiacu to de fakto place abonament. Tylko to sie tak
        nie nazywa :). Nie rozumiem tego. Od abonamentowcow roznie sie tylko tym, ze nie
        dostalem taniego aparatu(przez to abonamentowcy maja drozsze rozmowy).
        • Gość: miki kto to jest abonent? IP: *.itpp.pl 16.01.05, 15:29
          Ustawa wyraźnie mówi (art.2 pkt 1), że abonent jest to podmiot, który zawarł z
          operatorem pisemną umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych, zaś
          przenoszalność numeru przysługuje abonentom a nie użytkownikom (artykuł 71 pkt.
          1). Jeśli masz kartę prepaid to nieważne że płacisz wiecej niż ktoś, kto ma
          abonament, tobie to prawo nie przysługuje i koniec. Możesz ewentualnie mieć
          pretensję do ustawodawcy ale nie do operatora czy URTiPu.
    • Gość: Tom Re: URTiP pogania operatorów IP: *.ztpnet.pl 15.01.05, 19:17
      Hehe ale Wy jesteście naiwni. Nawet jak będą już akty wykonawcze to wystarczy,
      że operatorzy wprowadzą usługę przeniesienia numeru do cennika z opłatą np.
      500zł i już widzę jak wszyscy przenosicie swoje numery...
      • Gość: MYLIC SIE JEST Re: URTiP pogania operatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 02:32
        RZECZA LUDZKĄ
      • Gość: swerd Re: URTiP pogania operatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:47
        500 zeta wcale nie musi zniechęcić. wystarczy że nowy operator skusi
        potencjalnego klienta dobrą promocją i już to 500 zeta znika.
        a przecież jak już się ktoś będzie przenosił to chyba głównie klienci
        biznesowi. bo dla mnie np to lata czy zmieniam sieć. i tak moge znajomym
        porozsyłaś esy że mam nowy numer
        • Gość: Tom Re: URTiP pogania operatorów IP: *.ztpnet.pl 16.01.05, 15:51
          Dobrą promocją? Tzn. jaką - połączenia za darmo i Nokia 6230 za złotówkę? Nie
          bądź naiwny. "500 zeta nie musi zniechęcić..." Taaaaak, Tak samo jak nie
          zniechęca przy zakupie aparatu w promocji? Czasami jak jestem w salonie
          operatora to słyszę teksty klientów w stylu: "Za Nokię 6230 muszę zapłacić 400zł
          netto? To nie, to poproszę 3510i albo coś za złotówkę" A znajomy opowiadał mi,
          że ci tzw. biznesowi kręcą nosem jeszcze bardziej niż abonenci "fizyczni". Tak
          więc zaporowa cena usługi: 500 a może nawet 1000zł i koniec mrzonek o straszeniu
          operatorów "dajcie mi taki i taki aparat i takie ceny za połączenia a jak nie to
          przeniosę numer do innej sieci"
          • Gość: Dempsey Re: URTiP pogania operatorów IP: 213.77.27.* 16.01.05, 23:12
            !000 zeta... nie sądzę. W ustawie jest też zapis o tym, że usługa przenoszenia
            numeru nie może mieć ceny zniechęcającej. A kiedy cena przeniesienia byłaby
            zbliżona do średniej krajowej, to w mojej definicji jest to bardzo
            zniechęcające, bo kto chciałby cały miesiąc pracować tylko po to by zachować
            swój numer. Prawda jednak jest taka, że powinni w ustawie z marszu zapisać, że
            usługa przeniesienia numeru powinna być bezpłatna (lub jasno zdefiniowana w
            odniesieniu do średniaj krajowej płacy) i kropka, a teraz mamy całe szerokie
            pole do interpretacji, co oznacza termin "nie zniechęcejąca cena".
            Pozdrawiam.
    • Gość: adam Re: URTiP pogania operatorów IP: *.ds.pg.gda.pl 16.01.05, 10:40
      w ustawie jest tez napisane ze juz dawno pownno to byc dostepne
    • Gość: areq Re: URTiP pogania operatorów IP: 80.48.251.* 16.01.05, 12:58
      Fajny wykresik! Wreszcie w prosty sposób pokazano jak nas firmy
      telekomunikacyjne robią w balona. I do czego może doprowadzić zmowa operatorów
      i ochrona rynku przed konkurencją ze strony najprawdopodobniej przekupnych
      urzędników. Chodzą pogłoski np. że dealerzy samochodowi złożyli się na ustawę w
      sprawie podatku ekologicznego , na łaczną kwotę 2 mln dolarów. Ładny kąsek co
      nie - a dostaną je góra 7-8 osób!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka