Dodaj do ulubionych

kerio - co blokowac?

IP: *.homeip.net / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 13:04
od wczeoraj mam kerio. ucze go, co ma blokowac. niech mi ktos oswiecony
napisze, co dokladnie blokowac. jak otwieram jakąś strone, to kerio pyta sie
z 10 razy, czy przepuscic. puszczac wszystko czy jak?
Obserwuj wątek
    • user0001 Pracować na automacie. 10.02.05, 13:53
      Jeżeli ktoś zna sposób na włączenie trybu automatycznego bez reinstalacji kerio
      niech napisze.

Metod łopatologiczna:
      Nagraj instalator kerio 4.x.x na dysk
      odłącz sieć (wyjmując wtyczkę sieciową lub modemu)
      Odinstaluj kerio
      przestartuj komputer
      zainstaluj kerio, tym razem w trakcie instalacji wybierz tryb "automatyczny"
      przestrtuj komputer
      podłącz z powrotem sieć

Tryb "uczący się" jest dla zaawansowanych, jeśli nie wiesz co masz blokować, to
      zdaj się na twórców programu.
    • Gość: w++ Re: kerio - co blokowac? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 16:58
      Gość portalu: diana napisał(a):

> od wczeoraj mam kerio. ucze go, co ma blokowac. niech mi ktos oswiecony
      > napisze, co dokladnie blokowac. jak otwieram jakąś strone, to kerio pyta sie
      > z 10 razy, czy przepuscic. puszczac wszystko czy jak?

Jeśli widzisz te pytanie że jakiś program dostępu do internetu, a jednocześnie
      widzisz że jest wszystko ok, np. że przeglądarka internetowa czy program
      pocztowy realizuje Twoje polecenia, to przed naciśnięciem klawisza "Permit", na
      dole dajesz fajeczkę przy napisie "create ... rule..". Wtedy kerio zapamięta
      regułę że ten program może mieć dostęp (lub nie jeśli dasz "deny" bo np. zgłosi
      się program, który nie powinien mieć nic do grzebania w internecie ;) ) i już
      Cię nie będzie pytał o ten konkretny program . W taki sposób nauczysz kerio
      reguł co do programów i skończą się te pytania.
      • Gość: diana Re: kerio - co blokowac? IP: *.homeip.net / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 18:54
        dzieki, chyba pomoglo. bo przestal sie pytac przy otwieraniu kazdej byle strony
        czy programu p2p:)
      • dx7 Re: kerio - co blokowac? 11.02.05, 00:33
        To jest delikatnie mowiac rozwiazanie polowiczne. Zeby zabezpieczyc system w
        miare poprawnie trzeba dokladniej skonfigurowac reguly. Np IE powinien
        dopuszczac (standardowo) polaczenia przychodzace na portach 1375, 1040-1050, 20
        a wychodzace 80-83, 443, 1080, 70, 21 i w zaleznosci od serwera proxy: 3128,
        8080, 8088. Reszta portow dla IE powinna byc zablokowana. Umozliwienie pelnej
        komunikacji nie ma sensu bo wtedy firewall nie spelnia swojej roli.
        • Gość: w++ Re: kerio - co blokowac? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 11.02.05, 01:04
          dx7 napisał:

> To jest delikatnie mowiac rozwiazanie polowiczne. Zeby zabezpieczyc system w
          > miare poprawnie trzeba dokladniej skonfigurowac reguly. Np IE powinien
          > dopuszczac (standardowo) polaczenia przychodzace na portach 1375, 1040-1050, 20
          >
          > a wychodzace 80-83, 443, 1080, 70, 21 i w zaleznosci od serwera proxy: 3128,
          > 8080, 8088. Reszta portow dla IE powinna byc zablokowana. Umozliwienie pelnej
          > komunikacji nie ma sensu bo wtedy firewall nie spelnia swojej roli.

Masz tu pełną rację, tyle że jak widzisz dobre ustawienie firewalla jest rzeczą
          trudną dla początkujących, więc choćby proste ograniczenie na poziomie
          dopuszczenia poszczególnych aplikacji do internetu już coś daje.
          Z tym IE to ja działam bardziej radykalnie, bo po prostu używam Mozilli, a IE ma
          u mnie w kerio całkowity szlaban.
          W kerio bardzo przydatna rzecz jest status, gdzie widać które aplikacje
          nasłuchują (niepotrzebnie) i z tego można też pewne reguły potworzyć. No i
          obserwacja wyskakujących pytań od kerio i konsekwentne blokowanie programów,
          które raczej nic nie mają do roboty w internecie, w tym oczywiście takie jak
          system, explorer.exe (jeśli się nie ma lokalnej sieci) czy rundll.
          • dx7 Re: kerio - co blokowac? 12.02.05, 00:20
            > W kerio bardzo przydatna rzecz jest status, gdzie widać które aplikacje
            > nasłuchują (niepotrzebnie) i z tego można też pewne reguły potworzyć. No i
            > obserwacja wyskakujących pytań od kerio i konsekwentne blokowanie programów,
            > które raczej nic nie mają do roboty w internecie, w tym oczywiście takie jak
            > system, explorer.exe (jeśli się nie ma lokalnej sieci) czy rundll.

Polecam tak przy okazji darmowy TCPView ze strony www.sysinternals.com, ktory
            ladnie pokazuje stan wszystkich aktualnych polaczen i aplikacji, ktore maja do
            nich dostep. Tak dla szybkiego sprawdzenia co sie dzieje z siecia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka