Gość: Max IP: 62.29.199.* 20.02.05, 00:57 Witam jak wyglada sprawa bezpieczenstwa przy logowaniu sie na strony bankow lepiej uzywac IE czy Firefoxa. Czy przy instalowaniu firefoxa musze usunac IE pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kell99 Re: firefox a banki 20.02.05, 02:15 gdy bank wymaga msie do 'bezpiecznego logowania' to znaczy, ze 'specjalisci' pracujacy w banku maja problemy ze zrozumieniem co to znaczy 'bezpieczne', albo szefostwu zal pieniedzy na porzadny serwis obslugujacy poprawnie wszystkie przegladarki. ff i opera sa duzo bezpieczniejsze, chociazby ze wzgledu na szybka eliminacje krytycznych bledow (co w przypadku msie trwa i po kilka miesiecy), a takze mechanizmy ulatwiajace bezpieczenstwo (usuwanie ciach przy wylaczaniu przegladarki i niepodatnosc na spyware czy niebezpieczne skrypty active x). gdy tylko mozesz to polecam tobie przegladarke inna niz msie. msie nie musisz usuwac, pamietaj, ze sa programy ktore potrzebuja msie do prawidlowego dzialania (outlook, msn messenger, ms office czy nawet gadu gadu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: firefox a banki IP: *.visp.energis.pl 22.02.05, 23:48 Ktore z rozszerzen z firefoxa najlepiej instalowac ktore sa najbardziej przydatne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumciaa przydatne rozszerzenia IP: *.lodz-choralna.sdi.tpnet.pl 01.03.05, 17:21 do surfowania po sieci pzydaje sie adblock - blokuje wszystkie reklamy (flash-e i wszelkeij masci grafike na stronie). oczywiscie jesli przesadzisz moze wyfiltrowac wszystko - lacznie z ikonami i przyciskami na gazecie. ale to Ty decydujesz co ma na stronie pozostac, wiec nie ma z tym problemu. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TorV Re: firefox a banki IP: *.devs.futuro.pl 01.03.05, 20:15 Niech no spojrzę u siebie.... Ja mam co następuje: 1) Adblock - bez tego cuda z wiekszości serwisów nie da się korzystac - a to coś wyskakuje, a to mruga, a to błyszczy... Oczopląsu można dostać, a przecież lekarstwo jest pod ręką i za darmo. 2) Tabbrowser Extensions - to raczej dla zaawansowanych użytkowników. Mnogoś opcji powala na kolana. 3) ieview - antidotum na np. 'specjalistów' od 'bezpieczeństwa'. Jak strona nie wyświetla się prawidłowo w FF (czytaj: wyświetla się prawidłowo wyłącznie w IE) to ciach prawym klawiszem i 'View This Page in IE'... 4) text/plain - jak jest podany URL, ale nie jest klikalny, to się go zaznacza, potem ciach prawym i 'Open Selection (...)'. n) Pozostałe rozszerzeń to już raczej mniej przydatne bajery. A tak po prawdzie, to Firefox jest po prostu od IE o niebo wygodniejszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Re: firefox a banki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:22 co do n) - to wszystko kwestia potrzeb i upodobań, nie można tak arbitralnie stwierdzać. Niektóre są w pewnych przypadkach wręcz niezbędne. AJ używam jeszcze: Flashgot - integracja z download managerem Mouse Gestures - jak w nazwie, sterowanie za pomocą gestów myszki Session Saver - kiedy często przeglądasz w dziesiątkach zakładek przydaje się zapamętać wszystkie otwarte strony przy wyłączaniu przeglądarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jahu51 51 Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:33 ... i jeszcze zamiast Outlook Expressa lub Outlook Microsoft polecam z tej samej" stajni" Mozilla Thunderbird jako program pocztowy. za darmo, dziala pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: firefox a banki 20.02.05, 09:24 Bank Pekao SA ... Firefox bez problemów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barracuda7110 Re: firefox a banki IP: *.dsl.telepac.pt 22.02.05, 18:52 W MBanku tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estratos Re: firefox a banki IP: *.uni.opole.pl 01.03.05, 16:42 Potwierdzam ;-) W mBanku wszystko smiga. W Banku Zachodnim (BZ WBK) tesh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacUser Re: firefox a banki IP: 212.244.60.* 01.03.05, 16:44 A SAFARI na przyklad nie obsluguje MBanku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Macuser Re: firefox a banki IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 21:41 Gość portalu: MacUser napisał(a): > A SAFARI na przyklad nie obsluguje MBanku :) Safari obsluguje mBank, tylko trzeba wylaczyc opcje block popup windows. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bv Re: NordeaSolo <=> Firefox 1.0.1 - OK :) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.03.05, 12:59 Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Millennium i PEKAO S.A. <=> Firefox 1.0.1 - OK :) 05.03.05, 13:18 Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: firefox a banki IP: *.block.alestra.net.mx 20.02.05, 10:49 > IE nie można usunąć dlaczego się nie mozna ???? mozna ale nie mam potrzeby :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TorV Re: firefox a banki IP: *.devs.futuro.pl 01.03.05, 20:19 Och, jeśli nie ma takiej opcji, to nie musi to jeszcze oznaczać, że jest to niemożliwe. IE MOŻNA USUNĄĆ Z DOWOLNEJ WERSJI WINDOWS. I - jak to się mówi - "Internet nadal będzie działał". Oczywiście są programy zależne od IE no i część bibliotek też musi zostać, ale w ogólności - można pozbyć się IE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 18:21 a jakie musza byc ustawienia w firefox zeby byl bezpieczny w logowaniu sie do bankow Odpowiedz Link Zgłoś
blekot Re: firefox a banki 22.02.05, 18:44 nic nie musisz zmieniać ja korzystam z mbanku i żadnych ustawień nie zmieniałem w trakcie pierwszego połączenia szyfrowanego FF spyta Cię np. czy ma Cię informować o każdym takim połączeniu czy nie poza tym połączenia szyfrowane (np. z bankami) są odpowiednio zaznaczane m. in. pole adresu "barwi" się na żółto jeśli koniecznie chcesz sprawdzić czy coś trzeba zmieniać to zajrzyć do opcji zaawansowanych narzędzia/opcje.../zaawansowane i dalej zabezpieczenia, powinieneś mieć zaptaszone wszystkie trzy opcje tyla p_em Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estratos Re: firefox a banki IP: *.uni.opole.pl 01.03.05, 16:43 nie zawsze na zolto. To zalezy od wybranego schematu (skorki) Firefoxa. Ale w kazdej jest to odpowiednio zaznaczone Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: firefox a banki 22.02.05, 18:53 Witam zadnych problemow z obsluga BZWBK w firefoksie, mozilli, konquerorze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grasshopper Zabezpieczenie bankow 01.03.05, 16:23 Dobry bank powinien byc bezpieczny w kazdej przegladarce - nalezy tylko uwazac na szczegoly - wiekszosc problemow wynika z nieostroznosci i nieuwagi - powodzenia: www.bankier.pl/sp/grasshopper5/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bero Re: firefox a banki IP: *.dcfs.pl 01.03.05, 16:53 Millenium - od jakiegoś czasu jest już ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mic Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:05 Witam! ja uzywam fajerfoksa i łopery. mam konto w PBH i na fajerfoksie nie moge sie zlogowac ( nie da sie zinstlować odpowiednich wtyczek ) ale na łoperze lata bez problemu. Co do internet exporera to da sie go "odinastalowac". dosć brutalnie ale sie da. ja mam wywalonego ie, i GG mi działa... niestety ale przez to nie mam automatycznej aktualizacji :( Próba odinastalowania ie za pomoca panelu sterowania/usun składniki windows konczy sie niepowodzeniem. tak samo jak reczne uzuniecie pliku iexporer.exe z C:\Program Files\Internet Explorer bo po restercie a nawet wczesniej ten plik sie znów pojawia !!! win do doinstalowywuje ale jest na to rada :D windows ma plik iexporer.exe w 4 miejscach wiec usuniecie jednego powoduje ze jest on kopiowany z pozostałych lokalizacji. ( sa one miedzy innymi w kataloku windows/system32) najlepszym rozwiązaniem jest w wyszukiwarce plików wpisac "iexporer.exe" i znalezienie go na dysku systemowym ( powinny byc 4 pliki ) i ich wywalenie. ja miałem problemy z wyskakującymi okienkami... od momentu wywalnie ie nie maiałem anie jednego!! od momentu wywalenie ie znajduje max 1 spyware na tydzien.. gdzie kiedys udało mi sie złapac 28 wciągu 30 min!!!! troche jest probelemów z aktualizacjami ...ale jest cos za cos :D Odpowiedz Link Zgłoś
marcz57 Re: firefox a banki 01.03.05, 17:21 Firefox to zdecydowanie najlepsza przeglądarka. Ludzie, dlaczego używacie Internet Exprolel ?! - do tych, którzy go używają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpalusz Re: firefox a banki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:30 dlatego ze explorer potrafi korzystac z zaawansowanych funkcji myszki a u mnie ff nie potrafi obsluzyc poziomej rolki, i podoba mi sie to ze otwierajac folder z ulubionymi adresami stron automatycznie zamyka sie poprzednio otwarty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 19:37 A pewnie to samo plus 10x więcej masz pod gestami i trzy przyciski to nadmiar szczęścia. Zresztą to raczej kwestia sterów. Sam mam 8 przycisków i nawet mi do głowy nie przyszło instalować tego całego syf - 5 do niczego nie jest mi w Operze potrzebnych, wolę machnąć raz czy dwa myszą kilka... milimetrów. Plus dziesiątki mniej lub bardziej unikalnych funkcji, które potrafią po krótkim czasie uzależnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorel Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 09:34 Z koniecznosci - robie strony internetowe i niestety musze uwzgledniac uzytkownikow IE (choc sam na codzien korzystam z Opery i FF). Tu zreszta jest kolejny problem - IE nie potrafi poprawnie wyswietlac stron napisanych zgodnie ze standardami!!! Durny program (a raczej programisci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Usuwanie IE Re: firefox a banki IP: *.devs.futuro.pl 01.03.05, 20:38 Och, dobre intencje, ale wykonanie już nie. IE to nie tylko *.exe. To także móstwo innych rzeczy, z których najważniejsze to wpisy w rejestrze i biblioteki współdzielone. Najlepiej nie robić tego ręcznie. A jak? Poszukać w www.google.com. A tak w ogóle to po co to robić? Żeby nie właziły wirusy, robaki i spyware trzeba: 0) Używać innej, bezpieczniejszej przeglądarki. 1) Posiadać skaner antywirusowy z włączoną opcją 'Real-time protection' (lub podobną). Np. dużo spyware próbuje włazić przez Javę (a miała być taka bezpieczna, he he he). 2) Mieć firewalla. Mieć nie wystarczy, trzeba go jeszcze DOBRZE SKONFIGUROWAĆ, co dla zwykłego użytkownika jest niestety praktycznie niewykonalne. 3) Powyłączać zbędne usługi systemowe (a Windows domyślnie ma ich włączonych kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt). Niestety normalny użytkownik też nie jest w stanie tego samodzielnie wykonać, tym bardziej, że ich opis jest tak zagmantwany i niejasny, że spece też czasami się gubią. Jak te 4 powyższe warunki są spełnione, to o wirusach/robakach/spyware/scrip-kiddies można praktycznie zapomnieć. Dobry test: czy wiecie, co wam się automatycznie uruchamia podczas rozruchu systemu? Jeśli nie potraficie choć tego kontrolować (co akurat trudne nie jest, polecam Startup Control Panel - dobry i za darmo), to z punktami 2) i 3) na pewno nie dacie sobie rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mic Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:29 oczywiscie ze IE to nie tylko plik exe. ale równiez trezba sobie zdawac sprawe ze bez pliku wykonawczego bibloteki nadaja sie psu na bude. to cos w rodzaju mies samochód ale z odkreconymi kołami... i jak tym jezdzic ?!?! nie mówie ze jest to doskonały sposób... przeciez napisałem wczesnie ze jest to " dość brutalny sposób " aha mam Norton internet seciurity ( właczona funkacja "Real-time protection" i automatyczne aktualizacje) Sygate personal firewall pro ( właczona automatyczna aktualizacja....). i wszystko jest dooobrze poustawiane.. troche sie na tym znam :) zreszta troche jest nawet za dobrze poustawiane... a mój problem wynikną stąd ze reinstalowałem system. pierwsze co zablokowałem dostem IE do netu :D uzywałem Opery w tym czasie... po 2 tygodniach miałem 1 wirusa (słowienie 1 wirusa ) ale mniałem problemy z niektórymi programami i musiałem dokonac aktualizascji (SP2) wiec dopusciłem IE do netu i wciągu tej cholernych 30 minut wiecej mi sie pojawiło adaware i inego szajstwa niz normalnie wciągu 2 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
pazio w BPH po prostu się opie..ją 01.03.05, 21:38 Jakiś czas temu przesiadłem się na FF, a konto mam w BPH. Rzeczywiście nie dało się automatycznie zainstalować wtyczek potrzebnych do podpisywania transakcji. Napisałem do "pomocy" ze zdziwieniem, że nie zauważają 5% klientów i pytaniem, co mam zrobić. Przysłali mi pliki z wyjaśnieniem, gdzie w katalogu FF mam je wkleić. U mnie działa. Ale po co, do diaska, tyle zachodu w sprawie, którą nie powinienem się zajmować? Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: firefox a banki 02.03.05, 10:55 Tak wlasnie jest gdy domorosli wynajdywacze kola biora sie za cos o czyms slyszeli. Tylko Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: firefox a banki 02.03.05, 11:02 > Witam! > ja uzywam fajerfoksa i łopery. > mam konto w PBH i na fajerfoksie nie moge sie zlogowac ( nie da sie zinstlować > odpowiednich wtyczek ) ale na łoperze lata bez problemu. mozillapl.org/projekty/FAQ/MozillaFirebird?v=hqg#h34-11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mic Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:14 dzieki :) poustawiam sobie w wolnej chwili nawet patrzałem na stronie banq czy cos tam nie ma o fajfoksie ale jakos nie zauwazyyzłem ( moze słabo szukałem ) ale powiem szczerze ze dla mnei nie ma problemu mam obydwie przegladarki zainstalowane obu uzywam i nie jestes to dla mnie problem z której kozystam w banq :) pzdr i dzięki za linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: firefox a banki IP: *.aster.pl 01.03.05, 17:25 do lukas e-banku tez mozna sie spokojnie zalogowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
morusak Re: firefox a banki 01.03.05, 17:54 z ff INTELIGO działa ok, Bank Śląski nie. Dla mnei to jest minus dla banku a nei plus dla ie. Odpowiedz Link Zgłoś
darekkr1 Re: firefox a banki 01.03.05, 18:05 Z tego co wiem wlasnie ff na Banku Śląskim działa. Na operze nie działa to prawda. Poza tym strona banku śląskiego to niezły koszmarek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:13 Używam od pewnego czasu Firefoxa i bez najmniejszych problemów loguję się do Inteligo, M-Banku i PeKaO S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
jaerk Re: firefox a banki 01.03.05, 18:15 Moja (kochana;-) małżonka korzysta z firefoxa przy logowaniu się na konto ING. W ogóle to firefox jak i mozilla są extra. Polecam te programy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 23:50 ING Śląski dziala pod FF bezproblemów. Tylko trzeba pamietać, zeby zainstalować jave od SUN'a bo małomiekkiego nie wspólpracuje z innymi przeglądarkami niż IE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edward Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 07:06 ING Bank Śląski - działa pod FF. Przelewy wysyłam gdzieś od roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 777 Re: firefox a banki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 19:00 Inteligo dziala jak najbardziej poprawnie. Juz zapomnialem ze mialem cos takiego jak IE. I do tego Thunderbirda do kompletu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedi Co jest klientem E-maila w FF ? IP: *.239.162.34.ptr.us.xo.net 01.03.05, 21:12 Czesc, Co uzywacie jako klient E-maila w FF ? W MSIE role te pelni Oulook Express. Poza tym, czy mozna przetransferowac zawartosc starych skrzynek oraz ksiazki adresowej z OE do klienta uzywanego z FF ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Macuser Re: Co jest klientem E-maila w FF ? IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 21:45 Klient poczty z rodziny Mozilli to Thunderbird www.thunderbird.pl ZTCP to Thunderbird potrafi zaimportowac poczcte z OE. Chwile czasu to moze zajac, to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahu 51 Re: Co jest klientem E-maila w FF ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:42 Najlepiej zainstalowac Mozilla Thunderbirda. Bez problemu importuje wszystko z OE i uruchamia sie z paska FF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doom Re: firefox a banki IP: *.chello.pl 01.03.05, 23:37 działa z Citibankiem Handlowym a z Millenium nie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poganin Re: firefox a banki IP: *.com.pl 02.03.05, 08:12 nie musisz, a jeśli kożystasz z witryny windowsupdate, to wręcz nie możesz, bo jeśli go usuniesz nie będziesz mógł ściągać łatek do windowsa ze strony i pozostanie Ci jedynie kożystanie z automatycznej aktualizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr a w LUKAS Banku nic nie dziala IP: *.ce-market.com 02.03.05, 10:06 A w LUKAS Banku juz od ponad tygodnia nie mozna wykonac zadnej operacji przez Internet i nikt nie potrafil mi nawet powiedziec kiedy bedzie dzialalo! To sie chlopaki uwijaja... Najpierw nie udalo im sie wdrozenie, potem przez kilka dni im to zglaszalem, ale nie mogli uwierzyc, ze maja problemy techniczne i uparcie twierdzili, ze to ja niewlasciwie uzywam ich systemu (jesli mozna to tak nazwac) aby w koncu sie przyznac do bledu, ale podanie jakiegos terminu naprawy wykraczalo niestety ponad ich wyobraznie. Efekt jest taki, ze mam troche srodkow na ich koncie, ale od ponad tygodnia niestety nic nie moge z nimi zrobic ;( Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: firefox a banki 02.03.05, 10:51 Goscciu, ja uzywalem IE a teraz Firefox-a i wchodze do mego banku tak jak przedtem, bez problemu. Wymagany SSL funkcjonuje bez zastrzezen Odpowiedz Link Zgłoś