Dodaj do ulubionych

komunikatory

15.04.05, 10:56
Dokonałem próby pracy na <wpkontakt> z wirtualnej. Ale co się okazuje:Trzeba
założyć przez program gadu-gadu konto w tej sieci, a później wpisać te dane w
wpkontakcie, skoro wpkontakt daje taką możliwość, to można z niej skorzystać.
W związku z powyższym moje pytanie: czy jest sens zakładania <wpkontaktu> o
ile drugi użytkownik posługuje się < Gadu-Gadu>. Może w tej sytuacji utworzyć
profil drugiego użytkownika,każdy zabezpieczy co swoje hasłem. Czy w tej
sytuacji jest sens posiadania 2-wóch komunikatorów.Może pozostać tylko przy
< Gadu-Gadu> ?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: komunikatory 15.04.05, 11:09
      Jest sens posiadania kilku komunikatorów:
      - Oficjalny komunikator obsługuje ważne funkcje protokołu, ale zwykle wyświetla
      wrednie migające reklamy.
      - Nieoficjalne wersje komunikatora posiadają różne udogodnienia (brak reklam,
      sprawdzanie pisowni, zastępowanie ty -> Ty, ci -> Ci itd.), ale może brakować w
      nich rejestracji do serwisu, lub wyszukiwania.
      Tak więc do rejestracji używamy oficjalnego klienta, a potem korzystamy z sieci
      nieoficjalnym klientem.

Nie ma sensu jednoczesne uruchamianie kilku komunikatorów, wystarczy jeden ale
      wieloprotokołowy.

Sprawa kilku użytkowników na tym samym komputerze: Windowsy oparte na jądrze NT
      (NT/2000/XP), to systemy wieloużytkownikowe, system plików NTFS umożliwia
      ograniczanie innym dostępu do własnych plików. Może nadszedł czas aby każdy z
      użytkowników trzymał swoje pliki we własnym katalogu domowym?
      • bornholmski Re: komunikatory 15.04.05, 18:38
        user0001 napisał:

> Jest sens posiadania kilku komunikatorów:
        > - Oficjalny komunikator obsługuje ważne funkcje protokołu, ale zwykle
        wyświetla
        > wrednie migające reklamy.
        > - Nieoficjalne wersje komunikatora posiadają różne udogodnienia (brak reklam,
        > sprawdzanie pisowni, zastępowanie ty -> Ty, ci -> Ci itd.), ale może br
        > akować w
        > nich rejestracji do serwisu, lub wyszukiwania.
        > Tak więc do rejestracji używamy oficjalnego klienta, a potem korzystamy z
        sieci
        > nieoficjalnym klientem.
        >
        > Nie ma sensu jednoczesne uruchamianie kilku komunikatorów, wystarczy jeden ale
        > wieloprotokołowy.
        >
        > Sprawa kilku użytkowników na tym samym komputerze: Windowsy oparte na jądrze
        NT
        > (NT/2000/XP), to systemy wieloużytkownikowe, system plików NTFS umożliwia
        > ograniczanie innym dostępu do własnych plików. Może nadszedł czas aby każdy z
        > użytkowników trzymał swoje pliki we własnym katalogu domowym?
        Czy jest szansa na prostszy język,gdyż nie jestem w tym temacie
        profesjonalistą.Bardzo proszę o skupienie się na prostych problemach.
        • user0001 Re: komunikatory 15.04.05, 19:02
          Oryginalny klient (Gadu-Gadu) jest nastawiony na dobre pierwsze wrażenie, jest
          kolorowy, bajecznie prosty. Ma jednak migającą reklamę.

Alternatywne programu (Konnekt, Miranda, Kadu, GnuGadu) są nastawione na wygodę
          użytkowania. Bez migającej reklamy, są za to różne udogodnienia.

Instalujesz Gadu-Gadu aby zarejestrować się, poczym usuwasz Gadu-Gadu i
          korzystasz z alternatywy.

Pisałeś o profilach Gadu-Gadu chronionych hasłem. To zła droga, zamiast chronić
          dane każdego programu z osobna, lepiej jest skorzystać z ochrony jaką może dać
          system operacyjny (wielu użytkowników).
    • kosmos_b Re: komunikatory 15.04.05, 11:29
      Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy nie przeszkadza ci, że masz
      zainstalowane jakieś spasione guvno obsługujące 50 protokołów jeśli sam
      korzystasz tylko z GG. Jeśli ci to nie przeszkadza, to sobie trzymaj 2 lub
      więcej komunikatoruf. A jeśli ci to przeszkadza, to korzystaj tylko z gg
      (+banner killer). Ja sobie np. zadaję pytanie po hooy mi jakiś wpkontakt?
      • Gość: skynet Re: komunikatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 08:44
        Spasione guvno ? Czy Miranda-IM obslugujaca GG, ICQ, Jabbera, IRC, ProgramTV,
        Pogodę i zużywająca przy tym 9 MB ramu Twoim zdaniem też zalicza się do
        "spaśnionych guvien" ? Przeciez org. GG bierze ok. 14 MB....
        • kosmos_b Re: komunikatory 17.04.05, 10:56
          No tak, Miranda jest fajna, tyle że nie są mi potrzebne te wszystkie protokoły,
          tylko GG. Więc denerwuje mnie to, że muszę łączyć się Mirandą. Po co mi
          wieleprotokołowy komunikator skoro i tak używam tylko gg?
          • Gość: skynet Re: komunikatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 14:06
            Skoro uzywasz GG to moze i racja,. pozostan przy GG aczkolwiek nic nie stoi na
            problemie byś w Mirandzie miał, poczte, programTV i gadu-gadu. Miranda moze
            obsugiwac od 1 do n roznych protokołów. Teoretycznie, także n numerów GG. W
            umnei jest troszke inaczej,
            w Mirandzie mam
            GG - bo ten protokołu uzywa najwiecej z moich znajmych
            ICQ - bo tego uzywaja takze moi znajomi oraz czesc rodziny za granciami kraju
            Jabber - mamkilku znajomych a takze robimy konferencje w pracy
            IRC- nie kazdy wie co to jest, stare przyzwyczajenia, skoro Miranda go obsluguje
            to czemu nie ?
            Pogoda - no bo lubie wiedziec jaka jest pogoda i jaka bedzie na najblizsze dni
            Program TV - tak jak z pogoda
            Poczta email - kontrola pop3 z poziomu komunikatora

Do tego multum opcji, skiny, tla i theme okien rozmowy tworza komunikator wprost
            idealny dla mnie. Jesli dodam ze trzymam go sobie na Flashu i odpalam gdzie
            koleiwiek jestem a jest tam komp, usb i net to sam widzisz jakie to jest
            uzyteczne. Bardzo watpie bys mogl to samo osiaganc uzywajac Gadu-Gadu. I do tego
            te banery i reklamy, niewiem jak Ty ale ja tego nei ciepie :) Pozdrawiam
            • kosmos_b Re: komunikatory 17.04.05, 19:58
              > uzyteczne. Bardzo watpie bys mogl to samo osiaganc uzywajac Gadu-Gadu. I do teg
              > o
              > te banery i reklamy, niewiem jak Ty ale ja tego nei ciepie :) Pozdrawiam

Świetnie, jeśli ktoś potrzebuje mieć AOL ICQ GG Jabbera i Bóg wie co jeszcze, to
              zapewne Miranda jest idealna. Ja nie potrzebuję. Używałem przez jakiś czas i po
              2 dniach zabawy z konfiguracją doszedłem do tego, że muszę być zawsze połączony
              jako a) Miranda b) do sieci GG. Niepotrzebne mi są 2 statusy. Reszty opcji też
              nie używam (powiedzmy, że ten program tv był ok). Natomiast co do reklam to w GG
              oczywiście banner killer jest niezbędny, jednorazowo rozwiązuje problem reklam.
              Reasumując, komuś kto sporadycznie korzysta tylko z protokołu GG i nie
              potrzebuje wodotrysków to polecałbym raczej GG, ponieważ jest banalne i ma 5
              opcji na krzyż do ustawienia.
              • Gość: okrekwam Re: komunikatory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:29
                skad wziąć Baner killer bo sam badziew znajduje w google :-/
    • cooba75 Re: komunikatory 15.04.05, 12:15
      Sprobuj mirandy.

miranda.kom.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka