Dodaj do ulubionych

Internet w Polsce bardzo drogi

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.05.05, 20:31
Telekomunikacja Polska szykuje zmiany w szerokopasmowym dostępie do
Internetu. Będzie zachęcać klientów do korzystania z szybszych, ale droższych
opcji usługi Neostrada.

[...]

Liczba użytkowników Neostrady zaczęła lawinowo rosnąć - w tempie
kilkudziesięciu tysięcy nowych klientów miesięcznie - w lecie 2004 r., gdy
firma wprowadziła Neostradę 128 w cenie 59 zł miesięcznie.

[...] Dyrektor uważa, że cena Neostrady 128 nie pokrywa kosztów wynikających
ze świadczenia usługi oraz inwestycji z nią związanych.

[...]

Dziś Neostrada 512 z umową na rok kosztuje w TP 120,78 zł miesięcznie.
Telewizja kablowa Aster City oferuje podobną usługę za 107,01 zł, zaś UPC dwa
razy szybszą za 94 zł. [...] w najbliższych tygodniach TP wprowadzi nowe ceny
Neostrady z umową na 24 miesiące. Cena Neostrady 512 spaść ma poniżej 100 zł.

Obniżanie ceny Neostrady oraz 24-miesięczny okres umowy to element starań TP
o zdobycie lojalności klienta. Zbliża się bowiem moment, gdy konkurencyjni
dostawcy Internetu - np. Energis Polska - będą mogli świadczyć usługi
abonentom TP, korzystając z jej łączy.

[...]

Cały tekst:
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050519/ekonomia/ekonomia_a_14.html
Obserwuj wątek
    • kalinowski11 Re: Internet w Polsce bardzo drogi 19.05.05, 20:45
      Telekomunikacji dziękujemy ...

2106.4 Kbps w chwili obecnej , w Chello za 119 pln-ów brutto

Pozdrawiam .
      • Gość: T-800 Re: Internet w Polsce bardzo drogi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.05.05, 21:36
        Telekomuna (to dobre określenie) chyba nigdy się nie dostosuje do realiów
        rynkowych...
        • orissa Re: Internet w Polsce bardzo drogi 19.05.05, 22:31
          Dopóki inne firmy będą ograniczone terytorialnie, dopóty Telekomunikacja będzie
          miała najwyższe ceny :-/
    • Gość: T-800 Re: Internet w Polsce bardzo drogi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.05.05, 22:42
      Ciekawe, że "cena Neostrady 128 nie pokrywa kosztów wynikających ze świadczenia
      usługi oraz inwestycji z nią związanych". To może niech TP SA się zajmie -
      posłużę się cytatem z filmu "Chłopaki nie płaczą" - hodowlą jedwabników!

72 zł za opcję 128 kbps to jest ZDECYDOWANIE za drogo dla indywidualnego
      użytkownika. Kablówkom jakoś się opłaca sprzedawać Internet za 50 zł.
      • login_niedostepny Re: Internet w Polsce bardzo drogi 19.05.05, 22:45
        to jak maja cos zmieniac to niech sie spiesza. Ja mam chwilowo zlodziejskie 128
        za zlodziejskie 72zl czy iles tam (ile by nie bylo - za duzo za taka "usluge"),
        a za moment bede miala w bloku chello i wyp****alam z neo:D
      • mariuszr_77 Re: Internet w Polsce bardzo drogi 22.05.05, 15:48
        > Ciekawe, że "cena Neostrady 128 nie pokrywa kosztów wynikających ze
        > świadczenia
        > 72 zł za opcję 128 kbps to jest ZDECYDOWANIE za drogo dla indywidualnego
        > użytkownika.

A to że 72 zł to za drogo dla indywidualnego użytkownika za łącze o tych paramterow wcale nie przeczy faktowi że cena neo 128 nie pokrywa kosztów.
        Urządzenia które są potrzebne do świadczenia usługi z prędkością 128kbit/s są dokładnie te same co do świadczneia tej usługi z większą prędkością i tyle samo kosztują. TPSA musi ciągle inwestować w rozwój swojej sieci bo jeszcze nie wszedzie dociera co też kosztuje. Jest z tego przynajmneij ten pożytek że mamy jedną z najnowoczesniejszych sieci szkieletowych w europie bo jest ona najnowsza.
        Wyniki finansowe jakie co jakiś czas ogłasza TPSA świadczą o tym że co by ludzie nie twierdzili na temat bezsensowności ich oferty to jednak ich strategia jest skuteczna i przynosi zyski.
        TPSA to nie instytucja charytatywna i jej celem jest osiąganei zysków a nie zapewnienie nam jak najtańszego i najszybszego dostepu do sieci.
        To władze tego kraju mają ustanowić takie regulacje prawne aby TPSA nei mogła nasz wykorzystywać jak się da i to do nich należy miec pretensje za to że płacimy drogo a dostajemy mało.
        A co do innych dostawców to nie wiem jak to wygląda w przypadku większych firm jak np UPC, czy Netia ale jakośc usług małych lokalnych dostawców z którymiu się zetknąłem pozostaewia sporo do życzenia i TPSA co by o niej nie mówić to jednak bije ich na głowę pod tym względem.
        • Gość: T-800 Re: Internet w Polsce bardzo drogi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.05.05, 19:12
          OK, a teraz zwróć uwagę na post Nienowej z tego wątku. :-)
    • Gość: nienowa schizofrenia tepsy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 00:04
      "Dyrektor uważa, że cena Neostrady 128 nie pokrywa kosztów wynikających
      ze świadczenia usługi oraz inwestycji z nią związanych."

"w najbliższych tygodniach TP wprowadzi nowe ceny Neostrady z umową na 24
      miesiące. Cena Neostrady 512 spaść ma poniżej 100 zł."

nie kumam...
    • Gość: pocono Re: Internet w Polsce bardzo drogi IP: 209.247.222.* 20.05.05, 03:29
      Istotnie w Polsce internet jest wysysaczem budżetu. W USA internet Dial-up tj.
      za pośrednictwem lini telefonicznej średnio kosztuje $10 miesięcznie,
      szerokopasmowe zaś od $30 w górę. W obu przypadkach nie ma dodatkowych opłat czy
      limitów czasowych. Mieszkam w górach, gdzie dopiero teraz wprowadzają DSL.
      Korzystam z modeme 56K. ale mam do wyboru może kilkanaście firm. Ostatnia za
      dodatkową opłatą
      ($3) daje program Express 2.0, który bardzo przyspisza. Oglądam często: www.tv4all
      lub:BeelaneTV, gdzie też można testować prędkość, która wygląda na zawrotną, bo
      nawet do 500 KB/s (nie bajtów), chociaż prędkość modemu, jak zwykle poykazuje
      wynosi ~36 K.
    • Gość: b00g13 Re: Internet w Polsce bardzo drogi IP: 217.153.198.* 20.05.05, 15:01
      Przykre ma ceny tepsa, nie ma co ukrywać. Za ich 128kbps mam u swojego ISP 256
      kbps, bez awarii, bez limitów, z obsługa która wie za co jest odpowiedzialna i
      tą wiedzą bez problemu dzieli się z klientem :/

• Gość: Pawel Re: Internet we Francji!!!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 20.05.05, 21:10
        www.free.fr
        29.99€ szybkosc 20 mbit/s i jeszcze do tego telefon za darmo na cala Francje
        oczywiscie stacjonarny, komorki i zagranice bardzo tanio i jeszcze w cenie 100
        kanalow telewizyjnych w tym polonia
        • Gość: wami41 SAMI WIDZICIE GDZIE ZNAJDUJE SIE POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 20:10
          Popatrzcie, sami widzicie gdzie znajduje sie Polska ze swoimi cenami za uslugi
          internetowe i nie tylko internet to dot. telefonow, materialow bud.lekarstw,
          srodkow higieny osobistej itp.itd
    • Gość: statystyk Policzcie wszystkich prezesów,w-ce prezesów itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 09:27
    • cineo Re: Internet w Polsce bardzo drogi 22.05.05, 13:34
      troszkę informacji na w/w temat na tej stronie
      forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=5294
      i następnych.
      Moim zdaniem tepsa zdaje sobie doskonale sprawę z pozycji jaką zajmuje
      rozrastająca się w Polsce kokurencja firm świadczących uslugi dostępu do
      szerokopasmowego internetu. Z tego będą wynikać pewne zmiany. Przy czym
      szczególny nacisk kładę raczej na wyraz pewne, bo tak jak zwykle w przypadku
      telekompromitacji nie można się spodziewać atrakcyjnych konkretnych zmian - no
      chyba, że się mylę i zaskoczą mnie bardzo, czego i Wam z całego serca życzę.
      Pozdrawiam.
      • kalinowski11 Re: Internet w Polsce bardzo drogi 22.05.05, 14:21
        Najbardziej podoba mi się post Gelusa (trzeci od góry) :)))
        forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=5294
    • Gość: barteek Re: Internet w Polsce bardzo drogi IP: *.elex.pl / *.elex.pl 24.05.05, 14:04
      o-c sieć lokalna w tej chwili 326 kb/s za 59zl i planowe min. 256kb/s. :) ja
      nie narzekam :):) a neo nawet nie zakladalem :)
    • Gość: Art Re: Internet w Polsce bardzo drogi IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:07
      Neostrada już długo nie pociągnie przy obecnej taktyce i porównaniu z innymi
      źródłami łącza.
      Ja jestem na sieci osiedlowej za 55 zł. Czasem jest niestety "zaledwie" 200-
      300, ale czasem nawet 800-900, a tak na codzień jest przeważnie 400-500 Kb/s.
      Podobne osiągi kablówka UPC ma za ok. 50% więcej, a Neo z Telekomunikacji jest
      ponad 200% droższa. To nie jest już śmieszne, lecz przykre.
      Współczuję osobom, które mają dostęp jedynie do Oldstrady...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka