Gość: janusz IP: *.autocom.pl 03.06.05, 18:41 Prosze o pomoc. Jak piszę na klawiaturze ekranowej cyrylicą i wysyłam m-ila ,to u odbiorcy pojawia sie tekst złożony z cyferek i literek a nie pisany cyrylica.Co począć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarykot Re: email a cyrylica 03.06.05, 18:52 odbiorca musi mieć ustawione to samo kodowanie, którego ty używasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: email a cyrylica IP: *.autocom.pl 03.06.05, 19:05 Próbowałem,bo słałem na inny adres na tym samym komputerze. Będę musiał pisać m-ile za granice i niewiem czy tam to odczytaja,czyli czy pojawi sie normalny tekst pisany cyrylica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: email a cyrylica IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.06.05, 20:52 Może pisz w Wordzie i wysyłaj jako załącznik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: email a cyrylica IP: *.autocom.pl 03.06.05, 23:03 Niestety.Przy załaczniku jest komunikat,że niejest to plik tekstowy.I po otwarciu niema nic.Niepomaga tez zmiana języka na Rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: email a cyrylica 04.06.05, 22:02 Hmm... a moze wysyłaj wiadomosc jako stronę w html - taka, w której samodzielnie w nagłówku zakodujesz, ze standard kodowania to cyrylica. Nie wiem czy wszystkie, ale na pewno niektóre klienty pocztowe wyswietlaja załaczony plik html jako wiadomosc, nie trzeba nic klikac - tak robi np. netoperek, tzn., The Bat. Mógłbys sobie zrobic taki szablon z cała osnowa dokumentu html i piszac listy wypelniac go trescia, załaczac i fruuu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: email a cyrylica IP: *.chello.pl 07.06.05, 13:17 Może przede wszystkim podaj, jakiego programu pocztowego używasz. W każdym normalnym programie pocztowym oraz w Outlook Express możesz ustawić kodowanie i program je deklaruje w nagłówkach wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: email a cyrylica IP: *.autocom.pl 07.06.05, 14:31 Uzywam ,, Firefoxa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: email a cyrylica IP: *.chello.pl 07.06.05, 15:49 Firefox nie jest programem pocztowym i nie ma modułu obsługi poczty elektronicznej. Więc raczej z niego nie korzystasz. Chyba, że przez interfejs poczty na www w przeglądarce, jaką jest Firefox. Wtedy wszystko zależy od tego, jak kodowana jest dana strona. Jeśli np. kodowana w ISO 8859-2, to raczej nie napiszesz na niej czytelnego e-maila w KOIR-8. Zainstaluj sobie jakiś program pocztowy z obsługą cyrylicy (np. wbudowany w system Windows Outlook Express albo konkurencyjny Thunderbird z rodziny Mozilla www.thunderbird.pl). Wtedy nie będziesz miał takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: email a cyrylica IP: *.autocom.pl 07.06.05, 16:59 UDAŁO SIĘ.Dzieki cuba.Napisałem klawiaturą ekranową-wysłałem na inny adres w Polsce-po odbiorze wiadomości wszedłem w widok-kodowanie znaków -cyrylica i ODCZYTAŁEM po rosyjsku! Ciekawe czy jak wysle za granice,tam odczytaja jak nalezy?:) Odpowiedz Link Zgłoś