Dodaj do ulubionych

TP SA kontratakuje ryczałtem

11.06.05, 01:07
Nie mam zaufania do tej firmy.Dziękuje, postoję.
Obserwuj wątek
    • krzszy1 Re: TP SA kontratakuje ryczałtem 11.06.05, 02:01
      ...Firma zastanawia się też nad zaostrzeniem kryteriów przy sprzedaży abonamentu
      socjalnego za 35 zł miesięcznie. Być może, by go uzyskać, trzeba będzie okazać
      zaświadczenie, że jest się bezrobotnym lub emerytem. Tak jest np. we
      Francji...czy nie wystarczy okazać dokumentu że jest się Polakiem ? Z tego
      wynika jasno że albo jestm bezrobotny albo emeryt albo świetnie zarabiający
      1000pln brutto. Co za kretyn to pisał, telekomuna będzie mi łaskę robiła że
      dostane najniższy abonament .Od czego są komórki!
      • Gość: rr Pojawili się też zupełnie nowi gracze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 09:24
        "Pojawili się też zupełnie nowi gracze - operatorzy telefonii internetowej, tacy
        jak Skype, który ma ponad 100 mln klientów na na świecie, czy polski Tlenofon.
        Takie firmy mogą - według niektórych ekspertów - zepchnąć nawet na margines
        obecnych wielkich operatorów."

Czy ci "nowi gracze" są zobowiązani ustawowo do utrzymywania infrastruktury
        ratunkowej, tak jak muszą to czynić operatorzy telefonii stacjonarnej i komórkowej?
        • Gość: Ździchu Re: Pojawili się też zupełnie nowi gracze IP: *.chello.pl 11.06.05, 10:11
          "Firma zastanawia się też nad zaostrzeniem kryteriów przy sprzedaży abonamentu
          socjalnego za 35 zł miesięcznie. Być może, by go uzyskać, trzeba będzie okazać
          zaświadczenie, że jest się bezrobotnym lub emerytem."

coś we mnie pęka, jak widzę na poczcie, jak jakaś rencistka czy też emeryt z
          bólem w oczach opłacają rachunki TelePSA w wysokości 50 zł - 43 zł abonamentu i
          7 zł rozmów...
          • Gość: zgredziak Re: Pojawili się też zupełnie nowi gracze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 09:00
            :Gość portalu: Ździch>naapisał: coś we mnie pęka, jak widzę na poczcie, jak
            jakaś rencistka czy też emeryt z
            > bólem w oczach opłacają rachunki TelePSA w wysokości 50 zł - 43 zł abonamentu
            i
            > 7 zł rozmów..
            Trafiłeś w sedno . a ja pokaże złodziejstwo tej firmy jeszcze dokładniej.np.rk
            43 złote i minuta rozmowy, bo byłem na wczasach.minuta rozmowy kosztuje w tym
            przypadku 43 złote!
            • Gość: dekta Re: Pojawili się też zupełnie nowi gracze IP: *.clubnet.pl 12.06.05, 21:59
              Telekomunikacja Polska - drożej....
        • user0001 Re: Pojawili się też zupełnie nowi gracze 11.06.05, 10:14
          W Stanach już jest projekt, aby z telefonii internetowej było wyjście do służb
          ratowniczych (911).

To tylko kwestia stworzenia odpowiednich regulacji prawnych.
          • Gość: VoIP Re: Pojawili się też zupełnie nowi gracze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:13
            telefonia internetowa jest najlepsza
            --
            voip.dxp.pl
      • mike-great Re: TP SA kontratakuje ryczałtem 11.06.05, 11:44
        Alternatywa dla walniętej tepsy: SKYPE! zobacz: www.skype.pl/

krzszy1 napisał:

> ...Firma zastanawia się też nad zaostrzeniem kryteriów przy sprzedaży
        abonament
        > u
        > socjalnego za 35 zł miesięcznie. Być może, by go uzyskać, trzeba będzie okazać
        > zaświadczenie, że jest się bezrobotnym lub emerytem. Tak jest np. we
        > Francji...czy nie wystarczy okazać dokumentu że jest się Polakiem ? Z tego
        > wynika jasno że albo jestm bezrobotny albo emeryt albo świetnie zarabiający
        > 1000pln brutto. Co za kretyn to pisał, telekomuna będzie mi łaskę robiła że
        > dostane najniższy abonament .Od czego są komórki!
      • Gość: Ads:) Łaska z socjalnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 12:15
        Abonament tzw. "socjalny" nie jest żadną łaska ze strony TPSA. W ramach tego
        abonamentu opłaca się przecież dwa razy droższe impulsy. Ewentualne zaostzenia
        w jego przyznawaniu uważam więc za skandal. Klient powinien mieć wybór - albo
        oferują jakiś plan taryfowy każdemu, albo wcale.
        • Gość: ted Re: Łaska z socjalnym? IP: *.chello.pl 11.06.05, 15:29
          Ten abonament na poczatku nazywał się zupełnie inaczej-potem ktos nazwał go
          obrazliwie dla abonentów "socjalnym"-teraz już wiemy dlaczego!!!
        • Gość: na temat w mysl zasady "im gorzej tym lepiej" IP: 81.185.93.* 11.06.05, 20:00
          wnosze o calkowite zniesienie abonamentu "socjalnego" co spowoduje, ze duza
          czesc posiadaczy tego abonentow PT z niego zrezygnuje w ogole, czym zmniejszy
          sie automatycznie ilosc okradanych przez PT clientow.
        • aniulek.bn Re: Łaska z socjalnym? 12.06.05, 13:03
          Przy socjalnym nie sprzedaja neostrady ,tylko Pakiety Internetowe ,gdzie jest
          rozliczanie impulsowe ,i gdzie tu wyjscie naprzeciw potrzebom klienta?
          • anika1983 Re: Łaska z socjalnym? 13.06.05, 13:36
            przy socjalnym nie ma pakietów internetowych
      • grzbec A MOŻNA BYŁO ZAGŁOSOWAĆ NA UPR !!! 12.06.05, 08:56
        MIELIBYŚMY WOLNY RYNEK I ŻADNYCH PROBLEMÓW. CIEKAWE KIEDY POLACY DO TEGO
        DOROSNĄ I ZACZNĄ DZIAŁAĆ A NIE TYLKO SKOMLEĆ I PŁAKAĆ, ŻE ZNOWU ICH
        OSZUKANO !!!!!
    • Gość: a Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.hsd1.ma.comcast.net 11.06.05, 02:04
      Bardzo slusznie, ze nie ufasz. Firma francuska, w ktorej Polakow doja Francuzi.
      Doja tez polskich klientow po to zeby paru kolesi w krawatach z Francji dobrze
      sobie zylo.
      • Gość: khmm Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: 212.122.214.* 11.06.05, 13:53
        a najgorsze że teraz francuzi zaczęli też doić Ideę - patrz licencję za zmianę
        marki, dodajmy zupełnie nie potrzebną, powinien się tym chyba ktoś zająć dokładniej
    • Gość: j23 A niech sobie kontratakują... IP: 80.48.251.* 11.06.05, 02:25
      Mogą mnie pocałować w d...
      W ciągu ostatniego roku miałem 4 awarie sieci telefonicznej. Ostatnią
      naprawiali 2 tygodnie. W tym samym czasie komórka działała bez problemów.
      Rezygnuję z TePsy !
      • Gość: vicary [...] IP: *.zax.pl / *.zax.pl 11.06.05, 02:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: anty-tpszmata Re: TP SA powoli zmierza do swej trumny IP: 195.136.7.* 11.06.05, 02:55
      Mnie ten kontratak wisi. Rechoczę gdy czytam o ludziach niespełna rozumu
      płacacych krocie (relatywnie DWA RAZY więcej niż Japończycy!) za tzw.
      niedostratę. Wyłożyłem na nierobów z TP 1000 NZŁ i albo je odzyskam albo do
      końca mego życia będą zmuszeni półkę SDI tylko dla mnie obsługiwać. Tak sami
      ułożyli umowę że tylko płacąc mi wyskoie odszkodowanie mogą od niej odstąpić.
      Zapowiedziałem - wymienię ale TYLKO za Umowę Bezterminową za co sami zapłacą
      oraz oddadzą mi 430 NZŁ (obecnie rejestracja bezterminowa ADSL kosztuje
      530 NZŁ). Mają "pomyśleć" bo wiedzą że jeśli mi odmówią skończy się to moją
      rezygnacja wogóle - na telefonie stacjonarnym mi nie zależy, nie używam go
      praktycznie wcale i kurzem od lat zarasta. Jest tylko dla internetu.
      Jestem pewien że się ugną. Żal mi tylko tych tysięcy ludzi którzy podarowali
      TPSA swoje ciężko zarobione pieniądze na "promocji" (niezły przekręt ale na
      poziomie raczkującego kapitalizmu). Ze mną nie "popromujecie" - tepsiuchy..
      Za głupotę - BULIĆ! :)
      A może wolicie przegrać w Sądzie? Służę - macie 0% szans. Ja nie Czubkówna.
      • Gość: Prawnik Re: TP SA powoli zmierza do swej trumny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 06:18
        Ja nie wierzę za tak łatwo oddadzą, mnie przenieśli z neostrady 320 na 640 bez
        podpisywania aneksu i udają ze nic się nie stało, sami doradzają aby skierować
        sprawę do sądu bo u nich nie ma urzędnika który jest władny wydać decyzję o
        zwrocie nadpłaty na konto abonenta.
      • Gość: adam99 jeśli powiedzieli że się zastanowią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 12:58
        to raczej odpowiedzi się nie doczekasz. SDI ma jeszcze kilkadziesiąt tysięcy
        użytkowników i tpsa nie zamierza tego likwidować, więc jeśli chcesz płacić 120
        zł za prędkość 128 kbs to jest raczej twoja strata.
        • Gość: anty-tpszmata Re: powiedzieli że się zastanowią kiedy zdechną IP: 195.136.7.* 11.06.05, 16:28
          Ależ przecież napisałem co zrobię. Nie napisałem - kiedy. Dostali dwa tygodnie
          do namyslu. Mija właśnie pierwszy. Potem traca klienta. Bo ja wprawdzie nie
          odzyskuje 1000 NZŁ ale wywalam tepsiane druciki, wyrejestrowuję telefon i nie
          płacę im ANI ZŁOTÓWECZKI wszelkie ew. "rachtele" odsyłając swemu adwokatowi.
          Szans na wygraną w takiej sprawie nie mają. To opinia kilku prawników. Rżną
          tylko ludzi których mają w zalezności. Mi na nich nie zależy. Teraz "założenie
          telefonu", gdyby co, kosztuje JEDNĄ złotowkę (wybuliłem 45 tys starych zl!) i
          jest natychmiastowe. A prędkość? mi żadna różnica - nie jestem zadnym "piratem",
          filmy w kinie oglądam, a strony internetowe otwierane z prędkością 10 kBps
          niczym się nie różnią od tych otwartych przy ok. 50 kBps. Polecam sprawdzić.
          Kłocę się z oszustami o ZASADY, a nie o kasę. Okiradli mnier - to MUSZĄ oddać.
          Inni używali modemów i nie ponieśli kosztów ich rozwoju. Ci którzy ponieśli
          te koszty muszą mieć coś w zamian. Zresztą TP SA upadnie za najwyżej rok.
          W moim miasteczku rusza UPC "Hello" - szybsze i tańsze znacznie niz tepsiane
          wynalazki. Pozatym można już do komórki bezlimitowy abonament wykupić.
          Tepsiuchy istnieli dotyczas TYLKO dzięki monopolowi. Teraz zdechną właśnie z
          powodu ich chciweości, krętactwu i obłąkanym - najwyższym na świecie - cenom.
          • Gość: anty-tpszmata A SDI w moim miasteczku ma DWA numery: IP: 195.136.7.* 11.06.05, 16:44
            Ja i Parafia RzymskoKatolicka. Poważnie. Sprawdziłem i w papierach i tracerem
            i upijając montera TP (ależ złopią..). To też jest symptomatyczne. Kiedyś tak
            kręcili że w centrum Warszawy nie można było SDI założyć ("brak możliwosci
            technicznych") bo poza Warszawą mogła się pojawić (o zgrozo!) konkurencja.
            Ja swoje SDI "zawdzięczam" przymiarkom Netii z Garwolina. Ostatecznie Netia
            zrezygnowała ale półeczki SDI stanęły szybciej niż w kilku większych znacznie
            miastach. Priorytet był - he he he ..
            Teraz to ja trzymam ich "za półeczkę" i rechoczę..
            Nosił wilk razy kilka, wyniosą i wilka..
            Ha ha ha!
      • Gość: wróg TePSA Kulczyk Re: TP SA powoli zmierza do swej trumny IP: *.pawlacz.com 11.06.05, 17:25
        ha,ha ha ha ha ha ha ha ha ha!!!!czekam aż zdechnie ta kulczykowa pieprzona
        firma-złodziej.Ja już pięć lat temu położyłem na nich lachę i do tego namawiam
        wszystkich trzeźwo myślących.Pies j...bał doktorka i zasraną tepsę.Niech
        zdychają jak najprędzej.
        • user0001 Re: TP SA powoli zmierza do swej trumny 11.06.05, 17:41
          I tutaj pojawia się problem, na imie mu konkurencja, a raczej jej brak.

Chętnie zrezygnowałbym z telekomuny, ale brakuje alternatywy. Telefon
          stacjonarny nie jest problemem, Netia w każdej chwili mogła by założyć, niestety
          jedynie wersję radiową.

Prawdziwy problem to dostęp do internetu, u mnie i w wielu miejscach również,
          brakuje alternatywy. Niby istnieją radiówki, ale łącza mają zapchane w godzinach
          wieczornych, a sieć wysiada przy każdym załamaniu pogody.

Kablówce oczywiście nie opłaca się podłączyć mojego domu (50 metrów od bloku
          który obsługują).

Tak oto okazuje się, że muszę mieć Tepsę.
          • Gość: anty-tpszmata Marsz Pogrzebowy dla TP SA - spójrzcie tu: IP: 195.136.7.* 11.06.05, 20:24
            www.telefon.pl/modules.php?name=_News&file=article&sid=2280
            Nie musimy wcale żadnych radiówek kupować. Wystarczy tania karta PCMCiA
            opłacony abonament i surfujemy FREE, mając limity, transfery, liczniki,
            zmiany ip i wogóle telekomuchów w d...ie :)
            Polecam. To dlatego tepsiuchy robią w pory..
          • fakerek Re: TP SA powoli zmierza do swej trumny 12.06.05, 16:37
            Niestety przychodzi nam teraz płacić za błędy w prywatyzacji. Dlaczego?
            TPSA została sprywatyzowana w całości w sposób utrudniający jakąkolwiek konkurencję. Niestety chodziło wyłącznie o pieniądze za sprzedaż tepsy, bo budżet chciał się po prostu nachapać. Nikt nie wpadł na to że TPSA można rozdzielić w taki sam sposób jak postąpiono z PKP - oddzielono przewozy regionalne, intercity od spółki zarządzającej infrastrukturą (tory, stacje itp).
            Gdyby ktoś wtedy wpadł na to mielibyśmy teraz co najmniej 50 ogólnopolskich operatorów telefonii stacjonarnej i 1000 ogólnopolskich operatorów internetowych oraz oczywiście niższe ceny.
            Tak naprawdę cały problem tkwi w drogiej infrastrukturze terenowej - kanałach i tzw. ostatniej mili. Porównując prywatyzację TPSA do PKP - wyobraźcie sobie prywatyzację PKP poprzez sprzedaż całości PKP (włącznie z torami) za granicę.
            I po takiej sprzedaży jakikolwiek konkurent sprywatyzowanego PKP gdyby chciał obsługiwać połączenie Warszawa-Poznań musiałby budować w tej relacji nowe tory.
            Paranoja? NIE - tak się dzieje w świecie TPSA. Dlaczego pozostali operatorzy mają takie problemy? Bo jeśli chcą sprzedać jakąkolwiek usługę Kowalskiemu - abonament telefoniczny, dostęp do internetu to muszą się dogadać z TPSA aby móc wykorzystywać ich infrastrukturę ostatniej mili. Chyba że sami wybudują drugą infrastrukturę na miarę TPSA (co też robi Netia teraz, ale zajmie jej to jeszcze co najmniej kilkanaście lat).
            Mimo niewątpliwej fascynacji ostatnich lat technologiami bezprzewodowymi i komórkowo-podobnymi nie można porównywać jakości połączenia radiowego i przewodowego. GPRS albo nawet UMTS w porównaniu z neostradą 2Mbit blednie od razu. Alternatywą może być radiowy dostęp do internetu na zasadzie WLAN (coś jak blueconnect), ale nawet jeżeli udałoby się objąć zasięgiem całą Polskę w ciągu kilku najbliżych lat(w co wątpię), to pasma szybko się zapchają.
            Technologicznie nic nie pobije na dzień dzisiejszy światłowodów. Ale żebyśmy się stali druga Japonią musielibyśmy albo znacjonalizować ostatnią milę, albo za miliardy unijnych euro zbudować prawdziwą konkurencję dla TPSA.
            Nie wierzę że ani jedno ani drugie będzie miało miejsce, więc generalnie mamy to na co skazał nas rząd który sprywatyzował TPSA. I to tym politykom należą się podziękowania, a nie złość na francuzów że zdzierają z nas ostatnią koszulę - przecież sami się na to zgodziliśmy.

• Gość: ubu_roy Re: TP SA powoli zmierza do swej trumny IP: *.nyc.res.rr.com 12.06.05, 18:31
              Co ty piepszysz koles ? Sprzedaz tpsa francuzom byla decyzja czysto polityczna.
              To byla lapowka ktora polska dala francji (france telecom jest firma panstwowa)
              w zamian za poparcie wejscia polski do unii europejskiej. Francuzi tak
              postepuja. Turcy naprzyklad musieli kupic od francuzow airbusy by zdobyc
              poparcie w staraniach wejscia do ue. Najlepiej by bylo gdyby telefonie w polsce
              posiadala jakas prywatna amerykanska korporacja a nie francuska socjalistyczna
              firma, ale dzisiaj to tylko marzenia biedaka ktory sprzedal jedyna krowe ktora
              mial a teraz musi kupowac mleko w supermarkecie.
    • franzmaurer A czy przypadkiem... 11.06.05, 04:28
      A czy przypadkiem oddali już poszkodowanym klientom całą kasę którą wyłudzili
      dzięki operatywności swoich marketingowców w czasie poprzednich "promocji" ???
      • Gość: Boom Monopol sie skonczyl? IP: *.dyn.iinet.net.au 11.06.05, 04:39
        Przycisneli do muru firme co wyciskala z Polakow haracz!
        Powinni teraz oddac zagrabione pieniadze i posadzic politykow, ktorzy dopuscili
        do tego zeby monopol Francuzow do spolki z Kulczykiem trwal 15 lat!
    • Gość: zenek Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.toya.net.pl 11.06.05, 07:57
      Przecież prezes (248 tys. nowych zł. miesięcznie) i jego najbliżsi współpracownicy
      muszą z czegoś brać. Nadludzie o wyższych potrzebach, myślą jakby tu skubnąć
      tego, co już prawie nic nie ma.
    • Gość: szmyrus Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 08:03
      Rzeczywiście wykresy pozycji rynkowej TP napawają sporą dawką optymizmu. Trzymam
      kciuki i życzę jeszcze większej pomyślności w nadchodzących latach wszystkim
      konkurentom i .... czyli nam klientom.
    • Gość: mae Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: 213.192.64.* 11.06.05, 08:23
      To chyba jakieś nieporozumienie z tą kontrolą przy zakupie najtańszego
      abonamentu, jeżeli będę chciał miec telefon tylko do odbierania rozmów to jest
      to rozwiązanie najlepsze i najtańsze podobnie jak z naitańszymi abonametami na
      komórki... TP stało się policją... PARANOJA!
      Nie może ktoś za mnie decydować co chcę kupić a tym bardziej za ilę to kupię!
      • l.a.w Re: TP SA kontratakuje ryczałtem 11.06.05, 11:10
        Korzystanie z TPSA nie jest przeciez obowiazkowe... :-)
      • anika1983 Re: TP SA kontratakuje ryczałtem 13.06.05, 15:23
        Gazeta Wyborcza wydaję się poważną gazetą, a w artykułach zamieszcza
        niesprawdzone plotki, tylko po to, żeby wrzucić do artykułu tanią sensację a'la
        super express. Mogę się założyć nie wiem o co, ale w zyciu TP nie zrobi żadnej
        weryfikacji przy planie socjalnym. To jest totalnie bez sensu i może to być
        tylko plotka wyssana z palca
    • Gość: Radek Skype nie jest zagrożeniem IP: *.elsat.net.pl 11.06.05, 08:35
      Telefonia internetowa nie jest i w najbliższym czasie nie będzie stanowić
      zagrożenia dla telefonii tradycyjnej w Polsce. Głownym dostawcą internetu jest
      TPSA, jeśli ktoś chce pogadać przez telefon internetowy to i tak płaci abonament
      za tel tradycyjny. Nie wspomne juz o sprawach technicznych - zeby odbyc krotka
      rozmowe trzeba zalaczyć komputer, odczekać kilkadziesiąt sekund na załadowanie
      systemu, zalogować się do sieci. Do tego ograniczona możliwość odbierania rozmów
      przychodzących, chyba ze ktos ma zalaczony komputer non-stop. Wtedy rachunek za
      energie elektryczna jest równoważny rachunkowi za abonament. Jednym słowem -
      żeby pogadać poprzez telefon internetowy i tak trzeba się umówić na tą rozmowę
      przez telefon tradycyjny
      • Gość: sms Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:32
        • Gość: CF Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: 217.67.131.* 11.06.05, 20:02
          Sprawdz na www.easycall.pl
          Mozesz miec numer stacjonarny za 5 zl rocznie, a telefon IP za 300 zl (problem
          pradu rozwiazany).
          Lacze internetowe to juz inna sprawa.
          Dla mnie w Irlandii polski stacjonarny numer to dobra rzecz i dla wielu innych
          ludzi pewnie tez.
      • Gość: sms Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:42
        Telefonia internetowa w najbliższej przyszłości nie zastąpi całkowicie
        stacjonarnej ale wygryza z niej kawałek po kawałku. Podobnie jest z gg, które
        również skutecznie działa w tym obszarze.
        Zgodzę się, że dużym ograniczeniem jest fakt, że wiekszość z nas korzysta z TP
        jako dostawcy usług internetowych. Ja szczęśliwie znalazłem korzystną ofertę u
        konkurencji.
        Umówić się na rozmowę można przy użyciu komórki, która i tak staje się
        niedłącznym wyposażeniem naszych kieszeni.
        Kolejną zaletą skype i gg są konferencje, co słono u TPsy kosztuje.
      • Gość: mnm Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.chello.pl 11.06.05, 10:48
        Skype JEST zagrożeniem i to potężnym. A właściwie SKYPE OUT czyli dzwonienie z
        komputera na telefon stacjonarny za granicę. TPSA rozwijająć dostęp do
        internetu będzie traciła wpływy z rozmów zagranicznych.
        • Gość: Radek Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.elsat.net.pl 11.06.05, 17:06
          Z wykresu wynika, że największe zyski TPSA czerpie z rozmów lokalnych, a tutaj
          stawki operatorów tzw. telefonii internetowej nie są konkurencją, nawet są
          gorsze, bo nie mają naliczania sekundowego tylko 30s (GG) lub 1m (tlenofon)
      • mike-great Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 12:00
        Nie masz racji. Nie ma sensu wyłączać komputera, bo przy obecnych rozwiązaniach
        i zaawansowaniu technologicznym PC-tów i laptopów zużycie energii jest znikome.
        Ja mam kompa cały czas włączonego jak jestem w domu, i jestem cały czas
        zalogowany - do SKYPE'a też, dlatego jak ktoś dzwoni (przepraszam - skypuje) to
        słyszę sygnał-dzwonek w komputerze, i widzę dodatkowo na ekranie, że ktoś chce
        rozmawiać. Wkładam na głowę słuchawki z mikrofonem (nawet te najtańsze już za
        20zł-super się nadają) i rozmawiam KOMPLETNIE ZA DARMO nie tylko z przyjaciółmi
        i rodziną w Polsce, ale i Wielkiej Brytanii, USA, Szwecji, BEZ OGRANICZEŃ
        CZASOWYCH!!! Czasem gadam i godzinę. Naprawdę polecam! Zero opłat, zero
        podatków!!!

Gość portalu: Radek napisał(a):

> Telefonia internetowa nie jest i w najbliższym czasie nie będzie stanowić
        > zagrożenia dla telefonii tradycyjnej w Polsce. Głownym dostawcą internetu jest
        > TPSA, jeśli ktoś chce pogadać przez telefon internetowy to i tak płaci
        abonamen
        > t
        > za tel tradycyjny. Nie wspomne juz o sprawach technicznych - zeby odbyc krotka
        > rozmowe trzeba zalaczyć komputer, odczekać kilkadziesiąt sekund na załadowanie
        > systemu, zalogować się do sieci. Do tego ograniczona możliwość odbierania
        rozmó
        > w
        > przychodzących, chyba ze ktos ma zalaczony komputer non-stop. Wtedy rachunek
        za
        > energie elektryczna jest równoważny rachunkowi za abonament. Jednym słowem -
        > żeby pogadać poprzez telefon internetowy i tak trzeba się umówić na tą rozmowę
        > przez telefon tradycyjny
        • Gość: rob Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.chello.pl 11.06.05, 12:34
          Znikome żużycie prądu ???
          Co ty piszesz??? Jezeli Twoj komputer słuzy takze do grania to zasilacz minimum
          350 Watt a najlepiej jakby był 400 Watt. Wiec nie pisz prosze ze mało zuzywa prądu.
          • mike-great Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 12:36
            Nie używam komputera do gier! bo to głupota!

Gość portalu: rob napisał(a):

> Znikome żużycie prądu ???
            > Co ty piszesz??? Jezeli Twoj komputer słuzy takze do grania to zasilacz
            minimum
            > 350 Watt a najlepiej jakby był 400 Watt. Wiec nie pisz prosze ze mało zuzywa
            pr
            > ądu.
          • user0001 Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 14:59
            Zasilacz impulsowy (taki jaki jest w komputerze), pobiera w przybliżeniu tyle
            mocy ile oddaje do płyty i napędów (z dokładnością do sprawności zasilacza,
            która może wynosić 0,8 - 0,9).

To że mam 360 watowy zasilacz, nie oznacza, że komputer będzie zawsze pobierał
            0,36 kilowatogodziny na godzinę; te 360 wat to informacja o dopuszczalnym
            obciążeniu.

Potrzebuję rezerwy mocy w zasilaczu w trakcie startu komputera. (silniki dysków
            mogą chcieć sporo prądu aby się rozkręcić). Gdy komputer pracuje bez obciążenia,
            to przez 99% czasu procesor wykonuje instrukcę HLT (nic nie rób, czekaj na
            przerwanie), w tym czasie jest on odłączony od szyny (w przypadku Athlonów, o
            ile ustawisz ten tryb pracy chipsetu) i zużywa bardzo mało energii.

Gdy nie gram, temperatura procesora utrzymuje się na poziomie T_otoczenia +
            10-12 st. Celsjusza.
      • user0001 Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 12:10
        Odbieram to zupełnie inaczej.

Do krótkich rozmów, pilnego załatwienia czegoś, służy komórka. Wyciągam i
        dzwonię, nie obchodzi mnie gdzie jestem, nie zastanawiam się czy osoba z którą
        muszę coś załatwić jest w domu czy w pracy.

Ze Skype korzystam gdy nie mam co robić i chcę pogadać. 20 minutowa rozmowa z
        bratem ciotecznym (Thunderbay, Canada). Godzinne pogaduchy z siostrą na drugim
        końcu Polski. Gdyby nie Skype długie rozmowy z rodziną za oceanem kosztowałyby
        sporo.

Skype ma jeszcze jedną sporą zaletę, rozmawiając nie blokuję linii
        telefonicznej. W każdej chwili klient może zadzwonić.

Piszesz o rachunku za włączony komputer, sprawdzałem, gdyby non-stop trzymał mój
        komputer właczony, pochłonął by on najwyżej 25 PLN miesięcznie. Przy okazji
        komputera włączonego 24x7, mogę zrezygnować z płatnej telewizji, gdyż wszystkie
        interesujące mnie seriale ściągam torrentem.
        • Gość: rob Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.chello.pl 11.06.05, 12:36
          czyli jestes piratem, łamiesz prawo,
          • mike-great Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 12:38
            Niby dlaczego? Przecież SKYPE jest legalny!!!

Gość portalu: rob napisał(a):

> czyli jestes piratem, łamiesz prawo,
          • user0001 Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 13:38
            Nie, nie jestem piratem, ba nawet nigdy nie pływałem po morzu, nie mówiąc o
            morderstwach, porwaniach lub zaborze ładunku.

Tak, łamię prawo.
            • mike-great Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 16:16
              Skype jest legalnym programem - freeware, i żaden gościu pływający po morzach
              nie ma nic do niego!

user0001 napisał:

> Nie, nie jestem piratem, ba nawet nigdy nie pływałem po morzu, nie mówiąc o
              > morderstwach, porwaniach lub zaborze ładunku.
              >
              > Tak, łamię prawo.
              • user0001 Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 16:38
                Rozchodziło się o ustawę o prawie autorskim i pokrewnych, oraz o torrent.
          • Gość: G Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:25
            Zgodnie z ustawa o prawie autorskim, a raczej z zasada własnego użytku łamiesz
            prawo wtedy, kiedy czerpiesz korzysci materialne z kopiowania. W momencie, kiedy
            jest to tylko i wylacznie na twoj uzytek - wszystko ok:)
        • Gość: Radek Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.elsat.net.pl 12.06.05, 11:48
          Apropo blokowania linii - blokujesz komputer jeżeli współdzielisz go z innymi
          domownikami. Na jedno wychodzi
      • Gość: actina1@vp.pl Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.06.05, 17:01
        Mylisz się i to bardzo! Coraz bardziej jest popularna telefonia stacjonarna
        skojarzona z telewizją kablową i internetem. Na kablu instalują modem, który
        jednoczesnie obsługuje internet, telewizję kablową i telefon stacjonarny.
        Możesz korzystać tylko z tego z czego chcesz, a żeby zadzwonić lub odebrać
        telefon wcale nie musisz włączać komputera, wystarczy żeby modem był zasilony.
        Możesz korzystać z wszystkiego naraz i wszystko działa bardzo dobrze. Oplaty za
        taki telefon są niskie, bo dwadzieścia trzy złote miesięcznie, za które możesz
        rozmawiać 30 minut, za nastepne minuty rozmów płacisz po dwanaście groszy za
        minutę.
        • Gość: Radek Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.elsat.net.pl 11.06.05, 17:13
          1. Ile kosztuje aparat telefoniczny? 2. Ile abonamentu za całe to trio życzy
          sobie ta firma. Za jakie usługi muszę dodatkowo zapłacić (np telewizja kablowa),
          z których może nie będę korzystał?
          • Gość: actina1@vp.pl Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.06.05, 17:43
            Aparat telefoniczny może być najprostszy, byleby miał wybieranie tonowe, a taki
            kosztuje chyba od dwudziestu złotych. Oferta zintegrowana polega na wybraniu
            dwóch z trzech usług np. kablówka i telefon lub internet i telefon, albo
            wszystko razem. Wariant możesz wybierać sam: internet - są różne ceny w
            zalezności od prędkości), kablówka - są różne warianty w zalezności od ilości
            programów, a telefon - są dwa rodzaje abonamentu (naliczanie minutowe lub
            sekundowe). Ja mam wariant za 163 zł miesięcznie, w tym ponad sześćdziesiąt
            programów telewizji kablowej, do tego internet z prędkością do 512 kb/s w dzień
            i do 1 Mb/s w nocy oraz telefon z naliczaniem minutowym, w którym jest 30 minut
            w ramach abonamentu i następne minuty po dwanaście groszy. Precz z
            telekomuną!!! Pozdrowienia!!!
      • tomeez Re: Skype nie jest zagrożeniem 11.06.05, 19:11
        Przesadziles troche z tym logowaniem do sieci :-) Chyba ze masz na mysli modem... To wtedy wspulczuje :-)
      • Gość: Grzesio Re: Skype nie jest zagrożeniem IP: *.devs.futuro.pl 11.06.05, 19:13
        Skype ujawnilo swoja klientele. Liderami sa Polacy. Ze 100mln uzytkownikow nie
        Amerykanie, nie zachodni Europejczycy, nie Japonia a wlasnie POLSKA wygadala w
        internecie najwiecej minut! Polakom gratulujemy TPSA. I umiejetnoscu radzenia
        sobie z monopolami...
    • Gość: Tylko podanik Właśnie, dziekujemy, postoimy... IP: 80.72.196.* 11.06.05, 09:01
      :-)
      • Gość: Magda Re: Właśnie, dziekujemy, postoimy... IP: 212.69.73.* 11.06.05, 09:25
        Właśnie wczoraj złożyłam pisemko w tepsie ......proszę o odłączenie linii TP SY
        z mojego mieszkanka.... I po sprawie! Chronicznie nie cierpię tej instytucji.
        Tak jak Banku PKO i im podobnych :) Brrr....
        • Gość: ted Re: Właśnie, dziekujemy, postoimy... IP: *.chello.pl 11.06.05, 15:39
          Mam dokładnie takie poglądy jak Ty !!!
          • Gość: d Re: Właśnie, dziekujemy, postoimy... IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 14.06.05, 03:06
            ja tez :) , i te PKO tez pasuje jak ulal !
      • mike-great SKYPE jest zagrożeniem dla tepsy! 11.06.05, 12:02
        SKYPE jest zagrożeniem dla tepsy!
        Nie ma sensu wyłączać komputera, bo przy obecnych rozwiązaniach
        i zaawansowaniu technologicznym PC-tów i laptopów zużycie energii jest znikome.
        Ja mam kompa cały czas włączonego jak jestem w domu, i jestem cały czas
        zalogowany - do SKYPE'a też, dlatego jak ktoś dzwoni (przepraszam - skypuje) to
        słyszę sygnał-dzwonek w komputerze, i widzę dodatkowo na ekranie, że ktoś chce
        rozmawiać. Wkładam na głowę słuchawki z mikrofonem (nawet te najtańsze już za
        20zł-super się nadają) i rozmawiam KOMPLETNIE ZA DARMO nie tylko z przyjaciółmi
        i rodziną w Polsce, ale i Wielkiej Brytanii, USA, Szwecji, BEZ OGRANICZEŃ
        CZASOWYCH!!! Czasem gadam i godzinę. Naprawdę polecam! Zero opłat, zero
        podatków!!!
    • Gość: Zed Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.net81-66-140.noos.fr 11.06.05, 09:32
      I jeszcze do tego ten belkot, ze sa jedynym operatorem w Europie, ktory
      zwiekszyl ilosc linii stacjonarnych - to chyba nie dziwota jako ze w Polsce ten
      wskaznik na stu mieszkancow jest bardzo niski? I czym tu sie chwalic???! A
      neostrada tez moze konkurowac w Europie w kategorii najdrozszy i najwolniejszy
      internet 2w1! A co do socjalnego abonamentu, to tak! zrobmy tak, jak we
      Francji - wiecej zalacznikow, wiecej biurokracji! Tylko tego nam potrzeba!!!
      • Gość: G Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:27
        Oczywiscie zwiekszyli ilosc linii stacjonarnych, bo np przy neostradzie musisz
        zalozyc linie:) I placic abonament chociaz go nie chciales:) smiechu warte
    • Gość: miras Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.such.nat.hnet.pl 11.06.05, 10:10
      kończe z TPSą ale trwa to miesiąc, szybciej nie można ,niestety!!!
    • Gość: mam dosc niech stracę IP: *.crowley.pl 11.06.05, 10:20
      ale z tepsy rezygnuję!!!!jak sporo moich znajomych
    • Gość: sms Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:22
      I tepsa poczuła na plecach oddech konkurencji. Czekam na więcej, póki co również
      nie wsiadam
    • Gość: jurek A gdzie informacja ile to kosztuje, głąby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:42
      Przecież najważniejszą informacją dla mnie byłaby ta o cenie tego abonamentu.

Jak widać autora artykułu myśli inaczej i pisał go tylko dla wypełnienia szpalty
      jakimiś "gdybaniami" :D
    • Gość: bat Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: 83.238.70.* 11.06.05, 10:46
      Niech żyje Skype!
    • Gość: ja Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 11.06.05, 10:52
      hahaha, znajac tpsa bedzie oplata inicjujaca a rozmowy tylko w sieci tp.
      poczekamy na ryczalt tele2. urtip - uwolnic abonament!!!
    • Gość: TonySter Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:01
      dwa zasadnicze pytania na które nie odpowiada artykuł:
      1. Ile będzie kosztował taki abonament?
      2. Czy połączenia poza sieć TP (ERA, Plus, Netia, Dialog -itd.) będą wliczone w
      ryczałt albo opłaty za nie będą naliczane wg. wyższych stawek (pewnie będą
      opłaty za "inicjalizację" połączenia -sic!!!)?
    • l.a.w Re: TP SA kontratakuje ryczałtem 11.06.05, 11:06
      Pewnie taki ryczalcik za jakies 200 zl.
    • mike-great Alternatywa dla walniętej tepsy: SKYPE! zobacz: 11.06.05, 11:45
      Alternatywa dla walniętej tepsy: SKYPE! zobacz:

www.skype.pl/
      Totalnie za DARMO! (PC do PC, lub IP do IP, jak kto woli)
      • mike-great Re: Alternatywa dla walniętej tepsy: SKYPE! zobac 11.06.05, 11:47
        Jescze można dodać: voip.dxp.pl/

mike-great napisał:

> Alternatywa dla walniętej tepsy: SKYPE! zobacz:
        >
        > www.skype.pl/
        > Totalnie za DARMO! (PC do PC, lub IP do IP, jak kto woli)
      • Gość: mnm Re: Alternatywa dla walniętej tepsy: SKYPE! zobac IP: *.chello.pl 11.06.05, 11:55
        He, he, he.
        5 lat temu płaciłem Tepsie za 60 minut rozmowy z daleką zagranicą 370 zł (to
        było złodziejstwo, 6,25zl/min). Potem TPSA się zreflektowała i obniżyła stawkę
        do 2,5/min. Potem weszły zdrapki i telefony dostępowe co zmusiło Tepsę do
        obniżki do 1,0/min. Mimo tego Tepsa była w tyle, bo telefony dostępowe są 3 x
        tańsze. A dzisiaj SKYPE rozkłada Tpsę na łopatki. Rozmowy z daleką zagranicą
        między komputerami są bezpłatne, a z komputera na telefon stacjonarny kosztują
        0,09 zl/min. Dzisiaj 60 minut rozmowy z zagranicą kosztuje mnie 5,4 zł. Fajne
        porównanie: TPSA 5 lat temu 370 zl za godzinę, SKYPE dzisiaj 5,4 zl za godzinę.
    • clk Re: TP SA kontratakuje ryczałtem 11.06.05, 11:48
      nie znosze tpsy. co miesiac oddaje im haracz w wysokosci abonamentu (plus vat) i
      jakies 5 zl za rozmowy. a musze miec tel stacjinarny, bo dzownia na niego czasem
      z pracy.
      za 50 zl w sieci komorkowej moge sobie swobodnie kontaktowac sie ze swiatem. za
      50 zl w tepsie mam jakies 10 minut max.

lipa
      • Gość: Gloggie Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 17:55
        clk napisała:

> nie znosze tpsy. co miesiac oddaje im haracz w wysokosci abonamentu (plus vat)
        > i jakies 5 zl za rozmowy. a musze miec tel stacjinarny, bo dzownia na niego
        >czasem z pracy.

Nie rozumiem? Skoro dzwonią 'czasem' to pewnie i nie godzinami... Nie taniej ci
        wyjdzie zwracać pracodawcy koszt za dzwonienie do Ciebie na telefon komórkowy :) ??
    • Gość: Aditer Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:48
      Przyszłość należy do VoIP. Dla przykładu, jeśli ktoś ma dobry dostęp do
      internetu (np. firma, przyzwoita sieć osiedlowa) to może mieć za 5 zł / mies.
      swój nr telefonu (we własnej strefie numeracyjnej), a rozmowy lokalne,
      międzymiastowie i np. z USA, Niemcami kosztują 7 gr / min. Jedyny problem to
      aparat (jeśli się nie chce używać słuchwaek i komputera), który kosztuje ok. 300 zł.
      • Gość: salmon Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.tkchopin.pl / *.tkchopin.pl 11.06.05, 12:47
        > Przyszłość należy do VoIP. Dla przykładu, jeśli ktoś ma dobry dostęp do
        > internetu (np. firma, przyzwoita sieć osiedlowa) to może mieć za 5 zł / mies.
        > swój nr telefonu (we własnej strefie numeracyjnej),

czy moglbys to wytlumaczyc - chodzi mi o numer telefonu we wlasnej strefie
        numeracyjnej. jak na razie wiem, ze skype oferuje mozliwosc kupienia wlasnego
        numeru telefonu, ktory bedzie dzialal jak zwykly telefon stacjonarny, tyle ze
        dotyczny to tylko numerow z kierunkowym 22 - warszawa.

jest to oplacalne wiec w zasadzie tylko dla mieszkancow warszawy i ludzi,
        ktorzy wyemigrowali z polski a maja tu znajomych, rodzine itp.
        roczny abonament wynosi 30 Euro, czyli ok 10 zl/miesiac. wiec konkurencja dla
        tpsy jest to olbrzymia :)))) i dobrze. ciekawe czy wprowadza z czasem inne
        strefy numeracyjne.

• Gość: CH.W.D.TP.SA Ryczałt ma kosztować 115 zł, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:49
      pewnie bedzie tak, ze dotyczyc bedzie tylko rozmów wewnatrz sieci TP SA. dzwoniac na komórki czy do Netii czy Dialogu trzeba pewnie będzie dodatkowo płacić, dla abonenta indywidualnego to żadna oferta, jak doliczę najtańszą neostradę to wychodzi prawie 200 zł za miesiąc ! dziekuje, nie skorzystam.
      • competer1 Re: Ryczałt ma kosztować 115 zł, ale... 11.06.05, 12:40

Czytając wszystkie wypowiedzi jak i sam artykuł odczuwam nieskrywaną radość, ze nie pomoże telekompromitacji ochrona ze strony państwa, pisane ustawy pod nią i Kulczyka i marne działanie UOIKA. Sam od 3 miesięcy już żyję bez stacjonarnego i zapewniam, ze nie odczuwam żadnej różnicy. Jedyna to kilkadziesiąt złotych więcej w kieszeni:)
        • pawelek_25 Żeby można było do 50 zł dzwonić bez żadnych ogran 11.06.05, 13:09
          Żeby można było np. za opłate do 50 zł dzwonić z komórki bez żadnych ograniczeń
          albo smsy wysyłać. To by było fajnie... Dobrze że jest telefonia internetowa to
          troche rekompensuje moje marzenia. Żeby można zapłacić jakąś konkretną opłate
          raz w miesiącu i dzwonić ile się chce. A ta oferta TPSA to żadna oferta.
          • Gość: Tom Re: Żeby można było do 50 zł dzwonić bez żadnych IP: *.ztpnet.pl 11.06.05, 16:51
            Jasne, żadna oferta, wszystko do dupy i najlepiej wszystko za darmo. Żeby mozna
            było za miesięczną opłatą 50 zł tankować na Orlenie albo innym Statoilu bez
            ograniczeń... Albo zapłacić 50zł i jeździć pociągiem po całej Polsce bez
            ograniczeń. albo iść do hipermarketu, zapłacić miesięcznie 50zł i brać żarcie
            bez ograniczeń! A może za darmo? Albo za wykonane połączenie niech operator
            jeszcze płaci klientowi np. 50groszy?
            • Gość: tylko tele2 Re: Żeby można było do 50 zł dzwonić bez żadnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 21:15
              jakiś dziwolag sie znalazł , przydupas, z pewnoscia jakiś karierowicz z
              tepsowiska
    • Gość: obrażony Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: 213.17.147.* 11.06.05, 13:58
      Zrezygnowałem z telefonu stacjonarnego rok temu i jestem bardzo zadowolony cała
      rodzina ma telefony kom. z jednej sieci
      Suma sumarum wychodzi nas o wiele taniej i jesteśmy uchwytni w każdym miejscu
      Polecam
      Powróce do telefonu stacjonarnego tylko gdy tepsa zlikwiduje abonament
      • Gość: jestemZLY Re: TP SA kontratakuje ryczałtem IP: *.b.pppool.de 11.06.05, 14:33
        LUDZIE, uciekaj kto moze,
        tpsa to zlodzieje i tyle!
        najpierw nas zachecili promocja na ISDN za 42,- zl z VAT/mies.
        i zaplata ok 460,- zl w ratach za osprzet do isdn,
        a teraz podwyzszyli nam abonament na 60,-!

wlasnie podpisuje NOWA umowe z Dialogiem-konkurencja we Wroclawiu
        na ISDN na 24 miesiace za 20,- zl z VAT/mies.!!!
        oplaty za polaczenia te same!

pozdrawiam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka