Dodaj do ulubionych

neostrada - jaki modem

17.08.05, 02:38
Zamierzam "przesiasc sie" z sdi na neostrade. I tu mam pytanie... jaki wybrac
modem? Mam dylemat czy wybrac modem Thomson, Sagem czy moze warto zakupic
ETHERNET ST 510? Zalezy mi na braku problemow z konfiguracja oraz na
stabilnosci sprzetu. Z gory dzieki za sugestie.
Obserwuj wątek
    • innymacuser Re: neostrada - jaki modem 17.08.05, 08:01
      Pamietaj o podstawowej zalecie Ethernetu - tego typu modem konfigurujesz raz
      (przez www, to banalnie proste i pewnie opisane w instrukcji dolaczanej do
      modemu), wlaczasz mu wtedy opcje "stale utrzymuj polaczenie" (powinna gdzies tam
      taka byc) i od tej chwili pracujesz jakbys byl normalnie podpiety do sieci na
      stale, a nie jak w wersjach USB gdzie tak naprawde dzwonisz b. szybkim modemem...
    • user0001 Re: neostrada - jaki modem 17.08.05, 10:26
      Odradzam używanie modemów USB pod Windows. Do takiego modemu konieczny jest
      firewall, bez niego system nadaje się do naprawy po kilkunastu minutach od
      właczenia się do sieci. Aplikacja dostępowa neostrady i koniecznść włączania
      sieci po każdorazowym uruchomieniu komputera też są upierdliwe (tak wiem, można
      to obejść).

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest router ADSL. Firewall jest już w tej
      skrzyneczce. Urządzenie jest zawsze właczone, komputer jest w sieci w chwilę po
      włączeniu (nawet synchronizacja zegara w trakcie startu systemu działa bez
      zarzutu). Nowoczesne routery ADSL obsługują technologię UPnP, tak więc nie
      będzie większych problemów z Skype, czy nowymi klientami Bittorrenta.

Nie polecam routerów sprzedawanych jako zestaw instalacyjny usługi neostrada, są
      one stanowczo za drogie (TP SA, jako firma francuska oferuje produkty
      francuskie, Sagem i Thomson). Za router ze switchem życzą sobie 399PLN, dla
      porównania podobny produkt firmy US Robotics kosztuje 240PLN.

Proponuję więc wziąść modem na USB (dowolny, w zestawie instalacyjnym liczą za
      nie 1PLN), i zakupić porządny router ADSL. Zestawu instalacyjnego nawet nie
      wyjmujemy z pudełka, podłączamy router, zgodnie z instrukcja routera wchodzimy w
      konfigurację połączenia, wprowadzamy nazwę użytkownika rejestracja@neostrada.pl
      hasło rejestracja, teraz rejestrujemy usługę (w przegladarce wpisz adres
      rejestracja.neostrada.pl, klikaj i wpisuj do skutku), ponownie otwieramy
      konfigurację routera, i zmieniamy nazwę użytkownika oraz hasło na te które
      podała strona rejestracji. Zachowujemy ustawienia routera (o ile tego wymaga) i
      zapominamy o istenieniu tego pudełka.
      • orissa Re: neostrada - jaki modem 17.08.05, 19:07
        user0001 napisał:

> Odradzam używanie modemów USB pod Windows. Do takiego modemu konieczny jest
        > firewall, bez niego system nadaje się do naprawy po kilkunastu minutach od
        > właczenia się do sieci. Aplikacja dostępowa neostrady i koniecznść włączania
        > sieci po każdorazowym uruchomieniu komputera też są upierdliwe (tak wiem,
        można
        > to obejść).

Czy mógłbyś rozwinąć ten temat? Interesuje mnie to, gdyż mam modem pod USB i
        WinXP z wewnętrzną zaporą, którą często wyłączam. Nie mam dodatkowego
        firewalla, nie mam też aplikacji Neostrady. System doskonale się czuje od wielu
        miesięcy, generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń. Czy Twoja wypowiedź dotyczyła
        Win98 a nie XP? Szczerze mówiąc, jestem zaskoczona tym, co napisałeś, biorąc
        pod uwagę mój system i modem pod USB.
        Pozdrawiam
        • atrapa_kierownika Re: neostrada - jaki modem 17.08.05, 23:39
          Optymizm w takiej sytuacji jest równie uzasadniony, jak optymizm pilota kamikadze, któremu w pierwszej połowie lotu nic się nie stało. Ja też miałem kiedyś komputer podłączony do internetu bez firewalla . Chodził rewelacyjnie, zero problemów. Pewnego dnia dostałem pismo z TPSA, że jakaś uczelnia z USA pożaliła im się, że z mojego komputera (chodziło konkretnie o moje IP) ktoś próbował się do nich włamać. Jak się okazało, ktoś się do mnie włamał i wykorzystywał mój komputer do włamywania się gdzie indziej, skutkiem czego ja figurowałem jako winowajca.

Wnioski:
          1. Jeżeli na razie wszystko działa, to nie znaczy, że musi być tak zawsze.
          2. Jeżeli system sprawia wrażenie zdrowego, nie musi to wcale oznaczać, że jest taki rzeczywiście.

Polecam zainstalowanie jakiegoś porządnego firewalla, np. Kerio, który będzie cię informował o wystąpieniu podejrzanej sytuacji. Szybko się przekonasz, jak często ktoś z zewnątrz interesuje się twoim komputerem.
          • orissa Re: neostrada - jaki modem 17.08.05, 23:55
            atrapa_kierownika napisał:

> Wnioski:
            > 1. Jeżeli na razie wszystko działa, to nie znaczy, że musi być tak zawsze.
            > 2. Jeżeli system sprawia wrażenie zdrowego, nie musi to wcale oznaczać, że
            jest
            > taki rzeczywiście.
            >
            > Polecam zainstalowanie jakiegoś porządnego firewalla, np. Kerio, który będzie
            c
            > ię informował o wystąpieniu podejrzanej sytuacji. Szybko się przekonasz, jak
            cz
            > ęsto ktoś z zewnątrz interesuje się twoim komputerem.

Dziękuję za rady, ale zupełnie o coś innego pytałam.
            Doskonale zdaję sobie sprawę z różnych zagrożeń.:)
          • Gość: T-800 Re: neostrada - jaki modem IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.08.05, 00:11
            atrapa_kierownika napisał:

> Polecam zainstalowanie jakiegoś porządnego firewalla, np. Kerio, który będzie
            c
            > ię informował o wystąpieniu podejrzanej sytuacji. Szybko się przekonasz, jak
            cz
            > ęsto ktoś z zewnątrz interesuje się twoim komputerem.

Najczęściej "interesują się" robaki.
      • Gość: dominik666 Re: neostrada - jaki modem IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.08.05, 00:00
        user0001 napisał:

> Odradzam używanie modemów USB pod Windows. Do takiego modemu konieczny jest
        > firewall, bez niego system nadaje się do naprawy po kilkunastu minutach od
        > właczenia się do sieci. Aplikacja dostępowa neostrady i koniecznść włączania
        > sieci po każdorazowym uruchomieniu komputera też są upierdliwe (tak wiem,
        można to obejść).

Głupoty piszecie userze0001 - firewall w przypadku poprawnie skonfigurowanego
        systemu NIE jest potrzebny.Modem nic tu nie ma do rzeczy - w sumie co to za
        różnica czy łączymy się poprzez modem USB czy router adsl z przekierowanymi
        portami na hosta ? skanując porty routera pukamy w drzwi hosta.

czasami spotyka nas nieprzyjemna niespodzianka :)
        img353.imageshack.us/img353/7599/niespodzianka6pf.gif
        bo wiele z tych pudełeczek jest z natury tak prymitywnie skonfigurowana że
        praktycznie nic nie da się zrobić.

firewalla nie mam - routera tyż :P LOL

• ahorn Re: neostrada - jaki modem 17.08.05, 17:31
      Dokladnie takich odpowiedzi oczekiwalem - zwlaszcza pod wzgledem rzeczowosci.
      Dzieki!
      Mam jeszcze jedna prosbe - poleccie jakis konkretny dobry model routera ADSL.
      • intermaniak Re: neostrada - jaki modem 17.08.05, 19:42
        Kup SAGEM :)

To jedyny modem do NEOSTRADY przechodzący pozytywnie test otwartych portów
        • Gość: T-800 Re: neostrada - jaki modem IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.08.05, 00:12
          A co ma modem do portów?
          • intermaniak Re: neostrada - jaki modem 18.08.05, 08:20
            A jak działa modem ?
        • Gość: Greg Re: neostrada - jaki modem IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 18.08.05, 17:36
          Modem to modem, firewall (filtr pakietów) to firewall - nie mieszaj pojęć.
        • intermaniak Re: neostrada - jaki modem 19.08.05, 12:27

intermaniak napisał:

> Kup SAGEM :)
          >
          > To jedyny modem do NEOSTRADY przechodzący pozytywnie test otwartych portów

Test taki można przeprowadzić np. na stronie :

www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2
          OCZYWISCIE test ten należy przeprowadzić przy WYŁĄCZONYCH firewallach .

Nie wszystkie modemy do NEOSTRADY przechodzą ten test pozytywnie, czyli BEZ
          otwartych portów .

Jak sprawdzicie to napiszcie jakie macie wyniki i jaki model modemu używacie :)

Pozwoliłoby to na zweryfikowanie prawdziwości inforamacji o dziurach w modemach
          do NEOSTRADY :(

Testy takie przeprowadzone były 2 lata temu i wtedy jedynie SAGEM przeszedł
          testy pomyślnie.
          Dzisiaj jest wiele nowszych modeli modemów do NEOSTRADY i warto by było
          uaktualnić te wyniki.

Dla zachowania prywatności proponuję te wyniki pisać jako [Gość] ;)

• Gość: Lukasz Re: neostrada - jaki modem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 18:47
      Kup SpeedTouch 510. Jest superwygodny. Moze i TP liczy sobie za niego wiecej
      niz w innych kanalach dystrybucji ale mysle ze warto zaplacic te pare zlotych
      wiecej. Sam uzywam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka