Dodaj do ulubionych

France Telecom wraca do gry

02.09.05, 20:40
Kiedyś niejaki Colbert budował potęgę ekonomiczną Francji za pomocą
merkantylizmu. Idea była prosta: zaporowe cła importowe i promocja eksportu.
Eksportowano głównie do Niemiec, gdzie szwedzcy żołdacy na francuskim żołdzie
zaprowadzali porządek, i dalej na wschód. Później był intratny handel
niewolnikami i kolonializm - a więc rynki zbytu. Teraz pora na ekspansję
państwowych, jak za Colberta, przedsiębiorstw, zabezpieczonych, jak za
Colberta, przed przejęciem z zagranicy. Obcym wara. Tak buduje się dobrobyt
Francji i jej potęgę! Gdzie Senegal - gdzie Polska: zmierzcie odległość. Tylko
na cholerę nam ta unia, gdy Francja - bez przeproszenia - otwarcie i
bezczelnie powiewa trójkolorowym fiutem. Niemcy prowadzą zbliżoną polityKę -
vide STOEN. Reasumując:
LA MENACE ALLEMANDE ET LE PERIL FRANCAIS
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Mam nadzieję, że Netia wejdzie "wejściem IP: *.linuxstuff.pl / 81.219.149.* 02.09.05, 22:05
      smoka", a ludzie masowo to "oranżadkowe" gó.. opuszczą. Cholera człowieka
      bierze, tysiące ludzi usiłuje nie złamać sobie języka jadąc na zakupu, no do
      czego? Do "żęałnta", "żanta", "żana" wreszcie! Za jakie grzechy francuzy
      porabane każą używać swoich słów? W naszym kraju? Kiedyś Konopnicka
      pisała: "nie będzie niemiec pluł nam w twarz", teraz się sami po franzusku
      zapluwamy! A oni, żabojady, jak sie do nich jedzie, to nawet po angielsku
      zasadniczo nie umieją!
      • nocnylot Re: Mam nadzieję, że Netia wejdzie "wejściem 03.09.05, 08:13
        Krytykujesz, krytykujesz... a sam nawet poprawnie po polsku nie potrafisz
        pisac... Zenujace i typowe!
        nl
        • Gość: maniek.siekiera nocnylot-dupolizem żabojadów... IP: *.athome235.wau.nl 04.09.05, 02:07
          ja potrafię pisac dobrze po polsku i jeszcze lepiej po francusku. Mam dyplomy
          wyższych uczelni z PL i F. Dlatego mogę z pełną świadomością powiedzieć -
          francuzi - wara od naszej gospodarki! Ze swoimi zasadami neokolonialnymi
          spadajcie do swoich byłych kolonii w Afryce!
          • mike-great Nie cierpię pomarańczowego gooowna !!! 04.09.05, 09:23
            Nie cierpię pomarańczowego gooowna !!!
    • Gość: XXXX NIEEEEEEEE!!!!!!! KOMUNISCI PRECZ!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 02.09.05, 23:24
      Precz z fancuskimi komunistami!!!!!!!!!
      • mike-great Precz z pomarańczowym, francuskim gooownem!!! 03.09.05, 14:20
        Precz z pomarańczowym, francuskim gooownem!!!
        • Gość: maniek.siekiera Ludzie,uciekajcie od pieprzonego orange!! IP: *.athome235.wau.nl 04.09.05, 02:03
          To skandal, że my musimy płacić francuzom za przyjęcie ich nazwy zamiast tego,
          zeby ONI!! zapłacili nam za zgodę na zmianę nazwy!!
          Przecz z żabojadami!!
          • mike-great Orange to ta szkoła językowa ??? 04.09.05, 09:22
            Orange to ta szkoła językowa ???

Nie cierpię pomarańczowego gooowna !!!
    • stefan58 NEOKOLONIALIŚCI RUSZAJĄ DO ATAKU. ZAPŁACIMY 03.09.05, 09:01
      NEOKOLONIALIŚCI RUSZAJĄ DO ATAKU. ZAPŁACIMY WSZYSCY za opatentowany kolorek,
      więcej jak za dotychczasowy "pie..ik" przy logo tpsa.
    • Gość: zawód FT wraca do gry naszym kosztem IP: *.net 03.09.05, 09:10
      W rękach francuskich jest przemysł lniany - rozwalony. Pamięta ktoś jeszcze
      "Polski Len"? W rękach francuskich połowa hipermarketów. W ubiegłym tygodniu był
      u mnie jeden Holender (nauczyciel ekonomii) i się mocno dziwił, dlaczego u nas
      jest ich tyle. Mówi: "Przecież Francuzi nie znają się na ekonomii. To
      kolonialiści"...
      W rękach francuskich telecom polonaise. W rękach francuskich "Wyborowa" itd...
      A sami siebie nie sprzedają. A co UE na to, że rząd Francji nie chce sprzedać
      swoich udziałów? Gdzie liberalizacja rynku i wolna konkurencja???
      • Gość: maniek.siekiera Dodaj do tego bonduelle IP: *.athome235.wau.nl 04.09.05, 02:10
        produkujący gó..any groszek itd kosztem naszych rolników, danone niszczący
        swojską Bakomę i wiele innych przykładów. Francuzi to palanciki traktujacy
        Polskę jako kraj pomiędzy Wietnamem a Marokiem...
    • Gość: autochton Precz z zabojadami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 10:17
      niech sie najpierw wytlumacza z wyslanych do gazu 75.000 obywateli francuskich
      pochodzenia zydowskiego. Nastepnie z kokosowych interesow z narodowymi
      SOCJALISTAMI - inne narody walczyly a Francuzi i Francuzki dawaly Niemcom dupy.
    • znawca_tematu Re: France Telecom wraca do gry 03.09.05, 10:46
      Z Francuzami nie sposób prowadzic dobrych interesów. Zawsze kręcą i wysysają swoje spółki zależne. Źle przeprowadzono ta prywatyzację, należało podzielić TP i sprzedac ją zarówno FT jak i Deutsche Telekom, albo w całości DT. FT to kolos na glinianych nogach, zbyt szybko sie rozrastają. Moza zamiast "ekspansji" TP, skupiono by się na poprawie sieci szkieletowej w Polsce? Co do zmiany nazwy, to cóż też mi się nie podoba, ale to naturalna kolej rzeczy. W ten właśnie sposób tworzy sie "światowe" marki. Szkoda Idei, marka o ugruntowanej pozycji a 1,6% przychodu to wielkość absurdalna (przypomina się sytuacja z nowym logo TP, jakby ono było dla kogolwiek w Polsce istotne).
      • Gość: tidudidu Chociaż raz budżet przyciął ładnych parę groszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 12:19
        Właśnie przy prywatyzacji tepsy zastosowano strategię "sprzedaży majątku
        narodowego NIE za bezcen".

Państwo polskie przez długie lata robiło WSZYSTKO dla zachowania czy
        powiększenia wartości telekomu i maksymalizacji wpływów z tej prywatyzacji.
        A że zakonserwowano monopol i cały rynek płaci za to do dziś dnia, to już inna
        sprawa. Ważne, że w tym przypadku nikt z populistów nie zarzuca "wyprzedaży za
        bezcen".

Myślę, że "ekonomiści" spod znaku PSL, PiS, LPR i Samej obory mogą być dumni.
        Bez wątpienia tepsę sprywatyzowano zgodnie z ich przekonaniami.
    • Gość: agnostyk prosze nie nazywac kupno TPSA prze FT IP: *.idea.pl 03.09.05, 12:27
      RPYWATYZACJA!!! to profanacja
    • Gość: Rojpli Ładne to porównanie IP: *.b.pppool.de 03.09.05, 12:49
      "Jeśli TP SA przedstawi nam takie projekty, spojrzymy na nie przychylnym okiem -
      mówi Lombard. Wskazuje przykład zakupionego operatora w Senegalu, który potem
      inwestował w kolejne firmy w sąsiednich krajach afrykańskich."

Spodobało mi się. Dużo mówi o widzeniu świata przez farnkofońskie elity:-)
    • k_r_m Re: France Telecom wraca do gry 03.09.05, 12:51
      Żabojady zaczynają inwestycje za pieniądze wydojone z Polski, nie wiem czy się
      cieszyć czy płakać
    • zwierz.alpuhary NIEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!! 03.09.05, 13:26
      wszystko tylko nie France Telecom. Boże chroń nas przed francuskimi
      inwestycjami, niech trzymają się z dala od Polski, jest przeciez tyle innych
      krajów, które na to zasługują! Za jakie grzechy? Co my takiego zrobiliśmy, że
      zsyłasz na nas Panie Boże Francuzów?
      • Gość: made in france Re: NIEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:12
        TeleFranca jak była denna taką dalej pozostaje.
        Po tym co francuziki wyprawiają w Polsce nie zaufam już nigdy ich marce.
        Wiem czym jest podszyta.
        • meerkat1 Re: NIEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!! 03.09.05, 18:28
          "Państwo nie zamierza jednak tracić w przyszłości wpływu na spółkę"

No to w Tepsie nic sie na lepsze nie zmieni. Etatyzm...:-(((
    • durmast Re: France Telecom wraca do gry 03.09.05, 22:59
      Jak sie popatrzy na wykresiki to widac bardzo ladnie, że France Telecom łata
      swoją dziure w budżecie pieniędzmy wyprowadzanymi różnymi cwanymi sposobami z
      Polski - choćby taki, że bodajże 0,4% zysków Tepsa płaci żabkom za wyjątkowo
      orryginalne logo & :P Ale to nasza wina a nie ich ... po cholere było
      sprzedawać monopolistyczną kurę znoszącą złote jaja (dzieki, którym można
      byłoby łatać nasze własne dziury budżetowe :P).
    • Gość: psiakość No i przede wszystkim Sting IP: 217.153.26.* 03.09.05, 23:59
      Pamiętam taki film.
      W wolnim tłumaczeniu, tytuł po polsku powinien brzmieć "Przekręt", w
      oryginale "Sting".

Może tu jest pies
      pogrzebany?
    • Gość: :)))))))) dla Franc Polska=Senegal IP: *.aster.pl 04.09.05, 01:27
      Francom czasami zdarza sie powiedziec co mysla
      • Gość: Optimum France Telecom z powrotem do Francjii!! IP: *.dyn.iinet.net.au 04.09.05, 04:01
        Sami zamykaja swoja Telekomunikacje przed zagranicznymi inwestorani, a w Polsce
        wykupuja zeby sciagac haracze z biednych Polakow do spolki ze zdrajca narodu
        polskiego Kulczykiem. SLD-owskie swinie dostaly lapowki za sprzedanie TP SA
        Francuzom i zapewnienie im monopolu na dlugie lata. Kto wreszcie ich za to
        rozliczy?
    • Gość: Gość Re: France Telecom wraca do gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 11:21
      FT rękami TP właśnie zlikwidowała pierwszy w Polsce, działajacy od 20 - paru lat
      zakład produkujacy kable światłowodowe. Tzw światłowody lubelskie, inaczej
      Ośrodek Techniki Optolekomunikacyjnej w Lublinie. Przy "okazji", w tymże ośrodku
      zlikwidowała zakład produkcji kart elektronicznych, popularnie nazywanych
      kartami chipowymi. Od kilku lat ten ośrodek zaopatrywał całą TP w karty chipowe
      do automatów ulicznych (choć nie był to produk sztandarowy, było sporo innych, z
      poza TP, odbiorców)- co ciekawe, cieszacych sie dużym powodzeniem przecież...
      Oba zakłady - zarówno produkujący kable światłowodowe jak i karty elektroniczne
      pracowały do ostatniej chwili, jeszcze spływały następne zamówienia...a klienci
      ze zdumieniem dowiadywali się, ze muszą szukać innego dostawcy. Niech sytuację
      wyjaśnią dwa fakty - pod Tczewem francuzi wybudowali fabryczkę produkującą karty
      chipowe - choc nie tak nowoczesną (francuzi powoli monopolizują produkcję kart
      chipowych w Europie!), zaś przez krótki czas, jeden z byłych prezesów TP FT
      został zatrudniony przez Telefonikę, która to firma przed laty już szykowała się
      do przejecia rynku kabli światłowodowych, ale OTO było lepsze...Zaś "były"
      prezes przestał być prezesem Telefoniki po tym, kiedy okazało się, że zakład
      produkcji kabla OTO Lublin kupił potentat światowy w światłowodach - który do
      ogłoszonego cichcem przetargu przstąpił ponad rok temu i w końcu zmusił TP do
      dotrzymania tegoż przetargu. Niestety, paru chętnych do kupienia zakładu kart
      elekronicznych wycofało swoje oferty po kilkukrotnej zmianie warunków przez TP.
      W ten sposób zlikwidowano jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych w
      Polsce, zaś wysko kwalifikowaną polską kadrę - naprawdę świetnych fachowców -
      pozbyto sie ze struktur TP. Zaiste, France Telecom wraca do gry...
      • Gość: Wytworca Re: Chi chi chii.. Karty chipowe - swietny biznes IP: 193.194.68.* 05.09.05, 00:49
        Te wasze spod Lublina byly trudniejsze w kopiowaiu, te nowe beda latwiejsze
        - tansze komponenty. Zlodziewja trzeba okradac. Az pojmie ze ma do czynienia
        z inteligentniejszymi od siebie i ze jedynie OBNIZKI cen wszystkich uslug
        do polowy cen francuskichj moga mu zapewnic w miare spokojny byt. Polska
        Policja nie zdola namierzyc mojej firmy nigdy, nie ma do tego ludzi. Dziennie
        moge wytworzyc 5-7 tys kart kazdego typu w tym wielokrotnie reprogramowalnych.
        Chca - beda mieli ;-))).
        Ja mam na nich swietny zysk, moi klienci mi dziekuja.
    • dkac Re: France Telecom wraca do gry 04.09.05, 12:12
      Jak widzicie już nie piszę z neostrady.tp (fr?). HURA!!!. Mam internet 4x
      taniej. BYE TPSA!
    • Gość: jedi55 DŁUGI ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 13:48
      W Stanach firma telekomunikacyjna WorldCom była zadłużona na 35 mld $ i musiała
      upaść z wielkim hukiem. FT miał długi 60 mld $, teraz ma 45 mld $ i nie tylko
      nie upadł, ale kupuje inne firmy.
      No tak, zawsze może państwo (podatnicy) pomóc np. gwarancjami, itd.
      Socjalizm to bardzo drogi system dla konsumentów.
    • Gość: gostek Re: France Telecom wraca - kolorowe koralik!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 17:23
      Jakieś 300 może 400 lat temu biały człowiek woził worki z ... kolorowymi koralikami na nowo odkryte tereny afryki, ameryk. W zamian za nie biali ludzie otrzymywali złoto, cenne przyprawy ...
      Jak widze nic się nie zmieniło. Tym razem przywozi nam sie a to znaczek"&" (0,4%) a to kolor pomarańczowy (1,6% przy czym farbę musimy sobie kupić sami) Wlaśnie przejrzałem sie w lustrze. Na litość czy ja wyglądam na MURZYNA.
      PRZECIEŻ MAM BIAŁĄ SKÓRĘ.
      Niedawno oznajmiłem znajomkowi, że nie będzie IDEI bo będzie ORANGE.
      "Zdzisiu co ty pie....sz jakie orange"??
      • Gość: CHIRAC [...] IP: *.westln01.mi.comcast.net 04.09.05, 22:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: jan ZBOJKOTUJMY ORANGE, NIECH ŚLIMAKOJADY SPADAJĄ IP: *.iim.pl / *.iim.pl 05.09.05, 02:18
      ZBOJKOTUJMY ORANGE, NIECH ŚLIMAKOJADY SPADAJĄ
    • yaloo wszystko dzieki Kulczykowi patriocie... 05.09.05, 06:11
      to przez tego zuuamasa i naszych wizjonerow-urzedasow
      oddaliśmy naszego państwowego molocha większemu - francuskiego.
      Tylko że kiedyś kasa zostawała w kraju.
      A teraz tepsa oszczędza jak może
      żeby uciułać na opłatę za pomarańczowy kwadracik,
      takie nowoczesne zarządzanie po francusku.
      Tylko kulczyk i aroganccy francuzi na tym zarobili.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka