04.11.02, 13:00
mam pytanie. czy wyjście RJ 45 jest tym samym wyjsciem od kabelka do telefonu
stacjonarnego, gdy człowiek łączy się z internetem za pomocą tpsa???
wiem, ze to głupie pytanie, ale nie znam się na tym i bardzo proszę o
odpowiedz.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jap Re: RJ45 IP: *.bridge.com 04.11.02, 16:39
      RJ-45 to wtyk/gniazdo o 8 żyłach. Używany w okablowaniu strukturalnym, czyli w
      sieci "uniwersalnej". Podstawowe zastosowanie okablowania strukturalnego to
      sieci komputerowe LAN, ale można również podłączać telefony. Telefon jest
      zwykle podłączany wtykiem RJ-11 - mniejszym od RJ-45 (6 żył). Wtyk jest tak
      skonstruowany, że można włożyć wtyk RJ-11 do gniazda RJ-45 (wykorzystane są 2
      lub 4 środkowe żyły). Oczywiście nie odwrotnie. Telefon może być podłączany
      przez okablowanie RJ-45, a sieć LAN nie może być instalowana na okablowaniu
      telefonicznym RJ-11. To zresztą nie tylko kwestia wtyku, ale także typu i
      jakości kabla.
      www.nullmodem.com/RJ-45.htmhttp://searchnetworking.techtarget.com/sDefinition/0,,sid7_gci214238,00.html
      www.shout.net/~wildixon/telecom/rj/jackplug.gif
    • urodziny Re: RJ45 04.11.02, 18:40
      jap - dzieki za tak wyczerpujaca informacje. teraz w koncu wiem o co chodzi.
      wlasnie zakladam sobie stale lacza. nie mam jednak wymaganej karty sieciowej. w
      koncu skumalam, ze karta sieciowa jest razem z wtykiem RJ 45. prawda??? czy
      zainstalowanie takiej karty jest skomplikowane???
      pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedz.
      • Gość: jap Re: RJ45 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 04.11.02, 19:20
        Karta sieciowa, to jeden z najłatwiejszych (i najtańszych) elementów komutera.
        Z reguły system ją rozpoznaje i albo prosi o sterowniki (starsze Widows), albo
        je sam instaluje (XP). Kabel sieciowy ma rzeczywiście wtyki RJ-45 i, jeśli to
        połączenie z modemem, powinien być zwykły, w przeciwieństwie do tzw.
        skrzyżowanego - używanego przy np. łączeniu dwóch komputerów. Ale to już inna
        bajka. Potem pozostaje ustawienie protokołu TCP/IP (na ogół
        adres "automatyczny") i do roboty :-)
        Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka