Dodaj do ulubionych

Skype ma w Polsce 1,4 mln użytkowników

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.06, 14:21
ze tez znajduja sie jelenie ktore instaluja te netpanele, megapanele i inne
menele od gemiusa. inwigilacja na maksa: gdzie chodzisz, jak dlugo , w jakiej
kolejnosci itp... a znajduja chetnych zeby za darmo dali sie szpiegowac.
pozdro dla nich i swiadomych uzywajacych ad-blocka do blokowania gemiusow.
Obserwuj wątek
    • Gość: macieks gemius? nie dziekuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 14:31
      a ja tam uzywam FF, Ad_bloca i jestem bardzo zadowolony. Jak z ciekawosci
      wchodze na www przez IE lub opere to mnie az oczy bola od tych drurnych
      reklam... znaczys ie odzwyczailem od bannerow :)

pozdro.

FF RULEZ!!!!
      • Gość: neuromancer Re: gemius? nie dziekuje. IP: *.tys29.1000lecie.pl 22.02.06, 14:40
        Tak dla informacji w operze też reklam nie widuję a w 9.0 blokowanie będzie łatwe jak w FF
        • Gość: | Re: gemius? nie dziekuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:58
          blokowanie obrazkow i flashow owszem, ale skryptow typu gemius.js i urchin.js
          tez? a blokowanie calych ramek? javy? afair, to tego w ostatniej becie nie bylo.
          probowalem opere 9, ale do dobrze splugowanego firefoksa sie nie umywa. i opcje
          ma jakos tak porozstrzelane po roznych okienkach, masa jakis dziwnych ustawien
          nie wiadomo po co komu potrzebnych, jakos sie w tym wszsytkim nie moglem
          polapac. fakt, ze chyba jakos taka jakby szybsza, ale to moze byc placebo, a
          roznica i tak nieznaczna (przynajmniej z wlaczonym w firefoksie pipeliningiem,
          ipv6 wylaczonym, initialpaintdelay=0 i bez wysylania referera; na tuningu opery
          sie nie znam). no i strasznie mnie wkurza przeszukiwanie tekstu przy pomocy
          osobnego okna, o braku 'find as you type' nie wspomnie.

funkcje w golym firefoksie sa banalne w zrozumieniu, a jak jest potrzebna jakas
          zaawansowana funkcjonalnosc to sa pluginy. a dziwne i niezrozumiale dla
          wiekszosci opcje sa ukryte w about:config i nie zasmiecaja okien. jak ktos ich
          potrzebuje to je znajdzie :).

a poza tym, pod linuksem uzywam gnome'a, a dla opery musialbym qt'a instalowac.

ale na telefonie opere mini bardzo sobie chwale (przegladarka napisana w javie i
          offloadujaca przetwarzanie stron na serwery w norwegii, wiec dziala na kazdej
          wspolczesnej komorce, nie tylko na tych hi-endowych).
          • dan3iger 1,4 mln - NoNsEnS. 22.02.06, 18:59
            W tej chwili on-line jest 5,3 mln użytkowników SKYPE na świecie, a GW
            bezkrytycznie twierdzi że w samej tylko Polsce użytkowników jest 1,4 mln. Może
            rzeczywiście Polacy ściągnęli 1,4 mln razy instalkę, ale między ściągnięciem
            programu instalacyjnego (i to wielokrotnie jak ja, różnych wersji !) a bycie
            jego użytkownikiem dłuuuuga droga. Jeśli faktycznych użytkowników Skype w Polsce
            jest 140 tys to byłoby dużo.
          • Gość: cloclo80 Re: gemius? nie dziekuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:27
            Juz od dluzszego czasu wpisuje do pliku hosts wszystkie odwolania do gemiusa.
            Uwaga!!! Ta zaraza jest wszedzie nie tylko na polskich stronach, ale takze
            krajow sasiednich. Szpiegowane sa wszystkie polskie glowne portale, witryny
            gazet... Mozna dostac szlaga.
            Czy ktos moze odpowiedziec czy wrzucenie gazeta.hit.gemius.pl do pliku hosts
            gwarantuje ze te zmory nie dowiedza sie ze bylem na stronie GW?
          • mr.yez Re: gemius? nie dziekuje. 23.02.06, 00:28
            Gość portalu: | napisał(a):

> blokowanie obrazkow i flashow owszem, ale skryptow typu gemius.js i urchin.js
            > tez? a blokowanie calych ramek? javy? afair, to tego w ostatniej becie nie bylo
            > .

Blokowanie javy i javascriptu jest od dawna dostępne w tzw "szybkiej konfiguracji", dostępnej spod F12.

> probowalem opere 9, ale do dobrze splugowanego firefoksa sie nie umywa. i opcje
            > ma jakos tak porozstrzelane po roznych okienkach, masa jakis dziwnych ustawien
            > nie wiadomo po co komu potrzebnych, jakos sie w tym wszsytkim nie moglem
            > polapac. fakt, ze chyba jakos taka jakby szybsza, ale to moze byc placebo, a
            > roznica i tak nieznaczna (przynajmniej z wlaczonym w firefoksie pipeliningiem,
            > ipv6 wylaczonym, initialpaintdelay=0 i bez wysylania referera; na tuningu opery
            > sie nie znam).

To już właściwie kwestia gustu :)
            Może Opera jest szybsza, może nie jest. Reklamują ją jako "the fastest browser on Earth", a mi się podoba za inne zalety :)
            Co do opcji porozmieszczanych "gdzie popadnie", to w tym szaleństwie też jest metoda. Opera ma tych opcji mnóstwo i pogrupowanie ich w kilka okien, to nie taki zły pomysł.

> no i strasznie mnie wkurza przeszukiwanie tekstu przy pomocy
            > osobnego okna, o braku 'find as you type' nie wspomnie.
            >

Nooo, i tu muszę zaprotestować stanowczo!

Opera ma DWA sposoby wyszukiwania:
            1. Podobnie jak w Firefoksie, wpisujesz / (slash) i wyszukiwany tekst, i masz :)
            2. Umieszczasz sobie w dowolnym miejscu przeglądarki okienko "Find in page". Działa ono jak metoda powyższa, ale nie znika.

Co więcej, wszystkie wystąpienia szukanego tekstu są od razu podświetlane i można między nimi łatwo przeskakiwać. Zobaczcie sami:
            www.lodz.mm.pl/~maario/find.png
            W ogóle bajeczna jest konfigurowalność wszystkich ikonek, przycisków, okienek i pasków. Układasz sobie wygląd przeglądarki jak z klocków.

> funkcje w golym firefoksie sa banalne w zrozumieniu, a jak jest potrzebna jakas
            > zaawansowana funkcjonalnosc to sa pluginy. a dziwne i niezrozumiale dla
            > wiekszosci opcje sa ukryte w about:config i nie zasmiecaja okien. jak ktos ich
            > potrzebuje to je znajdzie :).

Ja bym powiedział, że funkcje w gołym Firefoksie są po prostu banalne, i żeby coś z niego wycisnąć trzeba grzebać w about:config i instalować wtyczki. Opera ma wszystko od razu i pod ręką.

> a poza tym, pod linuksem uzywam gnome'a, a dla opery musialbym qt'a instalowac.

Mam Operę w Ubuntu pod Gnome'm właśnie. Obyło się bez qt.

Tak w ogóle moim zdaniem, to niechęć do innych przeglądarek bierze się u nas stąd, że swoje ulubione znamy, a innych już nie. I piszemy na przykład, że nie mają 'find as you type', a mają ;)
            Tak samo ja tu napiszę, że Firefox nie pozwala mi ustawić kart (tab'ów) pionowo po prawej stronie, tak jak to lubię w Operze (patrz obrazek z linka). I pewnie zaraz ktoś mi odpisze, że jednak potrafi, a ja po prostu Firefoxa nie znam ;)

Pozdrawiam wszystkich nieklikających w niebieskie e! :)
    • Gość: /dev/lepper a co z wersją na Linuksa? IP: 193.0.116.* 22.02.06, 15:10
      mimo poważnych błędów nie było aktualizacji już prawie pół roku! Jaki otwarty
      komunikator jest najlepszy?
      • Gość: abc jabber, ew. ekg IP: *.chello.pl 22.02.06, 16:20
        www.jabber.org
      • Gość: Gall Anonim Re: a co z wersją na Linuksa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 16:45
        Jesli chodzi o IM to chyba Psi. Jesli o rozmowy glosowe OpenWengo. Oba zreszta nie tylko pod Lin, ale takze Win i Maca (a w przyszlosci PPC).

I oczywiscie zgodze sie, ze Gemius to straszny smiec. Znam przypadki gdy to oprogramowanie tej firmy zupelnie uniemozliwialo surfowanie.
    • Gość: karol Re: Skype ma w Polsce 1,4 mln użytkowników IP: 212.244.31.* 22.02.06, 15:17
      dokladnie:) ja na dzien dobry zablokowalem gemiusa, sabele i jakies inne
      badziewiaste hosty, ktore tylko zwalniaja ladowanie sie stron. adblock rzadzi.
    • Gość: neo Re: Skype ma w Polsce 1,4 mln użytkowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 16:28
      Co to za śledzenie ludzi, zawsze znajdą się jacyś którzy muszą podglądać
      zachowania użytkowników, z czego korzystasz, gdzie wchodzisz, co robisz, co
      jesz, jak się ubierasz, jak myślisz, jak wybierasz, ile zdołasz jeszcze
      pochłonąć konserwantów, jak daleko dasz sobą manipulować, ile kosztuje twój
      czas, olać ten cały bigbrother. Matrix już istnieje.

Gdy coś przeskrobiesz, zaraz będą wiedzieli twój ip, jeśli nie to prześledzą
      drogę jaką szły dane, twój dostawca netu wyda cię bez wahania i jeszcze sprzeda
      twoje dane osobowe, mając komórkę wiedzą gdzie jesteś, przechowują dane które
      przez ciebie przeszły (smsy itd), analizują treść emaili cobyś nie napadł na
      usa, rejestrują rozmowy, zaraz zablokują ci konto w banku i odetną od pieniędzy,
      kredyt na karku więc jesteś nasz, cenzura w chinach, logowanie na gw, wirtualne
      pieniądze, masz swój numer, swój log bankowy, swoją historię, jesteś uzależniony
      od technologii.

Widziałem ludzi, którzy pozbawieni internetu nie wiedzieli co ze sobą zrobić.
      Pełna bezradność. To samo po odcięciu od telewizora, komputera, telefonu czy
      samochodu. Widziałem ludzi, którzy boją się ciszy, takiej zwykłej ciszy w domu i
      tej nad letnim jeziorem.

Wyjedź poza miasto, spójrz z boku, zafunduj sobie lot szybowcem, zobaczysz o
      czym mówię. Jakieś sześciany i kreski pełne ruchomych punktów, mrowisko, rzeka
      ludzi. Przemieszczanie się, znaki, sygnały, pośpiech i reguły mające sens tylko
      tam, w tym mrowisku. Co myśli sobie człowiek patrzący na to wszystko ze stacji
      kosmicznej - jakieś ludziki biegające tam i z powrotem, jeden umiera, nowy się
      rodzi. Ciągle ktoś się kłóci, jakaś wojna, religie powstają i padają, burze i
      kataklizmy, pogoda i niepogoda. Wszędzie instytucje i ludzie-pijawki od których
      jesteś zależny. Nie uciekniesz, nie obudzisz się.
      Pomyśl o tym wszystkim przez chwilę - tego na razie nie rejestrują.
      • Gość: tyo masz i nie masz racji IP: *.ipt.aol.com 22.02.06, 17:03
        po co się odzwyczajać od neta? Net to skład wszelkiej informacji - łatwo
        dostępnej nadmienię ... to trochę tak jak odzwyczajanie się od ubrań, bo one
        przecież nienaturalne ... można .. tylko po co?
      • Gość: | Re: Skype ma w Polsce 1,4 mln użytkowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 18:40
        technika jest niezbedna do zycia kazdemu czlowiekowi i nie da sie od tego uciec,
        nie da sie stanac obok. bez techniki wiekszosc ludzi nie bylaby przetrwac w
        klimacie w ktorym zyje, bo nawet zwykle ubrania to technika. bardzo stara i w
        porownaniu z komputerami banalna, tak banalna, ze dla wiekszosc ludzi nie sa one
        nawet czescia swiadomosci, ale to tez technika i jest ona niezbedna do zycia
        kazdego wspolczesnego czlowieka. za kilka tysiecy lat zycie bez implantow
        komputerowych polaczonych globalna (solarna?) siecia bedzie tak bzdurnym i
        odrealnionym pomyslem jak teraz istnienie swiata bez ubran. komputery i internet
        stana sie czescia nas. bo czlowiek to technologia, a technologia to czlowiek.
        </offtopic>

a spyware jest w moim przekonaniu zly nie tyle dlatego, ze cie szpieguje, co
        dlatego, ze pozbawia cie czesci zasobow komputera nie oferujac nic w zamian.
        wiekszosc tego syfu jest pisana byle jak, byle taniej, przez co zapycha kompa i
        utrudnia korzystanie z niego. ktos kto to instaluje nie ma z tego absolutnie
        rzadnych korzysci, a traci czas i komfort uzywania komputera.
    • Gość: FreakyMisfit Re: Skype ma w Polsce 1,4 mln użytkowników IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.02.06, 17:35
      Dobrze, że moja przeglądarka jest wyposażona w niezły filtr tego badziewia od gemiusa... Reklamy flash też mi niestraszne, wszystkie są zabijane.
    • Gość: kibel Kolejny szpieg w moim kompie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 18:37
      Niech gemius przygotuje spyware, chętnie moj system go połknie.
    • cycory Wniosek prosty 22.02.06, 19:03
      won z tym programikiem. I jak by ktoś nie wiedział to zgadnijcie jakie
      informacje zbiera o was portal wyborczej na podstawie cookies??
      • Gość: anonim Re: Wniosek prosty IP: *.180.219.81.magma-net.pl 22.02.06, 19:14
        nie wiem. mam wylaczone cookies. :]
        • Gość: Cloclo80 gazeta.hit.gemius.pl - jak zablokowac laczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:33
          Jak skutecznie zablokowac mozliwosc laczenia sie kompa z witrynami typu:
          costam.hit.gemius.pl?
    • mr.yez Eat shit 22.02.06, 23:53
      Jeżeli Gemius ma badać popularność Skype'a za pomocą aplikacji typu NetPanel, to to jest śmiechu warte. Przecież to nie będzie żadna reprezentacyjna próbka, tylko grupka naiwniaków instalujących co popadnie, metodą "dalej -> dalej -> OK". I co, potem Skype będzie się szczycił, że ma milion bezmyślnych klikaczy? :P

Przypomina mi się hasło: "Ludzie, jedzcie góvvno: sto miliardów much nie może się mylić".

Przez takie paskudztwa jak NetPanel, ten motłoch nabiera poczucia, że jest ważny :(
      • Gość: cloclo Re: Eat shit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 01:13
        Powiedz lepiej jak zablokowac adresy typu xxxx.hit.gemius.pl
        • Gość: modemowiec A jakiej przeglądarki używasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 08:48
          Gość portalu: cloclo napisał(a):

> Powiedz lepiej jak zablokowac adresy typu xxxx.hit.gemius.pl

Bo jeśli FireFoxa albo Mozilli, to przez ustawienia w AdBlock.
          A czy można w ogóle zablokowac w Internet Explorerze? Nie wiem :(
    • Gość: modemowiec csr.onet.pl - jak gemius? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 08:59
      Ciągle się łączy z powyższym adresem przy łączeniu z jakimkolwiek działem Onetu.
      Też jakiś inwigilujący adresik?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka