Dodaj do ulubionych

Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów

27.02.06, 09:38
wszystko dobrze, USA moga podsluchiwac i wykorzystywac wszelkie informacje
zeby wspomoc swoja wspaniala gospodarke, bezpieczenstwo kraju itp wszyscy sie
z tym zgadzamy (przynajmniej w Polsce). co innego gdyby to byla np Rosja,
wtedy to by bylo anty-polskie dzialanie
Obserwuj wątek
    • bogdantadus Antyterroryzm to parawan dla gawiedzi! 27.02.06, 10:20
      Dziala na wyobraznie pozeraczy telewizyjnego szajsu.
      "Echelon" to przede wszystkim wywiad gospodarczy, militarny i polityczny -
      rozpaczliwa proba USA utrzymania swojej zagrozonej pozycji. Najwierniejszym
      wspolpracownikiem NSA w tej akcji jest Micro$oft: urzedy panstwowe, instytuty
      naukowe i firmy uzywajace tego softu maja mniej tajemnic przed NSA, niz przed
      wlasnymi obywatelami i wspolpracownikami.
      Co madrzejsi (Wieden, Monachium, Bundestag, Daleki Wschod) od kilku juz lat
      migruja do Open Source. Tylko u nas pan B. Gates przyjmowany jest jak maz
      stanu.
      • fakerek Re: Antyterroryzm to parawan dla gawiedzi! 27.02.06, 12:24
        To prawda że każdy komputer mający zainstalowany system windows i podłączony do internetu jest potencjalnym agentem nie tylko Microsoftu, ale i rządu USA.
        Niestety wielu osobom jest łatwiej na ślepo jak stado baranów za windowsami, ale jest to droga która prowadzi do nikąd. Polski rząd jeśli chodzi o informatyzację to stoi nadal na tzw. modelu prokomu - ten kto da większą łapówkę zostaje królem naszej informatyki. I chyba dokładnie tak samo korupcjogennie działa metoda wyboru systemu operacyjnego dla administracji państwowej.
        Brakuje analizy koszów, analizy dostępności źródeł i rozwijalności. Ci którzy podejmują decyzje dot. przetargów informatycznych ledwo wiedzą gdzie na klawiaturze jest enter. Od urzędników nie wymaga się znajomości komputera bo i po co? "Przecież od znajomości komputera jest informatyk" (ha ha - autentyczna wypowiedź urzędnika).
        A co do echelona - tak się składa że większość międzynarodowych łącz telekomunikacyjnych "przebiega" gdzieś przez USA.
        U nas także są zakusy na prywatność połączeń telekomunikacyjnych - w ustawie pojawiają się "obowiązki operatorów na rzecz obronności kraju", za co oczywiście w comiesięcznych rachunkach płacą klienci operatorów TPSA, ERY czy np. onetu zwykle nie mając nawet o tym pojęcia.
        Niestety za plecami ludzi którzy są zajęci swoimi domowymi sprawami i nie interesują się polityką toczy się walka o władzę i o informację która jest niezbędna do sprawowania władzy.
        • bogdantadus Dzieki za swietne rozwiniecie tematu. 27.02.06, 19:15
          Masz calkowita racje!

No pasaran!
          • tarura Bardzo madre systemy, a kiedy ten system sprawdzi 27.02.06, 22:18
            w jakim jezyku jest prowadzona rozmowa

I kiedy zapali kolejna lampke

ja tam wole zeby to byla lampka wina

a wszystko wina platformy
          • nonieee Re: Dzieki za swietne rozwiniecie tematu. 27.02.06, 22:23
            Widze, ze odezwali sie nawiedzeni Linuxiaze. Ha ha.
            Linuks jest ok tylko ma jedna wade: prawie nikt go nie uzywa.

A bezpieczenstwo? Tak, przed przecietnym hakerem tak. Ale przed fachowcami?
            Raczej nie.

Poza tym wole jak CIA trzyma na tym lapsko niz miala by to robic milicja
            muzulmanska. A taki jest wybor.

Zycze wszystkim dobrego samopoczucia.
            • sievert Re: Dzieki za swietne rozwiniecie tematu. 27.02.06, 22:27
              mimo ze skrytykowalem nadmierna wiare w bezpieczenstwo linuksa to musze powiedziec ze pewnie mam do czynienia z nawiedzonym winowsiarzem co ??
              szkoda tylko ze ja kiedy przeszedlem kiedys tam na linucha to przestalem sie martwic wieloma rzeczami, system dziala stabilnie mimo ze o windowsa dbalem jak malo kto, no i sadze ze jestem bezpieczniejszy niz Ty :) tylko troche trzeba pouczyc sie ale nawet moja siostra potrafila pracowac w srodowisku graficznym wiec nie sadze ze Ty bys nie potrafil.

i wlasnie o to chodzi !!!! po co mi windows kiedy mam wszystko na linuksie a na dodatek byl;e gowniarz mi sie nie wlamie :)

a co do hakerow to nie sadze ze zaraz kazdy jest taki wyszkolony , wiec jak widzisz mam mniej zmartwien jednak bo Ty oprpcz hakerow martwisz sie maaaasa rzeczy sadze jak widze moich windowsowych znaojomych :)
              • viking2 Re: Dzieki za swietne rozwiniecie tematu. 28.02.06, 04:34
                sievert napisał:
                > szkoda tylko ze ja kiedy przeszedlem kiedys tam na linucha to przestalem sie ma
                > rtwic wieloma rzeczami, system dziala stabilnie mimo ze o windowsa dbalem jak

Kochany, to nie to forum. Tu nie o wyzszosc Linuksa nad Windows chodzi, wiec nie
                rozmydlajmy sie na techniczne przekomarzanki. A wieloma rzeczami to sie moze i
                zaczniesz martwic, jak Ci o piatej rano muezzin z meczetu zaspiewa i obowiazkowo
                bedzies musial wziac udzial w modlitwie...
                • bogdantadus Re: Dzieki za swietne rozwiniecie tematu. 28.02.06, 09:05
                  viking2 napisał:

> Kochany, to nie to forum. Tu nie o wyzszosc Linuksa nad Windows chodzi, wiec
                  ni
                  > e
                  > rozmydlajmy sie na techniczne przekomarzanki. A wieloma rzeczami to sie moze
                  i
                  > zaczniesz martwic, jak Ci o piatej rano muezzin z meczetu zaspiewa i
                  obowiazkow
                  > o
                  > bedzies musial wziac udzial w modlitwie...

Kochany, to nie to forum! Tu nie wyzszosc paranoi nad schzofrenia chodzi. W
                  Tworkach maja podobno na ten temat specjalne forum.
                  Takich co strasza dzieci muzulmanami z nozem w zebach i bez ciebie tu nie
                  brakuje.
                  • viking2 Re: Dzieki za swietne rozwiniecie tematu. 02.03.06, 04:14
                    bogdantadus napisał:
                    > Kochany, to nie to forum! Tu nie wyzszosc paranoi nad schzofrenia chodzi. W
                    > Tworkach maja podobno na ten temat specjalne forum.
                    > Takich co strasza dzieci muzulmanami z nozem w zebach i bez ciebie tu nie
                    > brakuje.

Ja nie strasze dzieci muzulmanami z nozem w zebach, ja strasze Ciebie
                    muzulmanami z powazna przewaga liczbowa w Europie (wedlug szacunkow juz za
                    jakies 15-20 lat, jesli nic sie nie zmieni), wplywami politycznymi (wybiora
                    swoich do parlamentow zwykla przewaga glosow, bo ich bedzie wiecej) i z ich
                    szaria - prawem opartym na koranie, stajaca sie oficjalnym prawem w krajach Europy.
                    Wyslanie mnie do Tworek moze z jednej strony dowodzic, ze historia sie powtarza
                    - pod koniec lat 20-tych ubieglego wieku tych, ktorzy obawiali sie naplywu
                    "brunatnej fali" w wiadomym kraju tez zaliczano do paranoikow ogarnietych
                    "antynarodowosocjalistyczna" fobia - z drugiej zas moze mi tylko wyjsc na dobre.
                    Otoz nie wiem czy wiesz, ale muzulmanie (przynajmniej w swoich - jak dotad -
                    krajach) traktuja szalencow z pewnym rodzajem szacunku, uwazajac ich za
                    nawiedzonych, wiec moze nas w tych Tworkach nie wyrzna od razu, tak jak Ciebie z
                    rodzina...
        • sievert Musze zburzyc ten nastroj :) 27.02.06, 21:48
          ale wymieniona tu NSA bierze tez udzial w pracach nad systemami chocby linuksowymi :) i jadra systemu jakie mozna pobrac czasem sa takze modyfikowane przez nich niby w celu poprawy bezpieczenstwa uzytkownika serwera :) wnioski kazdy wyciagnac moze sam. oczywiscie jesli ktos jest w tym biegly to sobie wszystko powylapuje ale ilu takich jest uzytkownikow ?
          • bogdantadus Byloby dziwne, gdyby nie probowali tego robic... 27.02.06, 22:31
            sievert napisał:

> ale wymieniona tu NSA bierze tez udzial w pracach nad systemami chocby
            linuksow
            > ymi :) i jadra systemu jakie mozna pobrac czasem sa takze modyfikowane przez
            nich

...ale na poziomie urzedu, instytutu czy firmy mozliwe to jest tylko w wypadku
            nieodpowiedzialnej pracy administratorow. (Mnostwo normalnych uzytkownikow
            sieci nabiera sie nawet na phishing.) Przy produktach M$ natomiast trzeba sie
            liczyc z drzwiczkami w okienkach, ktorych zamknac sie nie da.

> ale ilu takich jest uzytkownikow ?

Sa uzytkownicy, ktorzy wierza w szyfrowanie (patrz ponizej), ktorym poslugiwac
            sie mozna tez tylko czesciowo - ograniczenie terytorialne!
    • buszek3 Imperium kontroluje nie tylko swoich poddanych,ale 27.02.06, 11:31
      caly Swiat.. To skandal i tzw. suwerenne kraje, winny ostro zaprostestowac-
      wdrozyc jakies zabezpieczenia/bariery etc..Wolni ludzie wszystkich krajow
      laczcie sie !(nie mylic z proletariuszami..).www.panstwozla.pl
    • wolf34 NSA zajmuje się szpiegowaniem innych państw 27.02.06, 13:00
      Narodowa Agencja Bezpieczenstwa szpieguje inne kraje i zajmuje się m.in
      szpiegostwem gospodarczym a nie tylko walką z terroryzmem.
    • spamerek Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 27.02.06, 13:03
      Nic tylko szyfrować! Jakoś wierzyć mi się nie chce, że nie wykorzystywali
      internetu i szyfrowania. Amatorszczyzna pokonała nowoczesne technologie warte
      kupe kasy.
      • jose.sierra.trinidad Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 27.02.06, 15:02
        możesz polecic jakiś dobry i darmowy program do szyfrowania? a płatny? z gory
        dzieki.
        • poszi GnuPG 27.02.06, 16:50
          Bardzo dobry, darmowy, ze żródłami, obługujący standard
          OpenPGP:

www.gnupg.org/
          Sam program jest wywolywany z linii poleceń, ale ma wiele graficznych nakładek

www.gnupg.org/(en)/related_software/frontends.html
          • jose.sierra.trinidad Re: GnuPG 27.02.06, 19:16
            thx

dla zainteresowanych: dla Thunderbirda jest rozszerzenie do GnuPG - enigmail
            enigmail.mozdev.org/
            (GPG i enigmail sa po polsku!)

• uniaeuropejska1 Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 27.02.06, 17:01
      Ej wolny człowieku czyżbyś chciał być martwym człowiekiem?Zachodnia cywilizacja
      jest w stanie wojny z islamizmem i nic tego nie zmieni .O wolności możemy sobie
      już tylko pomarzyć.
      • tiamak Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 27.02.06, 18:27
        widzisz mozna to zmienic bez ograniczania wolnosci obywateli.
        starczy wydalic podejrzane osoby, trzymac sie zasady panstw narodowych, a
        wszelkich obcych z podejrzanych krajow gruntownie sprawdzac zanim sie ich wpusci
        wtedy w granicach danego panstwa bedzie spokoj i bedzie wolnosc
        do tego dorzucic jakis porzadny program edukacji obywatelskiej i nie trzeba
        ludzi sledzic, wszczepiac czipow, podsluchiwac.
        jak ktos np z pakistanu chce przyjechac do polski to na granicy dostaje opaske z
        czipem i wiadomo co robi.
        wg mnie to troche lepsze rozwiazanie niz to obecne czyli zostawiac po staremu
        otwartosc na przybyszow kosztem wolnosci wlasnych obywateli.
      • bogdantadus Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 27.02.06, 19:11
        uniaeuropejska1 napisał:

> Ej wolny człowieku czyżbyś chciał być martwym człowiekiem?

Ej, kandydacie na dobrowolnego niewolnika - martwym czlowiekiem bede kiedys
        nizaleznie od moich checi!

> Zachodnia cywilizacja
        > jest w stanie wojny z islamizmem i nic tego nie zmieni .O wolności możemy
        > sobie już tylko pomarzyć.

Mylisz sie Wojowniczy Bracie! Wolnosci mam tyle, ze chetnie sie z toba
        podziele. Wiesz jak? Dam ci dobra rade: nie ogladaj glupot, tylko czytaj
        madrzejszych!
        Hawk!
    • enkkidu Gwiezdne Wojny II n/t 27.02.06, 22:35
    • machete.eln posrednio do tematu 27.02.06, 22:48
      hyperreal.info/drugs/go.to/art/1531
    • poltek1 Zagadka z 11 września: 27.02.06, 23:22
      Kto mi wytłumaczy jakim sposobem po uderzeniu 2 samolotów w 2 wieżowce WTC
      zawaliły się 3 budynki: właśnie te 2 wieżowce oraz trzeci, budynek CIA, oddalony
      kilkaset metrów od WTC, w który nie trafił żaden samolot terrorystów.
    • 3m05 Elektroniczny Wielki Brat tropi.... 27.02.06, 23:43
      "wszystkich i wszędzie".

No wlasnie. I o to chodzi. Jest "demokratycznie". Wszyscy sa sledzeni. Juz
      niedlugo wszyscy beda sledzic wszystkich zgodnie z doktryna neo-consow, ze "free
      society is a self-policing society".
      Jak w totalitarnych rezimach - wszyscy sa podejrzani i nikt nie jest bez winy.
      Paragraf sie zawsze znajdzie.
      A terrorysci? Sadzac po Iraku podsluchiwanie niewinnych Amerykanow niewiele im
      przeszkodzilo.
    • stefa12 Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 28.02.06, 00:04
      kluha666 napisał:

> wszystko dobrze, USA moga podsluchiwac i wykorzystywac wszelkie informacje
      > zeby wspomoc swoja wspaniala gospodarke, bezpieczenstwo kraju itp wszyscy sie
      > z tym zgadzamy (przynajmniej w Polsce). co innego gdyby to byla np Rosja,
      > wtedy to by bylo anty-polskie dzialanie
      Coś się tobie popi...ło, nie ten wymiar. Te podsłuchy nie mają charakteru
      politycznego. Chyba piszesz spod Wzgórz Golan - brak naszych znaków diaktrycznych
    • mustafa1901 Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 28.02.06, 04:32
      Klopot w tym, ze Wielki Brat podsluchuje, ale nie dla powszechnego
      bezpieczenstwa, a raczej dochodu AMERYKANSKICH korporacji ktore w ten tani
      sposob uzyskuja dostep do poufnych informacji firm pochodzacych spoza USA.
      Ktokolwiek wysyla firmowe, wewnetrzne maile do kolegow z drugiego konca swiata
      powinien pamietac, ze Wielki Brat nie jest uczciwy: informacja jest przedmiotem
      analizy i idzie dalej. Gdy wysle ten post, system sprawdzi slowa kluczowe jak
      "Martin Marietta", "Rockwell", "Halliburton" etc. Biblioteka jest duza...
      Jesli cos sie pojawi, juz jestem podejrzany: warto mnie namierzac dokladniej niz
      wujka Henia opowiadajacego siostrzencowi z Brazylii wrazenia z imienin u cioci
      Lusi w Lomzy. A jak pojawi sie jeszcze % albo $ to warto rzucic to na ekran
      analityka. Ten z zalewu bzdur moze wychwycic fakt, ze firma X ma nadzieje na
      kontrakt na Y% w kraju Z. Gdyby to bylo ignorowane, nadal wszystko byloby OK.
      Niestety, informacja idzie dalej jako zdobycz "bialego wywiadu". I nie jest to
      spiskowa teoria dziejow. Podejrzliwym polecam wyslanie komukolwiek maila z
      zalacznikiem zaszyfrowanym mocnym algorytmem. Zaskoczeni??? Nie da sie! Za drogo
      kosztowaloby zdekodowanie. Latwiej zablokowac...
      • jose.sierra.trinidad Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 28.02.06, 15:01
        1. jaka przyczyne moze miec, ze wyslana zwykla wiadomosc doszla na konto (wp)
        po 6min., a z podpisem PGP po 24min? przypadek (tylko 1+1 wiadomosc)?, np.
        dzialaniem filtra antyspamowego/antywirusowego serwera wp? ...

2. jakiego szyfrowania uzywac: SHA1...SHA512, RIPEMD160?

3. jakie serwery pocztowe sa dajbardziej godne zaufania, umiesszczone w jakich
        krajach?
    • lenn0n Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów 28.02.06, 10:12
      Czy ja dobrze widzę na tym zdjęciu? Wielki brat szuka terrorystów na grono.net?
      Zawsze mi się wydawało, że ten gron jest podejrzany:) Znajomi znajomych... Siatka:)
    • Gość: Razzz Re: Elektroniczny Wielki Brat tropi terrorystów IP: 81.210.66.* 28.02.06, 12:49
      11 września w Pentagon nie uderzył żaden samolot, w każdym razie nie boeing. To
      kłamstwo. Wystarczy porównać wielkosć zniszczeń z rozmairem boeinga, żeby na
      oko stwierdzić, że to niemożliwe. Dizura w budynku Pentagonu miała szerokość
      około 20 metrów, a rozpiętość skrzydeł boeinga jest około 2 razy większa.
      Ciekawe czemu tak usilnie wmawia się ludziom coś zupełnie innego???
    • enfer Big Big Brother 28.02.06, 19:49
      NSA, Pentagon i media (2005):
      www.irak.pl/Szygiel-IrackiPrimaAprilis.htm

Big Big Brothern (2002):
      www.irak.pl/Bigbigpl.htm
    • Gość: obs Ale Propaganda! IP: *.18.11.vie.surfer.at 28.02.06, 20:38
      Przeciez 11 wrzesnia to inicjatywa ludzi Busha i bylo to tylko pretekstem by
      wprowadzic nowe prawo w imie "bezpieczenstwa narodowego", a to by moc
      absolutnie kontrolowac ludzi. W pentagon przeciez nie uderzyl zaden samolot
      tylko najprawdopodobnie rakieta. Pamietam ze 11 wrzesnia jak to na zywo
      ogladalem sam sie zdziwilem ze w miejscu uderzenia w pentagon nie ma ZADNYCH
      czesci samolotu. A dwie wieze zostaly po uderzeniach samolotow zdetonowane.
      Rowniez zdetonowany zostal budynek nr 7, w pierwszych relacjach swiadkowie w
      tym policjanci i strazacy opowiadali o licznych eksplozjach w rownych odstepach.
      Sprawdzcie sami ile zarobil nowy leasingobiorca WTC na ich ubezpieczeniu?
      Bush samozwany prezydent powoluje nowe agencje do walki z teroryzmem a tak
      naprawde wprowadza polityke NWO

• viking2 Re: Ale Propaganda! 02.03.06, 04:18
        Nie, to nie tak bylo. Widzisz, ten trzeci samolot to CIA miala niewidzialny...
        Daltego nikt nie widzial jak on walnal w budynek nr 7...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka