Dodaj do ulubionych

Amazon wchodzi do Polski?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 23:18
No tak, nareszcie możemy się czuć pełnoprawnymi obywatelami światowej wioski -
sęk w tym, że niektóre firmy (jak początkowo eBay) myślą o nas raczej w
kategorii dzikiej wiochy. Oby ich następcy nie popełniali już takich błędów,
bo obciach to straszliwy. Dla nich i dla nas.
Obserwuj wątek
    • Gość: klaszkie Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.06, 23:51
      Ja tam od dawna kupuję w amazon.co.uk. Nie wiem, co niby miałoby się zmienić?
      Może wysyłka będzie tansza...
      • Gość: p.j. Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: 87.207.122.* 06.04.06, 00:07
        Koszty przesylki powinni byli zmienic wraz z naszym wejsciem do Unii. Zniknela
        refundacja VAT, bosmy juz w UE, a ceny przesylek to dalej "reszta swiata". To
        "wejscie" istotnie moze zmienic tylko to - no i moze to, ze dostepne beda
        wszystkie towary (do niedawna nie dalo sie kupic np. elektroniki), ksiazki z tego
        ich "antykwariatu" itd. Ale kupowac tosmy mogli, odkad mielismy karty platnicze...
        • kot9999 To jest dobra marka i godna zaufania 06.04.06, 00:30
          To jest dobra marka i godna zaufania. Nie, nie pracuje dla nich. jestem po
          prostu wiernym klientem :-)
          • Gość: xionc Re: To jest dobra marka i godna zaufania IP: *.crowley.pl 06.04.06, 01:11
            Mam nadzieje, ze koszty transportu beda nizsze. Za przesylke z Francji do Polski
            placi sie wiecej niz z Francji do USA. Na amerykanskim amazonie zamawiam tylko
            wtedy, kiedy jestem w US (lub ktos znajomy).
            • Gość: air Re: To jest dobra marka i godna zaufania IP: *.hsd1.il.comcast.net 06.04.06, 09:55
              jeszcze nigdy nie placilem za przesylke ups z amazon.com. a zamawiam juz od 4
              lat
          • Gość: pyton Re: To jest dobra marka i godna zaufania IP: *.dyn.optonline.net 06.04.06, 06:31
            Kupuje u nich od wielu lat ,bardzo dobra firma, uczciwa co najwazniejsze
        • Gość: lukka Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: *.acn.waw.pl 06.04.06, 12:25
          To, co mnie najbardziej interesuje, czyli książki, głównie techniczne, jest bez porównania tańsze w
          USA, niż w europejskich Amazonach. Niestety, taka polityka i nic nie zrobimy, choćbyśmy sami zajęli
          Irak i Iran.

Ale i tak są to pozycje tańsze niż polskie wydania, często po amatorsku tłumaczone i okraszone
          brzydką okładką z reklamami i "mundrym" tytułem, w czym specjalizuje się Helion. Jeśli zna się
          angielski, to oszczędności idą w setki euro rocznie i nie trzeba się domyślać, o czym autor pisze.

Najbardziej ucieszyłbym się, gdyby wreszcie dało się kupić z wysyłką do Polski software. Od lat
          używam wyłącznie Macintoshy i, coż, trzeba być baaardzo zdeterminowanym, żeby kupić w Polsce
          jakąś grę albo nietypowy program (podstawowe narzędzia są łatwo dostępne). Na szczęście co jakiś
          czas wyjeżdżam albo mogę liczyć na pomoc znajomych zza granicy, ale jeśli to okno wreszcie by się
          otworzyło, to i Maki przestałyby być platformą "elytarnom".
      • Gość: Andi Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: 82.150.225.* 06.04.06, 09:22
        Kupuje regularnie w www.amazon.de. Podstawowe atuty tej firmy w Niemczech to:
        blyskawiczna dostawa - dzisiaj zamawiasz ...jutro masz w domu,
        besplatna przesylka towaru przy zakupie powyzej 20 euro. Cenowo nie odbiegaja od
        sredniej rynkowej.
      • business3 MERLIN padnie ??? 06.04.06, 10:38
        MERLIN padnie ???
    • cracovian A ja wlasnie kupilem drabine... 06.04.06, 01:43
      Prawie siedem metrow dlugosci, przeszlo 20 kilo wagi, fajna sprawa za $200 z
      darmowa przeslyka...

Ceny juz niezle podskoczyla - uwielbiam amazon - okazji na niezliczone produkty
      zawsze jest masa:
      www.amazon.com/gp/product/B0000VYDI4/qid=1144280391/sr=8-1/ref=pd_bbs_1/002-9942502-9108819?%5Fencoding=UTF8&v=glance&n=228013
      • el_p Re: A ja wlasnie kupilem drabine... 06.04.06, 08:00
        Oby oby, wreszcie Empik i inne dziady dostana po tylku. Ceny plyt w USA sa
        rewelacyjne, przy wiekszej ilosci zamawianych pozycji oplaca sie sciagnac nawet
        zza oceanu. Bardziej niz pojsc do Epmiku czy Media i wydac 60-90PLN za CD
        • Gość: air czy takie rewelacyjne? IP: *.hsd1.il.comcast.net 06.04.06, 09:58
          te cd ktorych ja szukalem byly akurat tansze na allegro niz na amazon.com
          • el_p Re: czy takie rewelacyjne? 06.04.06, 10:43
            ale porownanie. Mowie o nowych plytach, a nie second-hand:)
    • Gość: amazon Amazon nie wchodzi do Polski IP: 206.165.150.* 06.04.06, 09:16
      Mysle ze to troche wyolbrzymione. Amazon nie ma zamiaru wejsc na polski rynek a
      raczej jedynie w wiekszym stopniu podkreslic swoja obecnosc na swiecie i
      zareklamowac mozliwosc sprzedazy produktow ze swoich zagranicznych platform.
      Amazon robi to nawet w tej chwili, z Bad Herdsfeld - najwieksze centrum
      logistyczne w Niemczech kolo Monachium wysylane sa przesylki obecnie do 156
      krajow na swiecie. Mysle ze cala informacja pochodzi od operatora systemu
      porownywania cen i wlasciwie nie ma tu nic nowego.

Pozdrawiam
    • Gość: loRD Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: *.aster.pl 06.04.06, 09:29
      Panowie, MOŻNA zamawiać w Amazon USA bo kurs dolara był i jest rewelacyjny,
      natomiast czas dostawy też - bo oni i tak wyślą towar z magazynu w Niemczech
      (nie z USA), tak jakbyście zamówili w Amazon.deutschland. Ceny płyt
      rzeczywiście o wiele niższe niż u nas chargują
    • Gość: Jan Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: *.versanet.de 06.04.06, 09:42
      W Amazon jest wszystko drozsze niz gdzie indziej.Moj monitor kosztowal w Amazon 281 euro z przesylka:
      www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B000E41LTQ/qid=1144309007/sr=8-2/ref=sr_8_xs_ap_i2_xgl/303-0553356-8670626
      A gdzie kupilem tylko 263 euro.18 euro zaoszczedzone.
      geizhals.at/deutschland/a175247.html
    • Gość: morka Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:09
      Sorry, ale miasta Hershfeld w Niemczech poprostu niema.
      • Gość: Jan Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: *.versanet.de 06.04.06, 10:57
        Ale jest Bad Hersfeld i nie w Bawarii ale w Hesji,na trasie z Kassel na Zgorzelec.Bylem tam ,to ladne miasto.Zdrojowisko.
        www.bad-hersfeld.de/
    • Gość: bociek Re: Amazon wchodzi do Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:48
      Ja kupuję w amazon.com. Towar jest wysyłany do kumpla w USA a on przesyła do
      mnie paczką deklarując wartość 8-10 USD. Inaczej UC w Wie niepozwala bo nie dość
      że każą płacić cło i Vat /jakoś tak naliczone, że robi to prawie 80% wartości
      fakturowej przesyłki/ to trzeba odstać 4-5 godzin w śmierdzącym UC na Żelaznej i
      pisać jakieś bzdurne podania.
    • Gość: wojtek Niestety, tylko wersja US ma naprawdę dobrą ofertę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 11:52
      Wydane we Francji płyty kupowałem tam dużo, dużo taniej, niż kosztowały w Amazon.fr. Nawet przesyłki z USA są nieporównanie tańsze niż z Francji, w przypadku 3 CD różnica jest przeszło dwukrotna!!! I VAT wcale nie jest tu decydujący.

Jeśli tak miałoby to wyglądać, to dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka