Dodaj do ulubionych

Chce sprzedawac za granice-pomocy!

19.04.06, 15:18
Jestem tu po raz pierwszy.
Chcialabym sprzedawac wyroby szydelkowe za granice. Obserwujac niektore
portale zwrocilam uwage, ze niewielu Polakow oferuje swoje towary poza
Polske.
Dlaczego, czyzby byly jakies problemy z wysylka?
Dziekuje za porady i wyrozumialosc.
Obserwuj wątek
    • Gość: VISTA nie VISA ! Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:41
      nysagirl napisała:

> Dlaczego, czyzby byly jakies problemy z wysylka?

Problemy z...formą płatności z towar ! :)

Myślałaś już o tym: jak oni ci zapłacą ?
      • artur737 Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! 19.04.06, 17:49
        Nie znaja jezyka
        • Gość: nysagirl jezyk to nie problem IP: 86.41.202.* 19.04.06, 19:16
          Oni nie musza znac polskiego, bo ja znam angielski.
      • Gość: czym Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 18:36
        pieniędzmi?
        • jan-w Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! 19.04.06, 19:01
          Pieniędzy do koperty nie włożą, w celu wysłania zapłaty. Przelew zagraniczny
          może kosztować 50-100 zł. Indywidualni ludzie w Polsce, nie mogą przyjmować
          opłat kartą kredytową. Pay-pal w Polsce działa tylko w kierunku wysyłki z
          Polski. W tym problem z zapłatą.
          • Gość: Tubylec EBAY Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 09:23
            jan-w napisał:

> Pieniędzy do koperty nie włożą, w celu wysłania zapłaty.

Takich naiwniaków to tam chyba już nie ma !
            W przeciwieństwie do mieszkańców Polski. :(

> Indywidualni ludzie w Polsce, nie mogą przyjmować
            > opłat kartą kredytową.

A mając nawet firmę to opłaty za możliwość zapłaty kartami VISA, MASTERCARD ze
            strony internetowej idą w tysiące złotych. :)

> Pay-pal w Polsce działa tylko w kierunku wysyłki z
            > Polski. W tym problem z zapłatą.

Niestety problem JEST !

• Gość: marcin Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.chello.pl 20.04.06, 09:47
              buahahaha!
              Nie pisz o czymś, o czym nie masz bladego pojęcia!
              Tak się składa, że opłaty za możliwość płacenia kartami w necie wynoszą 0 złotych.
              Polcard pobiera jedynie prowizje od transakcji, przeciętnie jest to 3%.
              Nie wiem jak wygląda sytuacja w innych krajach, ale ponieważ tamtejsze rynki są
              bardziej roziwnięte, więc pewnie prowizje są niższe, więc w takiej sytuacji
              umożliwienie płatności kartami to najlepsze wyjście.
          • Gość: allpay Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: 213.241.33.* 20.04.06, 11:15
            a moze www.allpay.pl ?
      • Gość: jatowidzetak Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.icpnet.pl 20.04.06, 11:46
        no ale płatność to chyba problem płacącego nie?? mnie jako sprzedawcy to nie
        interesuje jak on mi prześle zapłaconą kwotę - do czasu otrzymania zaplaty dany
        przedmiot i tak leży u mnie i grzecznie sobie czeka na wysyłkę
        • idiotyzmy-kacze hahahahahahahaha 20.04.06, 13:32
          dobry żart
    • ina7 Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! 20.04.06, 08:01
      Ja sprzedaję drobne rzeczy po całym świecie...
      Przelew nie wchodzi w grę - koszty są wyższe niż wartośc drobiazgu jakim sie
      handluje. Dlatego zawsze proponuję wysyłke forsy w liście tzw. "Prioryty
      Registered Mail".Handluje na Allegro-tam nieraz wchodzą do licytacji z
      Belgii,Hiszpanii,Francji,USA ,różnie bywa.Allegro ma też stronke w
      Holandii ,wystawiajac w Polsce można dac kopie na Holandię i od razu napisac
      przy przedmiocie ,ze płatnosc w zaklejonym liscie.Z Holandii przelew do PEKAO
      praktycznie niemozliwy -koszt 200 zł i cuda wianki....... Lepiej tak jak mówię-
      temat sprawdzony i kupujacy od razu akceptuje warunki podane przy aukcji.
      Powodzenia.....
      • Gość: Tubylec EBAY Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 09:17
        ina7 napisał:

> Ja sprzedaję drobne rzeczy po całym świecie...
        > Handluje na Allegro...

To albo ŚWIAT albo ALLEGRO ???

Zdecyduj się !

ALLEGRO to tylko lokalny typowo polski portalik a więc z tym ŚWIAT jest mocno
        przesadzone !
        • Gość: kiwi Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.chello.pl 20.04.06, 09:43
          Chyba niekoniecznie przesadzone. Bo żeby sobie wejść na Allegro, nie musisz
          mieszkać w Polsce.
          Chyba, że nie mówimy o tym samym portaliku Allegro...
          • Gość: Tubylec EBAY Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:49
            Gość portalu: kiwi napisał(a):

> Chyba niekoniecznie przesadzone. Bo żeby sobie wejść na Allegro, nie musisz
            > mieszkać w Polsce.

Jasne, że NIE !
            Tylko żeby korzystać z allegro to trzeba...znać język polski !
            Portalik jest tylko po polsku. :)
            Ci co zaglądają z zagranicy to są...Polacy.

> Chyba, że nie mówimy o tym samym portaliku Allegro...

Allegro z aukcjami jest tylko jedno - polskie i po polsku ! :)
            I nie wydziwiaj, że jest zuluskie Allegro albo peruwiańskie Allegro i ty tam
            akurat jesteś znanym aukcjonerem. :)
        • ina7 Na ebay też jestem - nie polecam 20.04.06, 15:27
          Na Ebay jestem od zawsze ,ale tam jest dużo oszustów ,zwłaszcza z Kanady...
          Teraz to już mam taki nawyk,że sprawdzam ,gdzie jest towar.Jak w Kanadzie ,to
          nie podchodzę.Natomiast ciężko coś wystawic na sprzedaż z Polski - ceny będą
          niskie,bardzo niskie.Wynika to z faktu,że u nas nie ma pay-palu i wielu
          potencjalnych nabywców nie wie gdzie leży Polska,więc się boi coś kupic.
    • Gość: Pomian Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.28.105.232.coditel.net 20.04.06, 10:06
      Rada jest taka - zaloz sobie konto bankowe w kraju do ktorego chcesz wysylac. Ja
      zalozylem konto w Niemczech, nie bylo z tym zadnego problemu. Wiekszy problem z
      wysylka.
      • business3 W jakim banku BRD założyłeś konto? 20.04.06, 11:09
        W jakim banku BRD założyłeś konto? I jakie warunki należy spełnić? Jakie dokumenty przedłożyć? Zaznaczam - nie mam paszportu niemieckiego.
        • Gość: Niemiec Re: W jakim banku BRD założyłeś konto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:55
          business3 napisał:

> Zaznaczam - nie mam paszportu niemieckiego.

Nie trzeba mieć paszportu danego kraju, żeby zalożyć konto bankowe. :)

Nie jesteś na bieżąco !

A te BRD ! =:O
          Niemcy już dawno nie używają takiej nazwy. :)

Na jakim ty świecie żyjesz ???

• _czosnek_ Re: W jakim banku BRD założyłeś konto? 20.04.06, 12:29
            Och Niemiec nagrobkowy!
            Moze w Panamie lub Liberii mozesz zalozyc konto bez zameldowania, ale nie w
            biurokratycznych Niemczech.
          • business3 Re: W jakim banku BRD założyłeś konto? 20.04.06, 18:51
            1. Chodziło mi że jestem Polakiem z polskim paszportem a nie Niemcem z niemieckim
            2. Bundes Republik Deutschland - BRD
            Pozdro
            P.S. W GB Polakowi nie tak łatwo założyć konto - ale może w BRD łatwiej - ty wiesz.
    • Gość: Piotr Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:15
      ja uzywam epassporte.com - koszt to wystawienie karty visa (35$/rok), ktora
      mozesz wyciagac pieniadze z bankomatow lub placic w sklepach.
      jest jeszcze moneybookers.pl/com ale nie uzywalem.
      Mozna tez wyslac poczta czek, realizacja w pekao sa kosztuje 10zl i trwa
      niestety miesiac.
      • Gość: nysagirl Reasumujac... IP: 86.41.202.* 20.04.06, 12:31
        Troche te niektore sprawy finansowe zawile, ale nie niemozliwe jak widac.

To w takim razie dlaczego np na ebayu.com nie widzialam nikogo z Polski kto
        chcialby "podbic" rynek amerykanski czy kanadyjski? ( bo piszac za granice
        mialam na mysli ten kierunek przede wszystkim )

A moze jest jednak ktos kto tam uderza???

• Gość: Beuthen Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:20
      Tym tematem również się interesuję i dopiero teraz widać jaka naprawdę jest
      wolność w handlu pomiędzy państwami . podaję link w sprawie możliwości założenia
      konta w niemczech
      www.justlanded.com/polski/germany/tools/just_landed_guide/money/opening_an_account
    • Gość: Beuthen Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:34
      Nie sprawdziłem ale zastanawiam się jak załóżmy posiadać konto firmowe w
      citibanku lub deutschebanku jak wygląda możliwość wpłat w innych krajach w
      których są oddziały tych banków na konto w Polsce - jak sprawdzę napiszę
      • Gość: bianna Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.server.ntli.net 20.04.06, 16:16
        Miałam konto w Citibanku w Polsce. Próbowałam w angielskim Citibanku przelać na
        nie pieniądze. Niestety bank ma niby tą samą nazwę, ale to są zupełnie różne
        oddziały, traktowane jak odrębne banki. Przelew kosztuje więcej niż z
        angielskiego banku do polskiego... To samo mi powiedzieli w Raiffeisen Bank.
        Jedyne wyjście to płacić karta bądź posiadać konto w zagranicznym banku.
      • artur666 Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! 20.04.06, 16:19
        Bez problemu i bez dodatkowych oplat.
        Od ponad roku za przelewy wewnatrz unii banki pobieraja oplate jak przy
        przelewach krajowych. Tak przynajmniej jest w Niemczech.
        • chickenbaby Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! 20.04.06, 17:24
          Zadziwiajace jest, ze przelew bankowy moze az tyle kosztowac. Mieszkam w
          Irlandii i za przelew do Polski ( oraz kazdego innego kraju EU)place 75c. To
          jest stawka niejako narzucona przez KE, poniewaz banki windowaly sobie ceny
          dobrowolnie, chociazby do wspomnianych 200zl w Holandii.
          Niedlugo KE ma zamiar sie zabrac za operatorow sieci komorkowych.Tym razem
          chodzi o roaming w panstwach EU, ale to juz zupelnie inna sprawa.
          A jesli przelew bankowy jest dalej problemem, zawsze pozostaje cos w stylu
          Westrn Union.

Pzdr
          • Gość: brutasek Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.06, 17:27
            Sprzedalem gosciowi z usa przedmiot przez ebay. Zaplacil przesylajac dolary w
            liscie wartosciowym. Nie pamietam jak sie nazywa ta forma przesylki - ktos
            chyba wyzej wymienil. I po zmartwieniu.
          • Gość: Radek.uk Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.04.06, 19:21
            Nie wiem ile w tej chwili kosztuje przelew do Polski z banku w anglii ale 2 lata temu chcieli 50 funtow !!!!! Podziekowalem i wyszedlem...

w zeszlym tygodniu wysylalem 1400 funtow odebrane na konto nastepnego dnia bo przelew robilem w nocy :) skorzystalem z www.moneybookers.com

allegro.pl/item98721325_umbro_oryginalna_nowa_bluza_kurtka_.html
        • jan-w Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! 20.04.06, 19:25
          Może tak jest w Niemczech, ale nie w Polsce. Przelew z banku Polskiego, do
          Niemieckiego idzie przez bank korespondenta. Ty rzeczywiście masz stałe opłaty,
          ale oprócz tego płacisz korespondentowi tyle ile zażąda. Np 100 zł.
    • Gość: Michal Re: Chce sprzedawac za granice-pomocy! IP: *.fibretech.net / *.fibretech.net 20.04.06, 17:57
      Nie ma zadnego problemu z platnoscia.
      Po prostu musisz poprosic o zaplate formie Money Order (czek ktory wystawia
      Bank w danym kraju, USA, Kanada)
      Sprawdzilem i wszystko przebiega bez problemu.
      powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka