Dodaj do ulubionych

Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazowki.

26.05.06, 13:08
Wiem, ze to glupie pytanie, ale zupelnie nie wiem od czego zaczac. Nigdy nie
mialam internetu w domu jak bylam w Polsce. Teraz wracam po studiach do
kraju, bede mieszkac sama - wizja wdrazania sie w calkiem nowe realia (jak
wyjezdzalam internet w PL nie byl wogole powszechny, a juz nie na kieszen
studentow) wiec mam chaos w glowie.
- gdzie jest najtaniej?
- chodzi o stale szybkie lacze, tak abym mogla rozmawiac przez kamerke z
przyjaciolmi z innych krajow
- jesli nie mam kablowki ani tv, ma to jakies znaczenie?
- czy dochodza jakies dodatkowe oplaty?
- ktore firmy oferuja dobra usluge, sa wg Was rzetelne i jednoczesnie tanie?
- jakie formalnosci mnie czekaja?
- czy sa jakies dodatkowe koszta oprocz abonamentu?
:-)
Obserwuj wątek
    • orissa Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 26.05.06, 14:02
      Może podaj miasto w którym będziesz mieszkać, gdyż niektóre firmy nie działają w całej Polsce.
      • marex59 Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 26.05.06, 16:32
        Najbardziej jest rozpowszechniona neostrada w tpsa
        • dr.kidler-specjalista Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 26.05.06, 16:50
          Tylko i wylacznie neostrada, placisz za takie lacze jakie posuiadasz, a rozmowy
          na skype po prostu idealne
          • Gość: Greg Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo IP: *.acn.waw.pl 26.05.06, 18:47
            > Tylko i wylacznie neostrada, placisz za takie lacze jakie posuiadasz,
            A to ciekawe - to ja w Asterze niby nie "wyciągam" tego megabita, za który
            płacę?

>a rozmowy
            >
            > na skype po prostu idealne
            Zapomniałeś dodać "z wyjątkiem najwolniejszej, a najpowszechniejszej wersji
            Neo, 128kbps", bo na tym to co najwyżej głos, obrazu nie.
    • caysee Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 26.05.06, 20:05
      Polecam chello, moi rodzice maja wersje 1mbit i skype oraz kamerki dzialaja
      nienagannie.
      Oczywiscie nie wszedzie chello jest, juz twoj interes w tym zeby sie dowiedziec :)
      • amanda22 Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 26.05.06, 22:39
        Dziekuje Wam serdecznie!
        Ale wciaz nie wiem jakie ceny itd.. Dacie rade cos wiecej naskrobac? Byloby
        super, Rodacy! ;p
        Miasto bedzie Poznan :)))
        To ile sie placi za challo a ile za neostrade? To cos jak lacze dsl?
        • neder Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 26.05.06, 22:44
          > To ile sie placi za challo a ile za neostrade? To cos jak lacze dsl?

czy poza Polską nie ma czegoś takiego jak strony www? Ceny neo i chello są rózne
          w zalezności o dprędkości. Wystarczy zajrzec na ich stronę...
          • neder Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 26.05.06, 22:45
            > są rózn
            > e
            > w zalezności o dprędkości.

"różne w zależności od prędkości" miało być.
    • Gość: abc Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo IP: *.autocom.pl 26.05.06, 23:06
      Jezeli nie masz kablówki to najlepiej zapytać się sąsiadów albo znajomych bo
      może jest możliwość w tej okolicy założenia radiowego internetu. Jeżeli nie, to
      można założyć Neostradę ale to wychodzi już troszke drożej.
      Najlepiej, jak już wspomniałem, dowiadywać się lokalnie o możliwości
      podłączenia się do sieci.
    • Gość: dominik666 Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.06, 03:20
      dialog chyba jest najlepsza oferta -

okolo 100 pln za 1Mb/s + telefon (jak zakladasz telefon i DSL`a z dialogu
      pierwszy raz to dostajesz telefon bezprzewodowy i kamerke internetowa gratis) i
      przez 11 miesiecy placisz tylko polowe abo

adres masz prawdziwy zewnentrzny (IP) zadnych limitow na dane czy czas
      polaczenia

z provieder`ami typu vectra itp.. (siec kablowa-TV) uwazaj bo nie daja zew.
      adresacji IP - wszystko dziala na zasadzie prymitywnego LAN`u z adresacja
      192.168.xxx.xxx - 10.10.xxx.xxx = low id w emule,problemy z komunikatorami itp..

• marex59 Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 27.05.06, 08:28
        Z dialogiem jest problem bo działa tylko w zach. Polsce a ceny neo są tu
        www.neostrada.pl/tpsa/run?n=index
        • Gość: Gostek Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.05.06, 20:24
          > Z dialogiem jest problem bo działa tylko w zach. Polsce a ceny neo są tu

sie człowiek całe zycie uczy a myslałem do dzisiaj ze Łódź lezy w centrum
    • ruckzuck Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 27.05.06, 22:22
      Najlepiej odwiedź poznańskich providerów (dostawców internetowych). Poodwiedzaj
      strony działających na całą Polskę (TP SA, chello, Netia, itp.). Wtedy będziesz
      więcej wiedziała i łatwiej będzie się zdecydować.
    • Gość: roxy Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo IP: *.icpnet.pl 29.05.06, 14:24
      Jeśli Poznań to opcje są 2 (przez kablówkę):
      www.icp.pl/
      www.echostar.pl/
      Obie dobre. Mają zasięg na większości osiedli. Cenniki na stronach.
      Ja od 2 lat korzystam z ICP (najpierw 128 potem 512)i jest ok.
      Nie wiem jakiego łącza trzeba do kamerki ale głosowy Skype pięknie chodzi już na
      128.

Odradzam neostradę (same problemy) i łącza radiowe (nie w tym mieście).
      • marex59 Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 29.05.06, 16:20
        Ja mam neo już trzy lata i nigdy z nią nie miałem problemów ŻADNYCH , więc nie
        wiem z kąd taki pogląd moim zdaniem jest stabilna i nie ma żadnych problemów z
        portami bo wogóle nie są blokowane a w osiedlówkach przeważnie nie które są
        blokowane i wtedy rodzą się różnego rodzaju problemy
        • Gość: roxy Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo IP: *.icpnet.pl 30.05.06, 15:54
          marex59 napisał:
          > Ja mam neo już trzy lata i nigdy z nią nie miałem problemów ŻADNYCH

No to masz szczęście. Neo mają moi rodzice oraz kilku znajomych i narzekania nie
          ustają (samoczynne rozłącznie, przerwy, debilne limity itp.)
          • marex59 Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 30.05.06, 19:39
            U mnie żadnych przerw i samoczynnych rozłączeń a co do tzw. debilnych limitów
            to one istnieją w coraz większej ilości sieci i nawet w zwykłych kablówkach a
            tak na marginesie jeśli ktoś nie jest debilem i nie ściąga wszystkiego jak leci
            przez całą dobę to i limity np. 25 giga który ja mam w zupełności starczy
    • wojtyniak_p Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 08.06.06, 12:44
      Polecam www.future-net.pl dobra cena i jakos berdzo dobra
      • jan-w spamer 08.06.06, 16:20
        Przestań wszędzie spamować. Future-net = 320zł/mies. za 512kb i 750 zł za
        instalację.
        Znakomita cena.
        • wojtyniak_p Re: spamer 09.06.06, 15:02
          jan-w napisał:

> Przestań wszędzie spamować. Future-net = 320zł/mies. za 512kb i 750 zł za
          > instalację.
          > Znakomita cena.

Wiesz powiem tak wiesz jesli jestem zadowolony z usług i chce podzielić sie
          moim pozytywnym doświadczeniem związanym z tą firmą. Jesli chodzi o ceny to
          zapraszam na strone abys sprawdzil aktualne ceny za 512 płaci sie 78,08 brutto
          a jesli chodzi o instalacje to obecnie 1,22 zł brutto wiec nie uwazam ze jest
          to zła cene. jesli chcesz poznac szczegóły to zapraszam na www.future-net.pl
          • jan-w Re: spamer 09.06.06, 16:31
            www.future-net.pl/cenniki/standard.php ;-)
            • wojtyniak_p Re: spamer 12.06.06, 13:37
              powiem tak, to jest nie aktualny cennik zapraszam na strone z promocjami :) tam
              sa aktualne dane dotyczace cen za aktywacje i abonament :)
    • taz94 Re: Chce zalozyc internet w domu. Prosze o wskazo 14.06.06, 10:25
      Witam,
      Ja osobiście korzystam z ICPNET sp.z.o.o.

Oto ich strona www.icpnet.pl

A oto cennik :

TARYFA SZYBKOść CENA
      Start 64/40 kbps 49,00zł
      Classic 128/56 kbps 59,00zł
      Optima 512/96 kbps 79,00zł
      Comfort 768/128 kbps 99,00zł
      Turbo 1536/170 kbps 121,91zł
      Prestige 2048/256 kbps 138,99zł
      VIP 3072/512 kbps 168,99zł

I gratis dostaje pani e-mail np.

nowak@icpnet.pl