Gość: wymagania IP: *.241.81.adsl.skynet.be 31.05.06, 01:37 Wcale nie trzeba miec windowsa 2000 ani XP, ja tam mam stary 98 i co ? skype tez dzialal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tl111 Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 31.05.06, 07:53 Brawo! Wreszcie w Gazecie pojawil sie artykul napisany przez kogos kto sie czegokolwiek na wybrany przez siebie temat dowiedzial i w miare dobrze odrobil prace domowa. Ocena 4 bo za mocno smierdzi mi izikolem i skypem. Pierwszy to cienias niewart wspominania w artykule, zniecheczajacy ludzi do voipa jakoscia polaczen, a drugi to uparciuch na miare windowsa z tym swoim chronionym i jedynym protokolem. Ale reszta ok. No i w dziale "Technologie.Media. Telekomunikacja" pierwszy artykul tematyczny !!!! Tak trzymac !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bOb Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 08:55 No i dobrze, trzeba doinformować społeczeństwo. Polecam Sieć T2, z tego co testowałem (mieszkam w Gdańsku) maja najlepszą jakość rozmów. Ceny może jednak nie najniższe, ale i tak niższe niż w TePsie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.chello.pl 31.05.06, 13:49 easy call jest do dupy - o ile z kompa jeszcze da sie dogadac (pomimo koszmarnej jakosci) to byly straszne problemy z obsluga bramki voip (czesciej nie działao niż działało). przesiadlaem sie na drozszego operatora i smiga az milo. a easy call nie chce mi reszty kasy oddac, co to jej nie moge wydzwonic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martino A co polecasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 10:34 Nie chciałbym wyjść na spamera, ale ja akurat używam easycall (przez bramkę grandstream) i jestem zazwyczaj zadowolony. Nie wykupiłem tam numeru PSTN (bo mi niepotrzebny), więc nie ma problemu z przerzuceniem się na innych. Powiedz z jakiego operatora Ty korzystasz? I skąd jesteś, tzn. jakiego miasta, bo to też ważne przy jakości połączeń. Czy ktoś wie, czy są bramki z "profilami", tzn. że przez wybranie prefiksu w aparacie przełączałbym między operatorami? Tego mi brakuje - mieć kilka kont pre-paid pozakładanych i korzystać z nich swobodnie w razie problemów. Mieć jedno konto domyślne, w którym nie trzeba prefiksu, a w razie czego np. 2* i korzystam z actio, 3* - tlenofon. Dobre by to było. Skype też odrzucam, SIP jest lepszy, bo wolny, bo nie wiąże z jednym oprogramowaniem, bo można dzwonić bezpośrednio na ip itd. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Po co za grosze? SKYPE jest za darmo !!! 31.05.06, 12:58 Po co za grosze? SKYPE jest za darmo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.magma-net.pl 31.05.06, 17:10 poza wstępną bzdurą ,że 07-8 to prefiks,ile kosztują połączenia 0-708 i że dial-up jest taryfikowany jak lokalna to może i sie przyłozył.............. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk lipa... 31.05.06, 23:10 Moze i jest to tanie rozwiazanie, ale niezbyt bezpieczne. Na VoIp'owy profil np. poczty glosowej jest sie bardzo latwo dostac. Po prostu mozna odsluchiwac czyjes wiadomosci- jest to jedna ze slabosci VoIP. Poczekajmy na nowoczesniejsze rozwiazania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopytko Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 06:29 tl111 napisał: > Brawo! Wreszcie w Gazecie pojawil sie artykul napisany przez kogos kto sie czeg > okolwiek na wybrany przez siebie temat dowiedzial i w miare dobrze odrobil prac > e domowa. Ocena 4 bo za mocno smierdzi mi izikolem i skypem. Pierwszy to cienia > s niewart wspominania w artykule, zniecheczajacy ludzi do voipa jakoscia polacz > en, a drugi to uparciuch na miare windowsa z tym swoim chronionym i jedynym pro > tokolem. Ale reszta ok. No i w dziale "Technologie.Media. Telekomunikacja" pier > wszy artykul tematyczny !!!! Tak trzymac !!!! Przecież ten artykuł napisała firma PR, która obsługuje Skype'a, a nie żaden dziennikarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obeznany Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 16:12 nie rozśmieszaj mnie! Rzeczywiście autor się wykazał - podlizując onetowi-skype! A gdzie Google-talk? Działa tam gdzie skype nawet nie drgnie. Artkuł sponsorowany aż miło! Odpowiedz Link Zgłoś
memhos Dziury w tekscie :( 31.05.06, 09:19 W Skype mozna wykupic numer na 3ms za 10E Do USA na komorki/stacjonarne bedzie mozna dzwonic ZA DARMO: www.neowin.net/index.php?act=view&id=33216 Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski dziury w dziurze 31.05.06, 09:37 > W Skype mozna wykupic numer na 3ms za 10E w actio.pl można wykupić numer za 0E (równowartość 0$ i 0 złotych). Do tego w wielu strefach numeracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dziury w tekscie :( IP: *.slowianin.pl 31.05.06, 09:46 Do memhos Poczytaj dokładnie, a może "przetłumacz sobie" dokładnie to forum. Darmowe rozmowy dotyczą tylko użytkowników Skype z tamtego obszaru !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Dziury w tekscie :( IP: *.home1.cgocable.net 31.05.06, 18:44 Skypem dzwonie darmo do wszystkich znajomych, ktorzy maja komputery i maja zainstalowanego Skype'a. Po calym swiecie tak dzwonie, wlaczywszy Australie, Stany, Polske, Niemcy, Szwecje.... Jedyne wymaganie to stale polaczenie, w miare szybki komputer (w manual Skype'a sa podane wymagania) i voila! Ktos wczesniej wspomnial o uparciuchu, co to Windows itd itp. Windows sie nie tykam , uzywam Linuxa. Nie ma problema, dziala swietnie, uzywam Skype'a odkad powstala wersja dla Linuxa, jakies 2 lata z groszem. Jakosc, jesli chodzi o glosnosc i tak dalej - nie narzekam, slyszy sie lepiej niz via telefon, tak jakby osoba z ktora rozmawiam, siedziala obo mnie w pokoju. Inna rzecz ma sie z dzwonieniem Skypem na czyjs telefon. Bywa, ze rozmawiac sie nie da, przerywa, uywa slowa itd, ale ostatnio cos lepiej i w tym temacie. Za to place, z Kanady mniej wiecej kosztuje 3 centy za minute (dla porownania telefon na telefon do Polski kosztuje mnie 9centow za minute, ale te oplaty wygladaja roznie w roznych prowincjach , a nawet w roznych okregach prowincjonalnych, mowie o Bell Canada). W kazdym razie wychodzi na to, ze wczesniej czy pozniej telefonia przesiadzie sie na komputery... juz sie przesiada, skoro ja uzywam tylko serwisu Bella po to, zeby ktos mogl sie do mnie dodzwonic i place za podstawowy serwis. Natomisat sam wykonuje wszystkie long distance telefony via komputer i Skype, lub skype-to-skype. Swietna rzecz i bedzie jeszcze lepsza, a telefonie niech szlag trafi, zwlaszcza polska, ktora jest tak droga, jak nigdzie chyba na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi Re: Dziury w tekscie :( IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 31.05.06, 16:56 Cytat z tego artykułu: > The only snag to be found is that the SkypeOut caller must > also be in the US or Canada. kilka dni temu też się napaliłem jak szczerbaty na suchary. Odpowiedz Link Zgłoś
marwwa W easycall numer za 5 zł rocznie 02.06.06, 13:07 Wiem, mam, działa, ale na razie nie znalazłem programu do obsługi easycalla z przystawką USN Toolbox. (W SKYPE działa idealnie). Może ktoś zna taki program? Jeśli jakość z tą przystawką będzie dobra (robiłem w swoim czasie próby easycalla z komputera na telefony w Szwecji i Australii-jakość była średnia), to może szarpnę się na przystawkę z routerem, do pracy bez komputera i dołączę telefon i fax. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski a linux? za tani??? 31.05.06, 09:36 > Do telefonii internetowej nadają się też Macintosh co z linuksem redaktorzyny kiepskie? skype (mimo wszystko) ale przede wszystkim X-Lite, twinkle, ekiga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: a linux? za tani??? IP: *.bulldogdsl.com 02.06.06, 13:56 To samo pytanie mialem zadac. Skype smiga na Linuksie bez problemow, firma udostepnia na stronie instalki do kilku roznych dystrybucji. Szkoda, ze autor tekstu utrwala stereotyp, ze na swiecie sa tylko komputery Windows, no i gdzies tam jeszcze Mac OSy. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: a linux? za tani??? 02.06.06, 14:30 co prawda nie korzystam, ale co tam: oprocz wspomnianych jest tez mily fork psi - jabbin, z obsluga TINSow (fuj!) oraz linjingle, czyli google'owego rozszerzenia jabbera :] a samo psi w wersji 0.11 tez powinno juz miec wsparcie dla libjingle! no i na linuksie swiat sie nie konczy - freebsd tez sie da lubic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tantrum Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: 192.11.185.* 31.05.06, 09:37 Czy Bill Gates cos zaplacil autorowi? Do VoIPa nadaje sie takze Linux, a nie tylko Windows i MAC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p2p Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.acn.waw.pl 31.05.06, 09:59 Moze po prostu nie wiedzial a ewentualni uzytkownicy liunuxa nie mogli mu tego uswiadomic bo sa aktualnie zajeci sporami, na temat wyzszosci swojego systemu nad Win/MacOS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.stat.gov.pl 31.05.06, 10:13 Co jakiś czas docierają do mnie informacje o sieciach VoIP, które oferują DARMOWE połączenia na sieci stacjonarne (Babble, VoipStunt). W Babblach, szczerze mówiąc, nie przebrnąłem przez "instrukcję obsługi", a VoipStunt podpuścił mnie dość inteligentnie - istotnie wykonałem z niego kilka absolutnie darmowych połączeń na numery stacjonarne, sęk w tym, że czas połączenia limitowany był do... 1 minuty. Czy ktoś z Was wie coś jeszcze o takich okazjach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Darmowe połączenia na telefony stacjonarne? IP: *.stat.gov.pl 31.05.06, 10:15 Sorry, że raz jeszcze - ale teraz pod bardziej rzucającym się w oczy tytułem wątku: Co jakiś czas docierają do mnie informacje o sieciach VoIP, które oferują DARMOWE połączenia na sieci stacjonarne (Babble, VoipStunt). W Babblach, szczerze mówiąc, nie przebrnąłem przez "instrukcję obsługi", a VoipStunt podpuścił mnie dość inteligentnie - istotnie wykonałem z niego kilka absolutnie darmowych połączeń na numery stacjonarne, sęk w tym, że czas połączenia limitowany był do... 1 minuty. Czy ktoś z Was wie coś jeszcze o takich okazjach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Darmowe połączenia na telefony stacjonarne? IP: *.msinfo.pl 31.05.06, 11:10 Polecam strone evalutar.blogspot.com Jest tam sporo informacji na temat voipa. Sam z nich skorzystałem i jestem zadowolony z przejścia na VOIP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrin Re: Darmowe połączenia na telefony stacjonarne? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 31.05.06, 11:26 Ja polecam internetcalls.com mozliwosc testowego darmowego dzwonienia na stacjonarne w wielu krajach a po wplaceniu 10 euro na konto ma sie 3 miesiace na dzwonienie za free na stacjonarne( nie mozna dzwonic za duzo bo blokuja na chwile konto ale po mailu odblokowuja) a 10 euro mozna zuzyc na rozmowy na komurki:D:D jakosc dobra ( czasami do malych miejscowosci w polsce srednia no ale to chyba tpsa) Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski trzeba klepnąć, zacięło się 31.05.06, 11:20 ale to samo spotkało Jarosława i Lecha tylko "układ... układ... układ... układ..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makar2 Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:40 co zrobic jesli po wlaczeniu skype"a ja dobrze slysze rozmowce a on mnie z duzymi przerwami czyli co drugie slowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: całkiem "zielona" Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.kom / *.os1.kn.pl 31.05.06, 12:01 Proszę znawców tematu o podpowiedź! Jeżeli ja już mam swój numer w którejś z oferowanych sieci telefonii internetowej - to ile zapłaci ktoś, kto dzwoni do mnie ze stacjonarnego (komórki) na ten numer internetowy? I która sieć jednak najlepsza? Właśnie jestem w trakcie pożegnania sie z Dialogiem i chcę coś takiego mieć. I jeszcze: gdzie i w jakiej cenie można kupić taki telefon przenośny z którego można korzystać bez włączonego komputera. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dac Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.agora.pl 31.05.06, 15:18 Odpowiedzi na pytania: 1. Jeśli dzwoni z komórki, to zapłaci jak za normalną rozmowę z komóeki. Jeśli ze stacjonarnego - to zależy z jakiej strefy numeracyjnej do ciebie dzwoni. Jeśli z tej samej, w której masz numer - to jak za lokalną. Jeśli z innej - to jak za międzymiastową. 2. Która sieć jest najlepsza - patrz tabelka. Zależy gdzie dzwonisz itd. 3. Telefon WiFi kosztuje ok. 500-600 zł. Ale do tego trzeba mieć jeszcze sieć WiFi w domu (koszt routera z WiFi - ok. 200-300 zł). Telefon można kupić choćby tutaj: www.easycall.pl/akcesoria_grupa.html,group--3 Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 A ja właśnie zainstalowałem ... 31.05.06, 13:32 www.actio.pl/ Mam w ciągu paru minut numer stacjonarny (darmo) i rozmowy lokalne tylko jeden grosz drożej niż skype , a na komórki nawet taniej :) bi.gazeta.pl/im/0/3383/m3383710.jpg Mam też zainstalowanego skype i to co napisali tutaj to bzdura :) "6. Instalacja Skype i X-Lite na jednym komputerze. Instalacja obydwu programów komunikacyjnych na jednym komputerze może powodować niepoprawne działanie aplikacji. Dlatego Actio odradza mniej zaawansowanym użytkownikom instalowanie razem obydwu komunikatorów." Oczywiście nie prowadzę rozmów jednocześnie , ale mogą być uruchomione razem . Najmniejszych kłopotów :) Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abacab Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. Jak IP: *.pekao.com.pl 31.05.06, 16:39 się zorientujesz, że ktoś dzwoni mając podlączone sluchawki i mikrofon ? Czy jest jakiś sygnal dzwiękowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. Jak 31.05.06, 16:57 Abacab napisał(a): > się zorientujesz, że ktoś dzwoni mając podlączone sluchawki i mikrofon ? > Czy jest jakiś sygnal dzwiękowy ? Dlatego tez skype nie jest alternatywa dla stacjonarnych telefonow. Alternatywa moze byc dopiero 'sprzetowe' rozwiazanie, tj router voip (+ popularne uslugi takie jak poczta glosowa itd, z przydzielonym klasycznym numerem tel.) na stabilnym laczu. Wtedy mozna zrezygnowac z abonamentu i cieszyc sie tanimi rozmowami. Straszny halas medialny o ten caly skype, ktory jest niczym wiecej niz drobnym rozszerzeniem do tego co prezentowal np NetMeeting. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abacab Re: Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. J IP: *.pekao.com.pl 31.05.06, 17:18 Ostatecznie zamiast sluchawek moglyby być glosniki i coś pewno zabrzęczy. Ale dla takiego "telefonu" trzeba mieć na okrąglo wlączony komputer. Nie każdy tak ma, no i prąd też kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaŚ Re: Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:51 trzeba zainwestowac w dobry router VoIP np. FRITZ! AMVu - wcale nie trzeba miec włączonego kompa, zeby dzwonic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn Skype jest najlepszy -Tlen to ostatnia nedza IP: *.fbx.proxad.net 31.05.06, 18:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluber77 Wymagania pomocy!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 18:22 Cóż z tymi wymaganiami to sie nie zgodze moj kolega ma komputer intel celeron 466 128 mb ram win xp dzwiekową zintegrowaną i dysk 10 giga i u niega skype nie chodzi juz wszystko bylo z nim próbowane a on nic kiedy sie go właczy procesor zużywa maks mocy i po jakims czasie sie zawiesza i wyłacza to samo było pod windows 98 i me. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał to bardzo prosze o pomoc dodam jeszcze że inne programy typu Voip zachowują sie podobnie. Aha jego łacze to neostrada 256 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namaste Polecam Betamax IP: *.man.poznan.pl 31.05.06, 18:30 Niemiecki Betamax to wlasciciel voipstunt, cheap czy discount. We wszystkich za 10 euro (oczywiscie netto) na 4 miesiace mozna dzwonic za darmo na prawie wszystkie nr stacjonarne w Europie i na swiecie. I nie zauwazylem ograniczenia do 300 minut tygodniowo, a duzo rozmawiam. Sa tylko 2 problemy: platnosc (jesli przelewem, to na niemieckie konto) i czasem mnie nie slysza w tych krajach o gorszej infrastrukturze, czyli we Francji i Niemczech ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azex Re: Polecam Betamax IP: 199.67.203.* 19.12.08, 13:45 a czy ktos z was wie jak moge odnalezc swoje konto w betamax? Przez pomylke-nieuwage doladowalem konto/login ktory mysklalem ze posiadam w voipdiscount. Okazalo sie ze jestem tam zarejestrowany pod innym nickiem. Jest jakas ogolna baza loginow kont w betamaxie, ktory zawiera wszystkich userow ze wszystkich resellerow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajeto to nie są rozmowy "za darmo"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 19:14 Ciagle slysze za darmo, za grosze - co za bzdura! Poki stałe łącze nie bedzie za darmo, albo za grosze (a nie będzie nigdy) dopóty rozmowy też takie nie będą! ajeto Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 31.05.06, 19:30 ja mam muzealny komp,procesor 300MH,a w nim XP.Korzystam od kilku lat z Eterii i jestem bardzo zadowolona.Mysle,ze jest najtansza i bez limitu czsowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyt Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:12 skype mi sie sam wyłącza i jezszce pyskuje ze costam nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamera za 20zł?? Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.akademiki.uni.torun.pl 31.05.06, 21:30 To chyba czarno biała i to bez odcieni szarosci. Z tego co wiem to kamery sredniej jakosci kosztuja w Polsce ok 100zł. Odpowiedz Link Zgłoś
saprophyte Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 31.05.06, 21:40 Uwaga! Panie i Panowie, postanowiłem podzielić własnym doświadczeniem jeżeli chodzi o usługodawcę. Voipdiscount - poprostu sprawdźcie taryfy, napewno wprowadzą was w stan szoku. Nie chciałbym dogryźć autorowi, czy usługodawcom wymienionym w tabeli, poprostu dla was ludziska ludzka propozycja. Korzystajcie i się cieszcie. W razie pytań można spróbować napisać mi maila. Pozdrawiam Sap Odpowiedz Link Zgłoś
saprophyte Voipdiscount dodatek 31.05.06, 21:44 Voipdiscount - poprostu sprawdźcie taryfy, napewno wprowadzą was w stan szoku. Na wszelki wypadek dodaję - aby sprawdzić taryfy należy wpisac w google voipdiscount i trafić na odpowiednią witrynę. Pozdrawiam Sap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wavestorm Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:00 >>> Przy instalacji warto zaznaczyć opcję automatycznego włączania się programu telefonicznego przy uruchamianiu komputera <<< W życiu nie słyszałem większej bzdury !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.net85-168-106.noos.fr 31.05.06, 22:44 skype jest bardzo ok, oprocz komorek, jakosc znosna ewentualnie przycisztc volume Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silok Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.06, 06:20 Zgadzam się też używałem 98 i działało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Koryguję wymagania techniczne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:26 Wymagania techniczne (bo Gazeta pisze głupoty): - łącze wystarczy mieć 20 kbps - ale nie może być z przerwami!, problemy mogą mieć osoby dzielące tanimi routerami (bez podziału pasma) stałe łącze nawet jeśli jest ono znacznie szybsze to rozmowa będzie przerywana jeśli kilka komputerów korzysta z sieci (sieć ma to do siebie, że wysyła dane pakietami, a do połączenia głosowego wskazane mieć "płynny" dźwięk), porzadny router z dzieleniem pasma to niestety ok.500 zł, ale można go zastąpić komputerem klasy Pentium lub 486DX (wystarczy 100MHz) i darmowym oprogramowaniem bazującym na BSD(lepiej) lub Linux (ciut gorzej), koszt takiego routera to 50 zł (ale i większe zużycie energii - router z komputera z linuxsem to pobór 50-80W, router "normalny" ok. 15W, przy pracy non-stop router ze starego PC wychodzi 100-200 zł rocznie więcej) - miejsce na dysku - to mozna dziś pominąć (takie rzeczy były ważne gdy duże dyski były koszmarnie drogie czyli >7 lat temu) - system operacyjny - dowolny choć z Windows polecane XP/2000 ale Win98/Me też może być, podobnie jak linuxsy - RAM - zależy od OS, dla Win9x to min.128MB, dla 2000 ok.192Mb, dla XP to >256MB (korzystamy z rozmów internetoweych, więc mamy internet to musimy mieć zaporę, antywirus itp a to obciąza komputer) - CPU - jak mamy >500MHz to dowolny system operacyjny, jak mamy np. PII 266MHz, czy Celeron 400MHz to raczej Win9x jest wskazany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marphi Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:24 ludzie na świecie nie istnieje Tylko windows oraz macos, isnieje wiele różnych systemów które także nadają się do telefoni internetowych Odpowiedz Link Zgłoś
contacttome Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 01.06.06, 14:42 uprzejmie prosze o podpowiedz w tym temacie: mam firme transportowa kierowcy jezdza po europie, kazdy ma komorke chcialbym miec z nimi jak najtanszy kontakt czy jesli bede dzwonil ze skypa na ich numery komorkowe to zaplace tylko tyle ile pobierze mi skype czy jeszcze oni beda musieli zaplacic oplate za roaming pewnie dosyc to naiwne pytanie ale jesli moglibyscie mi pomoc - wielkie dzieki pozdrawiam konrad Odpowiedz Link Zgłoś
marjanekp Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 01.06.06, 15:32 contacttome napisał: > uprzejmie prosze o podpowiedz w tym temacie: > mam firme transportowa > kierowcy jezdza po europie, kazdy ma komorke > chcialbym miec z nimi jak najtanszy kontakt > czy jesli bede dzwonil ze skypa na ich numery komorkowe to zaplace tylko tyle > ile pobierze mi skype > czy jeszcze oni beda musieli zaplacic oplate za roaming > > pewnie dosyc to naiwne pytanie > ale jesli moglibyscie mi pomoc - wielkie dzieki > > pozdrawiam > konrad Za roaming będziesz płacił, bo wybierasz numer polskiego operatora komórkowego Odpowiedz Link Zgłoś