Dodaj do ulubionych

Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze

IP: *.241.81.adsl.skynet.be 31.05.06, 01:37
Wcale nie trzeba miec windowsa 2000 ani XP, ja tam mam stary 98 i co ? skype
tez dzialal.
Obserwuj wątek
    • tl111 Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 31.05.06, 07:53
      Brawo! Wreszcie w Gazecie pojawil sie artykul napisany przez kogos kto sie czegokolwiek na wybrany przez siebie temat dowiedzial i w miare dobrze odrobil prace domowa. Ocena 4 bo za mocno smierdzi mi izikolem i skypem. Pierwszy to cienias niewart wspominania w artykule, zniecheczajacy ludzi do voipa jakoscia polaczen, a drugi to uparciuch na miare windowsa z tym swoim chronionym i jedynym protokolem. Ale reszta ok. No i w dziale "Technologie.Media. Telekomunikacja" pierwszy artykul tematyczny !!!! Tak trzymac !!!!
      • Gość: bOb Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 08:55
        No i dobrze, trzeba doinformować społeczeństwo. Polecam Sieć T2, z tego co
        testowałem (mieszkam w Gdańsku) maja najlepszą jakość rozmów. Ceny może jednak
        nie najniższe, ale i tak niższe niż w TePsie
        • Gość: Ździchu Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.chello.pl 31.05.06, 13:49
          easy call jest do dupy - o ile z kompa jeszcze da sie dogadac (pomimo koszmarnej
          jakosci) to byly straszne problemy z obsluga bramki voip (czesciej nie działao
          niż działało). przesiadlaem sie na drozszego operatora i smiga az milo.

a easy call nie chce mi reszty kasy oddac, co to jej nie moge wydzwonic.
      • Gość: martino A co polecasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 10:34
        Nie chciałbym wyjść na spamera, ale ja akurat używam easycall (przez bramkę grandstream) i jestem zazwyczaj zadowolony. Nie wykupiłem tam numeru PSTN (bo mi niepotrzebny), więc nie ma problemu z przerzuceniem się na innych.
        Powiedz z jakiego operatora Ty korzystasz? I skąd jesteś, tzn. jakiego miasta, bo to też ważne przy jakości połączeń.

Czy ktoś wie, czy są bramki z "profilami", tzn. że przez wybranie prefiksu w aparacie przełączałbym między operatorami? Tego mi brakuje - mieć kilka kont pre-paid pozakładanych i korzystać z nich swobodnie w razie problemów. Mieć jedno konto domyślne, w którym nie trzeba prefiksu, a w razie czego np. 2* i korzystam z actio, 3* - tlenofon. Dobre by to było.

Skype też odrzucam, SIP jest lepszy, bo wolny, bo nie wiąże z jednym oprogramowaniem, bo można dzwonić bezpośrednio na ip itd.
      • anna-dark Po co za grosze? SKYPE jest za darmo !!! 31.05.06, 12:58
        Po co za grosze? SKYPE jest za darmo !!!
      • Gość: wiwan Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.magma-net.pl 31.05.06, 17:10
        poza wstępną bzdurą ,że 07-8 to prefiks,ile kosztują połączenia 0-708 i że
        dial-up jest taryfikowany jak lokalna to może i sie przyłozył..............
      • badjuk lipa... 31.05.06, 23:10
        Moze i jest to tanie rozwiazanie, ale niezbyt bezpieczne.
        Na VoIp'owy profil np. poczty glosowej jest sie bardzo latwo dostac.
        Po prostu mozna odsluchiwac czyjes wiadomosci- jest to jedna ze slabosci VoIP.
        Poczekajmy na nowoczesniejsze rozwiazania...
      • Gość: Kopytko Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 06:29
        tl111 napisał:

> Brawo! Wreszcie w Gazecie pojawil sie artykul napisany przez kogos kto sie czeg
        > okolwiek na wybrany przez siebie temat dowiedzial i w miare dobrze odrobil prac
        > e domowa. Ocena 4 bo za mocno smierdzi mi izikolem i skypem. Pierwszy to cienia
        > s niewart wspominania w artykule, zniecheczajacy ludzi do voipa jakoscia polacz
        > en, a drugi to uparciuch na miare windowsa z tym swoim chronionym i jedynym pro
        > tokolem. Ale reszta ok. No i w dziale "Technologie.Media. Telekomunikacja" pier
        > wszy artykul tematyczny !!!! Tak trzymac !!!!

Przecież ten artykuł napisała firma PR, która obsługuje Skype'a, a nie żaden
        dziennikarz.
      • Gość: obeznany Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 16:12
        nie rozśmieszaj mnie!
        Rzeczywiście autor się wykazał - podlizując onetowi-skype!
        A gdzie Google-talk? Działa tam gdzie skype nawet nie drgnie.
        Artkuł sponsorowany aż miło!
    • memhos Dziury w tekscie :( 31.05.06, 09:19
      W Skype mozna wykupic numer na 3ms za 10E
      Do USA na komorki/stacjonarne bedzie mozna dzwonic ZA DARMO:
      www.neowin.net/index.php?act=view&id=33216
      • silezius.monachijski dziury w dziurze 31.05.06, 09:37
        > W Skype mozna wykupic numer na 3ms za 10E

w actio.pl można wykupić numer za 0E (równowartość 0$ i 0 złotych). Do tego w
        wielu strefach numeracyjnych.
      • Gość: gość Re: Dziury w tekscie :( IP: *.slowianin.pl 31.05.06, 09:46
        Do memhos
        Poczytaj dokładnie, a może "przetłumacz sobie" dokładnie to forum.
        Darmowe rozmowy dotyczą tylko użytkowników Skype z tamtego obszaru !!
        • Gość: darek Re: Dziury w tekscie :( IP: *.home1.cgocable.net 31.05.06, 18:44
          Skypem dzwonie darmo do wszystkich znajomych, ktorzy maja komputery i maja
          zainstalowanego Skype'a. Po calym swiecie tak dzwonie, wlaczywszy Australie,
          Stany, Polske, Niemcy, Szwecje.... Jedyne wymaganie to stale polaczenie, w miare
          szybki komputer (w manual Skype'a sa podane wymagania) i voila! Ktos wczesniej
          wspomnial o uparciuchu, co to Windows itd itp. Windows sie nie tykam , uzywam
          Linuxa. Nie ma problema, dziala swietnie, uzywam Skype'a odkad powstala wersja
          dla Linuxa, jakies 2 lata z groszem. Jakosc, jesli chodzi o glosnosc i tak dalej
          - nie narzekam, slyszy sie lepiej niz via telefon, tak jakby osoba z ktora
          rozmawiam, siedziala obo mnie w pokoju.
          Inna rzecz ma sie z dzwonieniem Skypem na czyjs telefon. Bywa, ze rozmawiac sie
          nie da, przerywa, uywa slowa itd, ale ostatnio cos lepiej i w tym temacie. Za to
          place, z Kanady mniej wiecej kosztuje 3 centy za minute (dla porownania telefon
          na telefon do Polski kosztuje mnie 9centow za minute, ale te oplaty wygladaja
          roznie w roznych prowincjach , a nawet w roznych okregach prowincjonalnych,
          mowie o Bell Canada). W kazdym razie wychodzi na to, ze wczesniej czy pozniej
          telefonia przesiadzie sie na komputery... juz sie przesiada, skoro ja uzywam
          tylko serwisu Bella po to, zeby ktos mogl sie do mnie dodzwonic i place za
          podstawowy serwis. Natomisat sam wykonuje wszystkie long distance telefony via
          komputer i Skype, lub skype-to-skype. Swietna rzecz i bedzie jeszcze lepsza, a
          telefonie niech szlag trafi, zwlaszcza polska, ktora jest tak droga, jak nigdzie
          chyba na swiecie!
      • Gość: Pi Re: Dziury w tekscie :( IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 31.05.06, 16:56
        Cytat z tego artykułu:

> The only snag to be found is that the SkypeOut caller must
        > also be in the US or Canada.

kilka dni temu też się napaliłem jak szczerbaty na suchary.
      • marwwa W easycall numer za 5 zł rocznie 02.06.06, 13:07
        Wiem, mam, działa, ale na razie nie znalazłem programu do obsługi easycalla z
        przystawką USN Toolbox. (W SKYPE działa idealnie). Może ktoś zna taki program?
        Jeśli jakość z tą przystawką będzie dobra (robiłem w swoim czasie próby
        easycalla z komputera na telefony w Szwecji i Australii-jakość była średnia),
        to może szarpnę się na przystawkę z routerem, do pracy bez komputera i dołączę
        telefon i fax.
    • silezius.monachijski a linux? za tani??? 31.05.06, 09:36
      > Do telefonii internetowej nadają się też Macintosh

co z linuksem redaktorzyny kiepskie? skype (mimo wszystko) ale przede wszystkim
      X-Lite, twinkle, ekiga...
      • Gość: KK Re: a linux? za tani??? IP: *.bulldogdsl.com 02.06.06, 13:56
        To samo pytanie mialem zadac. Skype smiga na Linuksie bez problemow, firma
        udostepnia na stronie instalki do kilku roznych dystrybucji. Szkoda, ze autor
        tekstu utrwala stereotyp, ze na swiecie sa tylko komputery Windows, no i gdzies
        tam jeszcze Mac OSy.
        • linfan Re: a linux? za tani??? 02.06.06, 14:30
          co prawda nie korzystam, ale co tam: oprocz wspomnianych jest tez mily fork psi
          - jabbin, z obsluga TINSow (fuj!) oraz linjingle, czyli google'owego
          rozszerzenia jabbera :]
          a samo psi w wersji 0.11 tez powinno juz miec wsparcie dla libjingle!

no i na linuksie swiat sie nie konczy - freebsd tez sie da lubic ;)
    • Gość: Tantrum Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: 192.11.185.* 31.05.06, 09:37
      Czy Bill Gates cos zaplacil autorowi? Do VoIPa nadaje sie takze Linux, a nie
      tylko Windows i MAC.
      • Gość: p2p Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.acn.waw.pl 31.05.06, 09:59
        Moze po prostu nie wiedzial a ewentualni uzytkownicy liunuxa nie mogli mu tego
        uswiadomic bo sa aktualnie zajeci sporami, na temat wyzszosci swojego systemu
        nad Win/MacOS.
    • Gość: ciekawy Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.stat.gov.pl 31.05.06, 10:13
      Co jakiś czas docierają do mnie informacje o sieciach VoIP, które oferują
      DARMOWE połączenia na sieci stacjonarne (Babble, VoipStunt).
      W Babblach, szczerze mówiąc, nie przebrnąłem przez "instrukcję obsługi", a
      VoipStunt podpuścił mnie dość inteligentnie - istotnie wykonałem z niego kilka
      absolutnie darmowych połączeń na numery stacjonarne, sęk w tym, że czas
      połączenia limitowany był do... 1 minuty.

Czy ktoś z Was wie coś jeszcze o takich okazjach?
    • Gość: ciekawy Darmowe połączenia na telefony stacjonarne? IP: *.stat.gov.pl 31.05.06, 10:15
      Sorry, że raz jeszcze - ale teraz pod bardziej rzucającym się w oczy tytułem
      wątku:

Co jakiś czas docierają do mnie informacje o sieciach VoIP, które oferują
      DARMOWE połączenia na sieci stacjonarne (Babble, VoipStunt).
      W Babblach, szczerze mówiąc, nie przebrnąłem przez "instrukcję obsługi", a
      VoipStunt podpuścił mnie dość inteligentnie - istotnie wykonałem z niego kilka
      absolutnie darmowych połączeń na numery stacjonarne, sęk w tym, że czas
      połączenia limitowany był do... 1 minuty.

Czy ktoś z Was wie coś jeszcze o takich okazjach?
      • Gość: gość Re: Darmowe połączenia na telefony stacjonarne? IP: *.msinfo.pl 31.05.06, 11:10
        Polecam strone evalutar.blogspot.com Jest tam sporo informacji na temat
        voipa. Sam z nich skorzystałem i jestem zadowolony z przejścia na VOIP.
      • Gość: hrin Re: Darmowe połączenia na telefony stacjonarne? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 31.05.06, 11:26
        Ja polecam internetcalls.com mozliwosc testowego darmowego dzwonienia na
        stacjonarne w wielu krajach a po wplaceniu 10 euro na konto ma sie 3 miesiace na
        dzwonienie za free na stacjonarne( nie mozna dzwonic za duzo bo blokuja na
        chwile konto ale po mailu odblokowuja) a 10 euro mozna zuzyc na rozmowy na
        komurki:D:D jakosc dobra ( czasami do malych miejscowosci w polsce srednia no
        ale to chyba tpsa)
    • silezius.monachijski trzeba klepnąć, zacięło się 31.05.06, 11:20
      ale to samo spotkało Jarosława i Lecha

tylko "układ... układ... układ... układ..."
    • Gość: makar2 Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:40
      co zrobic jesli po wlaczeniu skype"a ja dobrze slysze rozmowce a on mnie z
      duzymi przerwami czyli co drugie slowo?
      • Gość: całkiem "zielona" Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.kom / *.os1.kn.pl 31.05.06, 12:01
        Proszę znawców tematu o podpowiedź!
        Jeżeli ja już mam swój numer w którejś z oferowanych sieci telefonii
        internetowej - to ile zapłaci ktoś, kto dzwoni do mnie ze stacjonarnego
        (komórki) na ten numer internetowy? I która sieć jednak najlepsza? Właśnie
        jestem w trakcie pożegnania sie z Dialogiem i chcę coś takiego mieć.
        I jeszcze: gdzie i w jakiej cenie można kupić taki telefon przenośny z którego
        można korzystać bez włączonego komputera.
        Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!
        • Gość: dac Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.agora.pl 31.05.06, 15:18
          Odpowiedzi na pytania:
          1. Jeśli dzwoni z komórki, to zapłaci jak za normalną rozmowę z komóeki. Jeśli
          ze stacjonarnego - to zależy z jakiej strefy numeracyjnej do ciebie dzwoni.
          Jeśli z tej samej, w której masz numer - to jak za lokalną. Jeśli z innej - to
          jak za międzymiastową.
          2. Która sieć jest najlepsza - patrz tabelka. Zależy gdzie dzwonisz itd.
          3. Telefon WiFi kosztuje ok. 500-600 zł. Ale do tego trzeba mieć jeszcze sieć
          WiFi w domu (koszt routera z WiFi - ok. 200-300 zł). Telefon można kupić choćby
          tutaj: www.easycall.pl/akcesoria_grupa.html,group--3
    • Gość: grg Na NT tez dziala SKype IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:00
      • kalinowski11 A ja właśnie zainstalowałem ... 31.05.06, 13:32
        www.actio.pl/

Mam w ciągu paru minut numer stacjonarny (darmo) i rozmowy lokalne tylko jeden
        grosz drożej niż skype , a na komórki nawet taniej :)

bi.gazeta.pl/im/0/3383/m3383710.jpg

Mam też zainstalowanego skype i to co napisali tutaj to bzdura :)

"6. Instalacja Skype i X-Lite na jednym komputerze.
        Instalacja obydwu programów komunikacyjnych na jednym komputerze może powodować
        niepoprawne działanie aplikacji. Dlatego Actio odradza mniej zaawansowanym
        użytkownikom instalowanie razem obydwu komunikatorów."

Oczywiście nie prowadzę rozmów jednocześnie , ale mogą być uruchomione razem .
        Najmniejszych kłopotów :) Pozdrawiam .
    • Gość: Abacab Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. Jak IP: *.pekao.com.pl 31.05.06, 16:39
      się zorientujesz, że ktoś dzwoni mając podlączone sluchawki i mikrofon ?
      Czy jest jakiś sygnal dzwiękowy ?
      • kell99 Re: Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. Jak 31.05.06, 16:57
        Abacab napisał(a):

> się zorientujesz, że ktoś dzwoni mając podlączone sluchawki i mikrofon ?
        > Czy jest jakiś sygnal dzwiękowy ?

Dlatego tez skype nie jest alternatywa dla stacjonarnych telefonow.
        Alternatywa moze byc dopiero 'sprzetowe' rozwiazanie, tj router voip
        (+ popularne uslugi takie jak poczta glosowa itd, z przydzielonym
        klasycznym numerem tel.) na stabilnym laczu.
        Wtedy mozna zrezygnowac z abonamentu i cieszyc sie tanimi rozmowami.
        Straszny halas medialny o ten caly skype, ktory jest niczym wiecej
        niz drobnym rozszerzeniem do tego co prezentowal np NetMeeting.
        • Gość: Abacab Re: Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. J IP: *.pekao.com.pl 31.05.06, 17:18
          Ostatecznie zamiast sluchawek moglyby być glosniki i coś pewno zabrzęczy. Ale
          dla takiego "telefonu" trzeba mieć na okrąglo wlączony komputer. Nie każdy tak
          ma, no i prąd też kosztuje.
          • Gość: adaŚ Re: Glupie pytanie: Masz komputer, ktoś dzwoni. J IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:51
            trzeba zainwestowac w dobry router VoIP np. FRITZ! AMVu - wcale nie trzeba miec
            włączonego kompa, zeby dzwonic!
    • warsawianus44 Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 31.05.06, 18:13
    • Gość: antykretyn Skype jest najlepszy -Tlen to ostatnia nedza IP: *.fbx.proxad.net 31.05.06, 18:15
    • Gość: bluber77 Wymagania pomocy!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 18:22
      Cóż z tymi wymaganiami to sie nie zgodze moj kolega ma komputer intel celeron
      466 128 mb ram win xp dzwiekową zintegrowaną i dysk 10 giga i u niega skype nie
      chodzi juz wszystko bylo z nim próbowane a on nic kiedy sie go właczy procesor
      zużywa maks mocy i po jakims czasie sie zawiesza i wyłacza to samo było pod
      windows 98 i me. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał to bardzo prosze
      o pomoc dodam jeszcze że inne programy typu Voip zachowują sie podobnie. Aha
      jego łacze to neostrada 256
    • Gość: namaste Polecam Betamax IP: *.man.poznan.pl 31.05.06, 18:30
      Niemiecki Betamax to wlasciciel voipstunt, cheap czy discount.
      We wszystkich za 10 euro (oczywiscie netto) na 4 miesiace mozna dzwonic za darmo
      na prawie wszystkie nr stacjonarne w Europie i na swiecie.
      I nie zauwazylem ograniczenia do 300 minut tygodniowo, a duzo rozmawiam.

Sa tylko 2 problemy: platnosc (jesli przelewem, to na niemieckie konto)
      i czasem mnie nie slysza w tych krajach o gorszej infrastrukturze, czyli we
      Francji i Niemczech ;-)
      • Gość: azex Re: Polecam Betamax IP: 199.67.203.* 19.12.08, 13:45
        a czy ktos z was wie jak moge odnalezc swoje konto w betamax?
        Przez pomylke-nieuwage doladowalem konto/login ktory mysklalem ze
        posiadam w voipdiscount. Okazalo sie ze jestem tam zarejestrowany
        pod innym nickiem.
        Jest jakas ogolna baza loginow kont w betamaxie, ktory zawiera
        wszystkich userow ze wszystkich resellerow.
    • Gość: ajeto to nie są rozmowy "za darmo"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 19:14
      Ciagle slysze za darmo, za grosze - co za bzdura! Poki stałe łącze nie bedzie za
      darmo, albo za grosze (a nie będzie nigdy) dopóty rozmowy też takie nie będą!

ajeto
    • hera9 Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 31.05.06, 19:30
      ja mam muzealny komp,procesor 300MH,a w nim XP.Korzystam od kilku lat z Eterii
      i jestem bardzo zadowolona.Mysle,ze jest najtansza i bez limitu czsowego.
    • Gość: tyt Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:12
      skype mi sie sam wyłącza i jezszce pyskuje ze costam nie tak
    • Gość: kamera za 20zł?? Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.akademiki.uni.torun.pl 31.05.06, 21:30
      To chyba czarno biała i to bez odcieni szarosci. Z tego co wiem to kamery
      sredniej jakosci kosztuja w Polsce ok 100zł.
    • saprophyte Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 31.05.06, 21:40
      Uwaga!
      Panie i Panowie, postanowiłem podzielić własnym doświadczeniem jeżeli chodzi o usługodawcę. Voipdiscount - poprostu sprawdźcie taryfy, napewno wprowadzą was w stan szoku. Nie chciałbym dogryźć autorowi, czy usługodawcom wymienionym w tabeli, poprostu dla was ludziska ludzka propozycja. Korzystajcie i się cieszcie. W razie pytań można spróbować napisać mi maila. Pozdrawiam Sap
      • saprophyte Voipdiscount dodatek 31.05.06, 21:44
        Voipdiscount - poprostu sprawdźcie taryfy, napewno wprowadzą was w stan szoku.

Na wszelki wypadek dodaję - aby sprawdzić taryfy należy wpisac w google voipdiscount i trafić na odpowiednią witrynę.
        Pozdrawiam
        Sap
    • Gość: wavestorm Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:00
      >>> Przy instalacji warto zaznaczyć opcję automatycznego włączania się programu telefonicznego przy uruchamianiu komputera <<<
      W życiu nie słyszałem większej bzdury !!!
      • Gość: jan Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.net85-168-106.noos.fr 31.05.06, 22:44
        skype jest bardzo ok, oprocz komorek,
        jakosc znosna ewentualnie przycisztc volume
    • Gość: silok Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.06, 06:20
      Zgadzam się też używałem 98 i działało
    • Gość: kamil Koryguję wymagania techniczne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:26
      Wymagania techniczne (bo Gazeta pisze głupoty):

- łącze wystarczy mieć 20 kbps - ale nie może być z przerwami!, problemy mogą mieć osoby dzielące tanimi routerami (bez podziału pasma) stałe łącze nawet jeśli jest ono znacznie szybsze to rozmowa będzie przerywana jeśli kilka komputerów korzysta z sieci (sieć ma to do siebie, że wysyła dane pakietami, a do połączenia głosowego wskazane mieć "płynny" dźwięk),
      porzadny router z dzieleniem pasma to niestety ok.500 zł, ale można go zastąpić komputerem klasy Pentium lub 486DX (wystarczy 100MHz) i darmowym oprogramowaniem bazującym na BSD(lepiej) lub Linux (ciut gorzej), koszt takiego routera to 50 zł (ale i większe zużycie energii - router z komputera z linuxsem to pobór 50-80W, router "normalny" ok. 15W, przy pracy non-stop router ze starego PC wychodzi 100-200 zł rocznie więcej)

- miejsce na dysku - to mozna dziś pominąć (takie rzeczy były ważne gdy duże dyski były koszmarnie drogie czyli >7 lat temu)
      - system operacyjny - dowolny choć z Windows polecane XP/2000 ale Win98/Me też może być, podobnie jak linuxsy

- RAM - zależy od OS, dla Win9x to min.128MB, dla 2000 ok.192Mb, dla XP to >256MB (korzystamy z rozmów internetoweych, więc mamy internet to musimy mieć zaporę, antywirus itp a to obciąza komputer)

- CPU - jak mamy >500MHz to dowolny system operacyjny, jak mamy np. PII 266MHz, czy Celeron 400MHz to raczej Win9x jest wskazany
    • Gość: marphi Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:24
      ludzie na świecie nie istnieje Tylko windows oraz macos, isnieje wiele różnych
      systemów które także nadają się do telefoni internetowych
    • contacttome Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 01.06.06, 14:42
      uprzejmie prosze o podpowiedz w tym temacie:
      mam firme transportowa
      kierowcy jezdza po europie, kazdy ma komorke
      chcialbym miec z nimi jak najtanszy kontakt
      czy jesli bede dzwonil ze skypa na ich numery komorkowe to zaplace tylko tyle
      ile pobierze mi skype
      czy jeszcze oni beda musieli zaplacic oplate za roaming

pewnie dosyc to naiwne pytanie
      ale jesli moglibyscie mi pomoc - wielkie dzieki

pozdrawiam
      konrad
      • marjanekp Re: Poradnik: rozmowy naprawdę za grosze 01.06.06, 15:32
        contacttome napisał:

> uprzejmie prosze o podpowiedz w tym temacie:
        > mam firme transportowa
        > kierowcy jezdza po europie, kazdy ma komorke
        > chcialbym miec z nimi jak najtanszy kontakt
        > czy jesli bede dzwonil ze skypa na ich numery komorkowe to zaplace tylko tyle
        > ile pobierze mi skype
        > czy jeszcze oni beda musieli zaplacic oplate za roaming
        >
        > pewnie dosyc to naiwne pytanie
        > ale jesli moglibyscie mi pomoc - wielkie dzieki
        >
        > pozdrawiam
        > konrad
        Za roaming będziesz płacił, bo wybierasz numer polskiego operatora komórkowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka