Dodaj do ulubionych

Laptop + komórka

02.06.06, 12:00
Witam moje pytanie brzmi nastepujaco:

czy laczac ze soba laptopa z komorka za pomoca irdy mozna telefon traktowac
jako modem do internetu (i nie mowie tu o blueconnect itp)?

I jak wtedy beda sie rozliczal z operatorem?? (era)

z gory serdecznie dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Laptop + komórka IP: *.acn.waw.pl 03.06.06, 12:33
      Można. Musisz zainstalować odpowiednie oprogramowanie do twojego telefonu (ze
      strony producenta), w pakiecie najprawdopodobniej zainstalują się odpowiednie
      sterowniki. O ile telefon obsługuje GPRS (i masz aktywną tę usługę!), rozliczać
      się będziesz na podstawie ilości przesłanych danych (nie znam stawek Ery -
      zerknij na ich stronę).
    • laureno Re: Laptop + komórka 04.06.06, 01:01
      Oczywiście, że można, ale jak wiadomo GPRS do najtańszych nie należy.
      Ja jednak na samym GG c\zasem tak siedze godzinami w sumie nie tak ogromnym kosztem.
      W Erze jest specyficzny system naliczania. Dla danych wysłanych i odebranych
      odzielnie, w dodatku jest duza jednostka taryfikacyjna - 500kB, ale cena jest
      dosc atrakcyjna - 0,72zl za te 500kb. Na star wiec 1,44zl (wysyl i odbior), ale
      to powinno wystarczyc na kilka a moze kilkanascie godzin sredniej aktywnosci na
      GG, czy odebranie kilkunastu maili.
      Inni operatorzy naliczaja wysyl i odbior lacznie, a jednostki taryfikacyjne to
      50kb-100kb. Jednak takie połączenia są relatywnie droższe za tą samą ilość
      damych - ok. 30 groszy za jenostkę.
      Oba sposoby naliczania mają swoje zalety i wady, w zaleznosci od czestotliwosci
      uzytkowania. Era wprowadzila jednak ciekawą, mało rozreklamowana usługę, o
      której można poczytać na poniżej podanej stronie. Nie wiem, czy któryś z
      operatoów oferuje korzystniejsze warunki dostępu do GPRS.
      era.pl/index.php?id=p_n_wap2§ion=indy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka