Gość: Thorgal IP: *.mcc.ac.uk 27.01.03, 22:55 Tym "jednym z głównych graczy na polskim rynku portali internetowych " bedzie pewnie AGORA SA. Juz raz to dzisiaj pisalem - zniknelo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: redaktor Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu IP: *.stacje.agora.pl 27.01.03, 23:08 Nie wiem, czy Agora, ale wiem, dlaczego Pana opinia zniknęła. Podczas wysyłania tekstu do internetu uszkodziłem jego fragment. Musiałem więc wykasować całość i wysłać ponownie. Niestety, zginęła wtedy Pana opinia. Przepraszam za niedogodności. Grzegorz Piechota, redaktor kolumn Technologie, Media, Telekomunikacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thorgal Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu IP: *.mcc.ac.uk 27.01.03, 23:17 Dziekuje bardzo za wyjasnienie. Pozdrawiam najlepiej redagowany portal. Thorgal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: google_fan Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu IP: *.spray.net.pl 27.01.03, 23:33 Gość portalu: redaktor napisał(a): > Nie wiem, czy Agora, ale wiem, dlaczego Pana opinia zniknęła. > Podczas wysyłania tekstu do internetu uszkodziłem jego fragment. > Musiałem więc wykasować całość i wysłać ponownie. cos mi sie wydalo ze nic nie zostalo uszkodzone tylko za duzo zostalo wrzucone na strone :) /byly tabelki z przychodami i czyms-tam-jeszcze a teraz ich nie ma/. a co do tego duzego dealu netsprinta to raczej to nie bedzie agora /choc moglaby bo altavista jest bardzo marna - co widac po tym ze nikt jej nie uzywa/. na moje oko to tym zainteresowanym jest onet - obecny engine inktomi jest tak dziurawy ze praktycznie kazde popularniejsze slowo jest ostro zaspamowane przez co onet co miesiac traci na popularnosci/. a tak BTW. to chcialbym powiedziec ze panom z netsprinta jeszcze daaaaaaaaaaaaaleko do googla na ktorym sie wzoruja. ich algorytm jest delikatnie niezbyt dopracowany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grafen Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu 28.01.03, 07:26 Gość portalu: google_fan napisał(a): > Gość portalu: redaktor napisał(a): > > > Nie wiem, czy Agora, ale wiem, dlaczego Pana opinia zniknęła. > > Podczas wysyłania tekstu do internetu uszkodziłem jego > fragment. > > Musiałem więc wykasować całość i wysłać ponownie. > > cos mi sie wydalo ze nic nie zostalo uszkodzone tylko za duzo > zostalo wrzucone na strone :) /byly tabelki z przychodami i > czyms-tam-jeszcze a teraz ich nie ma/. > > a co do tego duzego dealu netsprinta to raczej to nie bedzie > agora /choc moglaby bo altavista jest bardzo marna - co widac po > tym ze nikt jej nie uzywa/. > na moje oko to tym zainteresowanym jest onet - obecny engine > inktomi jest tak dziurawy ze praktycznie kazde popularniejsze > slowo jest ostro zaspamowane przez co onet co miesiac traci na > popularnosci/. > > a tak BTW. to chcialbym powiedziec ze panom z netsprinta jeszcze > daaaaaaaaaaaaaleko do googla na ktorym sie wzoruja. ich algorytm > jest delikatnie niezbyt dopracowany ;) rzeczywiscie - sa problemy z wyszukiwaniem zwrotow z zlozonych z wiecej niz jednego slowa Odpowiedz Link Zgłoś
tebe Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu 29.01.03, 10:33 Witam. Z naszych logów wynika, że jednak parę osób używa altavisty. W połączeniu z katalogiem daje całkiem niezłe wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: google_fan Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu IP: *.spray.net.pl 30.01.03, 02:24 tebe napisał: > Witam. Z naszych logów wynika, że jednak parę osób używa > altavisty. W połączeniu z katalogiem daje całkiem niezłe > wyniki. niezwykle trafne okreslenie - rzeczywiscie "pare" osob uzywa av. niestety wyszukiwarki onetowej uzywa ponad milion osob. tu tkwi roznica. na miejscu agory wymienilbym engin na szukacza - to chyba niebyloby takie trudne bo z pruszynskim ostro agora wspolpracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 22:46 v Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idol Re: Historia firmy NetSprint.pl: jak twórcy wyszu IP: *.playaz.chata / 192.2.0.* 28.01.03, 00:24 Wydaje mi sie, ze Netsprint w tym momencie nie konkuruje jeszcze z Googlem, gdyz nie ma na to technicznych mozliwosci. Sam osobiscie korzystam z Googla, jednak czesto to wlasnie Netsprint znalazl mi artykuly ktorych nie bylo w Googlu. Wydaje mi sie ze sila NetSprinta lezy wlasnie w tym, ze zawsze beda w stanie zindeksowac wiecej dokumentow niz wyszukiwarki z zagranicy. Kibicuje Netsprintowi i mam nadzieje ze stanie sie on wiadaco wyszukiwarka polskiego Internetu. Polska forever Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroslaw Zielinski Re: Historia firmy NetSprint.pl... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.01.03, 09:30 A czy Netsprint jest lepszy do wyszukiwania po Polsce niż Google? Dziś szczerze w to wątpię. Netsprint pokazuje nieprawdziwe wyniki, wolno indeksuje nowe zasoby, ma mało opcji wyszukiwania (za to dużo marketingowych zachwytów nad samym sobą). No i takie kwiatki jak: www.yandex.pl/yandsearch? ds=www.abc.pl/internet/w1089.html -> to wynik wyszukiwania. Dlatego właśnie mało osób go używa. Dużo mniej niż Google i Onet.pl. Nie neguje to jego zdolności do bycia dobrą wyszukiwarką dla konkretnego sajtu (o ile poradzi sobie z wyszukiwaniem wyrażeń, nawet takich jak "abc.pl"). Ale do bycia nowym Infoseekiem z ICM (na którego popularności żeruje -> infoseek.icm.edu.pl) jeszcze mu daleko. Dlatego do polskich stron pozostaje Google... Jaroslaw Zielinski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exp konkurencja po polsku IP: *.acn.pl 28.01.03, 11:15 NetSprint nie jest konkurencja dla Google. Ale Google zatrudnia 500 ludzi - chocby to wystarczy, by porownac mozliwosci, w tym kapitalowe, tych firm (jesli pamietam, w Netsprincie jest chyba 10 osob). Wiec szacunek dla tych dwoch gosci, ze jak na tak ograniczone polskie realia udalo im sie stworzyc cos sensownego na tyle, ze ta wyszukiwarka, mimo wad, nawet sobie radzi komercyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS i KN Re: konkurencja po polsku IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.01.03, 11:35 Szanowny Panie, Dziękujemy :) Z poważaniem, Tomasz Skalczyński i Kamil Nagrodzki --- Gość portalu: exp napisał(a): > NetSprint nie jest konkurencja dla Google. Ale Google zatrudnia > 500 ludzi - chocby to wystarczy, by porownac mozliwosci, w tym > kapitalowe, tych firm (jesli pamietam, w Netsprincie jest chyba > 10 osob). Wiec szacunek dla tych dwoch gosci, ze jak na tak > ograniczone polskie realia udalo im sie stworzyc cos sensownego > na tyle, ze ta wyszukiwarka, mimo wad, nawet sobie radzi > komercyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6456 dla klienta ilosc zatrudnionych nie jest wazna IP: *.acn.waw.pl 28.01.03, 15:57 Gość portalu: exp napisał(a): > NetSprint nie jest konkurencja dla Google. Ale Google zatrudnia > 500 ludzi - chocby to wystarczy, by porownac mozliwosci, w tym > kapitalowe, tych firm (jesli pamietam, w Netsprincie jest chyba > 10 osob). Jasne ze nie jest konkurencja - tak jak Syrena nie bedzie konkurencja dla Audi. To ze w jednej firmie pracuje 500 osob, a w innej 10 dla klienta nie ma zadnego znaczenia. Liczy sie szybkosc i skutecznosc - tutaj Google jest lepszy. Wiec szacunek dla tych dwoch gosci, ze jak na tak > ograniczone polskie realia udalo im sie stworzyc cos sensownego > na tyle, ze ta wyszukiwarka, mimo wad, nawet sobie radzi > komercyjnie. Przeciwko szacunkowi nic nie mam - odwalili dobra robote ale mistrzostwo swiata to jeszcze niestety nie jest. Moze w przyszlosci? Tego im zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: dla klienta ilosc zatrudnionych nie jest wazn IP: *.myslowice.sdi.tpnet.pl 28.01.03, 17:29 > Jasne ze nie jest konkurencja - tak jak Syrena nie bedzie konkurencja dla Audi. Sorry, ale tu jest lekka przesada. Ja bym powiedzial, ze jak Opel do Audi. To chyba bardziej prawdziwe porownanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tebe Re: konkurencja po polsku 29.01.03, 10:56 Jeśli chcemy bawić się liczbami, to na polskie strony w googlach wychodzi około 0,06 osoby (nie sprawdzam czy rzeczywiście pracuje tam 500 osób). Indeks wyszukiwarki zawiera 3 mld stron w tym circa 3,6 mln polskich (większego wyniku nie udało mi się uzyskać zadając różne pytania). Ta liczba oczywiście o niczym nie świadczy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: google_fan Re: konkurencja po polsku IP: *.spray.net.pl 30.01.03, 02:40 Gość portalu: exp napisał(a): > NetSprint nie jest konkurencja dla Google. Ale Google zatrudnia > 500 ludzi - chocby to wystarczy, by porownac mozliwosci, w tym > kapitalowe, tych firm (jesli pamietam, w Netsprincie jest chyba > 10 osob). Wiec szacunek dla tych dwoch gosci, google zatrudnia kilkaset osob - ale co z tego?. algorytm googla to dzielo DWOCH studentow stanforda - l.page'a i s. brina. to oni stworzyli nieodgadniony do dzis mechanizm pagerank /jesli ktos mowi ze zna zasade jego ustalania to mu sie tylko tak wydaje/. obawiam sie ze nie w ilosci osob, ale w ich wiedzy tkwi sukces. o tym ze google to niedoscigniony wzor swiadcza chociazby dwie rzeczy: - w stanach google /i "googlowanie"/ staja sie synonimem slowa "search" - pojawiaja sie juz glosy obawiajace sie dominujacego wplywu google na rozwoj internetu. bez obecnosci w indeksie tej wyszukiwarki strona moze rownie dobrze nie istniec. jak dla mnie ranking jest taki: google, potem teoma i fast... dlugo nic... nestprint i na koncu wyszukiwarki starej generacji. jedyna sila netsprinta to wiecej zaindeksowanych stron /nie zawsze sie przydaje skoro wiekszosc to smieci/ oraz szybkosc /wyswietlania wynikow i indeksowania/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: Historia firmy NetSprint.pl... IP: *.myslowice.sdi.tpnet.pl 28.01.03, 17:13 Uwazam, ze Netsprint jest naprawde dobry. Zrobilem stronke, no i po jakims czasie zaczalem jej szukac w wyszukiwarkach, najpierw pojawila sie w wirt.polsce, potem w Netsprincie, w Inktomi. W Google do dzis jej nie ma, w Onecie tez, w Interii gdy chce ją dodać mam odpowiedź, że juz strona jest w zasobach, ale gdy sie podaje odpowiednie słowa to wyszukiwarka nie znajduje strony. Netsprint jest dobry i szybki; i to nie tylko przy wyszukiwaniu mojej strony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: net-sprinter Kalendarzyki netsprinta 2003! IP: 213.77.116.* 28.01.03, 10:43 Uwaga fani netsprinta. Pojawiły się kalendarzyki netsprint 2003. Szukajcie m.in. w kafejkach internetowych. Mały gadżet, ale może fana polskiej wyszukiwarki ucieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stud innaczej patrzac na sprawe IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 30.01.03, 00:23 ja nie zabardzo przepadam za netsprint'em głównie dlatego, że zastosowali moim zdaniem nienajlepszy algorytm wyszukiwawczy, cytuję: "NetSprint stosuje niespotykany w Polsce algorytm wyszukiwania, używany również przez amerykanską wyszukiwarkę Google. NetSprint określa wartość strony poprzez badanie linków, które na nią wskazują w całych zasobach polskiego Internetu. Pierwsze pozycje w wynikach wyszukiwania zajmują więc strony z największą liczbą prowadzących do nich odniesien. Przy czym waga linków zależy od popularności serwisów z których pochodzą. Zwiększa to znacznie szanse, że prezentowane przez nas wyniki dostarczą informacji poszukiwanych przez naszych użytkowników." A co relewancją odpowedzi? Jak już szukam czegoś to nie zawsze chcę, aby odpowiedź była najpopulerniejsza, lecz raczej chcę aby wyniki zaspokajały moje potrzeby informacyjne. I o ile jeszcze google radzi sobie ze złożonymi pytaniami to netsprint niezbyt. Dlatego od jakiegoś czasu, gdy poszukuję dokładnych informacji to sięgam do wyszukiwarek naukowych, albo do różnego rodzaju baz danych (których wyszukiwarki i tak nie indeksują), a jest ich sporo za free. Dobrym i często nieindeksowanym źródłem informacji są różne czasopisma fachowe - niestety (dla wielu) większość po angielsku :-( Pozdrawiam jednak twórców netsprint'a i życzę im powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wortal NetSprint daje czesem lepsze wyniki niż ... 09.03.03, 04:05 NetSprint daje czesem lepsze wyniki niż google ,oczewiście jeśli idzie o strony polskojęzyczne. Ja uzywam przeważnie właśnie googla i netsprintu, czasem innych. Wyszukiwarki: www.start5.com polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Gyver Jakość wyszukiwania IP: 62.233.173.* 13.03.03, 12:44 Jakość wyszukiwania troche lepsza jest na o2.pl, ale szybkością przebijacie wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scorpio69 Pllskie Jest dobr bo jest polskie i tyle IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.03, 15:43 Nie ma co negować tego co nasze. Mam Netsprinta (wersja free) we własnej stronce i jestem bardzo zadowolony. Ustawiłem go przed Google i AV bo po połączeniu sił z WP jest to naprawdę dobra wyszukiwarka. Ciesze sie że ktoś w naszym kraju widzi dla siebie szansę i licze że Mu (im) sie uda. Powodzenia Ps. niech nowe (dodane) strony dodają sie do zasobów odrobinę szybciej. To gra dużą rolę szczególnie wśród tych co mają własne stronki. A z "szukacz.pl" to wolne żarty. Z darmo bym go nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Pllskie Jest dobr bo jest polskie i tyle IP: *.merlin.pl 27.05.03, 08:08 oprócz tego że polskie to tworzą to odpowiedni ludzi Pozdrowienia dla całej ekipy netsprintu a zwłaszcza dla skały, kamila, witka, łosia, mnemonika. Trzymajcie się ;) Odpowiedz Link Zgłoś