Dodaj do ulubionych

dane przez internet

31.07.06, 15:36
Potrzebuję codziennie pobrać kilkadziesiąt kB danych z komputera, który
pracuje w innym mieście w sieci lokalnej (wszystko pod Windows, adresy
lokalne 192.168.1.100 i dalej). Sieć ta ma wyjście na internet przez router
sprzętowy 3Com i łącze DSL. Z mojej strony też jest DSL. Myslę, że mógłym
korzystać np z Total Comandera (FTP), ale nie wiem czy da się i co ustawić na
routerze tam, aby można było bezpiecznie pobierać dane.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: MArcin Re: dane przez internet IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.07.06, 18:36
      ktos musi miec przekeirowane porty... innej rady nie ma, albo przez jakies
      programy posredniczace, moze przez Skype daloby sie wyslac.. albo z posredniego
      servera FTP na ktory bedziesz wrzucac dane a pozniej ktos bedzie z niego
      zasysal. Podobno przez GG mozna sie laczyc bezposrednio mimo ze dwie osoby sa w
      sieci lokalnej, ale nigdy nie mialem tego komunikatora wiec nie wiem czy to prawda
    • Gość: MArcin Re: dane przez internet IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.07.06, 18:38
      aaa jeśli ma router i ma dostep na router to raczej bez problemu przekieruej
      porty by moc FTP ustawic. Zakładka PORT_FORWARDING w routerze cos takiego
      wpisujesz np port 21 ip na jaki komputer ma byc przekierowanie i stawiasz tam
      server na tym porcie i juz :)
      • Gość: amis711 Re: dane przez internet IP: 195.94.209.* 01.08.06, 14:11
        Chodzi mi o to czy da się tak poustawiać na routerze sprzętowym (co i jak
        poustawiać), aby udostepniony katalog komputera z sieci wewnętrznej (o adresie
        wewnętrznym np 192.169.1.105) stojący za tym routerem (posiadającym swój adres
        publiczny z puli przydzielonej dla DSL) był widoczny z zewnątrz (np przeze
        mnie.) Chciałbym jednak aby takie połączenia były bezpieczne, tj aby ktoś, kto
        nie zna np hasła nie wszedł mi na dysk i nie narobił bałaganu. Nie chcę do tej
        sieci dostawiać niczego (np serwera) a wykorzystać jedynie istniejący sprzęt.
        • 3promile Re: dane przez internet 01.08.06, 17:32
          Możesz postawić serwer FTP na istniejącym sprzęcie bez najmniejszego problemu.
          Ja używam tego: tinyurl.com/j5h6u od niemal dwóch lat. Jest darmowy,
          banalny w instalacji i obsłudze.
          - Nikt nas nie przekona, że □ jest □, a ■ jest ■...[śmiech na sali]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka