Gość: chriss IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 09:55 no coz i stalo sie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chriss Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 09:56 dziekuje waszmosciom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bujak Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.broker.com.pl 17.08.06, 13:43 mówią o tym jak by to się działo co najmniej pół wieku temu :P "w tamtych czasach" ehhehhe Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 14:03 W Internecie czas biegnie szybko niczym błykawica. Rok w Internecie, to przynajmniej 5 lat w realu. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek1 Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 17:02 Heh, jak ja byłem w jego wieku, co to się wtedy nie działo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: original hmm ale to fakt IP: *.chello.pl 17.08.06, 14:06 to się działo "wieki temu" - komputerowe wieki. 15 lat to przepaść w świecie IT. osobiście pierwszy raz dotknąłem internetu we wrześniu 1995. kto pamięta te czasy, gdy na ircu siedziało kilka osób, gdy można było pogadać normalnie? kto pamięta pierwsze wersje wp, yahoo, altavisty? jedliście kiedyś gophera? zartuje :) a darmowe konta na polboxie? to były czasy... bez reklam... bez chamstwa... ech... --- pozdrowienia dla (współ)twórców ids Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: ale to fakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:58 Gość portalu: original hmm napisał(a): > :) a darmowe konta na polboxie? to były czasy... bez reklam... bez chamstwa... > ech... > No ba! Do dzis mam chyba konto kubasa@polbox.com założone bodaj jeszcze w 1996 (wtedy chyba alias poczta.polbox.com). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzosik He! he! he! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:16 A ja pierwsze transmisje po telefonicznych liniach komutowanych robiłem już w czerwcu 1984 roku!!!!!! A to daje już 22 lata!!!!!!!!! Komputer nadawczy i komputery odbiorcze to były stare i dobre , ale i cudowne "Spectrum-y"!!!!!!!!! Korzystałem oczywiście z sygnału nagrywania/odbierania wyjścia akustycznego. Między linią a Spectrum musiałem włączyć specjalny dwukierunkowy wzmacniacz korekcyjny i dopasowujący, zwłaszcza użyteczny podczas odbioru transmisji (konieczna się okazała regulacja wzmocnienia "w przód" wg. sygnału wejściowego). Długość transmisji nie była imponująca na obecne czasy, ale było to do 20 kB i trwało "tylko" do 2 minut!!!!!! Pozdrowienia dla wielbicieli Spectrum!!!!!! Ja ma jeszcze tego "starego grata", tylko część klawiszy lekko już szwankuje!!! Ale na PC mam emulator Spectrum i oczywiście programy, które czasami na PC uruchamiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chriss Polski Internet ma 15 lat IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 09:58 taaaaaak.........jak pietnascie lat temu awaria w sieci czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chriss Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 10:00 ehhhh.....gazeta gazeta.... panowie pora wstawac... Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 10:04 Dzieki temy mamy wspanialy pozeracz czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vet Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.cm.umk.pl 17.08.06, 10:11 Ech gopherek, ftp w trybie tekstowym, Pine jako jeden z niewielu "graficznych" klientow e-maila, pierwsze nieśmiałe próby z Netscape... To se ne vrati... I to juz 15 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.arcabit.com 17.08.06, 10:29 I transfer 15 bajtów na sekundę, jak jeden router na Politechnice szlag trafił 8-) Odpowiedz Link Zgłoś
jablkoweczka Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 17:25 Wczesniej od Netscape był Mosaic. Ale czasy były niemożebne. Najlepsze było sprawdzanie poczty na plearnie - modem minimum 2400,8,1,n program Telix-k i ten dreszczyk emocji przy kilkukrotnym wpisywaniu hasła, gdy czasami transmisja rwała się raz na kilkadziesiąt sekund. Nie wrócą te fantastyczne fpt-godziny przy ściąganiu kilku megabajtów modemem 14,4k i niepewność zdązy się ściągnąć, czy serwer odetnie transmisję przy 95%. A jak się z rozpędu zapomniało wydać "hash", to się człowiek nabożnie wpatrywal w ekran i liczył ile jeszcze czasu to może potrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: Smieszni ludzie, ja juz 16 lat uzywalem Intern 17.08.06, 10:12 etu z Polski a sa pewnie tacy co jeszcze wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc www.pakamera.pl -> ma juz rok :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:23 a WWW.PAKAMERA.PL ma juz rok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: web 2.0 Czy prasa przezyje w erze internetu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:35 Czujność polskich wydawców jest uśpiona za sprawą szybko rosnących przychodow z reklamy. Wielu z nich tylko majsterkuje w internecie, tracąc czas i pieniądze, bez żadnego planu strategicznego. Wielu z nich myśli naiwnie, że wystarczy zmienić stronę internetową, by zmienić bieg rzeki. Więcej na blogu Media Cafe: mediacafepl.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Czy prasa przezyje w erze internetu: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:40 Milaem taki temat na angielskim ustnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clear Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:44 Oh! Gdyby nie ten Internet siedział bym teraz w dealing room'ie i patrzyłbym na tablice z wykresami, a tak siedzę sobie w domku biurze czy na świeżym powietrzu, mam laptopa z wifi i kupuje co chcę na obu kontynentach!!!! :) Życie jest piękne! ______________________ Visit Clearstation.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oosaki7 Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:45 Łezka się w oku kręci... :) Odpowiedz Link Zgłoś
xtheo7 Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 10:58 Jakos tak glupio i nizbyt smacznie, w "historyczno-jubilouszowym" artykule nawet nie wymienic z nazwiska, dzis juz zmarlego prof. Tomasza Hofmokla, pierwszego dyrektora NASK-u i chyba jego zalozyciela.... Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 w ogromnym opoznieniu w stosunku do innych panstw 17.08.06, 11:01 i tak w ogromnym opoznieniu i zacofaniu w stosunku do innych panstw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec Opoznienia i CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 12:19 Mam dostep w Niemczech... ...w mieszkaniu pod Hamburgiem za 50 EUR. Lacze ma szybkosc 2 MB, to minimum provaidera, wolniejszych lacz nie maja. Zeby bylo smieszniej dodam, ze w owej cenie 50 EUR mam mozliwosc telefonowania non stop na wszystkie numery stacjonarne w Unii Europejskiej. Nie ma ograniczen czasowych. Moge rozmawiac ile chce, ile mam czasu, do woli!!! Powtorze dla panow z TePsy, ze place za to 50 EUR, czyli okolo 200 PLN. By nie bylo watpliwosci, w Polsce place 90 i kilka zlotych za 512 kbs plus 50 zl za abo. Reasumujac cztery razy wolniejsze lacze, platne rozmowy, w tym 60 minut na terenie kraju. Jakies pytania panowie z TePsy? Moge miec taniej u innego provaidera, ale po co jak i tak jest to dla mnie tanio. Niech ktos skosi ten cholerny monopol, to moze bedziemy w koncu w Europie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark TPSA = brak rozwoju internetu w Polsce !!! 17.08.06, 13:27 TPSA = brak rozwoju internetu w Polsce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez niemiec Re: Opoznienia i CENY IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.06, 13:54 to i tak przeplacasz. a dodam ze w takiej irlandii 2 mbity symetryczne (upload i download 2 mbit) ze stalym ip, revdns jaki sobie chcesz i bez ograniczen kosztuje ciut mniej niz 50 eur. co tu jeszcze wiecej mowic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 11:31 w 91 pisalem prace magisterska i wiekszosc materialow zdobylem wlasnie przez Internet. Dotychczas adresy email w przypisach i cytatach budza u ludzi zdziwienie... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark A ile z tego to plagiaty, lub półplagiaty ??? 17.08.06, 13:28 A ile z tego to plagiaty, lub półplagiaty ??? Gość portalu: zenek napisał(a): > w 91 pisalem prace magisterska i wiekszosc materialow zdobylem wlasnie przez > Internet. Dotychczas adresy email w przypisach i cytatach budza u ludzi > zdziwienie... Odpowiedz Link Zgłoś
simpson.50 a teraz kazdy baran nie znajacy obslugi komputera 17.08.06, 11:44 moze do woli klikac kiedys przynajmniej trzeba bylo troche sie znac na tym co sie robi Odpowiedz Link Zgłoś
akirah Re: a teraz kazdy baran nie znajacy obslugi kompu 17.08.06, 11:54 No cóż, prawda. Technologia trafiła pod strzechy, łącza szerokopasmowe są dostępne teraz dla niemal każdego. Szkoda tylko, że brakuje kultury, o netykiecie mało kto słyszał, a łatwość dostępu do zasobów sieciowych powoduje to, że ludzie nie odróżniają przestrzeni publicznej od zasobów własnego komputera :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTZ Przed laty kazdy baran nie znajacy obslugi kompute IP: *.fbx.proxad.net 17.08.06, 20:57 Poprzednio bylo tak samo. Siec (komunikacja) jest stara idea. Na szczescie, glowny hamulcowy - IBM, nie mial tyle do powiedzenia. No i powstalo, na zlosc pewnym czynnikom politycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khaern eh przestancie bo mnie sentymenty chwytaja ... IP: *.gazownia.szczecin.pl 17.08.06, 11:53 pierwszy kontakt z netem to byl rok 1998 i ... i ehh pozyczony modem, ukradkiem podlaczylem komputer do gniazdka ( akurat byl remont w domu ) i przez 3 dni hasalem grajac w Diablo :] ( ciekawe kto pamieta ta kultowa gre ? ) ... do dzis jak to wspomne to lezka sie w oku kreci Odpowiedz Link Zgłoś
akirah Re: eh przestancie bo mnie sentymenty chwytaja .. 17.08.06, 11:56 Gość portalu: khaern napisał(a): > pierwszy kontakt z netem to byl rok 1998 i ... i ehh pozyczony modem, ukradkiem > > jak to wspomne to lezka sie w oku kreci Rany... W '98 to już korzystałem pełną gębą z internetu, frame relay z Polpaku... 2 megabity! To było pasmo, a potem cztery. Wydaje się tak nie dawno, a to osiem lat temu... Oj kręci się łezka, kręci... Tekstowe terminale, "opalanie się na zielono", modemy z zawrotną prędkością 1200Bps z logiem Atari :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Polski Internet ma 15 lat IP: 212.160.172.* 17.08.06, 11:56 Ja juz w 1988 roku miałem komputer ktory moj ojciec przywiozl ze stanow za 6000 $ i pamietam ze wtedy juz wysylalem mejle i serfowałem po amerykanskiej sieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morning calm Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.pl / *.net-komp.pl 17.08.06, 12:08 A ja w 72' na poczciwej odrze prowadzilem korespondencje z marsjanami! Co prawda to prawda, internet to zrodlo wielu dobrodziejstw, ale i zagrozen. Zwlaszcza w dobie kiedy jest tak niesamowicie popularny. Swoj pierwszy sprzet dostalem 15lat temu, 286, hercules, czarno-bialy monitor :) A potem to juz sie potoczylo raz dwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Jaki znowu "polski" Internet? 17.08.06, 12:47 Internet W POLSCE to rozumiem i się zgadzam, ale nie "polski" internet w koncu Polak Internetu nie stworzył. Takie małe sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Musimy się jakoś pocieszać, no nie ??? 17.08.06, 13:30 Musimy się jakoś pocieszać, no nie ??? callafior napisał: > Internet W POLSCE to rozumiem i się zgadzam, ale nie "polski" internet w koncu > Polak Internetu nie stworzył. Takie małe sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wafel Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 13:40 Nieźle sie świat przez ten krótki czas zmienił. Fascynujace zagadnienie. Jeszcze naszym rodzicom do głowy by nie przyszło. Wyobrażacie, ze te 15 lat temu nie było kompów w biurach? Co oni robili, jak towogóle działało :)) A teraz ja studiuję na Wicie, całą swą przyszłość wiąże z kompami i nawet babcia to rozumie i uważa za normalne i oczywiste. Fascynujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.08.06, 14:08 pamietam moje poczatki to 1996 r, chodziłysmy z koleżanka do kafejki internetowej bo w domu prawie nikt jeszcze dostepu nie miał, wtedy nawet załozenie konta było trudniejsze (pamietacie friko?) ale kultura innych userow była o niebo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf internet to przeżytek..? 17.08.06, 15:40 ciekawe co nastanie po internecie? Kiedy pokolenia po nas stwierdzą, że internet był prymitywna formą komunikacji? zrelaksuj się na www.asiaq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebius Re: internet to przeżytek..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 19:01 Po internecie? Tylko Matrix ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pcx hm.... IP: 81.210.16.* 17.08.06, 16:03 jak to na grzybach czas leci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e/ Re: hm.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:31 mój kontakt z netem ,heheh chyba rok '99 ,potem jakie czaty;),chodzenie do kafejek intetnetowych ale tez ludzie z ktorymi parę lat temu rozmawialm jacys inny byli,można było pogadac a teraz eh.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunset Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.chello.pl 17.08.06, 16:31 Ja po raz pierwszy styczność z internetem miałem w Pałacu Kultury i Nauki w 1995 roku jak chodziłem na zajęcia z Turbo Pascala. Pamiętem pierwsze ircowanie, strony www oraz granie po LANie w Dooma i Dooma 2 (potem w Duke Nukem, itp.). Ach to były czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czar Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 17.08.06, 19:22 Jak to liczyc?, nie wychodzi 15 lat. W 95 narod wyryczal "komuno wracaj" i przestano milinami oczy wybijac. Dzisiaj bohaterow zatrudnimy od zaraz. Dopisujemy sobie historie i slawe i medale tez, Panie Hrabio? Ze dwa chlebowe i premie gwarancyjnom dla dzieci, bardzo uprzejmie.... Odpowiedz Link Zgłoś