Dodaj do ulubionych

Polski Internet ma 15 lat

IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 09:55
no coz i stalo sie...
Obserwuj wątek
    • Gość: chriss Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 09:56
      dziekuje waszmosciom
      • Gość: bujak Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.broker.com.pl 17.08.06, 13:43
        mówią o tym jak by to się działo co najmniej pół wieku temu :P "w tamtych
        czasach" ehhehhe
        • frant3 Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 14:03
          W Internecie czas biegnie szybko niczym błykawica. Rok w Internecie, to przynajmniej 5 lat w realu.

--
          Frant - humor, satyra, krytyka
          • koszalek_opalek1 Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 17:02
            Heh, jak ja byłem w jego wieku, co to się wtedy nie działo :)
        • Gość: original hmm ale to fakt IP: *.chello.pl 17.08.06, 14:06
          to się działo "wieki temu" - komputerowe wieki. 15 lat to przepaść w świecie IT.
          osobiście pierwszy raz dotknąłem internetu we wrześniu 1995. kto pamięta te
          czasy, gdy na ircu siedziało kilka osób, gdy można było pogadać normalnie? kto
          pamięta pierwsze wersje wp, yahoo, altavisty? jedliście kiedyś gophera? zartuje
          :) a darmowe konta na polboxie? to były czasy... bez reklam... bez chamstwa...
          ech...

---
          pozdrowienia dla (współ)twórców ids
          • Gość: kubasa Re: ale to fakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:58
            Gość portalu: original hmm napisał(a):

> :) a darmowe konta na polboxie? to były czasy... bez reklam... bez chamstwa...
            > ech...
            >

No ba! Do dzis mam chyba konto kubasa@polbox.com założone bodaj jeszcze w 1996
            (wtedy chyba alias poczta.polbox.com).
        • Gość: trzosik He! he! he! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:16
          A ja pierwsze transmisje po telefonicznych liniach komutowanych robiłem już w
          czerwcu 1984 roku!!!!!!
          A to daje już 22 lata!!!!!!!!!
          Komputer nadawczy i komputery odbiorcze to były stare i dobre , ale i
          cudowne "Spectrum-y"!!!!!!!!!
          Korzystałem oczywiście z sygnału nagrywania/odbierania wyjścia akustycznego.
          Między linią a Spectrum musiałem włączyć specjalny dwukierunkowy wzmacniacz
          korekcyjny i dopasowujący, zwłaszcza użyteczny podczas odbioru transmisji
          (konieczna się okazała regulacja wzmocnienia "w przód" wg. sygnału wejściowego).

Długość transmisji nie była imponująca na obecne czasy, ale było to do 20 kB i
          trwało "tylko" do 2 minut!!!!!!

Pozdrowienia dla wielbicieli Spectrum!!!!!!
          Ja ma jeszcze tego "starego grata", tylko część klawiszy lekko już szwankuje!!!
          Ale na PC mam emulator Spectrum i oczywiście programy, które czasami na PC
          uruchamiam!!!

• Gość: chriss Polski Internet ma 15 lat IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 09:58
      taaaaaak.........jak pietnascie lat temu
      awaria w sieci czy co ?

• Gość: chriss Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.08.06, 10:00
      ehhhh.....gazeta gazeta....
      panowie pora wstawac...
    • marcowsky Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 10:04
      Dzieki temy mamy wspanialy pozeracz czasu!
      • Gość: Vet Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.cm.umk.pl 17.08.06, 10:11
        Ech gopherek, ftp w trybie tekstowym, Pine jako jeden z niewielu "graficznych" klientow e-maila, pierwsze nieśmiałe próby z Netscape... To se ne vrati... I to juz 15 lat...
        • Gość: Paweł Kierski Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.arcabit.com 17.08.06, 10:29
          I transfer 15 bajtów na sekundę, jak jeden router na Politechnice szlag trafił
          8-)
        • jablkoweczka Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 17:25
          Wczesniej od Netscape był Mosaic. Ale czasy były niemożebne. Najlepsze było
          sprawdzanie poczty na plearnie - modem minimum 2400,8,1,n program Telix-k i ten
          dreszczyk emocji przy kilkukrotnym wpisywaniu hasła, gdy czasami transmisja
          rwała się raz na kilkadziesiąt sekund.
          Nie wrócą te fantastyczne fpt-godziny przy ściąganiu kilku megabajtów modemem
          14,4k i niepewność zdązy się ściągnąć, czy serwer odetnie transmisję przy 95%. A
          jak się z rozpędu zapomniało wydać "hash", to się człowiek nabożnie wpatrywal w
          ekran i liczył ile jeszcze czasu to może potrwać.
      • aplus Re: Smieszni ludzie, ja juz 16 lat uzywalem Intern 17.08.06, 10:12
        etu z Polski a sa pewnie tacy co jeszcze wczesniej.
    • Gość: gosc www.pakamera.pl -> ma juz rok :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:23
      a WWW.PAKAMERA.PL ma juz rok :)
    • cuteass narodziny pochlaniaczy 17.08.06, 10:27
    • Gość: web 2.0 Czy prasa przezyje w erze internetu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:35
      Czujność polskich wydawców jest uśpiona za sprawą szybko rosnących przychodow z
      reklamy. Wielu z nich tylko majsterkuje w internecie, tracąc czas i pieniądze,
      bez żadnego planu strategicznego. Wielu z nich myśli naiwnie, że wystarczy
      zmienić stronę internetową, by zmienić bieg rzeki. Więcej na blogu Media Cafe:
      mediacafepl.blogspot.com/
      • Gość: Jakub Re: Czy prasa przezyje w erze internetu: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:40
        Milaem taki temat na angielskim ustnym :)
    • Gość: Clear Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:44
      Oh! Gdyby nie ten Internet siedział bym teraz w dealing room'ie i patrzyłbym na
      tablice z wykresami, a tak siedzę sobie w domku biurze czy na świeżym
      powietrzu, mam laptopa z wifi i kupuje co chcę na obu kontynentach!!!! :)
      Życie jest piękne!

• Gość: oosaki7 Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:45
      Łezka się w oku kręci... :)
    • xtheo7 Re: Polski Internet ma 15 lat 17.08.06, 10:58
      Jakos tak glupio i nizbyt smacznie, w "historyczno-jubilouszowym" artykule nawet
      nie wymienic z nazwiska, dzis juz zmarlego prof. Tomasza Hofmokla, pierwszego
      dyrektora NASK-u i chyba jego zalozyciela....
    • bekon6 Bo Polska to nie Estonia 17.08.06, 10:58
    • olex5 w ogromnym opoznieniu w stosunku do innych panstw 17.08.06, 11:01
      i tak w ogromnym opoznieniu i zacofaniu w stosunku do innych panstw.
      • Gość: niemiec Opoznienia i CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 12:19
        Mam dostep w Niemczech...

...w mieszkaniu pod Hamburgiem za 50 EUR. Lacze ma szybkosc 2 MB, to minimum
        provaidera, wolniejszych lacz nie maja.
        Zeby bylo smieszniej dodam, ze w owej cenie 50 EUR mam mozliwosc telefonowania
        non stop na wszystkie numery stacjonarne w Unii Europejskiej.
        Nie ma ograniczen czasowych. Moge rozmawiac ile chce, ile mam czasu, do woli!!!

Powtorze dla panow z TePsy, ze place za to 50 EUR, czyli okolo 200 PLN.

By nie bylo watpliwosci, w Polsce place 90 i kilka zlotych za 512 kbs plus 50 zl
        za abo. Reasumujac cztery razy wolniejsze lacze, platne rozmowy, w tym 60 minut
        na terenie kraju.

Jakies pytania panowie z TePsy? Moge miec taniej u innego provaidera, ale po co
        jak i tak jest to dla mnie tanio.

Niech ktos skosi ten cholerny monopol, to moze bedziemy w koncu w Europie!!!
        • anna-dark TPSA = brak rozwoju internetu w Polsce !!! 17.08.06, 13:27
          TPSA = brak rozwoju internetu w Polsce !!!
        • Gość: tez niemiec Re: Opoznienia i CENY IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.06, 13:54
          to i tak przeplacasz. a dodam ze w takiej irlandii 2 mbity symetryczne (upload i
          download 2 mbit) ze stalym ip, revdns jaki sobie chcesz i bez ograniczen
          kosztuje ciut mniej niz 50 eur. co tu jeszcze wiecej mowic?
    • amanasunta53 Mam telex do wysłania ,jak i gdzie to zrobić? 17.08.06, 11:05
    • Gość: zenek Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 11:31
      w 91 pisalem prace magisterska i wiekszosc materialow zdobylem wlasnie przez
      Internet. Dotychczas adresy email w przypisach i cytatach budza u ludzi
      zdziwienie...
      • anna-dark A ile z tego to plagiaty, lub półplagiaty ??? 17.08.06, 13:28
        A ile z tego to plagiaty, lub półplagiaty ???

Gość portalu: zenek napisał(a):

> w 91 pisalem prace magisterska i wiekszosc materialow zdobylem wlasnie przez
        > Internet. Dotychczas adresy email w przypisach i cytatach budza u ludzi
        > zdziwienie...
    • simpson.50 a teraz kazdy baran nie znajacy obslugi komputera 17.08.06, 11:44
      moze do woli klikac

kiedys przynajmniej trzeba bylo troche sie znac na tym co sie robi
      • akirah Re: a teraz kazdy baran nie znajacy obslugi kompu 17.08.06, 11:54
        No cóż, prawda. Technologia trafiła pod strzechy, łącza szerokopasmowe są dostępne teraz dla niemal każdego. Szkoda tylko, że brakuje kultury, o netykiecie mało kto słyszał, a łatwość dostępu do zasobów sieciowych powoduje to, że ludzie nie odróżniają przestrzeni publicznej od zasobów własnego komputera :/
        • Gość: RTZ Przed laty kazdy baran nie znajacy obslugi kompute IP: *.fbx.proxad.net 17.08.06, 20:57
          Poprzednio bylo tak samo. Siec (komunikacja) jest stara idea.
          Na szczescie, glowny hamulcowy - IBM, nie mial tyle do powiedzenia.
          No i powstalo, na zlosc pewnym czynnikom politycznym.
    • Gość: khaern eh przestancie bo mnie sentymenty chwytaja ... IP: *.gazownia.szczecin.pl 17.08.06, 11:53
      pierwszy kontakt z netem to byl rok 1998 i ... i ehh pozyczony modem, ukradkiem
      podlaczylem komputer do gniazdka ( akurat byl remont w domu ) i przez 3 dni
      hasalem grajac w Diablo :] ( ciekawe kto pamieta ta kultowa gre ? ) ... do dzis
      jak to wspomne to lezka sie w oku kreci
      • akirah Re: eh przestancie bo mnie sentymenty chwytaja .. 17.08.06, 11:56
        Gość portalu: khaern napisał(a):

> pierwszy kontakt z netem to byl rok 1998 i ... i ehh pozyczony modem, ukradkiem
        >
        > jak to wspomne to lezka sie w oku kreci

Rany...
        W '98 to już korzystałem pełną gębą z internetu, frame relay z Polpaku... 2 megabity! To było pasmo, a potem cztery. Wydaje się tak nie dawno, a to osiem lat temu...
        Oj kręci się łezka, kręci... Tekstowe terminale, "opalanie się na zielono", modemy z zawrotną prędkością 1200Bps z logiem Atari :)
    • Gość: jacek Re: Polski Internet ma 15 lat IP: 212.160.172.* 17.08.06, 11:56
      Ja juz w 1988 roku miałem komputer ktory moj ojciec przywiozl ze stanow za 6000
      $ i pamietam ze wtedy juz wysylalem mejle i serfowałem po amerykanskiej sieci!
      • Gość: morning calm Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.pl / *.net-komp.pl 17.08.06, 12:08
        A ja w 72' na poczciwej odrze prowadzilem korespondencje z marsjanami!

Co prawda to prawda, internet to zrodlo wielu dobrodziejstw, ale i zagrozen.
        Zwlaszcza w dobie kiedy jest tak niesamowicie popularny. Swoj pierwszy sprzet
        dostalem 15lat temu, 286, hercules, czarno-bialy monitor :) A potem to juz sie
        potoczylo raz dwa :)
    • callafior Jaki znowu "polski" Internet? 17.08.06, 12:47
      Internet W POLSCE to rozumiem i się zgadzam, ale nie "polski" internet w koncu
      Polak Internetu nie stworzył. Takie małe sprostowanie.
      • anna-dark Musimy się jakoś pocieszać, no nie ??? 17.08.06, 13:30
        Musimy się jakoś pocieszać, no nie ???

callafior napisał:

> Internet W POLSCE to rozumiem i się zgadzam, ale nie "polski" internet w koncu
        > Polak Internetu nie stworzył. Takie małe sprostowanie.
    • Gość: Wafel Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 13:40
      Nieźle sie świat przez ten krótki czas zmienił. Fascynujace zagadnienie. Jeszcze
      naszym rodzicom do głowy by nie przyszło. Wyobrażacie, ze te 15 lat temu nie
      było kompów w biurach? Co oni robili, jak towogóle działało :)) A teraz ja
      studiuję na Wicie, całą swą przyszłość wiąże z kompami i nawet babcia to rozumie
      i uważa za normalne i oczywiste. Fascynujące.
      • Gość: misia Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.08.06, 14:08
        pamietam moje poczatki to 1996 r, chodziłysmy z koleżanka do kafejki
        internetowej bo w domu prawie nikt jeszcze dostepu nie miał, wtedy nawet
        załozenie konta było trudniejsze (pamietacie friko?) ale kultura innych userow
        była o niebo lepsza.
    • rudy_rudolf internet to przeżytek..? 17.08.06, 15:40
      ciekawe co nastanie po internecie? Kiedy pokolenia po nas stwierdzą, że internet
      był prymitywna formą komunikacji?

zrelaksuj się na
      www.asiaq.pl
      • Gość: Zebius Re: internet to przeżytek..? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 19:01
        Po internecie? Tylko Matrix ;)
    • Gość: pcx hm.... IP: 81.210.16.* 17.08.06, 16:03
      jak to na grzybach czas leci...
      • Gość: e/ Re: hm.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:31
        mój kontakt z netem ,heheh chyba rok '99 ,potem jakie czaty;),chodzenie do
        kafejek intetnetowych ale tez ludzie z ktorymi parę lat temu rozmawialm jacys
        inny byli,można było pogadac a teraz eh....
    • Gość: sunset Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.chello.pl 17.08.06, 16:31
      Ja po raz pierwszy styczność z internetem miałem w Pałacu Kultury i Nauki w 1995
      roku jak chodziłem na zajęcia z Turbo Pascala. Pamiętem pierwsze ircowanie,
      strony www oraz granie po LANie w Dooma i Dooma 2 (potem w Duke Nukem, itp.).
      Ach to były czasy.
    • Gość: ewo Nortel gora!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 17:17
      i tyle
    • Gość: czar Re: Polski Internet ma 15 lat IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 17.08.06, 19:22
      Jak to liczyc?, nie wychodzi 15 lat. W 95 narod wyryczal "komuno wracaj" i
      przestano milinami oczy wybijac. Dzisiaj bohaterow zatrudnimy od zaraz.
      Dopisujemy sobie historie i slawe i medale tez, Panie Hrabio? Ze dwa chlebowe i
      premie gwarancyjnom dla dzieci, bardzo uprzejmie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka