Dodaj do ulubionych

Livebox - czy bezpieczny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 01:51
Może ktoś z fachowców wypowie się na ten temat?
Dziś się dałam namówić, pani z Tepsy zaklinała się, że jest bezpieczny i
trzeba manualnie (sic) konfigurować kolejne komputery, więc sąsiad nie ma
szansy się podłączyć...

A tu czytam, że sieje sygnałem wkoło jak ta lala?

To może zrezygnować z tego, w końcu nie chcę się dzielić informacjami z banku
z sąsiadami...
Obserwuj wątek
    • maria333 Re: Livebox - czy bezpieczny? 05.09.06, 01:52
      livebox pod Neostradę, oczywiście...
    • Gość: air Livebox - odradzam !! IP: 194.146.219.* 05.09.06, 07:15
      Pani z Tepsy powinna juz raczej zaklinac... węże! ;
      Livebox ze standardowymi ustawieniami to nic innego jak darmowy hotspot dla
      okolicznych mieszkancow! ;)
      Tak naprawde, to w tym ladnym, bialym pudelku kryje sie kiepskiej jakosci router
      Wi-Fi z wbudowanym modemem ADSL'owym.
      Faktyczna skutecznosc oferowanych przez niego zabezpieczen jest w praktyce
      znikoma. Standardowe ustawienia nie oferuja zadnych zabezpieczen. Dodatkowe
      natomiast opieraja sie o wykorzystanie zawodnego WEP'a. Zastosowanie WPA rowniez
      nie daje 100% skutecnzosci, gdyz istnieja juz narzedzia wspomagajace jego
      lamanie...

Pozdsumowujac... ladne opakowanie, dobry marketing i... tysiace darmowych
      hot-spotow w naszym kraju w niedlugim okresie! ;)

--
      Bezpieczne Sieci Bezprzewodowe
    • airconnect Ku pamieci: > Czym grozi zle zabezpiczone Wi-Fi < 05.09.06, 12:37
      Co do Wi-Fi i zagrozen jakie niesie za sobą jego zle zabezpieczenie...

Punkt dostepowy w sieci bezprzewodowej ( Acces Point) to nie przelacznik - to
      koncentrator z nadajnikiem i odbiornikiem radiowym.
      Duza czesc firm wdrazajacych sieci bezprzewodowe nie ma pojecia o prawidlowej
      konfiguracji systemu zabezpieczen. Popelniane bledy podczas planowania takich
      instalcji i wdrozenia oparte najczesciej tylko o stadardowe (zawodne ) systemy
      zabezpieczen bazujace na WEP, powodują, iż napastik, ktoremu uda sie skojarzyc
      z Acces Pointem z radoscia odkrywa nieograniczony dostep do sieci kablowej
      znajdujacej sie za korporacyjną zaporą sieciową (firewall). Sieci , ktora pelna
      jest niezabezpieczonych uslug, dajacych sie w latwy sposob wykorzystac.

Administratorzy sieci bedacy czesto analfabetami w dziedzinie bezpieczenstwa,
      mogą narazic cala wewnetrzna siec loklalna, uwazajac, ze cale bezpieczenstwo ich
      sieci zalezy wylacznie od ustawien brzegowej zapory.

Zagrozenie za strony wardriverow jest poza tym o tyle wieksze, iz nie potrzeba
      fizycznego kontaktu z zaatakowana siecia. Laptop hackera wyposazony w
      odpowiednia antene moze swobodnie "namierzac" sieci z odleglosci setek metrow.
      Poza tym nasluchiwanie pasywne ( hacker jedynie przejmuje transmitowane pakiety)
      w praktyce nie jest niemozliwe. Wysoki stopien anonimowosci wzmaga poczucie
      bezkarnosci.

Czy oparlbys sie pokusie, gdybys mial mozliwosc przeczytania poczty sasiada i
      sprawdzenia jakie strony WWW odwiedza? Jesli bezprzewodowa siec sasiedzka jest
      niezabezpieczona, wlasnie nadarza sie taka okazja.
      A co jesli taką siecia nie jest siec osoby prywatnej, tylko korporacyjny WLAN,
      ktory otwiera wrota do wielkiej sieci kablowej i stwarza mozliwosc wydobycia z
      niej poufnych informacji albo zapewnia barzo szybkie polaczenie z internetem?

Nie nalezy jednak rezygnowac z niezaprzeczalnych zalet ktore daje nam
      technologia Wi-Fi. Odpowiednio skonfigurowana i zabezpieczona siec Wi-Fi nie
      jest podatna na ataki.
      Chcac zapewnic pelne bezpieczenstwo sieci bezprzewodowych w warunkach domowych
      czy tez malego biura, nalezy stosowac odowiednie mechanizmy uwierzytelniania i
      szyfrowanie AES

Pozdrawiam.
      --
      • airconnect Ku pamieci: > Czym grozi zle zabezpiczone_ ERRATA 05.09.06, 12:50
        airconnect napisał:

> Poza tym nasluchiwanie pasywne ( hacker jedynie przejmuje transmitowane
        pakiety) > w praktyce nie jest niemozliwe.

Oczywiscie mialo byc:

Poza tym wykrycie nasluchiwania pasywnego ( hacker jedynie przejmuje
        transmitowane pakiety) > w praktyce nie jest niemozliwe.

Pozdrawiam.

--
        • airconnect Re: Ku pamieci: > Czym grozi zle zabezpiczone 05.09.06, 13:25
          Przepraszam za bledy. Cos mi sie niestety jezyk (...tzn. klawiatura ) od rana
          dzis placze...:)

Prawidlowo tekst brzmi:

Poza tym wykrycie nasłuchiwania pasywnego ( hacker jedynie przejmuje
          transmitowane pakiety) jest w praktyce niemozliwe.

Pozdrawiam.

--
          • maria333 Re: Ku pamieci: > Czym grozi zle zabezpiczone 05.09.06, 20:17
            Czyli tak naprawdę lepiej z tego Liveboxa zrezygnować zawczasu? :)

Bo fajnie móc siedzieć z laptopem na balkonie, ale jak rozumiem, sprytny sąsiad
            może mi zaglądać do konta bankowego... Coś tam namącić też?

Może dla fachowców to naiwne pytania, ale nie wiem jak to działa... :(

MAją przywieźć za parę dni, jeszcze mogę odwołać :)
            • airconnect Re: Ku pamieci: > Czym grozi zle zabezpiczone 05.09.06, 21:58
              maria333 napisała:

> Czyli tak naprawdę lepiej z tego Liveboxa zrezygnować zawczasu? :)

Obiektywnie rzecz ujmujac livebox to naprawde chybiona inwestycja.
              Jesli ma Pani wykupiona usluge neostrady, najsensowniej bedzie zainwestowac w
              dobrej klasy Router Wi-Fi z wbudowanym modemem ADSL'owym. Urzadzenie takie
              pozwoli nie tylko uzyskac wiekszosc niezawodnosc ( livebox posiada tendencje do
              czestego zawieszania sie ) ale rowniez szybszy transfer danych ( w przypadku
              liveboxa 54 MB/s). W chwil obecnej wykorzystuje sie juz bowiem urzadzenia o
              transferach rzedu 108 Mb/s czy tez 270 Mb/s ( w przypadku wprowadzane wlasnie na
              rynek urzadzen standardu 802.11n) Najwazniejszą kwestia jest jednak
              bepzieczenstwo transmitowanych danych. Nowoczesny router pozwoli na zastosowanie
              odpowiednich technik zabezpieczenia sieci bezprzewodowej. Chcac sie bowiem
              cieszyc nieskrepowana swoboda korzystania z internetu na balkonie, nalezy
              odpowiednio sprzet zabezpieczyc lub... skorzystac z uslug fachowcow, ktorzy
              zrobia to za PAnia :)

--

• Gość: ycbo Re: Ku pamieci: > Czym grozi zle zabezpiczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 23:14
                Kupiłem na Allegro D-Linka G604T działa dobrze i jest niedrogi (w TePsie
                płacisz co miesiąc haracz.
                Po kilku zmianach w ustawieniach i włączeniu wbudowanej zapory nie udało mi się
                włamać z laptopa kolegi.
              • maria333 Re: Ku pamieci: > Czym grozi zle zabezpiczone 06.09.06, 10:15
                airconnect napisał:

> maria333 napisała:
                >
                > > Czyli tak naprawdę lepiej z tego Liveboxa zrezygnować zawczasu? :)
                >
                > Obiektywnie rzecz ujmujac livebox to naprawde chybiona inwestycja.
                > Jesli ma Pani wykupiona usluge neostrady, najsensowniej bedzie zainwestowac w
                > dobrej klasy Router Wi-Fi z wbudowanym modemem ADSL'owym. Urzadzenie takie
                > pozwoli nie tylko uzyskac wiekszosc niezawodnosc ( livebox posiada tendencje
                do
                > czestego zawieszania sie ) ale rowniez szybszy transfer danych ( w przypadku
                > liveboxa 54 MB/s). W chwil obecnej wykorzystuje sie juz bowiem urzadzenia o
                > transferach rzedu 108 Mb/s czy tez 270 Mb/s ( w przypadku wprowadzane wlasnie
                na> rynek urzadzen standardu 802.11n) Najwazniejszą kwestia jest jednak
                > bepzieczenstwo transmitowanych danych. Nowoczesny router pozwoli na
                zastosowani> e> odpowiednich technik zabezpieczenia sieci bezprzewodowej. Chcac
                sie bowiem> cieszyc nieskrepowana swoboda korzystania z internetu na balkonie,
                nalezy> odpowiednio sprzet zabezpieczyc lub... skorzystac z uslug fachowcow,
                ktorzy> zrobia to za PAnia :)

Ale w tym rzecz, że router kosztuje... kolejna rzecz... a livebox jest za friko
                (1 zł, potem 10 zł/ mies), i jest możliwość korzystania z telefonii
                internetowej...

Czy jest możliwość ustawienia dodatkowych zabezpieczeń dla livboxa?
    • maria333 Re: Livebox - czy bezpieczny? A telefon? 06.09.06, 10:11
      A co z telefonem? Skusiła mnie też tania telefonia internetowa...
      Czy to oznacza, że moje rozmowy też mogą być podsłuchiwane?
      Czy już popadam w paranoję?...
      • Gość: ycbo Re: Livebox - czy bezpieczny? A telefon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 20:25
        Ale w tym rzecz, że router kosztuje... kolejna rzecz... a livebox jest za friko
        (1 zł, potem 10 zł/ mies)

Jeżeli to jest za darmo to znaczy że manipulatorzy od reklam osiągneli sukces.
        Darmowy livebox 10 PLN za miesiac
        Darmowe 60 minut za 10 PLN
        Darmowe z góry opłacone soboty i niedziele.

livebox to technologia której nawet zjadacze żab już nie chcą - ale w koloniach
        znajduje entuzjastów (bo jest "za darmo")
        • maria333 Re: Livebox - czy bezpieczny? A telefon? 06.09.06, 20:59
          Pewnie, fachowcom łatwo powiedzieć "lepiej kupic router"

Ale nie możecie wytłumaczyć jak blondynce (od wczoraj czerwonowłosej co
          prawda ;)), o co z tym chodzi?

I mam gdzieś, że nie jest to najnowsza technologia!!

Chcę mieć bezprzewodowy internet (czasami) - w miarę bezpieczny.
          I możliwość korzystania z telefonii internetowej - przy okazji, bez żadnych
          dodatkowych zabiegów.

Livebox to oferuje - ale Wasze uwagi o braku bezpieczeństwa mnie odstraszają.

Proste pytanie - czy da się to jakoś (w miarę) zabezpieczyć, czy jest jak
          otwarty kanał, otwarty na ataki?

I tyle...

Nie będę zatrudniała specjalistów od zabezpieczeń, bo nie stać mnie na
          wydatkowanie na to dodatkowych środków.
          Jak to urządzenie jest zbyt niebezpieczne to z niego zrezygnuję - i tyle.
          a routera kupować nie będę, dla jednego laptopa (którego dopiero zamierzam
          kupić, bo stary pewnie i tak za słaby do tego).
          • Gość: ycbo Re: Livebox - czy bezpieczny? A telefon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 21:48
            Nie ma bezpiecznych AP - wszystko zalezy od umiejętności włamywacza.
            Tu jest kilka wskazówek jak zrobić podstawowe minimum.
            www.hotspot.info.pl/articles.php?action=one&ArticleID=6
            Ja wchodząc do banku (nie robisz tego co chwilę) wyłączam AP i wchodzę przez
            kabel a potem programem IE Privacy Keeper czyszczę ślady.
            Nie znam Liveboxa i nie wiem jakie ma zabezpieczenia ale możesz zabezpieczyć go
            dla cienkich ciekawskich a przynajmniej ich zniechęcić.
            Poczytaj to co pod linkiem, to jakiś początek.
            • Gość: ycbo Re: Livebox - czy bezpieczny? A telefon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 22:12
              Znalazłem jeszcze taką opinię.(ten przycisk potwierdzający jest ciekawy).

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, sprzęt nie odróżnia się znacząco od urządzeń
              dostępnych na rynku od połowy 2004 roku: F@st 3202 obsługuje protokół WEP
              (niezbyt bezpieczny, ale ciągle mogący stanowić niezłą zaporę dla
              początkujących włamywaczy), nowocześniejsze protokoły WPA-TKIP i WPA-EAP. Warto
              dodać, że w przypadku uruchomienia filtrowania adresów MAC, dodanie do listy
              kolejnego urządzenia wymaga potwierdzenia przyciskiem na obudowie modemu -
              utrudnia to znacząco próby "przypadkowego" wpięcia użytkownika do naszej sieci.

A tu są opinie użytkowników - może coś wyciągniesz.

www.idg.pl/ocena/ocena.asp?dzial=news&id=88156&akcja=komentarze
              • maria333 Re: Livebox - czy bezpieczny? A telefon? 06.09.06, 22:44
                Bardzo dziękuję :)

Tym właśnie przyciskiem pani mnie przekonała ;))
                • ycbo Re: Livebox - czy bezpieczny? A telefon? 07.09.06, 02:01
                  Zaciekawiło mnie to urządzenie i zadzwoniłem do kolegi który ma je od pół roku -
                  stwierdził że nie miał żadnych problemów technicznych, a zabezpieczenia są
                  niemal identyczne jak w typowych tanich rooterach, więc może wystarczy
                  odpowiednio je skonfigurować i nie popadać w paranoję.
                  • airconnect Argumenty obrazkowe :) 07.09.06, 14:10
                    > Zaciekawiło mnie to urządzenie i zadzwoniłem do kolegi który ma je od pół roku
                    > -
                    > stwierdził że nie miał żadnych problemów technicznych, a zabezpieczenia są
                    > niemal identyczne jak w typowych tanich rooterach, więc może wystarczy
                    > odpowiednio je skonfigurować i nie popadać w paranoję.

W paranoje popadac oczywiscie nie nalezy jesli nie zalezy nam na bezpieczenstwie
                    danych... Jesli jednak decydujemy sie na zakup taniego routera z kiepskimi
                    zabezpieczeniami, musimy liczyc sie chociazby z faktem, iz zostalismy niniejszym
                    naniesieni na mapki tworzone przez wardriverow. Mapki lokalizujace oczywiscie
                    niezabezpieczone sieci. W sieci jest ich obecnie cele mnostwo. Prosze spojrzec
                    chociazby tutaj: www.wardrive.pl/ Mapki z okolicy katowic - utworzone
                    przez jednego tylko wardrivera. Zdaje sie, ze w tej chwili ponad 1500
                    namierzonych Acces Pointow. Zielone oznaczenia - sieci niezabezpieczone,
                    czerwone - zabezpieczone przy pomocy WEP ( ktory to mechanizm "lamie sie" w
                    ciagu kilkunastu minut) Moze takie obrazkowe argumenty zacheca Panstwa do
                    zabezpieczania swoich bezprzewodowych instalacji? :)

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka