elli3 29.11.06, 16:50 czy jest mozliwośc rozdzielenia chello easy na dwa komputery tak, żeby korzystały z internetu jednocześnie? Jeżli tak to prosze o info co musze zrobić. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Topgun Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 29.11.06, 17:34 Mam takie chello.Kup router Surecom EP-4904AX.Rewelacja.Można podpiąć nawet 4 kompy.Router naprawdę jest świetny,czasem tylko wystarczy go zresetować.Pamiętaj,żeby monter z kablówki go nie zobaczył,bo takie rozdzielanie jest zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudi Re: UPC-512 kb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 18:45 aby nie było dużo kabli czy ten router jest bezprzewodowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topgun Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 29.11.06, 18:57 Router jest przewodowy,zaletę masz taką,że nikt Ci z łącza nie będzie korzystał bez Twojej wiedzy,co się zdarza w przypadku routerów bezprzewodowych,gdy nie zabezpieczysz sieci.Poprostu sąsiad może Ci śmigac na Twoim łączu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudi Re: UPC-512 kb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 19:06 w sumie to mi nie grozi bo sąsiedzi to srednie wieku 80 lat nie znasz dobrego routera bezprzewodowego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: UPC-512 kb IP: 212.76.40.* 30.11.06, 11:12 Linksys WRT54GC-EU (trochę starszy, może jest już coś nowszego), ogólnie produkty Linksysa; SMC Barricade2; Odpowiedz Link Zgłoś
soulbaker Re: UPC-512 kb 30.11.06, 15:16 Polecam Dlinka i jego routery. Ale to tylko dlatego, ze innych nie mam a smigam na nim dobre 2-3 lata. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudi Re: UPC-512 kb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 19:50 mam jeszcze pytanko czy komputery muszą posiadać karty sieciowe czy modemy aby podłączyć ten ruter??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topgun Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 29.11.06, 23:49 Aby taką sieć założyć musisz mieć w kompach karty sieciowe.Modem z kablówki podłączasz do złącza WAN w routerze ,tym kabelkiem co Ci monter włoży do kompa.Potem takie same kabelki(RJ-45)podłączasz do złącz w routerze i prowadzisz je do kompów.Jeśli nie będzie dostępu do netu od razu to zresetuj najpierw modem, a jak to nic nie pomoże to potem modem .Ja nic nie ustawiałem w routerze,najwyraźniej działa on z automatu i jest ok.Jeśli masz neostradę ,to ten router się do tego nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topgun Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 30.11.06, 00:02 Mała poprawka.Po resecie modemu ,reset routera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: UPC-512 kb IP: 212.76.40.* 30.11.06, 11:14 >Jeśli masz neostradę Nie żebym się czepiał, ale spójrz na temat wątku :-)) > routerze,najwyraźniej działa on z automatu Przewodowy - tak, ale autor wątku chce coś bezogonkowego:-)), a router wlan zostawiać bez konfiguracji (w kontekście ochrony dostępu po wifi: filtrowanie mac, szyfrowanie) jest wg mnie szaleństwem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topgun Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 30.11.06, 16:56 To,że autor wątku ma Chello to wiem,ale Dudi ma chyba neostradę i do niego było to kierowane. Odpowiedz Link Zgłoś
elli3 Re: UPC-512 kb 05.12.06, 18:11 dzieki wszyskim za pomoc, na pewno skorzystamy z tych rad, właśnie zmieniamy neostradę na upc i mamy nadzieję, że będzie lepiej. Jeszcze raz dzięki Elli i Dudi Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: UPC-512 kb 05.12.06, 19:46 Zmieniajac neo na cos innego zawsze jest lepiej :)) Wiem bo tez zmienilem :) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: UPC-512 kb 05.12.06, 20:53 1. Nie można rozdzielać chello easy na dwa komputery. Pomijam czy cię złapią, czy nie złapią, takie postanowienie jest w regulaminie. 2. Jakość chello też nie powala z nóg. Wiem, bo mam net od UPC i dzisiaj łącze pracuje kiepsko, jest sporo przerw i awarii od czasu zwiększenia prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topgun Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 06.12.06, 03:28 Kogo to obchodzi,że nie wolno?Za takie pieniądze,jakie płacę,mam korzystać z netu tylko na jednym kompie,jeśli mam w domu dwa?Poza tym muszą mi to udowodnić.Miałem sytuację,gdy bez zapowiedzi odwiedził mnie monter w celu wyregulowania modemu,poradziłem sobie,routera nie widział.Masa ludzi ma tak zrobione,wiem to po znajomych.Wykupujesz transfer i limit ,prawda?.Więc co im do tego ,ile kompów to ściaga?A jeśli chodzi o problem z awariami ,to nie miałem netu tylko wtedy ,gdy była jakaś poważna awaria kablówki.Cała dzielnica nie miała UPC,było to tylko raz.Transfer jest w normie ,a czasemjest grubo ponad 512kb/s. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: UPC-512 kb 06.12.06, 22:09 Do mnie nie miej pretensji, napisz do firmy albo do gazety, że nie zgadzasz się z tą regulaminową bzdurą. Widocznie jakimś szczęściarzem jesteś z tą jakością łącza. Jak znajdziesz czas to poszukaj forum userów chello. Miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudi Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 10.12.06, 22:20 sorki że się nie odzywałem podsumowując Aby dwa komputery działały w UPC 512 Chello Easy 1. Musze kupić ruter bezprzewodowy najlepiej D-LINK lub LinkSys 2. Podłączam go do modemu. 3. Czy powinieniem kupić też dwie karty sieciowe do obu komputerów czy tylko jedną ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topgun Re: UPC-512 kb IP: *.chello.pl 11.12.06, 09:40 Dwie karty sieciowe.Kupuj Surecoma,D-linki są przereklamowane. Odpowiedz Link Zgłoś