Dodaj do ulubionych

Zmienne IP a siec domowa

16.12.07, 21:38
Czy jezeli mam nadany przez opoeratora adres IP to czy w sieci domowej taki
sam adres bedzie przypisany drugiemu komputerowi czy moze drugi komp nie
bedzie mial przypisanego adresu?
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.07, 21:47
      A jak masz te komputery polaczone?
      • obywatel_korowiow Re: Zmienne IP a siec domowa 16.12.07, 21:58
        Kablem
        • Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.07, 22:05
          no kurna
          • obywatel_korowiow Re: Zmienne IP a siec domowa 16.12.07, 22:21
            pierwszy komp wisi jako bramka na nie wiem czym (chyba karta sieciowa) i tu siec
            dziala bez problemu. Drugi podlaczony do pierwszego bezposrednio i na pewno nie
            gaz rurka ;). Rzecz w tym, ze pewnego pieknego dnia siec na drugim padla i teraz
            nie wiem, czy powinien miec przypisany adres czy nie? Teraz jest tak, ze na
            drugim kompie w polaczeniu lokalnym wlasciwosci wyswietla adres IP 169xxxx itd.
            Na pierwszym gdy klikne stan polaczenia - obsluga, wyskakuje okno "brak
            polaczenia lub ograniczenie lacznosci poniewaz siec nie przypisala adresu
            sieciowego do tego komp. odnowinie adresu IP nie przynosi rezultatu" . Przedtem
            mialem staly IP i nie bylo problemow.
            • Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.07, 22:58
              no! to teraz gra muzyka :-)

W wiekszosci przypadkow ISP nie-komercyjnemu klientowi przypisuja IP dynamicznie
              przez DHCP. Ja twoj problem widze tak: Z jakiegos powodu ten pierwszy komputer
              stracil dane o dzieleniu Internetu. Najprosciej by bylo odpalic "kreatora" i
              odtworzyc polaczenie na tym pierwszym PC. Drugi albo ustawic na pelny automat,
              albo przypisac pierwszemu IP 192.168.10.1 a drugiemu 192.168.10.2. Z tym, ze
              drugiemu nalezy zadeklarowac "default gateway, brama domyslna" na IP pierwszego
              PC. Oraz przekopiowac adresy DNS'ow z pierwszego. I tu pomocne bedzie polecenie
              ipconfig /all lub podglad do wlasciwosci aktywnej karty sieciowej odpowiadajacej
              polaczeniu do Internetu (pierwszy PC).

Ale jak mysle Kreator bedzie lepszym rozwiazaniem dla ciebie
              • jacek1400 Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 01:36
                Ja łącze dzielę poprzez kartę (głupie ale tak muszę i tyle :)) Na pierwszym
                kompie na głównej karcie wszystko ustawione jak podał operator (IP, bramka,
                macha i dns). Druga karta pierwszego kompa (ta z która łącze drugiego kompa)
                dałem jej 192.168.0.1 z machą 255.255.255.0 bez bramki. Drugi komp (uzależniony
                od tego głównego) na DHCP. jeszcze coś? :)
                • Gość: smutas Re: Zmienne IP a siec domowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.12.07, 02:42
                  wyglada na OK
                • jap_1 Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 09:36
                  A kabel się gdzieś nie wysunął? Lampki na obu kartach świecą?
                  Pytanie pozornie głupie, ale to mi wygląda na fizyczny brak
                  połączenia. Taki adres, jak podałeś, pojawia się przy braku
                  połączenia.
                • jap_1 Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 09:39
                  Albo przypisz temu drugiemu kompowi na stałe:
                  adres: 192.168.0.2
                  maska: 255.255.255.0
                  brama: 192.168.0.1

Może w tym pierwszym serwer DHCP nie działa
                  • obywatel_korowiow Re: Zmienne IP a siec domowa 17.12.07, 20:24
                    Dzieki, zaraz zaczynam dzialac. Poinformuje czy poszlo cz tez nie ;).
                    • obywatel_korowiow Re: Zmienne IP a siec domowa 22.12.07, 20:50
                      Słuchajta , dalem radę :). Dzięki za pomoc.
                      • jap_1 Re: Zmienne IP a siec domowa 22.12.07, 23:48
                        obywatel_korowiow napisał:

> Słuchajta , dalem radę :). Dzięki za pomoc.

Świetnie! 6 dni i już działa. Niezły wynik ;-))
                        Wesołych Świąt!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka