Gość: amrik IP: 167.127.24.* 16.01.08, 14:02 nie maja na co wyrzucac pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: racjonalista wojsko to glupota. IP: 129.35.231.* 17.01.08, 11:46 A nastepna wojna bedzie na kamienie. Po drugiej wojnie swiatowej, po wietnamie, Nagasaki, czlowiek nadal jest dlupi do szpiku kosci szczegolnie amerykanie, dla ktorych wojsko jest tak wazne i tak zaklamane jak w Polsce radio ma ryja. Wpajaja mlodym glupim ludziom ze sluzba w armi to zaszczyt i super szkola dla kazdego "prawdziwego facet". To jedna z najglupszch instytucji jaka sobie czlowiek wymyslil. Ziema to nasz wspolny dom, to tak jak by twoj sasiad zaraz za sciana, produkowal i testowal granaty, toczyl wojne domoa, ktora miszczy jego i Twoj dom. Mam nadzieje ze wojsko kiedys zniknie raz na zawsze, ale to dopiero moze po wojnie na kamienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalista Re: wojsko to glupota. IP: 129.35.231.* 17.01.08, 11:52 ps. instytucje takie jak wojsko, policja caly system karny kieruje sie metoda "leczenia syfa pudrem". Zamiast marnowac pieniadze na takie kretynstwa jak laser na soczewki i nowe F16 dla Polski ktorych mamy juz ponad 32 w Poznaniu, zakupili by np: smiglowce dla sluzby zdrowie. Ostatnio pewna dziewczyna zmarla bo zostala za pozno przewieziona do szpitala jechala ponad godzine zwykla karetka bo smiglowce naszej sluzby zdrowia nadaja sie tylko na zlom. Nie sa nawet dopuszczone do latania w nocy !!!. Powtarzam, wojsko i wojskowi to kretyni bez wyobrazni z kompleksami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RM Re: wojsko to glupota. IP: 199.64.72.* 18.01.08, 10:34 ciekawe jak chcialbys zmienic mentalnosc ludzi (wszystkich) tak zeby wojsko nie bylo potrzebne? Zastanowiles sie co by sie stalo gdyby taki kraj nie mial w ogole armii? jak dlugo by istnial jako niepodlegle panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: wojsko to glupota. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 11:30 meksyk nie ma armii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Costa Rica nie ma armii. IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 18.01.08, 14:43 Gość portalu: sqro napisał(a): > meksyk nie ma armii. Meksyk ma armię. Ma spore pola ropy naftowej. Musi mieć armię aby nie można było łatwo "zdemokratyzować" tych pól naftowych. Natomiast Costa Rica (Kostaryka) nie ma wojska. Motywacja - uniknąć przewrotów wojskowych. W krajach Ameryki Łacińskiej wojsko służy głównie generałom do zamachów stanu. W Kostaryce nie ma żadnych dużych złóż naturalnych ani strategicznych kanałów skłaniających sąsiadów do inwazji. Natomiast przyjeżdża tam dużo turystów, bo jest to chyba najbezpieczniejszy kraj w tamtym regionie. Faktem jest, że bez wojska kraj też może istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
extreme000 Re: wojsko to glupota. 25.02.08, 22:50 Szanowni Państwo, Ostatnimi czasy w mediach, coraz częściej pojawiają się informacje dotyczące planów stworzenia zawodowego wojska w naszym kraju. W odniesieniu do tych informacji może ciekawym wyda się Państwu nowatorski sposób w jaki siły Królewskiej Piechoty Morskiej prowadzą rekrutację. Na stronie internetowej www.extreme.com wystartowała właśnie kampania reklamowa zachęcająca fanów sportów ekstremalnych do wstąpienia w szeregi Piechoty Morskie W specjalnej sekcji dostępnej na stronie internetowej Extreme Sports Channel www.extreme.com znajdują się krótkie filmy prezentujące żołnierzy Piechoty Morskiej w trakcie treningów oraz zmagań z naturą. Kampania jest największym komercjalnym wydarzeniem od czasu uruchomienia strony www.extreme.com. Spoty będą dostępne przez sześć miesięcy i będą na bieżąco aktualizowane. więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj: www.extremetv.pl/news/news_article.asp?SID=938 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzikus Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.bph.pl 18.01.08, 07:55 No to oni będą te soczewki matowić a przeciwnik będzie zakładał wymienne filtry na soczewki i zabawa się będzie kręcić... bezsensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzikus_do_pracy Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.aster.pl 18.01.08, 08:00 Dzikus! Siedzisz w tym bph, co widać po adresie ip i zamiast rozliczać konta klientów na gazetę włazisz! Do pracy! Nie leniuchować! Konto mam u Was i mnie denerwuje jak widzę urzędników BPH w internecie się nudzących! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzikus Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.bph.pl 18.01.08, 08:42 hehe, nie bój nic, akurat nie jestem żadnym urzędnikiem, i nic z Twoim kontem nie mam wspólnego. Poza tym post jest z 7:55 a ja pracuję od 8:00 :p Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Pentagon buduje przenośny laser niszczący soczewk 18.01.08, 08:05 "lasery będą mogły niszczyć szkło o większej powierzchni. Można by na przykład zmatowić przednią szybę samochodu, aby zmusić kierowcę do poddania się inspekcji w punkcie kontrolnym" no to wystawie cymbał przez boczną szybe i będe jechał dalej, haha ale głupki o tym nie pomyśleli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostry erynie potomkowie szumowin swiata juz dawno IP: *.adsl.alicedsl.de 18.01.08, 08:12 wdrozyly najnowsze osiagniecia techniki w celu ludobojstwa ludzkosci.. "rewelacje"medialne o pentagonie mozna przyrownac do placzu krokodyli... to dziedzictwo kulturowe zydowsko-chrzescijanskiej filozofii dominacji teroru nad kultura harmonijnej wspolegzystencji.. "jak ja chodzilem na oxford to,,,,-to pan studiowal na oxfordzie?-,,,,ja prosze pania tam chodzilem na wyklady...hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Wszystkie zwierzęta i ludzie są agresywne IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 18.01.08, 14:51 Gość portalu: siostry erynie napisał(a): > to dziedzictwo kulturowe zydowsko-chrzescijanskiej filozofii > dominacji teroru nad kultura harmonijnej wspolegzystencji.. Agresja ludzka (i zwierzęca) rozwinęły się w procesie ewolucji. Zwierzęta i ludzie skuteczniej zabijający przeciwników przetrwały. Cywilizacja zmniejszyła mordercze instynkty ludzkie. W prymitywnych plemionach w puszczy amazońskiej około 30% mężczyzn jest zabijanych przez innych mężczyzn. A stolicy USA czarny mężczyzna ma prawdopodobieństwo tylko 1% bycia zabitym (a biała kobieta tylko 0.1%). Wielu polityków wykorzystuje stadne agresywne instynkty ludzkie w propagandzie. U przeciwników nazywamy to nacjonalizmem, u nas patriotyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popierdółka Kiedy ludzkośc spotka zagłada ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 08:23 Już mnie męczą te wojny rasowo-narodowe . Gdyby całym światem zaczął rządzic jeden naród to po jakimś czasie byłaby wojna domowa i tak w kółko. Gdyby chociaż ktoś wiedział po co żyjemy to może by mnie to nie męczyło . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupota usa i zsrr Mimo laserów w WTC uderzyli "terroryści" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 08:29 Mimo tej całej armii,systemów za miliardy dolarów itd. zginęło w USA 5000 ludzi w WTC ,bo jakieś wieśniaki przejęły samolot ,a Rosja nie umiała soie poradzic z wieśniakami w Czeczenii i "terrorystami" w szkole i teatrze. Gupota armii światowych jest zatrważająca . Czasami wydaje mi się ,że wojny wywoływane przez USA i ZSRR są po to by trwały ,a nie żeby je wygrac . Przecież wojna napędza sporo biznesów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostry erynie chlopeczku,rekami chlopkow buduje sie legendy IP: *.adsl.alicedsl.de 18.01.08, 08:48 i mozgiem handlarzy broni buduje sie fakty(stare zwiazki kolesi"bladiego" i talibanow) przeciez rozbiorka kosztowala by ,a i "geniusz libeskinda" mocno by ucierpial.. ciekaw jestem ile silbersmany zaplacily organizatorom tej rozbiorki?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do cipeczka Cipeczku stfu . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 08:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostry erynie Re: na kolana chamy spiewa lucian pawarotti IP: *.adsl.alicedsl.de 18.01.08, 09:08 ..mnie chlopeczki mozecie zrobic ?????..jeszcze troche to wszyscy beda pokladali sie ze smiechu slyszac i ogladajac wasze "tajnosci"..chlopkom takim jak bush mozecie opowiadac swoje bajki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romcio Re: Mimo laserów w WTC uderzyli "terroryści" ? IP: *.ntlworld.ie 18.01.08, 10:42 skad te 5000? 2974 + 19 terrorystow en.wikipedia.org/wiki/September_11,_2001_attacks#Fatalities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msc_ Pentagon buduje przenośny laser niszczący soczewk IP: *.chello.pl 18.01.08, 09:50 moc '1 miliona megawatów' a mnie sie wydaje, ze znowu swistak cos tam kombinuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pefix Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 00:16 1 milion megawatów to jak by nie liczyć 1 terawat. Patrząc na nasze elektrownie to raczej gdyby zebrać całą moc i tak by Polska tego nie zasiliła. Potrzeba by ok 250 takich elektrownii jak w Bełchatowie żeby ten laserek ruszył. Czy mi się wydaje, czy ktoś w tym "milionie megawatów" zrobił błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 01:31 > 1 milion megawatów to jak by nie liczyć 1 terawat. Patrząc na nasze elektrownie > to raczej gdyby zebrać całą moc i tak by Polska tego nie zasiliła. Nie ma żadnego błędu - zauważ, że istotna jest nie tylko moc - ona służy do mącenia w głowach tym, co kasę na bzdurne projekty wykładają. Moc jest gigantyczna, to fakt. Ale policzmy sobie: terawat = 10^12 watów ale czas trwania impulsu to 100 fs = 10^(-13)s Obliczmy sobie potrzebną energię: Energia = moc*czas = 10^12*10^(-13) = 0.1 J Porównajmy z żarówką choinkową 1W, świecącą przez 1s Energia = moc*czas = 1W*1s = 1J Czyli - 10 laserów to energia jednej lampki choinkowej. Zapewne elektrownie uciągną, jak myślisz? A teraz wniosek - nie jest ważna sama moc, ale też czas trwania. Dotyczy to nie tylko laserów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek z tora bora a ja po prostu przykrece wymienny szklany filtr IP: *.ntlworld.ie 18.01.08, 10:39 a ogladam obraz na monitorze a nie bezposrednio. i miliardy w bloto. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda dokładnie, to samo pomyślałem... 18.01.08, 12:52 nie jestem specjalistą technicznym, ale jak czytam o tym mega laserze co rysuje szkło kosztem zyliona dolarów to cały czas zastanawiam się - a co jak ktoś przed soczewkę wstawi zwykła szybkę za 10 groszy? I jeszcze k... będzie miał 10 takich w zapasie? Trochę to przypomina anegdotę o tym jak NASA wydała 100 milionów dolków na opracowanie długopisu który da radę pisać w stanie nieważkości (bo normalny nie da rady bo tusz nie spływa w dół). Wreszcie zrobili mega cudo technologiczne wdrożyli produkcję, pół bańki sztuka. Sukces. Da się robić notatki w kosmosie! Rosjanie od początku pisali ołówkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Zwykła propaganda i reklama IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 18.01.08, 15:01 kauzyperda napisał: > nie jestem specjalistą technicznym, ale jak czytam o tym mega > laserze co rysuje szkło kosztem zyliona dolarów to cały czas > zastanawiam się - a co jak ktoś przed soczewkę wstawi zwykła > szybkę za 10 groszy? Artykuł ten to propaganda i autoreklama ludzi, którzy projektują i ewentualnie produkują ten laser. Kiedyś Reagan reklamował Star Wars mówiąc, że USA będą mogły niszczyć nadlatujące rakiety międzykontynentalne laserami lub rakietami. Kilka lat później ktoś w końcu ujawnił, że była to czysta propaganda aby przestraszyć przeciwnika. Rzeczywistość nie była i ciągle nie jest tak optymistyczna. Reklama jest dźwignią handlu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Zwykła propaganda i reklama... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 18.01.08, 16:23 Nie jestem wciaz przekonany, czy ow laser dysponuje moca "ponad 1 milion megawatow" ale... coz, moze sie myle! P.S. Uniwersytet, o ktorym mowa w artykule nazywa sie "University of Central Florida" (Orlando, Floryda), a nie "Central Florida University" jak podano w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: Zwykła propaganda i reklama IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.08, 23:47 > końcu ujawnił, że była to czysta propaganda aby przestraszyć > przeciwnika. Nie w celu przestraszenia przeciwnika, tylko w celu wykończenia go ekonomicznie, co im się udało jak widać. I całe szczęście bo ruscy mieli pod koniec gotowego do wyniesienia, satelitę działającego zgodnie z wytycznymi amerykańskich gwiezdnych wojen (niszczenie pocisków balistycznych laserem), a amerykanie mieli tylko swoją propagandę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osteoporotyk Sprzedam niewykrywalne soczewki Fresnela. IP: 83.238.5.* 19.01.08, 21:50 No bo zeby zniszczyc trzeba wykryc - a soczewki fresnela nie daja daja tradycyjnego odblasku. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Stoimy po stronie Z Ł A 18.01.08, 11:29 naszymi "sojusznikiem" jest mocarstwo, które szykuje piekło na Ziemi. Już jesteśmy ślepi, stojąc u ich boku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prorok Re: Stoimy po stronie Z Ł A IP: 80.31.84.* 18.01.08, 12:57 Jestem tego samego zdania. Daje 4 do 5 lat do rozpoczecia IIIWŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dioti Pentagon buduje przenośny laser niszczący soczewk IP: *.chello.pl 18.01.08, 13:28 Na broni się nie znam, więc na temat ew. przydatności bojowej i opłacalności tego wynalazku się nie wypowiadam. Natomiast zapewnienia twórców, że lasery nie będą używane do oślepiania ludzi trochę mnie śmieszą. Nobel wymyślając dynamit chciał przecież tylko ułatwić życie górnikom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_zen Pentagon buduje przenośny laser niszczący soczewk IP: *.man.poznan.pl 18.01.08, 14:48 to jeszcze nic. podobno Niemcy konstruuja nowa armate klejowa Lepaga, ktora zmienia caly klucz samolotow w jedna mase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalor Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.multimo.gtsenergis.pl 18.01.08, 18:06 Dlaczego jest Hiszpania? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_zen Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.icpnet.pl 19.01.08, 01:20 gdzie jest niegdysiejszy Snowden? Odpowiedz Link Zgłoś
chruszczow87 głupie tłumaczenie 18.01.08, 15:11 teraz to jakieś państwo powinno używać broni jądrowej i tłumaczyć że zbudowali to do wyrywania chwastów. znając amerykanów to będzie więcej oślepionych przeciwników niż uszkodzonych obiektywów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Bezsilne poszczekiwanie zza plota IP: *.access.ntelos.net 18.01.08, 15:41 Jak zawsze, kiedy do wiadomosci pospolstwa w dzikich kraikach przecieka odrobina wiesci z USA, zoologiczna nienawisc wscieklych antyglobusow bierze gore, powoduje slinienie sie paszcz, bryzganie jadem z dziurawych zebow i zanieczyszczenie powietrza odorem przestraszonego lewactwa... Bardzo milo wiedziec, jak nieslychanie boja sie swiatowej armii odpadki ewolucji - podludzie z sekty nierobow, zebrakow i socjalmeneli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Bezsilne poszczekiwanie zza plota? IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 18.01.08, 16:18 Twoje posty, panie "bezportek" wskazuja, iz musisz byc gleboko skrzywdzonym psychicznie i do tego mocno zalosnym osobnikiem - byc moze wlasnie takim "odpadkiem ewolucji"! Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Pentagon buduje przenośny laser niszczący soczewk 18.01.08, 16:41 To co buduje pentagon to moze i nam powiedza. Alt to co sie budu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta chm... IP: *.botany.gu.se 18.01.08, 17:41 "Jeśli chodzi o zastosowanie lasera: ktokolwiek będzie go miał, będzie w stanie kontrolować noc. " Cos mi sie wydaje, ze to kolosalna przesada. bo zeby cos zniszczyc precyzyjnie, to trzeba precyzyjnie wiedziec gdzie to cos jest. A jak sie juz wie gdzie znajduje sie ta soczewka, to chyba mozna ja rozpieprzyc tradycyjnie. Chyba, ze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Pentagon buduje przenośny laser niszczący soczewk 18.01.08, 19:38 Laserowe systemy oślepiające są znane od prawie 30 lat.Głównymi producentami takiej broni są Izrael,Chiny Ludowe i ZSRS/Rosja.Amerykanie do tej pory nie produkowali broni tego typu ale historia ostatnich wojen pokazała że jest ona skuteczna i pożądana (w Bośni wojska NATO używały sprzętu kupionego w Rosjii do oślepiania snajperów polujących na cywilów w Sarajewie).Oczywiście to nad czym pracuje się w USA będzie znacznie lepsze i skuteczniejsze.Uważam że Polska też powinna wyprodukować broń tego typu (mamy duże doświadczenie z laserami) nasze położenie geopolityczne wymaga posiadania silnej i nowoczesnej (choć niekoniecznie dużej liczbowo) armii. Poniższy link pokazuje jeden z nowszych czołgów prod.chińskiej wyposażony w dodatkowe uzbrojenie w postaci "oślepiacza": www.globalsecurity.org/military/world/china/images/type-98_pic1.jpg dużą "szafa na cienkiej nodze" po prawej stronie wieży to właśnie ten aparat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Re: Pentagon buduje przenośny laser niszczący soc IP: *.e-wro.net.pl 18.01.08, 20:26 przeczytałem i normalnie "Dzień tryfidów" mi się przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś