Gość: aa pytać sie innych serwisów <rotfl> IP: *.generacja.pl 23.05.08, 01:23 poza allegro inne serwisy aukcyjne nie istnieją w polsce... polak nie jest głupi i ma w d... EBaya czy ostatnio AOL, tak samo jak i jakis syf zwany bebo Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Oprogramowanie komputerowe 23.05.08, 01:33 A jak wyglada sprawa z programami, kupionymi w USA? Chodzi o produkty Adobe. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Oprogramowanie komputerowe 23.05.08, 09:03 Photoshop CS3 Extended - od $600 w gore. Jezeli jestes studentem ( masz legimitacje studenta) to mozesz kupic za mniej wiecej 1/3 ceny ale wtedy nie mozesz uzywac tego software komercyjnie ( nikt nie sprawdza ale taka jest umowa). Np tutaj : www.academicsuperstore.com/ Photoshop za $299, Painter X za $50 itd .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fumanczu Re: Oprogramowanie komputerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 10:39 ale w Stanach nie sprzedadza ci do Europy, tylko odesla do europejskiego przedstawicielstwa (chyba ze kupujesz na miejscu, w Stanach, w sklepie - nikt nie bedzie pytal, skad jestes). a jesli chodzi o legitymacje studencka - Adobe podaje, studentow jakich krajow to dotyczy, a zdaje sie, ze nawet, jakich uczelni. i jesli mnie pamiec nie myli - Polska nie kwalifikuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Oprogramowanie komputerowe 23.05.08, 10:46 Tak jak pisales .. jak sie kogos zna to sprzedadza ( kupowalem juz mase soft dla znajomych.) :-) Co do studenckich cen - to samo sie tyczy co powyzej. Kupilem sobie Lightwave 3D 9 za $200 bo zona studiuje ciagle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Oprogramowanie komputerowe 23.05.08, 10:59 warmi2 napisał: > Tak jak pisales .. jak sie kogos zna to sprzedadza ( kupowalem juz > mase soft dla znajomych.) :-) Ja to wszystko rozumiem. Jestem w sytuacji, gdy ktoś kupił mi Creative Suite (4 razy taniej niz w Polsce!), a ja czekam tylko na przesyłkę. Moje pytanie było o mozliwe dalsze opłaty, cła itp. po dotarciu do mnie przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Oprogramowanie komputerowe 23.05.08, 11:46 To zalezy od ciebie i od tej osoby ktora ci to kupila. Ja np wysylalem software Polamerem w ktorym doslownie mi radzili aby napisac w deklaracji ,ze zawartosc paczki jest ponizej jakiejs tam sumy ( juz nie pamietam jakiej) i nie bedzie cla. No i nigdy nie bylo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Internetowy przemyt z USA IP: *.cable.casema.nl 23.05.08, 01:34 aparat fotograficzny w USA 1200$, w europie 1400 euro. nawet jak zapłacę te 20% VAT, to i tak jestem do przodu. a niektóre różnice są jeszcze bardziej absurdalne. AppleTV 229$ w USA, 299Euro w Europie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Stawki celne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 03:29 Nie wiem czy dobrze sprawdziłem, ale stawka celna na wiertarki wynosi 2.7%, dodając do tego 22%vat, wciąż wychodzi mniej niż cena towaru w Polsce. A przecież prywatny import pochodzi ze sklepów a nie bezpośrednio od producenta, czyli hurtownicy mają go jeszcze taniej, zatem niech sprzedawcy w Polsce nie mówią bzdur tylko zrewidują swoje marże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.kulczyk Re: Stawki celne... IP: *.supernet.com.bo 23.05.08, 04:12 Namiot Nallo GT 2 szwedzkiego Hilleberga: w USA 549 USD, w Europie 699 EUR. Chore? Tak, to eurolandia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- VAT IP: *.dyn.optonline.net 23.05.08, 04:47 w polsce vat jest 22% a w usa okolo 6-8% zalezy jaki stan mieszkam w new jersey i tutaj mamy vat 7% tez sprzedaje rozne towary ale na amerykanskim ebay.watpie aby oni dali dane polskim celnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- Re: VAT IP: *.dyn.optonline.net 23.05.08, 04:57 to jest sales tax (podatek od sprzedazy) ale to jest taki odpowiednik vatu Odpowiedz Link Zgłoś
wrocek Re: VAT 23.05.08, 15:55 TO NIE JEST VAT !!!!!!! skad czlowieku tobie sie ubzduralo nazywac podatek od sprzedazy - VATem ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi..polska Internetowy przemyt z USA IP: *.oc.oc.cox.net 23.05.08, 05:10 dyskusja ktora toczyla sie na ten temat to w 90% wypowiedzi nielegalnych polaczkow na saksach w USA a zfrustrowanymi polaczkami przebywajacymi w POLSZY . A poczym to poznac ? po adresach . INLEGAL nie uruchamia strony z USA . Czemu . Bo boi sie kontroli i namiaru ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK Re: Internetowy przemyt z USA IP: *.math.ou.edu 23.05.08, 16:03 ty to jestes prawdziwy polack ktory nie potrafi nawet poprawnie pisac po polsku. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Internetowy przemyt z USA IP: *.tvwisla.com.pl 23.05.08, 07:04 Obniżmy w Polsce podatki dodawane do ceny litra paliwa do poziomu jaki jest a Stanach, to wtedy zaczniemy z miejsca konkurować z gospodarką USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert To moze zdelegalizowac clo dla twoarow zpoza uni? IP: 218.249.172.* 23.05.08, 07:39 Dlaczego nasi politycy nie pozwalaja nam kupowac tanie towary z roznych krajow? Przeciez oni maja nam sluzyc a nie my im! Dlaczego nie zniesc vatu to minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal A może zlikwidować cła ? Od razu będzie taniej. IP: *.chello.pl 23.05.08, 07:48 Ciekawe, że nikt nie wpadł na to, że przyczyną przemytu są sztucznie zawyżane ceny w Europie. Przecież gdyby nie te daniny jak cła czy VAT to ceny towarów byłyby na poziomie zbliżonym do tego w USA. Skoro producent sprzedaje coś z zyskiem za, dajmy na to, 1000 dolarów to dlaczego w Europie taki sam produkt ma kosztować 1500 dolarów ? Odpowiedz Link Zgłoś
imw Re: A może zlikwidować cła ? Od razu będzie tanie 23.05.08, 08:14 dla unijnych biurokratów byłoby to zbyt proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzy grosze A nikt się nie zastanowi, dlaczego w USA taniej? IP: *.digis.net 23.05.08, 08:39 Nikomu nie przeszkadza zdzierstwo podatkowe w Europce? Taniej było również przed "tanim dolarem" - jak przyjechałem popracować przez rok w Polsce, to mnie uderzyła drożyzna w sklepach. Mata Unię, drodzy Rodacy. A my, hamerykańskie ciemniaki zacofane, mamy tanie towary w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain Kiedy nawet po opodatkowaniu jest taniej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 08:41 Kupiłem ostatnio lapka Dell w USA. Złożyłem go dokładnie tak, jak chciałem: wybrałem procka, ilość ramu, grafikę itp itd - w Polsce to nie do pomyślenia bo tutaj kupuje się tylko lapka stojącego u sprzedawcy, przeważnie model z najniższej półki sprzedawany jako de luxe. Z wysyłką, torbą, dwoma kompletami słuchawek (douszne plus duże, tłumiące hałas) po zapłaceniu podatku VAT (cła na kompy nie ma) wyszło mi niecałe 3,5k. Porównywaly sprzęt w kraju zaczynał się od 5,5 -6 k (analogiczny Dell Inspiron na allegro albo sprzęt o podobnych parametrach w normalnym sklepie). Jak ostatnio z kumplem chodziłem żeby mu lapka wybrać to żal mnie brał jaki szmelc wciska się ludziom za 3-4 tysiące... Stary procek, za mało ramu (i oczywiście Vista do tego), denna karta graficzna. Oczywiście o opcji rozbudowy sprzętu jak na dell.com można zapomnieć. Żadne płacze i żadne krzyki nie pomogą krajowym sprzedawcom, bo nawet jak ludzie poopłacają Vat i ewentualne cło to z USA i tak będzie się opłacało ściągać sprzęt. Tym bardziej jeszcze, że sprzęt na rynek amerykański jest dużo staranniej selekcjonowany niż na rynek EU - widać lepsze wykonanie, większą wytrzymałość, lepszą jakość dźwięku itp. Wiem, że to się wydaje dziwne ale kupcie kiedyś boomboxa z USA i porównajcie z europejskim modelem - zobaczycie różnicę od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Kiedy nawet po opodatkowaniu jest taniej! 23.05.08, 09:10 coś Kain ściemniasz. Ze strony Dell.com nie można zamówić sprzętu do EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Kiedy nawet po opodatkowaniu jest taniej! IP: *.chello.pl 23.05.08, 10:57 Może zamawiał na znajomego w USA i potem wysylka do Polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Kiedy nawet po opodatkowaniu jest taniej! IP: *.dot-com.net.pl 23.05.08, 20:16 A no zamawiał właśnie tak :) A że w chwili obecnej ludzie się bardzo porozjeżdżali, to znalezienie kogoś, kto ma stryjka / ciocię / tatę / brata w US jest baardzo proste. Wystarczy pogłówkować i się oszczędza kupę kasy :) Co do dell.pl to akurat jak ja kupowałem to nie było tam jeszcze opcji dla klientów indywidualnych. Teraz patrzyłem i tam jest bieda - są tylko inspirony 1525 i 1720. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAdek Re: Kiedy nawet po opodatkowaniu jest taniej! IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.05.08, 11:51 www.dell.pl i składasz laptopa tak samo jak w stanach. Inaczej jest w przypadku HP. W Polsce możesz tylko kupić gotowego, w stanach składasz tak samo jak dellowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Europejska "uczciwość" 23.05.08, 08:44 "Na pewno daje jednak duże oszczędności - jeden z aparatów Nikona, oferowany obecnie w sklepie e-Cyfrowe w promocji po 5200 zł, na Allegro można znaleźć o 700 zł taniej - jest wysyłany z USA. Paweł Scheiner: - Musimy walczyć z nieuczciwą konkurencją, która nie ponosi kosztów celnych i podatkowych. Cierpi nasz image u klientów, którym czasem sprzedajemy coś z bardzo niską marżą, a wygląda, jakbyśmy strasznie zdzierali. Poza tym do budżetu państwa nie wpływają należne cła i podatki. A kupujący są często nieświadomi, że służby celno-podatkowe mogą od nich zażądać opłat". No tak, "uczciwie" jest jak europejski producent ma gwarancję sprzedaży 15-30% drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Europejska "uczciwość" 23.05.08, 09:10 Wiekszosc z Was pisze, ze RP Was okrada, ale ilu z Was cos z tym zrobi? Pisac jest latwo, to jest zle, tamto zle....ale tylko dzialanie przynosi skutek. Wystarczy przesledzic strajki by sie o tym przekonac. Rzadania nie zostaja spelnione poki ludzie nie wyjda na ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberał a wystarczy głosować na UPR IP: 81.26.0.* 23.05.08, 14:45 wystarczy w następnych wyborach głosować na UPR - www.upr.org.pl, a ceny spadną. Jedyna partia prawdziwie zainteresowana liberalizacją rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirius Re: Internetowy przemyt z USA IP: 212.160.172.* 23.05.08, 09:00 mam w d.... wszelkie cła i inne opłaty z których i tak g... będę widział bo wpadną w czarną państwową dziurę interesuje mnie tylko cena, niska cena nie ten to inny sposób państwo nie raz nas kołowało - winni ukarani, wnioski wyciągnięte - NIE!!! no to i kowalski nie pozostaje dłużny w końcu gdzies się tego nauczył a może życie go nauczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeCollins Re: poska kraj zlodzieji IP: *.chello.pl 23.05.08, 09:22 > polaku zlodzieju > przez takich zlodzieji co nie placa cel i podatkow gospodarka w polsce sie nie > rozwija bo nie oplaca sie im wtedy robic, przez to jest bezrobocie itd, > krasdnij dalej , zebys zdechl polaku zlodzieju inetnum: 78.50.192.0 - 78.53.159.255 netname: HANSENET-ADSL descr: HanseNet Telekommunikation GmbH descr: ALICE DSL country: DE Uważaj na słowa, gnojku. Ciekawe ile ty tego podatku płacisz w Polsce, a ile w Niemczech. O ile nie robisz tam na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Internetowy przemyt z USA IP: *.bethere.co.uk 23.05.08, 09:33 Z innej beczki. Buty Reebok i Vans Emory w rozmiarach trudnych do dostania. Koszt razem z wysyłką z Los Angeles: 120 dolarów. Wyborcza od dawna już robi ludziom wodę z mózgu. Postępując według wytycznych redaktorów powinniśmy m.in.: 1. Zarabiać po 2 tysiące, bo to dobre na początek. 2. Zarabiać 10 tysięcy, bo za mniej to ciężko w większym mieście wyżyć. 3. Wyjechać za granicę dorobić. 4. Szybko wracać z zagranicy, bo przecież idzie fala powrotów, a Polska to już prawie jak Japonia. 5. Kupić mieszkanie w bloku z wielkiej płyty z kredytem na 40 lat. Kredyt w złotówkach, bo franki są be. 6. Nie kupować mieszkania, bo ceny spadną. 7. Sprzedać akcje, bo idzie krach. 8. Kupić akcje, bo przecież nigdy nie było tak tanio. 9. Inwestować w złoto, bo przecież akcje już nieopłacalne. I tak dalej... Podobnie jak wiele innych artykuł o "przemycie internetowym" sprawia wrażenie pisanego na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Internetowy przemyt z USA 23.05.08, 10:16 Bo gazeta.pl się z tego utrzymuje. Proste. To jest taka inna gazeta reklamowa niczym z Media Markt tylko tutaj więcej miejsca jest poświęcone na tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great W Polsce podatki są głównie rozkradane przez rządz 23.05.08, 09:35 W Polsce podatki są głównie rozkradane przez rządzących... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekUSA Internetowy przemyt z USA IP: 80.51.10.* 23.05.08, 09:39 Prawda jest taka, że ktoś nas strasznie rżnie. Dwa tygodnie temu wróciłem z USA. Włosy dęba stają! Dezodorant "mydełko" Oldspice większy niż u nas tylko $2!!! Tu kupuję za 15PLN mniejszy!!! Zabawki trzykrotnie tańsze - te same. Podkaszarka spalinowa (cudeńko!) $88, cztery tygodnie temu kupiłem w Selgrosie oczywiście gorszą za bagatela 498PLN. Rąbią nas na pudy. Ceny w hurcie w stanach muszą być przecież jeszcze niższe. Gdzie wolny rynek? Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Internetowy przemyt z USA 23.05.08, 09:43 Ktos ? Jezeli producent takiego OldSpice moze sprzedac to za $2 i jeszcze na tym zarobic ( przeciez nie bedzie sprzedawal ze strata na najwiekszym rynku na swiecie - USA) to czemu cena jest tak wysoka w Polsce ? Czy to "zachlannosc" producenta czy moze popieprzony system ma wplyw na roznice cen ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberal Re: Internetowy przemyt z USA IP: 81.26.0.* 23.05.08, 14:49 jesli chcesz wiecej wolnosci, w nastepnych wyborach glosuj na UPR. Pytasz sie dlaczego droze? bo w UE wiecej kosztuja zezwolenia, wieksze podatki, wieksze cla, mniejsza konkurencja. Eurosocjalizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Ale tak funkcjonuje ten kraj. IP: *.e-wro.net.pl 23.05.08, 11:05 Dziś zostałeś orżnięty na mydełku FA, jutro ty orżniesz tego kto chciał ci sprzedać to mydełko (i jeszcze weźmiesz odwet) Ten kraj funkcjonuje tak od lat. I nie zmienia się nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janekk największy wybor rzeczy z Ameryki jest na eBay.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 09:40 Najlepiej kupować na eBay.com - tam jest największy wybór. Na allegro sprzedają pośrednicy, którzy kupują na ebayu a później odsprzedają z zarobkiem na alledrogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globetrotuar Panie Domaszewicz wez pan na wstrzymanie. IP: *.dsl.bell.ca 23.05.08, 09:46 Z amerykanskich rzeczy w Polsce mozna uzywac jedynie dolarow. Wszystkie rzeczy elektryczne czy elektoroniczne maja odmienne systemy. Inny amperaz i voltaz, inne gniazdka. Systemy TV rozne niz w UE. System DVD inny niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globetrotuar Re: Panie Domaszewicz wez pan na wstrzymanie. IP: *.dsl.bell.ca 23.05.08, 09:54 ...chyba, ze Polacy, czy polskie firmy beda uzywac masowo polskich adapterow przystosowujacych amerykanski system elktryczny do polskiego. To jakas paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Panie Domaszewicz wez pan na wstrzymanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 10:26 Gość portalu: globetrotuar napisał(a): > Z amerykanskich rzeczy w Polsce mozna uzywac jedynie dolarow. > Wszystkie rzeczy elektryczne czy elektoroniczne maja odmienne > systemy. Inny amperaz i voltaz, inne gniazdka. No i co? Wystarczy prosty transformatorek. Przez ładnych parę lat miałem dobrej klasy (jak na lata dziewięćdziesiąte) odwtarzacz CD Pioneer kupiony (za - relatywnie - grosze!) w USA. Tak, musiałem dokupić do niego transformatorek "przekładające" napięcie z 220 na 110 V. KOsztował majątek - bodaj ze 3 dolary ;-) Nie mówiąc już o tym, że duża część urządzeń sprzedawanych w USA ma prosty przełącznik (czasami trzeba aż instrukcję przeczytać, żeby wiedzieć gdzie jest... ;-) umożliwiający korzystanie z "europejskiego" napięcia. Wtedy starczy wymienić wtyczkę... :-) A komputery, aparaty foto, kamery i inny tego typu sprzęt? Jeśłi nawet nie chce się męczyć urządzenia transformatorkiem (i wozić ze sobą dodatkowego 0,5 kilo bagażu...) to można tu, na miejscu, dopkupić za parę groszy samą ładowarkę czy zasilacz. > Systemy TV rozne niz > w UE. Czyżbyś sugerował, że telewizor z USA nie będzie grał w Polsce? :-) > System DVD inny niz w Polsce. ???? Słucham? Inne "strefa" - ale w każdym odtwarzacz można (przynajmniej raz) zmieniś "strefę" żeby dostosować go do europejskich płyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał :) IP: *.chello.pl 23.05.08, 10:54 No ale nawet jeśliby TV i DVD nie działało to jest to tylk część elektroniki. Nikt nie jedzie do USA po telewizor bo akurat w tym przypadku to nie jest wielki biznes. Popatrz na ceny kamer, aparatów foto i przede wszystkim laptopow. Zdecydowana wiekszosc urzadzen chodzi na 220/230V jedynie koncowka do gniazdka inna. A to juz nie jest problemem. A roznice cen są olbrzymie. Mnie interesuje kalkulator finansowy i w Polsce u dystrybutora to jakies 320zl minimum. Na amazon.com 34USD z przesylka. U nas jedynie ten plus, ze gwara 2 lata i polska instrukcja. Kalkulatory niemalze sie nie psuja a ang znam. Więc logiczne, że sprobuję kupic go z USA. 300% wiecej nie mam zamiaru placic chociaz to i tak niedroga rzecz...... Chory kraj. Juz nie wspomne o lepszych markach ubran. Mozna kupowac 4-5razy taniej i nowsze kolekcje. Jednak przed internet nie chce bo wiem, ze u mnie jest zawsze problem z rozmiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
jdmisiunio qrestwem jest blokada celna.. 23.05.08, 10:55 kto jest zainteresowany utrzymywaniem wysokich cen produktów?? ano rządy państw-i to im podziękujmy za inflację!! sami sobie ją tworzą, a bankopodobne instytucje (RPP) windują odsetki w górę :/ chore.. zmowa bankierów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abrahamlincoln Re: qrestwem jest blokada celna.. IP: *.eranet.pl 23.05.08, 22:56 Panie "Donosiku" w Ameryce, która jest ojczyzną wolnej konkurencji nie tracą czasu na rozprawianie jak im żle, tylko patrzą jak obniżać ceny. A Pan widać nie masz na to ochoty, i wystawiasz fałszywe świadectwo przeciw bliżniemu swemu. Już ja nic u Ciebie zapewne nie kupię by Cię niezasdłużenie nioe wzbogacać. A co to z Ciebie za ziółko to można się przekonać wpisując w "googlach" Twoje imię i nazwisko. Nawet numerek tel. też tam znajdziemy w razie gdydy ktoś chciał złożyć jakieś zamówionko przez telefon. I to jest uczciwe?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmin Legalnie tez duzo taniej! IP: 83.17.198.* 23.05.08, 10:55 Kupilem LEGALNIE notebook Sony Vaio, z ktorego pisze ten komentarz. W okolicach listopada model ten kosztowal w polskich sklepach ok 10500 zlotych. Kupilem go na ebayu za 1800$. Z przesylka kurierem (315$) oraz wszystkimi oplatami celnym, podatkami i calym tym szajsem zlodziejskim. Lacznie zaplacilem blisko 2x TANIEJ!!! (6700 brutto) W PELNI LEGALNIE. Robi sie nas tu w konia bez 2ch zdan :( Odpowiedz Link Zgłoś
moralizator007 Re: Legalnie tez duzo taniej! 25.05.08, 12:35 bardzo dobrze - to dowodzi, że można kupić korzystnie i legalnie! trzeba pamiętać, że cena dolara spadła o połowę a nie ma powodu, żeby ceny w USA nagle wzrosły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej kupiłem auto- z clem, akcyzą i VAT nadal 2x taniej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.05.08, 11:01 Ja tam kupiłem w USA auto- z cłem, akcyzą i VAT nadal 2x taniej. Pozdrawiam wszystkich frajerów płacących za drętwe i dziadowskie auta klasy 'średnia niższa' za 60k USD - za tyle to w USA się kupuje ferrari Odpowiedz Link Zgłoś
mikuma Internetowy przemyt z USA 23.05.08, 11:13 A ja mam pytanie: zastanowił się ktoś komu zawdzięczamy wysokość podatku VAT? Czemu my akurat mamy 7 i 22%? Jak w innych krajach może być 15 czy 18%, to w Polsce od razu dołożono maksymalny domiar, bo podobno tak trzeba było. Pamiętam jak w 1991 pracowałem w hurtowni RTV/AGD jako mgr (magazynier) i im ktoś dał cynk, że VAT wejdzie. Ile oni sprzętu sprowadzili z Zachodu, aby potem drożej sprzedać. Chłopom po wsiach wynajmowali stodoły, żeby to wszystko zmieścić. Mamy więc kraj kombinatorów, kanciarzy i ogólną drożyznę. I wszystko w świetle prawa, które chyba gorsze być nie może. Przykład - za chwilę KE obetnie nam środki na ochronę środowiska, bo nie dostosowaliśmy prawa do wymogów UE. Tusk na razie o tym tylko napomknął półgębkiem, a problem nabrzmiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberal. Re: Internetowy przemyt z USA IP: 81.26.0.* 23.05.08, 14:55 ponawiam: w nastepnych wyborach glosuj na UPR jesli podatki sa za wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaC Re: Internetowy przemyt z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 18:50 Rząd się musi wyżywić, nie możesz przecież wymagac, żeby rząd jadał w barach czy żeby rządowi małżonki gotowały, podobnie nie możesz wymagać, żeby rząd chodził w polskich markach garniturów, koszul czy butów - a klasa rządu (czy to podstawowa, czy średnia) przecież kosztuje 22% a nie jakieś 18% czy o zgrozo!! 15% VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Internetowy przemyt z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 11:45 Mówimy o 7 lub 22%. Ja sprowadziłem przez kolegę laptop Dell. Ta sama konfiguracja od Dell w USA kosztuje 1700 PLN, a u Della Polska 3600 PLN. To chyba nie tylko kwestia podatków i ceł? Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Internetowy przemyt z USA 23.05.08, 11:53 To jest takze kwestia roznego rodzaju przepisow "chroniacych" konsumenta ktorych w EU jest tyle ze ciezko sie doliczyc a ktorych wdrozenie kosztuje producenta i sprzedawce. Dodatkowo dochodzi fakt iz kazdy kraj w EU , ma troche inne przepisy do ktorych producent musi sie dostosowac, tlumaczenia na jezyki itd ... W USA tego nie ma, nie mowiac o fakcie ze cala infrastruktura jest dostosowana do tanich cen ... np wiekszosci sklepow czy knajp jest praktycznie obslugiwana przez nastolatkow (17 lat i w gore) ktorym placi sie smiesznie male kwoty ale ktorzy i tak sa zadowoleni poniewaz moga sobie zarobic na boku (i tak sa utrzymywani przez rodzicow ) a rodzice tez nie narzekaja bo gowniarze ucza sie odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Internetowy przemyt z USA IP: 81.26.0.* 23.05.08, 14:56 no i zapomniales dodac o latynosach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borat Internetowy przemyt z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 11:54 oj oj...biedni złodzieje z polskich sklepów/firm płaczą bo ludzie nie chca płacic marży 100%...tylko sobie z usa "prezenty" zamawija..hehe i dobrze...ostatnio ogladalem zegarek w duuuuzym sklepie...2600pln...kupilem ten sam na ebayu za 580$...jakos im sie oplacalo...szok:PPP Poza tym nie bede placic cla za towary ktore nie sa produkowane, tylko sprzedawane w usa...fuck off Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUK Re: Internetowy przemyt z USA IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.08, 15:30 Dokładnie tajemnica poliszynela jest, że firmy dają w Europie najwyższe na świecie marże. Bo u nas jest żadna konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuck_e-cyfrowe Internetowy przemyt z USA IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 23.05.08, 11:58 "Scheiner" co to za palant i ten jego pseudo serwis e-cyfrowe? Kupuję z przemytu a nie u takich debili którzy kradną jawnie nasze pieniądze zdzierając z nas!!! Odpowiedz Link Zgłoś