Dodaj do ulubionych

Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już ...

IP: 80.54.22.* 23.01.09, 16:14
Czy to jest kryptoreklama, czy tylko artykuł sponsorowany? Nie widzę NAJMNIEJSZEGO powodu do zmiany systemu. Jeszcze półtora roku temu pracowałem na 98SE, przesiadłem się na XP tylko z powodu wymuszonej zmiany sprzętu.
O zmianie systemu może pomyślę za kilka ładnych lat. Na pewni nie będzie to Vista, nie wiem, czy W7. Może właśnie jakiś uniksowy, do tego czasu *niksy pójdą o praę długości do przodu.
    • Gość: tymek Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już ... IP: *.175.152.2.koba.pl 23.01.09, 16:20
      "migracja na Linuksa lub Mac OS będzie koszowała o wiele więcej niż upgrade do
      Vista/Windows 7" hahaha nie ma to jak klamanie w zywe oczy.powiedzmy ze w
      firmie z 10 komputerami trzeba zmienic systemy xp na win vista lub win
      7.trzeba ulepszyc komputery i kupic licencje windowsa(a takze kupic programy
      typu office i inne kompatybilne z vista).razem wyjdzie z 2000pln na
      komputerze.linux (np ubuntu) dziala bez problemu na moim samsungu nc10.do tego
      jest darmowy.a aplikacje typu office, photoshop, winamp itd maja swoje darmowe
      odpowiedniki na linuxa.poza tym mozna zawsze zainstalowac Wine i odpalic
      program windowsowy na linuxie.takze przejscie z windowsa na linuxa to tylko
      kwestia szkolenia(jesli chodzi o obsluge komputera to nikt nie powinien miec z
      nia problemu.schody sie zaczynaja jesli chcemy tym komputerem administrowac
      ale w firmach od tego sa informatycy) a nie kwestia finansowa jak spekuluje
      wiekszosc tych komercyjnych pijawek
      • Gość: tymek Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.175.152.2.koba.pl 23.01.09, 16:23
        ps.a to ze vista ma 20% rynku to moim zdaniem tylko dzieki zagrywkom
        monopolowym.zeby nie sprzedawali lapkow z preinstalowana vista to mysle ze vista
        bylaby na gora 5% kompow.dlatego nigdy nie kupilem windowsa.monopol-nic wiecej
        • mageillusionist Linuxowy Troll? :) 24.01.09, 11:03
          Ależ bzdury piszesz :) Dobrze napisali w artykule, że Windows 7 to będzie Vista
          z lepszym marketingiem i tyle. Trochę porażka z tym, że trolle na internecie co
          Visty nie używają tak bardzo psują jej reputację. Sam się na to złapałem i
          uważałem, za bezsens zmieniać XPka na Vistę. Teraz uważam, że głupotą jest
          używanie XPka kiedy mamy DUŻO lepszą Vistę. System stabilniejszy, wydajniejszy,
          kompatybilny z każdym normalnym sprzętem, w tym też starszym. Ale żeby to
          stwierdzić trzeba samemu popracować trochę. Co do mitów, że XP jest szybszy na
          laptopach, to jakaś bajka. Moja dziewczyna ma laptopa z 768MB ramu i Celka
          1.4GHz - Windows XP chodzi koszmarnie wolno, ja bym tak pracować nie mógł, chyba
          bym wywalił każdy możliwy program i zostawił tylko najpotrzebniejsze rzeczy.
          Podobnie tata ma laptopa z XP, kupiony 2 lata temu za ponad 3k, chyba 512MB ramu
          i procek AMD poniżej 2GHz jakiś. I tez chodzi jak padaka, ok 5 minut się czeka
          na załadowanie systemu. Ale tak to jest, jak osoby nieznające się na komputerach
          z nich korzystają.
          Za to na moim byłym desktopie rok temu przy A3800+ x2/1GB/GF 7600GS Vista
          działała wyraźnie szybciej niż XP, pomimo że to sprzęt był aktualny 4 lata temu.
          A co do Linuxa, kiedyś uważałem, że Linux jest dobry dla serverów a Windows dla
          desktopów. Jednak się myliłem, Linux nie jest dobry do niczego. Posiadam w tej
          chwili 7 serverów dedykowanych na Linuxie (większość to 4 rdzeniowe core quady z
          4-8GB ramu) i wiem jedno - przy następnym projekcie będę pisać aplikacje już
          tylko pod Windowsa, gdzie nie istnieją takie nierozwiązywalne problemy jak pod
          Linuxem z jego pseudo-super-community.
          • Gość: gostek Re: Linuxowy Troll? :) IP: *.bb.sky.com 24.01.09, 12:27
            ogolny LOL! Dzieki! Ps: nie mam linuxa :P
          • Gość: LiliMarlene Re: Linuxowy Troll? :) IP: *.acn.waw.pl 24.01.09, 12:39
            Dziwne, bo na moim dellu C400 (zabytek, ale bardzo mobilny i służy głownie do netu i pisania, od powazniejszych rzeczy mam PC), winXP ładuje się w 30sec przy Pentium III i 256mb ramu. Może wystarczy tylko zrobić odpowiednią konfigurację programową i regularnie oczyszczać rejestry. Miałam okazję pracować na Viście i ten system nadaje się do śmietnika.
            • Gość: Mati przyjemny system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 01:15
              Też miałem jak najgorsze zdanie o Viście po tym, jak miałem do
              czynienia z nią na kilku laptopach u znajomych.

Teraz myślę, że krzywdę temu systemowi zrobiono przede wszystkim
              wciskając go na siłę na komputery, na których nie powinien się
              znaleźć. Dziś to nieaktualne, bo nawet dosyć tani komputer nie
              będzie miał z Vistą problemów. Przynajmniej ja jestem bardzo
              zadowolony.
          • Gość: Misiek Uspokoj sie frustraci,, IP: *.sds.uw.edu.pl 24.01.09, 14:07
            > stwierdzić trzeba samemu popracować trochę. Co do mitów, że XP
            > jest szybszy na laptopach, to jakaś bajka.

Ale prawdziwa - kilku znajomych w pracy porownywalo.

> A co do Linuxa, kiedyś uważałem, że Linux jest dobry dla serverów
            > a Windows dla desktopów. Jednak się myliłem, Linux nie jest dobry
            > do niczego.
            ...
            > 4-8GB ramu) i wiem jedno - przy następnym projekcie będę pisać
            > aplikacje już tylko pod Windowsa, gdzie nie istnieją takie
            > nierozwiązywalne problemy jak pod Linuxem z jego pseudo-super-
            > community.

Chciałeś napisać "wyklikać aplikacje" frustracie...

Bo ja mam odwrotne doświadczenia... Mając wykupione licencje w MS
            i wsparcie - gdy wytknęliśmy im ewidentnego babola w jednym z programów to nas
            spuścili na drzewo ...
            Zrobiliśmy to na podstawie analizy działania i kodów źródłowych MS do których
            firma jako ważny partner MS w Polsce ma dostęp...

A że to nie był jedyny problem to powoli wymieniamy wszystko jak leci na Linuksa
            - wiele rzeczy zaczęło działać szybciej i lepiej...

A z OO naprawde można pracować... Dla 95% ludzi w zupełności wystarczy.
          • Gość: anon Re: Linuxowy Troll? :) IP: 62.30.168.* 24.01.09, 14:12
            czyzby nasz mag iluzjonista od szeptanego marketingu specjalista sam zdradzal
            swoj zawod w nicku??
          • Gość: drwal Re: Linuxowy Troll? :) IP: 89.231.198.* 24.01.09, 14:19
            Wiesz przyznam szczerze, że takiej kupy bzdur i nieobiektywnego fanatyzmu w
            jednym poście dawno nie widziałem. W pale się nie mieści że ktoś jest w stanie
            takie banialuki napisać, a jeżeli jeszcze w to co napisałem ostro wierzysz to
            dziękuję ale nie mam ochoty na rozmowę bo musiałbym obalić z hukiem każde twoje
            stwierdzenie.
          • vontomke dlaczego zostać z XP / Linuxem 24.01.09, 15:15
            Vista i Windows 7 mają jedną największą wadę - wbudowany DRM. W
            praktyce oznacza to tyle, że albo decydujemy się na ściąganie piratów
            (muzyki/filmów/gier/softu) - i mamy bezproblemowe odtwarzanie
            spiraconego softu, albo kupujemy legalny content i bierzemy sobie na
            głowę masę problemów z odtwarzaniem (wystarczy że coś w sprzęcie nie
            wspiera nam DRM), nie możemy robić kopii bezpieczeństwa, licencje
            będą wygasały i za rok jak będziesz chciał obejrzeć ten sam film to
            będziesz musiał kupić licencję ponownie. DRM zostało zaprojektowane
            przeciw użytkownikom a nie dla nich i dopóki MSoft się z tego nie
            wycofa, to nie zdobędzie rynku. W korporacjach XP+Office2003 w
            zupełności wystarcza, jedyna wartość dodana to DirectX dla graczy,
            ale z racji że gracze bardzo nie lubią takich brzydkich ograniczeń
            jak DRM to w końcu przesiądą się na konsole, a do pracy zostawią
            XP/Linuxa.
          • Gość: hahahah Re: Linuxowy Troll? :) IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 24.01.09, 15:29
            > A co do Linuxa, kiedyś uważałem, że Linux jest dobry dla serverów a
            > Windows dla desktopów. Jednak się myliłem, Linux nie jest dobry do
            > niczego.

Dobrze że Google o tym nie wie, bo też pewnie swoje serwery przenieśliby po
            Windowsa :-D
          • xaliemorph Re: Linuxowy Troll? :) 25.01.09, 12:20
            Oczywiście masz swoje racje ale każdy widzi co innego. Ja miałem okazję porównać
            system Vista, czysty jak i XP czysty, jak i po załadowaniu programów jak
            działają na tym samym komputerze. Bez porównania XP szybciej chodzi. Powód?
            Dyski laptopowe są zdecydowanie wolniejsze a Vista potrzebuje GB miejsca na dane
            na dysku, znacznie więcej niż XP. Tym samym Vista pracując musi te więcej GB
            przetrawić, czyli zmusić dysk do odczytu (oczywiście nie wszystko bo część to
            nadmiarowe pliki, kopie zapasowe dll etc). Więc fizycznie po prostu jest
            NIEMOŻLIWE by Vista była szybsza na starszym laptopie z dyskiem 5400rpm a z
            pewnością będzie kupą na 4200rpm (a masa tego typu laptopów miała na siłę
            wciskaną Vistę swego czasu). Po drugie porównujesz prędkość systemu na
            komputerach rodziny mniej znającej się na komputerach i zaśmiecającej system z
            Tobą, kto pewnie lubi trzymać porządek.

BTW niedawno z ciekawości zainstalowałem Widnows 7. I co? O dziwo pomimo bardzo
            starego sprzętu (Fx5200, 2200BG oficjalnie nie wspieranych) chodzi znacznie
            lepiej anieżeli Vista. Werdykt? Jednak niska sprzedaż Visty oraz narzekania
            użytkowników na prędkość działania systemu jednak miały w sobie ziarno prawdy.
          • Gość: kamyk Re: Linuxowy Troll? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 18:22
            Najlepiej znac Viste, W7 i Linuxa. Nie trzymasz zadnej strony, mozesz
            wykorzystac wiedze do upraszczania zycia w kazdym systemie i jestes o wiele
            inteligentniejszy od usera jednego systemu. Po cholere ludzie w Polsce traca
            czas na dyskusje ktora strona jest lepsza, PiS, Nie PO, Nie SLD, Nie dupa
            maryna. Tak samo z systemami operacyjnymi. Ja Staram sie uzywac wszystkich
            systemow bo technologia to moja pasja. Wszyscy maja swoje zalety. Gluptaki z was.
      • patman Ja też pracuję na linuksie 24.01.09, 10:48
        Ale nie mów, że MS office'a można zastąpić Open Office'em. Od OO można dostać białej gorączki, kiedy rozwali na kawałki dobrze sformatowany dokument, po czym wykona nieprawidłową operację. Nie dało się, musiałem na Ubuntu zaintalować Worda, który na dodatek działa na Wine znacznie szybciej niż natywne OO3. OO3 może jest dobre do sklecenia czegoś prostego, przy bardziej skomplikowanych rzeczach po prostu się gubi.
        • Gość: mity Piszesz o mitach. IP: *.chello.pl 24.01.09, 12:31
          Nawet, jeśli nie lubisz za coś OOo, chociaż podajesz fałszywe argumenty, to jest
          jeszcze przynajmniej kilka produktów mogących w biurze zastąpić MS Office, chyba
          że jesteś uzależniony od własnościowych formatów, wtedy odpowiedź jest jedna -
          trzeba było zawczasu dobrze planować i się nie uzależniać od monopolu.
          www.linux.com/feature/153229 - drobny przykład.
          • patman Mity??? 24.01.09, 14:46
            Jeśli przez wiele miesięcy użytkowania OO miałem przewidzenia, że działa powoli, a zawiasy edytowanego pliku, zapisywanego w odt to były miraże, to faktycznie, mamy do czynienia z mitami. Ja rozumiem, że komuś, kto pracuje na na pisemku na 20 stron z kilkoma tabelkami i 2 obrazkami wszystko działa cacy, ale przy 100 stronach i skomplikowanym układzie tabel, rysunków, formatowań, robi się kaszana. I z tym nie ma co dyskutować.
            • Gość: migracja Re: Mity??? IP: *.chello.pl 24.01.09, 15:15
              Pierwszy z brzegu przykład: OOo + PostgreSQL, śmiga aż miło. Gdyby z tego, że
              dowiodę, że nie masz racji, mogło wyniknąć coś dobrego dla migracji, zrobiłbym
              to. Jednak jest wolność, jeśli wolisz swoje miraże, nie mam nic przeciwko temu.
        • Gość: k Re: Ja też pracuję na linuksie IP: *.chello.pl 24.01.09, 12:34
          patman napisał:

Popracuj trochę to się zdziwisz nieraz, jak spotkasz niekompatybilne dokumenty MS office wykonane w tej samej wersji programu. Jedno i drugie nadaje się do pisania listów do babci...
        • Gość: złomex Re: Ja też pracuję na linuksie IP: 212.160.172.* 25.01.09, 15:16
          A natywnych formatów pod OO uzywałeś?
        • tymon99 Re: Ja też pracuję na linuksie 25.01.09, 20:52
          kilka dni temu cały pakiet microsoft office 2008 for mac poszedł do kosza - nie
          wytrzymałem i zainstalowałem open office. ma swoje wady, ale przynajmniej
          przewidywalne..
      • Gość: x Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.09, 12:46
        "<<migracja na Linuksa lub Mac OS będzie koszowała o wiele więcej niż upgrade do
        Vista/Windows 7>>

hahaha nie ma to jak klamanie w zywe oczy"

To akurat jest prawda i na podstawie dalszej części Twojej wypowiedzi widać, że
        nie masz o tym za dużego pojęcia. System INFORMATYCZNY to coś więcej niż tylko
        system operacyjny z kilkoma programami. Trzeba tu pamiętać o czymś co się nazywa
        INTEGRACJĄ, a ta nigdy nie jest prostą ani tanią sprawą. Przy aktualizacji
        systemu koszty są niższe bo w znacznej mierze unika się ponownej integracji
        systemów. W przypadku przesiadki na nowy system wszystko trzeba robić od zera -
        nawet jeśli korzystasz z darmowych programów, to ktoś tę integrację wykonać musi
        - a to kosztuje. Poruszyłeś też temat szkoleń - cóż. Wyszkolenie jednego
        pracownika może być zdecydowanie droższe niż zakup aktualizacji systemu.
        • m4t Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju 25.01.09, 23:57
          Gość portalu: x napisał(a):
          > System INFORMATYCZNY to coś więcej niż tylko
          > system operacyjny z kilkoma programami. Trzeba tu pamiętać o czymś
          > co się nazywa INTEGRACJĄ

Czyli mamy klasyczny problem kupowania dolara.

Porównując "update" do budowy nowego systemu trudno się dziwić, że koszt tego drugiego będzie większy.
          Ale patrząc na to od drugiej strony: jeżeli by ktoś zaczął z Linuxem od początku, to koszt "update" byłby wliczony w pensję informatyka pracującego w zakładzie.

Koszt Windows, to nie tylko jeden "update", ale cała ich seria.

Pozdrawiam
    • Gość: Gość Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już .. IP: 212.67.149.* 23.01.09, 16:48
      Windows 7 to taki sam badziew jak Vista, tyle że z inną nazwą :-)
      nikt nie chce słyszeć o tym że stosunkowo nowy sprzęt już nie spełnia wymogów
      kolejnego "produktu" M$. Już widzę jak tłumy ludzi walą do sklepów by zrobić
      udgrade tylko po to byh zainstalować Win 7...:-/ pobożne życzenia M$ i
      producentów sprzętu... jedyne co pozostaje w tej sytuacji to przy najbliższym
      zakupem nowego sprzętu przesiąść się na Mac OS.
      • Gość: Gość Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.acn.waw.pl 23.01.09, 18:37
        > jedyne co pozostaje w tej sytuacji to przy najbliższym
        > zakupem nowego sprzętu przesiąść się na Mac OS.

Normalny użytkownik wybiera taki system jaki mu jest potrzebny. Wybierania MacOS
        na zasadzie "na złość MS" nawet nie ma co komentować ...
      • Gość: asd Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.09, 10:57
        Gość portalu: Gość napisał(a):
        > producentów sprzętu... jedyne co pozostaje w tej sytuacji to przy najbliższym
        > zakupem nowego sprzętu przesiąść się na Mac OS.

Tak. I patrzeć na pulpit w nieskończoność, bo na to nawet programów nie ma.
        • tymon99 Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju 24.01.09, 13:09
          a jakiego konkretnie programu ci brakuje?
          • Gość: ja Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 18:24
            Konkretnie brakuje im wersji z torrentów:)
            • tymon99 Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju 25.01.09, 14:37
              niepotrzebnie się martwią :)
    • rmiechowicz Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już .. 23.01.09, 17:50
      Jestem od 2002 r użytkownikiem Linuxa i nie zamierzam się przesiadać na płatny
      system. Jednak z ciekawości (i dlatego, że nie trzeba było płacić)
      zainstalowałem betę W7.
      Jestem pozytywnie zaskoczony. Zainstalowało się to równie łatwo jak Linux.
      Również wydajność na relatywnie słabym sprzęcie zadowalająca (jednordzeniowy
      Athlon 64 3500, 1G RAM, GF 8600)
      I po zainstalowaniu z W7 niewiele korzystam - nie mam takiej potrzeby. Nawet
      starsze gry windowsowe łatwiej uruchomić na Linuxie niż na windzie.
    • Gość: maciej Bzdury o "niekompatybilności".... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 10:36
      Nie wiem, o jakich aplikacjach mowa... Czy ludzie naprawdę używają jakichś
      archaicznych zabytków z DOS-owym interfejsem? Jakie aplikacje niby nie mają
      działać pod Vista/7?

Używałem 2 lata Visty, teraz używam Windows 7 beta1 i żadnych problemów. To
      przez takie mity o niby niedziałających aplikacjach powstaje strach przed
      nowościami, a Vista była naprawdę krokiem naprzód w porównaniu z XP, podobnie
      jak Windows 7 jest ewolucją Visty. Fakt, nie rewolucją, ale też programiści
      Microsoftu nie po to pracowali 2 lata nad czymś, żeby wydać to samo. Tak więc
      zmiany w Windows 7 są i to dosyć istotne, fakt, że większość pod powłoką systemu.
      • Gość: pablo Re: Bzdury o "niekompatybilności".... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.01.09, 10:42
        tylko dlaczego w firmie gdzie pracuje (na swiecie ~ 30 tys
        pracownikow) Vista jest zabroniona? na pewno nie ze wzgledu na kase -
        po prostu nie spelnia wymagan. nie sadze zeby Windows 7 to zmienil
      • Gość: Yello Re: Bzdury o "niekompatybilności".... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 11:19
        > Nie wiem, o jakich aplikacjach mowa... Czy ludzie naprawdę używają jakichś
        > archaicznych zabytków z DOS-owym interfejsem? Jakie aplikacje niby nie mają
        > działać pod Vista/7?

Wbrew pozorom - w firmach całkiem sporo DOSowych zabytków jeszcze jest...
      • Gość: o Re: ano np. całkiem pokaźna liczba IP: *.gprs.plus.pl 24.01.09, 11:45
        poważnych systemów CAdowskich, oprogramowanie inżynieryjne i techniczne chodzi
        na xp lub nawet w2000. kto naprawdę ceni sobie stabilność ten unika apgrejdów
        systemu jak ognia. kto się bawi w komputery może sobie instalować każde złote
        gó..., kto na nich pracuje/zarabia pieniądze ceni sobie spokój a nie nowy
        kształt fontanny z dupersznitem i podświetleniem na desktopie.
        • Gość: drwal Re: ano np. całkiem pokaźna liczba IP: 89.231.198.* 24.01.09, 14:25
          Otóż to, z ust mi to wyjąłeś. Dodać należy jeszcze użytkowników którzy wydają
          pieniądze na system i tych którzy nie wydają (czyli używanie bez zakupu
          licencji), pierwsi zastanowią się kilka razy czy faktycznie im ta zmiana jest
          potrzebna i co ze sobą niesie, druga grupa instaluje bo się nudzi, bo nie płaci
          za system i nie wykonuje na nim poważniejszych działań służących zarabianiu.
    • Gość: marek Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 10:38
      >> Jeszcze półtora roku temu pracowałem na 98SE

Gratulacje, w jakiej epoce ty żyjesz?:) Wiesz, tu nie chodzi o sprawy
      subiektywne, ale już o obiektywne - brak wsparcia dla systemu, aktualizacji,
      stare jądro (nie NT) itp. Chociaż w sumie - jeśli komuś to wystarcza i odpowiada
      - czemu nie :) Rozumiem, że to był świadomy wybór, niepodyktowany niedomaganiami
      sprzętu.
      • Gość: Tomek Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.09, 11:07
        Ja też długo używałem WIN98. Po co mi wsparcie, jak sobie sam radzę? A wbrew
        pozorom był to w tym czasie bardzo bezpieczny system, mimo braku łat. Po prostu
        żaden wirus na nim nie działał ;-)
    • mibru.pl XP rządzi i na pewno go nie zmienię! 24.01.09, 10:42
      do 2014 roku mają byc dostarczane przez microsoft uaktulnienia ipomoc dla
      użytkowników. Po 2014 zastanowie się nad nowym systemem. Tymczasem wybieram
      system, którego zasadą nie jest to, żeby miec masę "super" efektów, tylko
      który po prostu działa.
      • Gość: pess Re: XP rządzi i na pewno go nie zmienię! IP: *.elk.mm.pl 26.01.09, 09:20
        zgadzam się xp działa a vista to o kant dupy pobić windows 7 piracki
        w sieci juz jest kolega ma zainstalowany i .. taki sobie ... he
    • Gość: rumun i taki jest fakt IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 10:49
      win7 nadchodzi czy to komuś pasuje czy nie... a ci co nie mieli w łąpach tego systemu niech siedzą po cichu. ja po testach na dosyc słabym sprzecie wiem, że to tylko kwestia czasu, aby ten system zagoscił na stałe na moim pc...
      • em_obywatel Ale czemu zmuszać ludzi do zmiany? 24.01.09, 11:08
        Ale czemu zmuszać ludzi do zmiany? Jeśli komuś XP wystarcza to kupowanie Visty
        albo 7 to dla niego tylko marnotrawienie pieniędzy.
        • Gość: pompka do balona true IP: *.gprs.plus.pl 24.01.09, 11:46
    • Gość: informatyk W wielu firmach migracja nie jest potrzebna IP: *.t-mont.net.pl 24.01.09, 10:50
      Amerykańskie systemy bankowe z lat 70 pracują cały czas bez przerwy na tych
      samych starych systemach i nikt się nie przejmuje tym, że język w którym był
      pisany system jest już dawno historią, albo że system jest niekompatybilny z
      jakimiś tam nowinkami. Pytam się szczerze po co dajmy na to firma sprzedająca
      kaktusy miała by zmieniać system? Jak mają system który działa to po co go
      zmieniać? Wydawanie nowych systemów przez microsoft to czysty marketing. Jak
      by nie chodziło o kasę, to mogliby tworzyć upgready jednego systemu do
      nowszych wersji w nieskończoność, tworzyć całe rodziny systemów różniących się
      drobnymi szczegółami, całe gałęzie genealogicznych zależności pomiędzy tymi
      systemami i pełną kompatybilność wersji na głównych liniach rozwojowych.
      Microsoft jednak woli jak każda firma nastawiona na zysk sprzedawać kolejne
      systemy w nowych pudełkach. To jednak nie znaczy, że każdy przeciętny
      użytkownik musi mieć nowy system operacyjny. Przecież nie kupujemy sobie od
      razu nowej wersji samochodu, nowej wersji komórki czy nowej wersji lodówki jak
      tylko wejdą na rynek, tylko w momencie gdy to potrzebujemy. Kto wciska ludziom
      kit że potrzebują windowsa 7? Wytłumaczcie mi dla czego ja potrzebuję windowsa
      7? Ja chyba jakiś głupi jestem, ale nie widzę takiego powodu.
      • em_obywatel 100% racji, zwłaszcza w czasach kryzysu 24.01.09, 11:03
        100% racji, zwłaszcza w czasach kryzysu. Czym Windows Vista różni się od XP dla
        zwykłego użytkownika korporacyjnego? Użytkownik korporacyjny nie zwraca uwagi na
        nowe kolorki.

Masz też rację odnośnie nowcyh wersji Windows. MS mógłby robić tak jak Sun, HP
        albo IBM - niestunannie udoskonalać jeden system a nie wydawać kolejne
        niekompatybilne wersje. Swoją drogą to dziwne, że tak mało firm używa Solarisa
        który jest naprawdę donrym systemem i koszt całości może być tańszy bo kupuje
        się system, serwer oraz terminale które są tańsze od PC-tów. Do tego dochodzi
        łatwość back-upów bo co dzień można zrobić back-up całego serwera z wynikami
        pracy wszystkich pracowników.
      • Gość: maddox Re: W wielu firmach migracja nie jest potrzebna IP: *.toya.net.pl 24.01.09, 15:37
        Daleko szukać nie trzeba, nawet na naszym podwórku są takie przykłady. Bank
        PeKaO S.A. np. pracuje jeszcze na systemach NT z serii 4, a całe oprogramowanie
        ma właśnie pseudograficzny dosowy interfejs.
    • Gość: Gość Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już .. IP: 212.67.149.* 24.01.09, 10:56
      Jak czytam o tym że M$ wprowadza nowe rozwiązania, że Vista to był krok naprzód, etc. to pękam ze śmiechu...:-))) przecież oni nie potrafią zaoferować nic nowego, oni nie potrafią myśleć twórczo, a takie słowa jak "innowacja" są im kompletnie obce...:-/ Do tej pory nie udało im się zaskoczyć użytkowników czymś zupełnie nowym, innym niż to co oferowali dotychczas...:-( ciągle odgrzewają tego samego starego kotleta o nazwie Windows... najpierw Vista, teraz Se7en... w ten sposób niczego nie osiągną, nie mówiąc już o jakimkolwiek postępie... Microsoft wypalił się z pomysłów już dawno... ciągle to samo, tyle że winnym opakowaniu...:-((
      • zigzaur Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju 24.01.09, 11:09
        Prawdopodobnie już przekroczono dopuszczalną ilość funkcji w Windows. System
        stał się zbyt rozbudowany, żyje własnym życiem a do tego prawdopodobnie zawiera
        funkcje utajnione dla użytkownika. O zasobożerności też można wspomnieć.
    • Gość: /dev/lepper a dlaczego nie na Kubuntu? IP: *.jjs-isp.pl 24.01.09, 11:06
      Nowe KDE już dojrzewa, Nokia wypuszcza bibliotekę Qt za darmo do
      zastosowań komercyjnych (a można skompilować na windows i linuksa
      ten sam kod), lepsza architektura (modułowość, aktualizacje) i
      przede wszystkim za darmo. Choć łindołs do netbooków i tak
      małymiękki musi sprzedawać tanio (kilka USD) i to go boli. Hura!
      Ciekawe tylko dlaczego ponoć liberalny rząd polski nic nie robi by
      wesprzeć krajową informatykę. Siedzi w kieszeni u małomiękkiego, jak
      w jakiejś bananowej republice... W kierunku linuksa zmierzają i
      kraje typu Holandia, Dania, i typu Rosja, Wietnam, Chiny...
      • Gość: Gość Gość Re: a dlaczego nie na Kubuntu? IP: 212.67.149.* 24.01.09, 11:18
        A co mają robić...??? każdy już ma dosyć tego samego od kilkudziesięciu już lat...:-/ gdyby nie to że M$ ma na rynku pozycję monopolisty to ludzie już dawno by o nim zapomnieli...:-) a tak to pchają na siłę Windowsa gdzie tylko się da bo co innego już im pozostało... siłą zdobywać klienta, a agresja rodzi agresję...:-/
      • Gość: Erwin Re: a dlaczego nie na Kubuntu? IP: *.wns.osi.pl 24.01.09, 12:42
        Dlatego, że Hameryka przyjacielem Polaków jest i basta.
        A tak w ogóle czy ktoś może umie mi uzasadnić dlaczego jak otwieram
        Worada i nic na nim nie edytuję to temperatura procka podnosi się i
        tak o jakieś 3 stopnie. Z programami konkurencji czy innymi
        freeware'ami takich efektów nie ma. No może za wyjątkiem prgramów do
        kompresji mp3, mp4, divx itp. Ale tu procek ma na prawdę co robić.
        Tak sobie myślę, że chłopcy od pana Bramy skrzętnie inwigilują co
        też ja tam takiego wypisuję i czy im się to do czegoś przyda. I
        pomyśleć, że nasza cała skarbów bez Wind'y objeść się nie może. Jak
        masz firmę to musić kupić se jednego PC z Windą, bo płatnik VAT na
        innym systemie nie dzała.
      • Gość: Mrio Re: a dlaczego nie na Kubuntu? IP: *.kablowka.waw.pl 24.01.09, 16:30
        A angole winde na okręty ładują też pewnie siedzą w kieszeni MS
    • ekiwok I o co chodzi?! XP < Vista < Seven 24.01.09, 11:15
      Gdy wchodził XP też żadne starocie nie były z nim kompatybilne, nie wspominając 16-bitowego oprogramowania dla win-95. Wszystko idzie do przodu, a Seven bije Vistę, która swoją drogą jest lepsza od XP. Nie zmienia to faktu, że na Viście 32-bitowej odpalimy wszystko to samo, co na 32-bitowym XP, jeżeli tylko się odpowiednio postaramy.

XP ma już prawie dekadę! A Seven to genialne rozwiązania. Nareszcie każde okno explorera uruchamia się jako osobny proces... A IE 8 nie ma już problemów z interpretowaniem CSS. No i należy pamiętać, że to pierwsza przeglądarka z trybem porno (tak, tak, była dostępna już przed Chromem). Dobrze, że jest tu wgrana jako systemowa, ponieważ wielu zagorzałych userów XP, nie zdążyło jeszce zaktualizować sobie IE do 7, ale Vista to dla nich syf.

No i ten 7 ma taki makówkowy pasek start... :D I animowany bootscreen (bomba, nie? :D )
      • Gość: ho ho ho Płacić za system operacyjny? IP: *.jjs-isp.pl 24.01.09, 11:20
        Kiedyś się płaciło za rozmowy przychodzące na tel. komórkowy albo za
        wejście na peron na dworcu, ale to raczej przeszłość :)

Naprawdę istotne jest to że wyczerpał się model biznesowy M$. OS
        jest zbyt prosty i zbyt tani do zrobienia by go sprzedawać. Do tego
        co chwilę wprowadzając pozorne zmiany by zbajerować ciemny lud.
        • Gość: wdr OS tani i łatwy do zrobienia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 11:49
          Linuxowi dojście do względnej używalności dla zwykłego uzytkownika zajęło parę
          lat. wcześniej nadawał się tylko na serwery i dla hobbystów. rozumiem, że ty
          system operacyjny piszesz w dwa tygodnie ;)
          • Gość: ho ho ho problem był nie techniczny a biznesowy IP: *.jjs-isp.pl 24.01.09, 12:15
            Linux to głównie jądro a to zmienia się w niewielkim stopniu.
            Natomiast rozwój towarzyszącego oprogramowania wymagał zdefiniowania
            modelu biznesowego i włączenia się w to odpowiednio dużych firm
            (google, Red Hat, Sun, Nokia...) co się stało względnie niedawno.
            Nie brakowało ślepych uliczek - taką było choćby GNOME i gtk. Ale Qt
            ładnie nabiera rozpędu. Linux dzięki przemyślanej architekturze może
            zrobywać nowe środowiska - telefony komórkowe, procesory inne niż
            intel - co w przypadku windows jest nietrywialne i ze względu na
            zamkniętość kodu niemożliwe dla kogokolwiek innego niż M$.

M$ też przecież niewiele zmienia w swoim systemie, (kiepska)
            architektura i ogólna koncepcja są stare.
            • Gość: ślepyś Re: problem był nie techniczny a biznesowy IP: *.chello.pl 24.01.09, 12:39
              GTK ma bardzo dobre podstawy i bynajmniej nie jest ślepą uliczką ani ta
              biblioteka oparta na C ani GNOME.
              • Gość: ho ho ho zobaczym :) IP: *.jjs-isp.pl 24.01.09, 12:50
                Dopóki Qt było płatne i to drogo i z marną licencją to może tak ale
                teraz? gtk to trup! Rozwoju zero, kodowanie ciężkie,
                wieloplatformowości w praktyce brak, ile na tym powstaje nowych
                projektów? Przerzucaj się na Qt póki czas!
                • Gość: jedyne Re: zobaczym :) IP: *.chello.pl 24.01.09, 13:18
                  A właśnie, że nie :-) bo nie lubię jedynie słusznych ... czegokolwiek.
                • Gość: hahahaha Re: zobaczym :) IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 24.01.09, 15:42
                  > gtk to trup! Rozwoju zero, kodowanie ciężkie,
                  > wieloplatformowości w praktyce brak

Uhm. Tak, gtk-mm, gtk-java, gtk#, pygtk, gtk-php, gtk-ruby, gtk-win32. To tak w
                  dziedzinie wieloplatformowości, której podobno brak.
            • Gość: zlomex Re: problem był nie techniczny a biznesowy IP: 212.160.172.* 25.01.09, 15:20
              Taaak GNOME ślepa uliczka. Obecnie Ubuntu jest na topie a tam co?
              GNOME.
          • Gość: bigsow Re: OS tani i łatwy do zrobienia? IP: 83.230.14.* 25.01.09, 21:56
            "nadawał się tylko na serwery" no tak wykazujesz tu niezłą ignorancję moim
            zdaniem jak system nadaje się na serwery to musi być zaawansowany czego nie
            można powiedzieć o w$. a propos taki dowcip: "windows serwer" hehe
        • Gość: 123 Re: Płacić za system operacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:17
          lepiej sie doucz zanim zaczniesz dawac przyklady (placenie za rozmowy przychodzace) bo mozesz wyjsc na "ciemnego luda"
          • Gość: kamill69 Re: Płacić za system operacyjny? IP: *.csk.pl 25.01.09, 19:21
            No to chłopie chyba ty musisz się douczyc - to że ty nie płacisz (teoretycznie)
            za rozmowy przychodzące wcale nie oznacza że inni też nie... Wysadziłeś kiedyś
            nos poza Polskę? To wysadź i pogadamy
            • Gość: eeee.e.e.e Re: Płacić za system operacyjny? IP: *.farmacol.com.pl 26.01.09, 14:21
              Oj, dzieci jesteście młodzi więc nie wiecie! Jeszcze 10 lat temu płaciło się za
              rozmowy przychodzące na komórkę.
              • Gość: Polak z NL bzdury gadasz IP: *.echostar.pl 06.02.09, 21:27
                > Oj, dzieci jesteście młodzi więc nie wiecie! Jeszcze 10 lat temu płaciło się za
                > rozmowy przychodzące na komórkę.

dziadek, lecytyny zażyj, bo bredzisz. Mam komórkę w PLUSie od stycznia 1998
                (czyli 11 lat) i NIGDY na terenie Polski nie płaciłem za rozmowy przychodzące.
                • Gość: UL ty bzdury gadasz IP: *.chello.pl 09.02.09, 03:29
                  W 1994-5 się płaciło, tylko tego nie pamiętasz.
        • ekiwok Tyle że nie ma dobrego darmowego systemu... 24.01.09, 14:32
          Pomysł, żeby do pingwina dorzucać wszystko, co jest fajne i dobre jest po prostu przegenialny. Jakby nie było mi na Ubuntu pracuje się bardzo przyjemnie, ale z wielu względów wolę Windowsa. Dla mnie jako szarego użytkownika pilki pomocy w Ubuntu to istna tragedia, podobnież w Open Officsie ;/ Windows to zupełnie co innego.

Jedyna fajna dystrybucja linucha to Debian, bo można sobie kompa zupełnie spersonalizować. Niestety, po dłuższym czasie przestałem mieć do Debiana cierpliwość. Od systemu wymagam, żeby był w pełni sprawny po instalacji, która nie zależy od aktualnej przepustowości serwerów producenta. Ubuntu, niby zainstaluj i działa, aktualizowało mi się dobre 6h bo tak zwolnił transfer xD Lepiej jak się ma kasę, zainwestować w windę i soft do niej. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

A jak jest z kompatybilnością systemów pisanych prywatnie?
      • Gość: Gość Gość Re: I o co chodzi?! XP < Vista < Seven IP: 212.67.149.* 24.01.09, 11:21
        No i ten 7 ma taki makówkowy pasek start... :D I animowany bootscreen (bomba, nie? :D )

Nie nazywaj szamba perfumerią...:-/
      • Gość: rosaki Re: I o co chodzi?! XP < Vista < Seven IP: *.spray.net.pl 24.01.09, 13:31
        Nie mam systemu operacyjnego, żeby się przy nim starać tylko żeby działało to co
        w danej chwili potrzebuje. Nie mam systemu operacyjnego żeby się uśmiechać do
        paska startu. W końcu nie mam też IE 7 i mieć nie będę bo Opera i FF odnoszą się
        to mojego pierwszego zdania - działają a nie się starają działać.
      • Gość: drwal Re: I o co chodzi?! XP < Vista < Seven IP: 89.231.198.* 24.01.09, 14:41
        > explorera uruchamia się jako osobny proces... A IE 8 nie ma już >problemów z
        interpretowaniem CSS.

A tą bajeczkę to skąd wziąłeś? IE8 nadal jest niezgodny ze standardami W3C, z
        tego co się też orientuje acid przechodzi 20 punktów na 100. Biorąc pod uwagę
        możliwości współczesnych przeglądarek bo IE się przeglądarką internetową nie
        ośmielę nazwać, to jest to komedia po prostu by przez tyle lat nie być w stanie
        zmodernizować przeglądarki by przestrzegała elementarnych zgodności ze standardami.

> o systemowa, ponieważ wielu zagorzałych userów XP, nie zdążyło jeszce zaktualiz
        > ować sobie IE do 7, ale Vista to dla nich syf.

Bo ci userzy są posiadaczami nielegalnej kopii systemu, stąd nie pobrali
        aktualizacji do IE7 bo mają to znacznie utrudnione, a wiedza przeciętnego
        użytkownika nie pozwala mu ominąć tego problemu więc gniotą się na IE6 i robią
        masę problemów sobie i innym w sieci gdyż IE6 rozwala większość stron, a nikt
        wiecznie nie będzie uwzględniał tej tandety przy budowie serwisów wwww.

Swoje informacje masz z jakiegoś komicznego źródła albo sam kreujesz bajeczki o
        Windows Seven by zaspokoić swoją fanatyczną fascynację systemem, który w
        zasadzie jest zlepkiem zerżniętych rozwiązań chociażby z MacOs. Argumentów tzw.
        lepszości nie masz żadnej oprócz nieprawdziwych tandetnych sloganów.

• Gość: hahahahaha Re: I o co chodzi?! XP < Vista < Seven IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 24.01.09, 15:38
        > A IE 8 nie ma już problemów z interpretowaniem CSS.

Żartujesz, prawda? Albo IE8 na oczy nie widziałeś. IE8 to okolice mniej więcej
        roku 2006 w rozwoju standardów webowych.
      • Gość: domio Re: I o co chodzi?! XP < Vista < Seven IP: *.as.kn.pl 25.01.09, 10:04
        Niestety, swoimi zachwytami brzmisz totalnie jak wszystkie szczury reklamowe korporacji, które wchodza na fora, żeby niejawnie reklamować produkt.

Zaraz mi powiesz, żebym się nie denerwował i zaprosisz na Budweisera przy partyjce Scrabbli?

(Hasbro oficjalnie przyznało się do takich praktyk w Polsce.)
      • Gość: Unia Leszno PO CO w ogóle używać IE? IP: *.chello.pl 09.02.09, 03:23
        Mam XP i nie zamierzam go zmieniać. Nie wiem w ogóle po co się rozwodzisz nad
        takim czy siakim Idiotycznym Experymentem. Dawno go wywaliłam w cholerę, używam
        ciągle aktualizowanych Firefoxa, Safari, Opery, Chrome, a najczęściej o dziwo
        Flocka (ze stroną startową Firefoxa) - najrzadziej szwankuje. Pozdrawiam
        wszystkich, którzy NIE dotykają nawet badziewnego i pstrykającego irytująco przy
        każdym naciśnięciu myszki IE.
    • Gość: hehe Kryzys przycisnął Panów z Redmond IP: 87.239.192.* 24.01.09, 11:45
      Nowe systemy nie schodzą jak świeże bułeczki o jaka szkoda, trzeba bić na
      alarm, że czas na zmianę systemu. Ja się przeniosłem na Mandriva 2009 i nie
      narzekam na brak zgodności, wszystko działa. OpenOffice dobrze się sprawdza do
      pisania i otwierania plików tekstowych nawet z Windowsa, Firefox do
      przeglądania internetu, filmy też bez problemu sobie w vlc zobaczę, muzyki
      posłucham. Fakt musiałem trochę poczytać i się przyzwyczaić, ale nie jest to
      bardziej skomplikowane niż opanowanie Windowsa XP, no i jeszcze jedna ważna
      rzecz na Linuxa nie ma wirusów, te z Windowsa nie zadziałają.

Nowy Windows Vista czy 7 za to = nowy komputer+nowa drukarka+nowy skaner
      Więcej mocy, większy pobór prądu by osiągnąć to samo. Za te zaoszczędzone 2-3
      tysiące (koszta systemu operacyjnego, komputera i akcesoriów) mogę mieć 2
      tygodniowe wczasy w Hiszpanii all inclusive w dobrym hotelu, a Wy za 2 lata
      znowu będziecie musieli na nowego Windowsa przechodzić.
    • Gość: jEDROL Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już .. IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 24.01.09, 12:10
      Mam w miare dobrego kompa (e7200/4GB/4850) i uzywam XP. Nie widze absolutnie zadnego powodu na zmiane systemu, bo i po co? Kiedys myslalem o Viscie ale szybko mi przeszlo, bo okazalo sie, ze nie obsluguje EAX. DirectX10 to tez porazka. Mam wywalic 100 euro tylko po to, zeby nacieszyc oczy nowym aero? Moze i Vista/7 sa bezpieczniejsze, tylko ze ja nigdy nie mialem zadnych problemow z wirusami pod XP. Niech MS ustali ceny na poziomie 10-20 euro, to sie przestawie.
      If it ain't broken, don't fix it, jak mawiaja Francuzi...
    • Gość: MonX Tak tak, kupuj już teraz, win7, mieszkanie, auto. IP: *.wroclaw.mm.pl 24.01.09, 12:11
      Kupuj, kupuj, bo chcemy się nachapać a frajerów do kupowania coraz mniej.
      Dla 90% procent zastosowań kompów wystarczyłby windows 98. Ale przecież pan Gates chce być nadal najbogatszym człowiekiem świata. Wymyśla się więc Visty, które zżerają na dzieńdobry gigabajt RAM, bo przecież producenci sprzętu też chcą zarobić, i interes się kręci.
      • Gość: amiga xp Re: Tak tak, kupuj już teraz, win7, mieszkanie, a IP: *.lodz.mm.pl 24.01.09, 12:25
        Popieram kolege w całej rozciągłości. W tym wszystkim najbardziej chodzi o kase.
    • Gość: BSD albo Linux Nowa Samba ułatwi migrację. IP: *.chello.pl 24.01.09, 12:25
      Jednym z największych błędów strategicznym popełnianych przez windowsowych
      administratorów jest korzystanie z AD (Active Directory). Ta usługa hamuje
      migrację i celowo została tak zaprojektowana.
      Tutaj z pomocą przychodzi najnowsza Samba. Poza tym:
      www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html
      www.osgeo.org/itp.

Żegnaj niedopracowany Windows. Bycie wiecznym betatesterem systemu i darmowa
      praca na rzecz Microsoftu niebawem się skończy.

A jeśli nawet ktoś ze względów ideologicznych nie lubi Linuksa, wtedy mądry
      admin w firmie wybierze na desktopy Free- albo DesktopBSD, że o serwerach nie
      wspomnę i pula hula.
    • Gość: FreeDOS i ReactOS Większości do pracy wystarczy FreeDOS i ReactOS. IP: *.chello.pl 24.01.09, 12:35
      Mołośnicy Windowsa, większości z was w pracy do odpalenia paru windowsowych
      programów, w dodatku najczęściej kiepskich programów, wystarczy FreeDOS lub ReactOS.
      Ta cała Vista albo Windows 7 są wam potrzebne, jak świni niebo.
      • 3krotek Re: Większości do pracy wystarczy FreeDOS i React 24.01.09, 14:08
        > Ta cała Vista albo Windows 7 są wam potrzebne, jak świni niebo.

Może i racja, ale doucz się, że "świnia" i "niebo" normalnie występują w
        zupełnie innym kontekście.
        Ech ci debile kształceni na internecie :(
        • Gość: niebo Re: Większości do pracy wystarczy FreeDOS i React IP: *.chello.pl 24.01.09, 15:21
          Masz rację. Szybciej świnia zobaczy niebo niż ty zrozumiesz parafrazę młody.
    • Gość: vatar Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.bagu.cable.ntl.com 24.01.09, 12:37
      Ja od 3 lat korzystam wyłącznie z MacOS'a. Do tej pory nie miałem z
      nim żadnych problemów, więc nie planuję już nigdy zmieniać systemu.
      No, co najwyżej na następne wersje MacOS'a ;)
      • Gość: BUW Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.chello.pl 24.01.09, 12:41
        W BUWie makówki mają czasami problemy z połączeniem bezprzewodowym, co miałem
        okazję niedawno zaobserwować, ale nie wgłębiałem się w temat i nie wiem
        dlaczego. Może coś z przyswajaniem adresów DNS.
    • Gość: x Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już ... IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.09, 12:39
      Nie no, to wygląda tak jakby za tekstem "PC Worlda" stał Microsoft. To hasło o
      nieuchronności przesiadki w tym roku jest czystym nonsensem. Jeśli ktoś
      pracuje na XP to jeszcze przez długi czas będzie mu to wystarczało. Chwilą w
      której przesiadka na nowszy system staje się naprawdę niezbędna jest moment, w
      którym kończy się oficjalne wsparcie dla starego systemu. O ile mi wiadomo
      poprawki do XP mają się ukazywać jeszcze przez jakiś czas. O przesiadce na
      Windows 7 warto pomyśleć nie wcześniej niż po roku od premiery.
    • Gość: Gość Gość Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już .. IP: 212.67.149.* 24.01.09, 13:01
      Oczywiście że to artykuł sponsorowany...;-) to typowa zagrywka ze strony M$, początek kampanii reklamowej nowego systemu w prasie elektronicznej. Windows Se7en prawdopodobnie odniesie taki sam spektakularny sukces jak Vista...:-/ tak długo jak będzie wsparcie dla XP firmy nie będą przechodzić na Se7en bo i po co mają generować dodatkowe (w dodatku nie małe) koszty medernizacji sprzętu i wykupu licencji... o domowych użytkownikach nie wspomnę...:-)
      • Gość: V Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 13:52
        No tak, przy takim tekście nie mogło zabraknąć wszystkowiedzących linuksianych mudżahedinów. Sądzą, że swoim głupatym, za to nader żarliwym zaangażowaniem zmienią świat... Zabawne. ;)
        • Gość: wyznawca Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.chello.pl 24.01.09, 15:24
          To w tobie jest problem, bo ani MacOS ani BSD w robocie też nie chcesz dopuścić
          na desktopy. Ty jesteś fanatycznym wyznawcą jedynie słusznego systemu, oczywista
          oczywistość, że dla ciebie jest nim Windows.
    • Gość: HDD 40Mb Używam Windows 3.11 na moim 486DX2... IP: *.sta.vectranet.pl 24.01.09, 13:27
      Czy ja również będę musiał się przesiąść? Czy będzie działał "Scorched Earth" i "Arcade volleyball", do których jestem bardzo przywiązany? Czy będzie działać "Ami Pro"? Ten świat tak pędzi, że trochę nie nadążam... :(
    • Gość: hFast Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już ... IP: *.chello.pl 24.01.09, 14:02
      Param się informatyką od 20 lat. Przerabiałem różne systemy
      operacyjne. Wszystkie miały mocne i słabe punkty. Jak w życiu. Na
      tle oferowanych dzisiaj systemów Vista naprawdę nie wypada źle.
      Trochę niedźwiedzią przysługę zrobiły jej komputery przenośne i
      wielki boom na nie w ostatnim czasie. Ludzie na potęgę rezygnują z
      desktopów i kupują do domu notebooki. Większość z nich średnio daje
      radę z XP a co dopiero z Vistą. W domu na notebooku mam XP, na
      stacjonarnym Vistę i Ubuntu. Na stacjonarnym nie odczuwam różnicy
      między wydajnością XP i Visty. Notebook z Vistą nie daje rady. Takie
      mamy czasy - liczy się szybkość/wydajność sprzętu. Czasy dłubania w
      asemblerze są za nami i nie ma co liczyć, że wrócą.
      • Gość: kaczrix dłubanie w asemblerze to jedno... IP: *.jjs-isp.pl 24.01.09, 14:14
        a kompletny brak szacunku dla zużycia zasobów to drugie. Asembler
        nie jest jedynym sposobem optymalizacji. Po linuksie widzę ile
        innych czynników może mieć znaczenie: uruchomienie demonów, grafika,
        błędy w sterownikach i ogólnie kodzie... Ale to na własne zyczenie
        bo używam wersji "bleeding edge", stabilny kubuntu używa bez
        porównania mniej energii niż jakiekolwiek windows. A co dopiero gdy
        wejdą procesowy ARM do laptopów :)
    • Gość: antychryst Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już ... IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.09, 14:11
      VISTA JEST ZAJE.ISTA . jak ktoś ma dobry sprzęt, dobrze skonfigurowany to vista mu nie straszna , ale jak ktoś kupuje laptopa za 1300zł "1,5ghz celeron, 1gb ramu" to się później dziwi ,że vista słabo chodzi, na takim czymś nawet XP średnio działa. Mam w domu 4 komputery , 4x oryginalne Windowsy :2xXp i 2xVista. Jestem zadowolony jeszcze bardziej z visty niż z xp , a komputera używam nie tylko do zabawy , całe dane firmy, faktury,specyfikacje etc. mam na komputerze z vistą i jestem jej 100% pewien , miałem jednego crasha systemu przez rok, dużo lepiej niż na XP.
      • Gość: drwal Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: 89.231.198.* 24.01.09, 14:48
        Ale waść pieprzysz głupoty.
    • Gość: Wiewiórka Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows już .. IP: *.19.165.86.osk.enformatic.pl 24.01.09, 14:22
      Moim zdaniem, Linux może być konkurencją dla Windows pod warunkiem że zamiast
      60+ różnych dystrybucji powstanie jedna-dwie, za to obsługująca większość
      sprzętu "na starcie", bez potrzeby kombinowania ze sterownikami, no i bardziej
      newbie-friendly. Teraz Linuksy są co prawda ładne i kolorowe, z przewodnikami,
      ale dla kogoś kto przesiada się z Windowsa nadal są zbyt zamotane. W Windows
      wszystko można sobie "wyklikać", w Linuksach bez znajomości choćby paru komend
      się nie obejdzie - chyba że ktoś ma szczęście mu się wszystko uruchamia :).
      Sama kwestia instalacji sterowników, w Windowsach ściąga się ster z netu,
      kliknięcie na .exe, ewentualny restart i gotowe, w Linuksach nie dość że trzeba
      mieć odpowiednią paczkę, to jeszcze w przypadku instalacji np. sterowników
      nVidii należy wyjść z X-ów, a skąd typowy Windziarz ma wiedzieć jak się to robi?
      Nie ma nigdzie okienka "Leave X", ani nawet podpowiedzi jak to zrobić...takich
      baboli jest, niestety, mnóstwo, co dla upartego początkującego (mniej uparty
      odpuści sobie i wróci do Windy) kończy się na wielogodzinnym przesiadywaniu na
      różnych forach żeby dowiedzieć się "jak to się robi" -np. jak zrobić coś tak
      wydawałoby się trywialnego, jak uruchomienie karty dźwiękowej. Mam wbudowaną
      Realtek HD Audio, żadna ekstrawagancja, i dźwięk "od razu" mam tylko na PC Linux
      OS GNOME. Ubuntu 8.04, Linux Mint, Open SuSe 11.x - ni huhu, sterowniki Realteka
      nie działają, Mandriva 2009 wywala się dokumentnie na teście dźwięku. Zatem
      trzeba potestować kilka(naście) różnych dystrybucji zanim trafi się taka która
      zadziała. A nie można mieć jednej, działającej? Że o różnych podejściach do
      konta root-a nie wspomnę.
      • Gość: wrona Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: 193.239.127.* 24.01.09, 16:00
        ehm... akurat np w ubuntu i opartym na nim Mincie jest tak, ze pojawia sie
        balonik z grzeczną informacja, ze sa dostepne sterowniki zapewniajace
        akceleracje 3d i zapytaniem, czy system ma sobie je zainstalowac. Klik i jest.
        Podobnie w opartej na Gentoo dystrybucji Sabayon. W zwiazku z powyzszym i z tym,
        ze mnostwo sprzetu jest od razu obslugiwane mam system dzialajacy w pelni po
        15minutowej instalacji, przy czym moje ustawienia aplikacji, wygladu itp sa
        automatycznie w uzyciu, bo wszystko siedzi sobie w /home. I gitara. A placic nie
        bede za ZADEN system, bo po prostu jestem szarym uzytkownikiem komputera, to co
        musze zrobic do pracy robie z powodzeniem i przyjemnoscia na Linuksie, poza tym
        wiadomo - net, drukowanie, muzyka, Quake3 - wiecej nie potrzebuje.
      • Gość: Freezer Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 00:14
        Prawda, jak to gdzieś usłyszałem i w pełni się z tym zgadzam:
        "Linux to system darmowy o ile Twój czas nie przedstawia dla Ciebie żadnej wartości"
        Bo o ile faktycznie sobie można ściągnąć jakąś dystrybucję za darmo to rzadko
        kiedy wszystko działa od pierwszego kliknięcia.
        I żeby nie było - używam i windy i linucha. W zasadzie w zależności od humoru,
        bo każdy można przystosować do działania ;)
        • Gość: hahaha Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 25.01.09, 03:08
          > "Linux to system darmowy o ile Twój czas nie przedstawia dla Ciebie
          > żadnej wartości"

Ten sam bzdurny argument używany od lat. W rzeczywistości to Windows zaraz po
          instalacji nie nadaje się do pracy. Trzeba doinstalowywać jakieś sterowniki i
          inne cuda, dbać o ochronę antywirusową, defragmentować dyski i przebudowywać
          rejestr. W Linuksie żadna z tych czynności nie jest konieczna, zamiast tego
          dostajesz gratisowy pakiet biurowy, kilka programów do grafiki, odtwarzacze
          multimediów, kilka przeglądarek do wyboru i ponad 20000 pakietów z
          oprogramowaniem gotowych do instalacji za pomocą dwóch kliknięć (dosłownie).
          • m4t Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju 26.01.09, 00:34
            Gość portalu: hahaha napisał(a):
            > 20000 pakietów z
            > oprogramowaniem gotowych do instalacji za pomocą dwóch kliknięć
            > (dosłownie).

Jak zainstalować, pakiet(tzn. program, bibliotekę funkcji, czy inne pierdoły) klikając li tylko 2x?

Wiem jak to zrobić nie klikając ani razu myszką: setki kliknięć na klawiaturze(przeszukanie tych tysięcy pakietów wymaga trochę czaso-kliknięć)

Ale nawet obrót kółeczka jest kliknięciem, i u mnie w GNOME 2 kliknięcia(jedno na pasku, drugie by uruchomić menadżera pakietów) to jest za mało by cokolwiek zainstalować!?

Chętnie poznam tą metodę.

Pozdrawiam
    • Gość: NETWolF Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju IP: *.netwolf.eu 24.01.09, 14:28
      nowy sprzet nie bedzie dzialal na XP, przestaje byc wspierany przez M$, wiec predzej czy poźniej kupując skaner, drukarke czy cokolwiek nie będziesz miał sterów do XP
      • smutas Re: Użytkownicy XP - planujcie wymianę Windows ju 24.01.09, 21:06
        Stery sa najczesciej pisane przez producenta sprzetu. Te wbudowane w Windows i
        tak kazdy zdrowo myslacy uzytkownik wymienia na wlasciwe zaraz po instalacji.
        Czyli nie ma sie co obawiac - jeszcze dlugo po zakonczenia wsparcia na Win98
        nowe drivery byly publikowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka