Dodaj do ulubionych

Jedna karta miejska dla całej Polski?

IP: *.gprs.plus.pl 07.03.09, 16:21
w kazdej dziedzinie ktos musi byc pierwszy.moim zdaniem bardzo ciekawa
inicjatywa...wreszcie zagraniczna prasa pisalaby o polsce jako kraj innowacji
i kreatywnosci a nie kraj o dwoch komicznych "wladcach"
Obserwuj wątek
    • Gość: koporompoko Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.is.net.pl 07.03.09, 16:50
      no jasne zawsze niech sprawdza to inni.
      a gdyby w europie wciaz uzywali kwardatów zamiast kół a nuas wpadli na pomysl toczenia kołem to tez by powiedzieli, ze nie, bo to nikt nie sprawdzal, i jakby bylo oplacalne to by wdrozyli.

a moze nikt wczesniej nie wpadl na ten pomysl, a moze byl niepopularny bo sie np samorzadom nie spodobalo?
      mysle, ze 1. warto skonsultowac
      2.byc pionierem.
      ale oni sie boja kosztow wprowadzania, a prezesi stołków.
      • Gość: jaś Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: 79.162.184.* 07.03.09, 21:56
        Im raczej chodzi o kasę bo ciężko by było rozliczyć bilety, które są
        na cały kraj, na budżety gminne :/ Chociaż nie wiele trudu by zajęło
        zmodernizwane automatów i biletów a takie informacje...
        • jibik Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? 08.03.09, 14:27
          hmm wiesz to nie polega na dziurkowaniu biletu ;)
          Jesli chcesz stosowac karte miejska, to logicznym jest, ze musza byc specjalne
          czytniki. Wiec jak sie sam domysliles zebranie tych informacji do rozlicznia nie
          nastrecza zadnych problemow.
          • Gość: Marcin Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.idzik.pl 08.03.09, 15:12
            To nie jest nowe rozwiązanie, podobny system funkcjonuje w Holandii, gdzie można
            jeździć po całym kraju na takich samych biletach.
            • Gość: eesti Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: 212.127.95.* 08.03.09, 15:53
              W Estonii od lat wszędzie płacisz za bilet używając dowodu osobistego. wroclaw.fotolog.pl
              • mageillusionist A ja już mam tą kartę na cały kraj 08.03.09, 17:10
                A ja mam VISĘ kredytową, niby czemu taką kartą nie można by płacić w całym kraju
                w autobusach? Wchodzę, wkładam kartę i przy wychodzeniu wkładam drugi raz, żeby
                podliczyło ile ma pobrać. Zamiast wprowadzać coś nowego wystarczyło by użyć tego
                co jest, a nawet obcokrajowcy by mogli z tego korzystać.
                • jibik Re: A ja już mam tą kartę na cały kraj 08.03.09, 17:42
                  Moze dlatego, ze Twoja VISA i Mastercrap pobieraja suta prowizje od kazdej
                  transakcji, dzieki czemu moga finansowac spoty przed liga mistrzow o tym jacy sa
                  fajni, bezcenni wrecz.

Po drugie autoryzacja z wpisaniem pinu zajmuje duzo wiecej czasu niz przylozenie
                  karty.

Po trzecie nie wszyscy maja owa karte, wiec i tak potrzeba innego systemu.
                  Dochodza sprawy abonamentow, ktore komplikuja sprawe.
                  • polsz Re: A ja już mam tą kartę na cały kraj 09.03.09, 11:21
                    i wierzysz, że firma obsługująca te karte miejską zrobi to za darmo?? Weźmie
                    prowizję jeszcze większą nież visa bo więcej płatności i t bardzo niewielkich
                    • jibik Re: A ja już mam tą kartę na cały kraj 10.03.09, 01:13
                      Firma ma dostarczyc infrastrukture. Za pieniedze. Dodatkowo dostaje pieniadze za
                      serwisy, szmery bajery. Ale nie ma powodu by pobierala prowizje od kazdej
                      transakcji.

Jak masz system oparty na kartach platniczych vel kredytowych to sam musisz
                      poniesc koszt terminali itp. Wiec tu nie jest nic za darmo.
                      I a propos kart, narzeka sie na wysoki VAT, dochodowy, ZUS. A to, ze kolo 3%
                      kazdej transakcji bezgotowkowej idzie do lapy bankow, Polcardu itp. to malo kogo
                      rusza.
                • Gość: ssss Re: A ja już mam tą kartę na cały kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 19:45
                  wyobrażasz sobie 60 osób wychodzaćych z autobusu wkładających karty i
                  wpisujących piny
                  • meth.p Re: A ja już mam tą kartę na cały kraj 08.03.09, 20:28
                    Gość portalu: ssss napisał(a):
                    > wyobrażasz sobie 60 osób wychodzaćych z autobusu wkładających karty i
                    > wpisujących piny

en.wikipedia.org/wiki/Paypass#PayPass
                    en.wikipedia.org/wiki/Visa_Inc. -> patrz payWave

Heeeeloł??? Autoryzacja biletu za 1, 2 czy choćby 6 zł bez PINu to zadne ryzyko,
                    limity bezpinowosci w platnosciach tego typu to zazwyczaj kilkadziesiat zl. Ale
                    przyznaje, ze raczej spodziewam sie spopularyzowania chipow bezstykowych w
                    telefonach w formie kart prepaid niz kredytowki.
                    • Gość: (.)(.) co za nowosc??? IP: 89.100.241.* 08.03.09, 20:44
                      za gomulki i gierka o ile dobrze pamietam tez byly takie same bilety
                      w calym kraju (choc osobne na mpk, pks i pkp, ale nie bylo tez
                      informatyzacji). komuno wroc!!!!!
                      • Gość: miomio Re: co za nowosc??? IP: *.chello.pl 08.03.09, 20:52
                        Nie za gomułki i nie za gierka tylko po stanie wojennym ;-) czyli lata 80
                        sam mam takie bilety w pudełku
                        • Gość: zyga Re: co za nowosc??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 00:34
                          Za Gierka też były zunifikowane (dwustronne): czarne były autobusowe 2x1,50zł,
                          zielone tramwajowe i trolejbusowe 2x1,00zł. I były jeszcze chyba czerwone ulgowe.
      • deus.vult Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? 09.03.09, 01:06
        Przeczysz sam sobie - ponieważ koło okazało się opłacalne, to je wdrożyli na
        zachodzie i my już koła wymyślać nie musimy.
    • Gość: neuron Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.09, 22:38
      U nas w Jaworznie(Śląskie) jest coś takiego... nie działa to najgorzej. Na
      początku było to wprowadzone jako bilety miesięczne, a od czerwca zeszłego roku
      jest też jako normalny bilet.

www.pkm.jaworzno.pl/?what=karta
      • Gość: Pauline Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.smrw.lodz.pl 08.03.09, 14:17
        Super pomysł!
    • jakpalikot Ależ to durnota niepowszednia 07.03.09, 22:56
      Ależ to durnota niepowszednia. To znaczy że w Lublinie za gie mamy
      płacić 3 złote tyle co w Krakowie zamiast 2 złote?
      • jibik Re: Ależ to durnota niepowszednia 08.03.09, 14:31
        Nie, nadal bys placil 2 zl.
      • Gość: olo Za mądry to ty nie jesteś n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:32
      • Gość: zwyczajny czlowiek Re: Ależ to durnota niepowszednia IP: *.netcologne.de 08.03.09, 19:19
        jakpalikot napisał:

> Ależ to durnota niepowszednia. To znaczy że w Lublinie za gie mamy
        > płacić 3 złote tyle co w Krakowie zamiast 2 złote?
        ...centuś. Od lat wszyscy wiedzą że Krakusy to centusie, zamiast iść z postępem
        Krakusy nadal myślą nad kwadraturą koła.
      • Gość: lola25 Re: Ależ to durnota niepowszednia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 19:47
        w Krakowie, nie płacimy 3 zł za bilet tylko 2,50 wiec płacił byś
        2,50 hehe!!!! a ta karta to suuuper pomysl w Krakowie funkcjionyje
        na miasto i pobliskie wioski czy mniejsze miasteczka suuuuper
        sprawa!!!!
    • Gość: kincho2 Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.cust.tele2.pl 08.03.09, 10:58
      Czy zawsze musi chodzić o opłacalność? Niech będzie ta karta dla wygody
      podrozujących.
    • qwertyugazeta Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? 08.03.09, 14:13
      "Nigdzie na świecie nie ma takiej karty! Jakby to było takie proste i opłacalne,
      dawno zostałoby to wdrożone - przekonuje główny specjalista w Biurze
      Drogownictwa i Komunikacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy Piotr Krukowski."

Nic dziwnego że Polacy rzadko kiedy cokolwiek wynajdują, nie są odkrywcami,
      pionierami. Nie z takim podejściem. Czasami warto być pierwszym.
    • Gość: Zbig I oczywiście poproszą o PESEL przy rejestracji, IP: *.noname.net.icm.edu.pl 08.03.09, 14:28
      bo w Warszawie już tego chcą żądać przy wydawaniu nowych kart.
      • jibik Re: I oczywiście poproszą o PESEL przy rejestracj 08.03.09, 15:39
        Racja. Z punktu widzenia swobod obywatelskich ilosc informacji, ktore generuja
        takie rzeczy jest niepokojaca. Ale to jedno.

A drugie: Ilosc osob, dla ktorych byloby to rzeczywistym udogodnieniem (karta
        calopolskia, nie miejska) jest nieznaczna. Wiekszosc ludzi obraca sie w obrebie
        sowjego miasta (ew. 2 studenci). Jadac do innego miasta nie jest dla mnie
        problemem zakup biletow i dowiedzenie sie jak one funkcjonuja. Zagraniczni
        turysci i tak musieliby przejsc cala procedure dowiadywania sie co i jak
        funkcjonuje.

Trzy: Wyobrazam sobie dzialanie takiej karty w duzych miastach. Ale juz w
        Zakopanem, Jeleniej Gorze, Walbrzychu? Tam gdzie funkcjonuja pks-y, prywatne
        busiki itp. Zauwazcie, ze w tych miastach komunikacja jest w duzej mierze
        oddolna, w prywatnych rekach. Wynika to z nieudolnosci urzednikow do wziecia
        tego pod swoje skrzydla. Stad wolna amerykanka (chociaz to i tak lepsze niz
        zdanie sie na oficjalna komunikacje miejska). Jesli w takich miejscach od ilus
        lat, nie da sie zorganizowac czytelnej i spojnej dla pasazera komunikacji, to
        nie wyobrazam by zaczelo to funkcjonowac pod egida "karty".

Cztery: System musialby byc jeden (ze wzgledu na ryzyko podrabiania), jedna
        firma produkujaca, wielkie pieniadze. Czyli monopol wciskajacy wszystkim swoje
        urzadzenia: czytniki, stacje doladowan itp. I co firma przewozowa X ma z takim
        fantem zrobic? Placic albo sie wycofac.

Piec: Zwykle bilety to proste rozliczenie, ale w roznych miastach sa rozne
        abonamenty (na dluzszy okres). Wiec jak pojawiasz sie w nowym miejscu i tak
        musialbys w automacie ten abonament kupic/zaznaczyc. Bo w automatyczne
        naliczanie najlepszej dla ciebie taryfy nie wierze.

Szesc: Bezpieczenstwo + paranoja. Lamanie karty dla Pcimia czy Krakowa to jedno,
        ale w przypadku calego kraju, byloby juz calkiem rozsadna inwestycja. Wtedy
        trzeba wprowadzic nowe zabezpiecznia, skaner siatkowki, czemu nie? I tak dalej,
        wszystko w imie wygody i bezpieczenstwa pasazerow.
    • Gość: coty Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:35
      to nieprawda, że nigdzie takiej karty nie ma. jest i działa w całej Holandii
    • Gość: fox Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.98.192.213.cable.satra.pl 08.03.09, 15:28
      Karta metropolitalna /miejska/ na szybką kolej miejską, autobusy i tramwaje
      funkcjonuje od dawna w Trójmieście i sprawdziła się doskonale.
      Wystarczy powielić ten pomysł.
      • Gość: gość Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.csk.pl 08.03.09, 16:55
        takie karty działają w wielu polskich miastach, ale sprawdzą się
        tylko lokalnie. Wprowadzenie ogólnokrajowej byłoby nieopłacalne. Czy
        np zapłaciłbyć powiedzmy 10 zł miesięcznie więcej tylko za to, że
        miałbyś możliwość skorzystania ze swojej karty powiedzmy w
        Warszawie? Bo ja nie. A opłata musiałaby być, ponieważ system
        wzajemnuch rozliczeń byłby dość kosztowny. Chyba, że kartę mógłbyś
        zasilać tylko tam, gdzie chcesz ją wykorzystać -czyli np jedziesz do
        Warszawy i tam ją zasilasz, a nie u siebie. Tylko co to za
        ułatwienie byłoby?
    • Gość: juzek Było by to bardzo skąplikowane IP: 194.183.33.* 08.03.09, 15:30
      I zapewne nieopłacalne. Zobaczcie, ile czasu zajęło wdrożenie
      ogólnopolskiego systemu rejestracji i danych o pojazdach i
      kierowcach - a w porównaniu z systemem rozliczania biletów to parę
      rzędów wielkości mniej danych i mniej operacji.

Na pewno nie było by to też wygodne - bo posiadacze takich biletów
      musieli by się obowiązkowo autoryzować w pojeździe - żeby można
      było rozliczyć przejazd w innym mieście. A to już jest duża
      niedogodność, bo teraz posiadacze biletów okresowych nie muszą się
      autoryzować w tramwajach i autobusach.

• Gość: olo Oto jak będzie w przyszłości: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:37
      Myślę, że nie dalej jak za dekadę powszechnością będą telefony komórkowe na dwa
      SIM-y. Jeden będzie telefoniczny, drugi będzie uniwersalny, do płacenia (także
      mikropłatności) i innych funkcji zapisanych w chipie. Wiem - z racji
      wykonywanego zawodu - jak daleko posunięte są prace nad tą technologią, jednak
      lobby Visa i Europay (Mastercard) jest tak silne, że technologia która jest
      niemal gotowa już od kilku dobrych lat nie może znaleźć aplauzu z uwagi na
      odebranie "chleba" instytucjom wydającym karty płatnicze. Ale 10-lat myślę że
      wystarczy, abyśmy za wszystko płacili "komórkami".
      • Gość: auxa Re: Oto jak będzie w przyszłości: IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.09, 17:13
        Trzeba pamietać, ze płatnoś SMSem jest obłozona 22% VAT, jako usługa
        elektroniczna. Więc najpierw rząd musi przestać grać głupa i uznać, że jednak
        ... Ale już o to było wiele bitew przy okazji datków (powodzie, tsunami... ).
        • Gość: olo SMS tu nie ma nic do tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 00:26
          Masz SIM-a jak na karcie chipowej i terminal zbliżeniowy, który zczytuje on-line
          to co masz zapisane na chipie. I to on łączy się z bankiem wydawcą karty
          (protokoły łączenia są różne... SDL, GSM, GPRS) sprawdzając kod PIN-, który
          podajesz przy transakcji i ją autoryzuje.

Z SMS-ami nie ma to absolutnie nic wspólnego. Więc i podatku żadnego przy tym
          nie ma (poza kosztem połączenia terminala POS, najczęściej zryczałtowanym bo
          najprawdopodobniej wykorzystywano by GPRS-a).
    • gdabski Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? 08.03.09, 15:39
      A po cholerę? Ilu ludzi korzysta regularnie z komunikacji miejskiej w różnych
      miastach?

/Gdabski
    • Gość: Wrocław Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:39
      Bezsensowny pomysł!
      • Gość: shpt Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:47
        W Rybniku działa już e-karta miejska i jest to najbardziej rozwinięty
        i jedyny jak dotąd taki projekt w Polsce. Warto się na tym wzorować.

www.ekarta.rybnik.eu/
        • Gość: Pawel Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: 212.59.248.* 08.03.09, 17:27
          A czym to sie rozni od systemow kart miejskich uzywanych w innych miastach?
          • bahn Niczym się nie różni ;) 08.03.09, 19:30
            Nie różni się niczym. Jednak od pewnego czasu szczególnie w temacie "nowinek"
            technicznych panuje moda, że każdy kto zdoła coś wdrożyć od razu okrzykuje to
            projektem "innowacyjnym", "pionierskim", "jedynym na skalę całego kraju",
            "najbardziej rozbudowanym", itp. Choćby identyczne systemy (nierzadko wdrażane
            przez tę samą firmę!) już działały w innych miastach.
    • olecky Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? 08.03.09, 16:02
      W Holandii wspólny bilet na cały kraj działa już co najmniej od kilkunastu lat i
      działał świetnie jeszcze za czasów kartonikowych Strippenkart.

Tymczasem w Warszawie wywalono kilkadziesiąt milionów na system biletu
      elektronicznego, ale mentalność urzędników zajmujących się transportem
      publicznym pozostała w erze dziurkowania.

pozdrawiam, olek
      • Gość: 123 Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 17:06
        Holandia to malutki kraj, jesli sie tak porownywac to nie jestesmy daleko w tyle, dzialaja bilety wazne w calym regionie
    • yarro A ten z Wawy slyszal o holenderskiej OV-Chipkaart? 08.03.09, 16:15
      Oczywiscie, ze na swiecie, ba nawet w Europie, takie cos istnieje. Czy madrala
      ze stolicy slyszal o holenderskiej OV-Chipkaart?

www.ov-chipkaart.nl/?taal=en

I co?
    • Gość: marred Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 16:19
      No super pomysł. Jak raz do roku pojadę do Wrocławia, to przecież nie
      zbankrutuję kupując dwa dobowe bilety. Nie widzę sensu robienia megakarty,
      niepotrzebny koszt wprowadzenia i małe korzyści.
    • crogool Jedna karta miejska dla całej Polski? 08.03.09, 16:26
      "Nigdzie na świecie nie ma takiej karty! Jakby to było takie proste i opłacalne,
      dawno zostałoby to wdrożone"

Wspaniałe podejście. Oczywiście jako dzikusy cywilizowanego świata, winniśmy
      testować to co już przetestowane.
    • Gość: gość Do zwolennników IP: *.csk.pl 08.03.09, 16:42
      Wytłumaczcie mi proszę, po co taka karta? Mogę zrozumieć głosy z
      katowic, ale tam taka karta mogłaby działać na terenie aglomeracji.
      Tymczasem po co potrzebna ludziom w całym kraju? Przecież koszty
      infrastruktury, koszty rozliczeń takich kart (w skali całego kraju)
      byłyby kolosalne. Spowodowałoby to oczywiście wzrost opłat za
      przejazdy w całym kraju. Tymczasem dla zwykłego człowieka, który w
      innych miastach bywa kilka razy w roku nie stanowi problemu zakup
      kilku biletów lokalnych.
    • Gość: auxa Nigdzie na świecie nie ma takiej karty! IP: *.ols.vectranet.pl 08.03.09, 16:58
      A gdzie na świecie bilety na autobus trzeba kupować w kioskach? Zawsze po
      pobycie w obcym mieście zostaje mi kilka biletów, a jak ponownie tam sie
      znajdę, to zwykle już nieważne. Raczej nikt nie zadaje sobie trudu, by
      nadrukować datę ważmności takich biletów, więc jeszcze niechcący jakąś karę
      można dostać.
    • lia.13 Jedna karta miejska dla całej Polski? 08.03.09, 17:23
      w Holandii jest taka karta. Podobnie bilety cząstkowe są wspólne. Jadąc na
      terenie tego samego miasta kasuję 1 lub 2 bilety, jadąc z jednego miasta do
      drugiego kasuję np. 10 biletów, w zależności od ilości kilometrów.
    • Gość: Mietek Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.chello.pl 08.03.09, 17:38
      Informacja jest pełna błędów i przeinaczeń. Ciekaw jestem, dlaczego
      informacja ukazała się dopiero wczoraj. O ile wiem, trzydniowa
      konferencja Państwo w mikro i makroskali miała zakończyć się 27.
      lutego.
      Pomysł stworzenia jednolitej karty miejskiej nie padł po raz
      pierwszy na wspomnianej konferencji. Został publicznie
      zaprezentowany kilka dni wcześniej. Na spotkaniu zorganizowanym
      przez Związek Banków Polskich.
      I sprawa najważniejsza. Karta miejska nie jest biletem
      elektronicznym. Nie ma wyłącznie umożliwiać korzystania z
      komunikacji miejskiej. Karta miejska jest dużo bardziej zaawansowaną
      kartą wielofunkcyjną. Gdyby ktoś był zainteresowany, chętnie
      opowiem ;-)
      Pozdrawiam

M
    • Gość: Stefan Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: 77.75.167.* 08.03.09, 18:01
      Moga sie wzorowac na Octobus card z Hong-kongu, ktora dziala na wszystkie
      srodki komunikacji, a nawet mozna przy jej uzyciu placic w sklepach.

Tam system kard dziala juz od ponad 10-ciu lat i jakos wszyscy sa zadowoleni.
      Co to za wymowka, ze nigdzie w swiecie to nie dziala? A nawet jesli by nie
      dzialalo to co? Tez czasem mozemy sie popisac innowacyjnoscia i
      nowoczesnoscia. To nie boli.
      • polsz Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? 09.03.09, 11:27
        ale porównaie. Hong-Kong a Polska.
    • baku90 Jedna karta miejska dla całej Polski? 08.03.09, 18:40
      4 lata temu byle w szwajcarii i tam juz wtedy mieli taki bilet na wszystko na caly kraj, moglem podrozowac promami, busami, tramwajami i pociagmi kiedy chcialem i praktycznie wszedzie, tak wiec,u rzednicy klamia, ze takiego biletu nigdzie na swiecie nie ma
      • Gość: xyz Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.icpnet.pl 08.03.09, 19:44
        oczywiście, że rozwiązanie to funkcjonuje znakomicie w szwajcarii.
        polskie wladze powinny się uczyć od tego małego alpejskiego kraju.
        oczywiscie taki bilet roczny sporo kosztuje. ale nawet posiadacz
        zwyklego biletu miesiecznego w jakimkolwiek mieście, może podróżować
        wszystkimi dostępnymi środkami komunikacji: kolej podmiejska,
        tramwaj, autobus, statek itp. w kwestii gospodarowania odpadami też
        byłoby sporo do nauczenia
      • Gość: mrok Re: Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: *.ima.pl 05.05.09, 12:39
        Karta w Szwajcarii nie jest elektroniczna. to nadruk na kartonie lub PVC. Trochę
        inna bajka.
    • rojberek Tu mi kaktus wyrośnie jeśli taka karta powstanie.. 08.03.09, 18:44
      ... za mojego życia.
      Na Śląsku co do jednego biletu od 20 lat dogadać się nie potrafią a co dopiero
      na całą Polskę.
      Drugim przykładem, w tym przypadku pozytywnym dla Śląska, jest karta pacjenta,
      która na Śląsku funkcjonuje świetnie od dawna a w Polsce nie potrafią jej
      wprowadzić.
    • Gość: Jadzia Jedna karta miejska dla całej Polski? IP: 83.168.75.* 08.03.09, 18:46
      Obrót bezgotówkowy ,,,czyli kolejny etap na drodze do
      wszczepienia ludziom chipów ,,,wpisujac w google zeitgeist
      można obejrzeć ciekawy film na ten temat ,,,,polecam też you
      tube i znamie bestii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka