Dodaj do ulubionych

Do androida....

26.01.02, 17:36
Jesteś mi znany z grzecznych i rzeczowych odpowiedzi. Wytłumacz co oznacza dla
nas- podłączonych do internetu za pomocą SDI (u nas to grupa 10 osób) odebranie
stałego adresu IP? - tepsa już o tym mówi otwarcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: android Re: Do androida.... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 20:52
      ma_wi napisał(a):

> Jesteś mi znany z grzecznych i rzeczowych odpowiedzi.

Dziękuję... :)

> Wytłumacz co oznacza dla
      > nas- podłączonych do internetu za pomocą SDI (u nas to grupa 10 osób) odebranie
      >
      > stałego adresu IP? - tepsa już o tym mówi otwarcie.

Tak, podobno stałe adresy IP mają zostać odebrane, aczkolwiek TP SA nie ogłosiła
      jeszcze w tej kwestii swego oficjalnego stanowiska.Z tego co wiem, to jedyna
      wypowiedź nawiązująca do intrygującej nas sprawy (również łączę się za pomocą
      SDI) padła z ust rzecznika TP SA.Nagabywanie pracowników Biura Obsługi Klienta
      nie wnosi do sprawy nic nowego - na listy z pytaniem o dynamiczne IP
      zainteresowani otrzymują odpowiedź z której wynika, że nasze obawy sa jak
      najbardziej płonne.Jak jednak wiemy TP SA nie należy zbytnio ufać.
      Jak jednak dynamiczny IP odbije się na nas uzytkownikach SDI?Otóż nadawanie
      dynamicznego IP spowoduje teoretycznie niemożność zakładania własnych serwerów
      WWW czy też FTP, nie spowoduje jednakże perturbacji w dostępie do internetu.W
      dalszym ciągu będziemy korzystać z tych samych usług internetowych, jednak przy
      każdorazowym logowaniu do Internetu nadawany będzie nam inny numer IP.Większości
      z nas rzekoma zmiana nie sprawi zbytnich kłopotów, jednak Ci którzy wykorzystują
      SDI do wspomnianych wyżej usług poczują się zawiedzeni - SDI stanie się wówczas
      dla nich zwykłym połączeniem modemowym o szybszym niż normalnie
      transferze.Oczywiście zawsze istnieje możliwość wykupienia sobie usługi typu
      powerDNS czy wrzucenie na serwer skryptu informującego nas o zmianie IP (np. po
      restarcie komputera), ale przecież to nie to samo co stały IP.
      Osobiście jednak nie zamartwiałbym się na zapas, traktując z dystansem plotki
      (dopóki nie ma oficjalnego komunikatu mamy do czynienia z pogłoskami) o
      modyfikacji zasad łączenia się z siecią Internet za pośrednictwem SDI.Z drugiej
      strony jeżeli owa zmiana nastąpi, to z całą pewnością nie będzie narzucona a tak
      jak powiedział rzecznik negocjowana co oznacza, że będziemy mogli wybierać w
      dwóch pakietach abonamentowych - tańszym z dynamicznym IP oraz droższym
      oferującym stały adres.Niestety nie wiem o jakie kwoty chodzi a poza tym nie
      myślę w tej chwili zbytnio o zmianach mających - jak wieść niesie - nastąpić w
      przyszłości.
      Pozdrawiam.

android

• Gość: ma_wi Re: Do androida.... IP: *.zuromin.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 17:27
        Jak zwykle odpowiedź rzeczowa i wyczerpująca:-)
        Pocieszyłeś mnie, nie ma co martwić się na zapas.
        Z komputera umiem jedynie korzystać, na wnętrzu znam się niewiele to nie ta
        sfera zainteresowań dla dziewczyny. Pozdrawiam i dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka