Gość: sex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 12:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: informatyk Juz jest taki system APPLE MAC OSX. IP: 91.198.118.* 08.07.09, 15:00 cytat" działających na linuksowym jądrze - podaje na blogu Sundar Pichai.". Tak dziala wlasnie system OSX ;). Komputer wlaczasz i wszystko jest. Dla bardzo wymagajacych jest serwis www.me.com, wszystkie Twoje dane sa trzymane na serwerach apple, ktore dostepne sa w prosty sposob wszedzie nawet na iphone. Pelna integracja... Niestety nie kazdy chce za naprawde przyjemna prace dobrze zaplacic. A zanim google os bedzie dobrze dzialal na sprzecie troche potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzzzzzzz Juz jest taki system APPLE MAC IP: 89.167.77.* 08.07.09, 15:22 www.reactos.org/pl to także może być konkurencja Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Juz jest taki system APPLE MAC 08.07.09, 15:25 NIGDY nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. IP: 91.198.118.* 08.07.09, 16:10 ps. tej chwili mam windows xp, windows 7 RC, ubuntu 9.04 oraz na laptopie osx86( przerobiona specjalnie wersja MAC OSX pod PC). Najbardziej podoba mi sie wlasnie osx86, windows 7 pomimo ze ma wiele funkcji ktorych nie ma XP w praktyce ciagle irytuje, bo to ciagle technologia windows-a to sie ciagle odczuwa przy pracy. Ubuntu zaskoczylo mnie pozytywnie tym ze zainstalowalo automatycznie prawie wszystkie stery, ale wiele tam sie nie da zrobic. Na osx86 jest prawie wszystko, caly pakiet offiec, wszystko konfiguruje sie w naprawde genielnie intuicyjny i latwy sposob ten system po prostu jest po to zeby wygonie pracowac na komputerze, z czasem nic sie nie zamula. Trzeba tylko miec pare tys zl na zakup takiej maszyny. Uwazam, ze nowy Mac OSX snowleopard w polaczeniu z technologia OpenCL oraz pelnym wsparciem 64bitowym bedzie killerem dla windows 7. Ale windows ciagle bedzie dla wielu przymusowym wyborem bo wielu niestety jeszcze nie stac na zakup Macintosha. Google chrome os, moze stac sie jakas tam alternatywa ale furory nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. 08.07.09, 16:31 Nie będzie killerem, bo nie jest tak stargetowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. IP: 91.198.118.* 08.07.09, 16:40 Iloscia nie zabije, ale pomimo tego bedzie to najlepszy system z komputerem dla tych ktorzy nie beda zalowac kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.07.09, 18:01 A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzie? Bo póki co to Windows jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o dostępność oprogramowania. A komputery są po to, aby uruchamiać oprogramowanie. System operacyjny powinien być przeźroczysty. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzi 08.07.09, 19:39 A najprzezroczyściajściejszy jest Win? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzi IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 22:14 to bedzie google chrome to będzie taki os dla gospodyń domowych ( to te które proszą serwis komputerowy o wyłączenie dzwięku przy uruchamianiu) 6 latków ( dla mojego syna każdy win jest na razie trudnawy) i dla fizycznych ( którym bardziej odpowiada ten system operacyjny co mają w łopacie zainstalowany) będzie to pewnie nasza klasa , allegro i oto moto za jednym naciśnięciem klawisza, odtwarzacz muzyki i filmów i tyle wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzi 09.07.09, 13:20 i tyle wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. IP: *.pl 10.07.09, 10:00 na 4admins.pl lansują linuxa dla mas. i mają racje. przyszłością jest open-source i open hardware. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzzzzzzzz reactos.org IP: 89.167.77.* 08.07.09, 21:01 Nigdy nie będzie?? Jądro NT, zgodność ze sterownikami pod win, i aplikacjami... I za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: reactos.org IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 08.07.09, 21:16 I z dziesięcioletnim poślizgiem. ReactOS jest fajny, ale jako testbed dla Wine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skuter No to się pan Gates obsra na miętowo ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 22:20 jak Norwegowie po bramce Siódmiaka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Juz jest taki system Apple MacOS X. 08.07.09, 15:25 Źródłem powodzenia będzie właściwa strategia ataku. Klient nie ma wymagania że w telefonie ma być jak w pececie. Gdyby takie miał nie kupowałby ajfonów. Przyzwyczajony może się skusić na smartbuka (na którego MS łaskawie nie ma tego, czego żąda rynek) a nawet netbuka. Tym bardziej, że no przecież firma duża za tym stoi. To już by była wyrwa, na której i debianopochodne zyskają (programy te same a ja doinstalujesz odpowiedni javowy "emulator" to i takie same. Przydałaby się konsola jeszcze. Zaskoczenie raczej lettkie bo od roku wiadomo, że istnieje niezidentyfikowany OS guglowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacOS Juz jest taki system APPLE MAC OSX. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 15:42 Panowie inteligentni inaczej, a robiący sondę! Zapomnieliście o systemie MacOS, który dla wielu jest wzorcem i opowieści o jakiś zwisach, problemach znają tylko ze słyszenia. Wśród moich znajomych nie ma nikogo kto używa WinGrozy, więc nie zapominajcie o sporym rynku userow makówek. Jeszcze długo ani system ani obsługa klienta nie zdobędzie takiego komfortu obsługi jak u Appla, łącznie z bezproblemowym przejmowaniem gwarancji, gdy zmieni się komputer lub laptopa. Jeśli coś się zepsuje [mało prawdopodobne ale nie niemożliwe] idziesz ze sprzętem do serwisu i mówisz dzień dobry. Sprawdzają numer urządzenia i wiedzą o nim wszystko!!! Więc nie podniecajcie się kolejnym śmieciowym systemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Juz jest taki system IP: 10.200.52.* 08.07.09, 15:48 odpowiedziałbym ale mi się komputer zawiesił :( Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Juz jest taki system 10.07.09, 22:42 Gość portalu: bolek napisał(a): > odpowiedziałbym ale mi się komputer zawiesił :( No, a mi na linuksie karta wifi nie działa, więc też nic nie napiszę. Nawet forum przeglądać nie mogę :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OsMa Re: Juz jest taki system ... IP: *.acn.waw.pl 08.07.09, 16:17 > Wśród moich znajomych nie ma nikogo kto używa WinGrozy, To albo masz mało znajomych albo to wasze skupisko snobów dobrze się ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Juz jest taki system ... 08.07.09, 19:43 @OsMa: Wśród twoich znajomych za 5 lat nikt nie będzie wiedział jakiego OS-u używa tak głęboko zepchnięty zostanie w warstwę sterowników, więcej miejsca będą zajmować wtyczki przeglądarki umożliwiające lokalne uruchomienie programu usługi z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Juz jest taki system Apple Mac OSX. 08.07.09, 16:29 Kiedy się pisze materiał o Stanach można pominąć Oprę, kiedy o Polsce można pominąć Mac OS-a a kiedy o embeddach nie można pominąć QNX-a bez obrazy inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Juz jest taki system apple mac os IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 19:06 a slyszal o czyms takim jak Live Mesh na Windows? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czurabura masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 11:37 W pełni sie zgadzam z poprzednikiem. CZURABURA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek uważajcie na macbook pro: www.appledefects.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 17:48 osx to porażka. Widziałem wyniki wydajności. Okazało się iż aplikacje na osx chodzą wolniej niż ich odpowiedniki pod winxp. Najlepszym wyborem jest linux. Szeroko stosowany, mi znany jest głównie z zastosowań serwerowych, duży wybór oprogramowania + wine. Jak dla mnie ideał. U mnie w domu rodzina nie ma żadnego problemu z korzystaniem z linux-a . Polecam. Byle jaki dell jest lepszy pod względem wykonania niż najdroższy macbook (polecam zajrzeć na stronę www.appledefects.com). Po lekturze opinii użytkowników strach to barachło używać. Odpowiedz Link Zgłoś
k3456789 Re: uważajcie na macbook pro: www.appledefects.co 18.11.09, 16:54 zgadzam sie naprawiam kompy od kilkunastu lat i mac'i to zolwie w porownaniu do xp ale jak chromos bedzie sie bootowal w 5 sec i od razu do przegladarki to chyba bedzie winner Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.gemini.net.pl 08.07.09, 15:22 Smiac mi sie chce... "Nowy system operacyjny ma więc skupiać się głównie na optymalizacji takich działań jak wyszukiwanie informacji, sprawdzanie e-maili, zakupy internetowe oraz błyskawiczny kontakt ze znajomymi." LOL. To sa zadania systemu operacyjnego, czy przegladarki internetowej? "Obecne na rynku systemy operacyjne, na których działają przeglądarki internetowe, były projektowane w erze "przedinternetowej"." Przedkamerowej, przedtelefonowej, przeddrukarkowej, przedgrowej... Stworzmy system operacyjny, ktory pozwoli na szybsze przegladanie zdjec z komorki. Pozniej taki, co pozwoli na blyskawicze zgrywanie plikow z kamery. Itd itp. "- Nasz nowy projekt to naturalne rozszerzenie przeglądarki Google Chrome - powiedział Sundar Pichai z Google." System operacyjny rozszerzeniem przegladarki internetowej :D Bosssskie :D "Szybkość, prostota i bezpieczeństwo to priorytet dla Google" Wow... rispekt. "- Google Chrome będzie uruchomiany w nowym systemie okienek, działających na linuksowym jądrze - podaje na blogu Sundar Pichai." Czyli bedzie to kolejny, tylko odchudzony do przegladania stron linux. Innowacyjnosc wali drzwiami i oknami. I jak to ma sie do tego stwierdzenia? "Google zamierza też wrócić do podstaw i kompletnie przeprojektować architekturę bezpieczeństwa sytemu" To jest najlepsze: "Wszystkie aplikacje działające w sieci będą automatycznie działać" LOL! "Co ważniejsze (ludzie), nie chcą spędzać godzin nad konfiguracją swoich komputerów, tak by mogły działać z każdym nowym elementem, ani martwić się o ciągłe aktualizacje oprogramowania - wylicza Pichai." Dzisiaj chcialem podlaczyc pendrive'a. Spedzilem kilka godzin nad konfiguracja mojego komputera :D Jutro to samo czeka mnie przy podlaczeniu nowego napedu dvd. Dobrze, ze niedlugo wychodzi google chrome os i nie bede musial sie tym martwic. Nie bede tez w ogole aktualizowal mojej przegladarki. Fajno. "Komentarz Google rozpoczyna więc niezwykle ambitny projekt i rzuca wielkie wyzwanie Microsoftowi." Microsoft trzesie portkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 15:28 "LOL. To sa zadania systemu operacyjnego, czy przegladarki internetowej?" Dlatego to przeglądarki internetowe pożrą Win a nie alternatywne OS, które za kilka lat będą, jak to środowisku uruchomieniowemu przystoi, niezauważalne. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 10.07.09, 22:45 Ostatnio publikowali wypowiedź Ballmera, że za dziesięć lat "wszystko będzie w sieci". Google prawdopodobnie wprowadzi to za 3 lata. Chociaż ludzie o telefony z Androidem jakoś się nie zabijają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 16:07 > "Co ważniejsze (ludzie), nie chcą spędzać godzin nad konfiguracją swoich > komputerów, tak by mogły działać z każdym nowym elementem, ani martwić się o > ciągłe aktualizacje oprogramowania - wylicza Pichai." > > Dzisiaj chcialem podlaczyc pendrive'a. Spedzilem kilka godzin nad konfiguracja > mojego komputera :D Jutro to samo czeka mnie przy podlaczeniu nowego napedu dvd > . Ale jeśli podłączasz drukarkę, skaner, modem, tel. komórkowy, tablet, głośniki to już musisz spędzić nieco czasu przy instalacji sterowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.irishbroadband.ie 08.07.09, 16:33 > Ale jeśli podłączasz drukarkę, skaner, modem, tel. komórkowy, > tablet, głośniki to już musisz spędzić nieco czasu przy instalacji > sterowników. Chyba tylko pod Windowsem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 17:21 No właśnie pod Win. Nie wiem jaki system "lol" ma na myśli. Chociaż MacOSX ma dużo sterowników to też nie wszystkie. Instalując kombajn Canona MP620 musiałem użyć płyty instalacyjnej. Niemało problemów miałem z modemem Icon, telefonem HTC, a Plustek w ogóle nie wspiera MacOSX i choćby skały sr... nie zainstalujesz. Jasne że to nie wina Apple, tylko dostawców sprzętu, ale silniejsza konkurencja wśród OS-ów wreszcie wymusi i na nich pisanie stertowników nie tylko pod Windę. O Linuksie się nie wypowiadam, bo nie używałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 Niczego nie zrozumiałeś IP: 94.254.179.* 08.07.09, 21:21 Przeczytaj uważnie nius źródłowy, najlepiej 10x, dokształć się i wróć, aby pokajać się nad własną ignorancją. Odpowiedz Link Zgłoś
danice Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... 08.07.09, 16:05 Nowy OS? taaaa.. ;) Google zastosuje linuksa na którym będzie automatycznie uruchamiała się przeglądarka Chrome. To nie jet nowa koncepcja.. powstawały już takie systemy z FF na pokładzie. W GoogleOS nowością najprawdopodobniej będzie technologia Google Native Client, czyli warstwa, pozwalająca uruchamiać tradycyjne kompilowane (gcc) aplikacje, w oknie przeglądarki - takie aplikacje będą odwoływać się wprost do procesora i nie będą musiały działać piaskownicy przeglądarki (jak javascript), co jest mało wydajnym i ograniczonym w swojej funkcjonalności rozwiązaniem. Można powiedzieć, że Google tworzy nową warstwę typu java czy silverlight, która będzie pozwalała tworzyć aplikacje sieciowe działające tak, jakby były uruchomione bezpośrednio w systemie. Co więcej, takie aplikacje będą mogły być ściągane wprost ze strony internetowej i nie będzie trzeba ich instalować. Można więc założyć, że GoogleOS będzie próbą wypromowania koncepcji WebOS na bazie Linuksa, przeglądarki Google Chrome i Google Native Clienta. ...i tak najprawdopodobniej wygląda cała ta tajemnica z nowym OS'em ;) Pozdrawiam daniel cegielka Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 16:35 "Można powiedzieć, że Google tworzy nową warstwę typu java czy silverlight, która będzie pozwalała tworzyć aplikacje sieciowe działające tak, jakby były uruchomione bezpośrednio w systemie. Co więcej, takie aplikacje będą mogły być ściągane wprost ze strony internetowej i nie będzie trzeba ich instalować." Można powiedzieć, że to Google Gears jest. Odpowiedz Link Zgłoś
danice Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 16:45 ffamousffatman napisał: > "Można powiedzieć, że Google tworzy nową warstwę typu java czy silverlight, > która będzie pozwalała tworzyć aplikacje sieciowe działające tak, jakby były > uruchomione bezpośrednio w systemie. Co więcej, takie aplikacje będą mogły być > ściągane wprost ze strony internetowej i nie będzie trzeba ich instalować." > > Można powiedzieć, że to Google Gears jest. > Nie.. nie.. nie.. Google Gears uruchamiasz z poziomu _tradycyjnego_ systemu.. a w tej koncepcji Twoim pulpitem czy oknami będzie od razu przeglądarka internetowa, która przesłoni Ci cały ekran (fullscreen już na starcie systemu). zobacz to: eyeos.info/?lang=pl tylko ten eyeos jest mało funkcjonalny i powolny w zestawieniu tradycyjnymi systemami.. dlatego, że cały bazuje na ajax'ie. Jeżeli jednak będziesz mógł uruchamiać normalne kompilowane aplikacje w takiej przeglądarce, to po co Ci reszta systemu?? I taka właśnie pewnie będzie cała ta koncepcja GoogleOS. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 19:47 "Jeżeli jednak będziesz mógł uruchamiać normalne kompilowane aplikacje w takiej przeglądarce, to po co Ci reszta systemu?? I taka właśnie pewnie będzie cała ta koncepcja GoogleOS. " Też tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 10.07.09, 22:49 kurczę, a na Microsoft narzekacie, gdy twierdzi że IE jest integralną częścią systemu... I jeszcze KE procesy wytacza. Ciekawe, czy z Googlem też będą tacy stanowczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 16:38 Co jest tak mało wydajnym i ograniczonym w swojej funkcjonalności rozwiązaniem, że otwierasz kompa i w mgnieniu oka, bez przenośni, masz działającą przeglądarkę i komunikator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 16:52 Każdy system, który nie jest zgodny z milionami aplikacji pod Windows i na który nie ma PIRACKIEGO oprogramowania jest skazany wyłącznie na miłość pryszczatych fascynatów, jak tych linuxiarzy. Jeżeli pod takim systemem nie działa oprogramowanie Microsoft, Adobe, SAP, Corel, Autodesk i inne (a nie będzie bo te firmy są w dobrej komitywie z Microsoftem) żaden system nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
tk_s Akurat SAP chodzi na Linuksie 08.07.09, 17:08 Podobnie jak na HP-UX, AIX czy Solarisie. -------------------------------------------------------- Wszyscy jesteśmy trochę odchyleni. Bać się należy tych normalnych... (Jack Carter) -------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 17:36 > Adobe, SAP, Corel, Autodesk Wszystkich tych aplikacji uzywa w domu przecietny klikacz. smok Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 19:48 No bo jak usunąć czerwone oczy jak nie AutoCAD-em? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pryszczaty Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.lutn.cable.ntl.com 08.07.09, 23:14 Darmowa picasa. Chyba by mnie musialo pogiac calkowicie zeby autocada instlowac do czerwonych oczu usuwania. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 09.07.09, 13:22 nie wcinaj się jak nie rozumiesz dowcipu Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 20:47 Panie Mario - komitywa jest zawsze tam gdzie są pieniądze. Nie tam gdzie kumpel prowadzi interes. Będzie zauważalna potrzeba dla Autodesk zmigrowania chocby tego waszego ulubionego A-CAD na linux, to Autodesk to zrobi. Zadna z firm glupia nie jest i zadna nie przepusci okazji by zarobic na rynku rozwijajacym sie, jakim jest obecnie rynek -uxów. Co do SAP - kiepski przykład Panie Mario - ten działa na -uxach. Ponadto w dobie przechodzenia do aplikacji webowych nieistotnym staje się system operacyjny, na którym aplikacja web ma działać. Kolejny argument - pokaż mi chociaż JEDEN poważny serwer komercyjny WWW stojący na produkcie Microsoftu (poza IIS w home.pl). Swego czasu nawet strony www MS w razie awarii wyswietlaly "500 Apache/FreeBSD".... Przypomnę ci również dane historyczne: Microsoft zaczynał również od edycji Unixowych, po czym dopiero wpadł na pomysł Windowsa. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 20:49 BTW: nie mam nic przeciwko MS, bo włożyli kawał dobrej roboty w to co robią - ale czasy się zmieniają, a MS-owi brak elastyczności. Stąd sukces Google m.in. - wykorzystał niszę, w której MS nadal niestety się nie odnajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.acn.waw.pl 08.07.09, 22:04 > Swego czasu nawet strony www MS w razie awarii wyswietlaly "500 > Apache/FreeBSD" Kompletna bzdura - strony MS hostuje Akamai w oparciu o CDN i stąd ten komunikat. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 09.07.09, 08:18 Tia. Akamai jak akamai - ale nie powiesz mi, że to Windows przedstawia się jako FreeBSD dla zmyłki taktycznej - z czymkolwiek Akamai współpracuje. Ale to już odrębny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 09.07.09, 13:45 akamai to linux i przedstawia sił jako linux Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 07:31 > w dobie przechodzenia do aplikacji webowych nieistotnym staje się system operacyjny Chyba Cię pogięło. Aplikacje webowe. Przy obecnym zaawansowaniu i szybkości internetu aplikacje webowe to sobie możesz mieć do robienia listy zakupów, a nie poważnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... 08.07.09, 17:43 ...ooo :) dawno żadna technologiczna wiadomość tak mnie nie ucieszyła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FatMouse Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr.. IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 18:02 System operacyjny to nie tylko przeglądarka, wyszukiwanie plików itp. itd. Jeśli "system" Google będzie umożliwiał tylko tyle, to ciężko będzie nazwać go pełnoprawnym SO. Z drugiej strony, załóżmy, że Google SO zdobędzie duuużą popularność. No i na pewno domyślną przeglądarką dostępną od razu po instalacji będzie Google Chrome. Ciekawe co wtedy powie na to KE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzul Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.clienti.tiscali.it 08.07.09, 20:47 Gdybys uwaznie przeczytal artykul wiedzialbys, ze ma to byc system na netbooki a nie na "rasowe" komputery. Netbook jest przede wszystkim narzedziem mobilnej komunikacji i w zwiazku z tym ma na nim pojsc przegladarka, komunikator, ew. lekka wersja pakietu biurowego i prosty odtwarzacz multimediow. Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie na nim instalowal Autocada czy Crysisa. W zamian za tak ograniczona funkcjonalnosc masz dostac mala mase, szybkie dzialanie w podstawowym zakresie funkcji (w tym szybkie ladowanie systemu) i dlugie dzialanie baterii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: *.e-wro.net.pl 08.07.09, 18:14 powiem tak... zaczeło się od wyszukiwarki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Everain Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 16:59 Ja się zaczynam bać. Gdzie nie spojrzeć tam google. W internecie rządzi google, wie o nas wszystko-vide reklamy przygotowywane na podstawie odwiedzanych stron. Zaczyna się wdzierać do sprzętu mobilnego. Ulice już "patrolują" pojazdy googla robiące zdjęcia. A nad głową ciągle wisi satelita Google Earth. Niedługo przejmie kontrole nad całym naszym życiem. Nie lubię M$, ale mam nadzieję, że siódemka dobrze się sprzeda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bert Bla bla IP: 217.98.20.* 08.07.09, 19:08 "W sytuacji, w której Windows Vista okazał się dotkliwą porażką, a Windows 7 niektórzy już określają jako podmalowaną i odchudzoną Vistę, potrzebny jest naprawdę innowacyjny system operacyjny". Piramidalne bzdury. Ale SłynnyGrubas oczywiście zachwycony. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Bla bla 08.07.09, 19:51 Windows Vista okazał się dotkliwą porażką. Więcej i gorzej - okazał się produktem zbytecznym a :S ma tego więcej: WHS, multitacz stolik do kawy... Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Bla bla 08.07.09, 20:52 Ludzie Win kupowali i kupować będą - tu masz rację. Spojrzyj jednak na dane liczbowe - ilość tych, którzy chcą popracować choćby chwilę na alternatywnym systemie rośnie. Jeżeli z całej tej liczby choćby 10% zostanie przy alternatywie / będzie używać równolegle 2 systemów - to jest to właściwy sygnał do zapełniania i tego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qraq Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr.. IP: *.chello.pl 08.07.09, 19:09 taaa , tylko jak szczur przegryzie kabel, to nie bedzie systemu ani komputera. Jak MS dodawal przegladarke do systemu , to byla afera i wielki proces. Jak google daje przegladarke , ktora jest systemem to jest wszystko OK. I pewnie ta przegladarka bedzie sie laczyc wylacznie z serwisami googla. Sorry ale google wpada w paranoje i jak na moj gust jest dobry czas na sprzedaz akcji googla, bo chyba to MS dobiera sie do d... googlowi (bing) a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 19:52 Po ile sprzedajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralf Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: 217.98.20.* 08.07.09, 23:57 ffamousffatman napisał: > Po ile sprzedajesz? Przeginasz. Zamiast jakiegoś efektu swoich wypowiedzi, zyskujesz tylko opinię zakutego linuksianego łba. Czasami warto odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 09.07.09, 00:18 Ciebie pytam? Chyba, że też sprzedajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartekP Google Chrome OS - podmalowany Linux IP: 89.204.195.* 08.07.09, 21:42 Ten cały Google Chrome będzie na pewno kulawy jak sama nazwa wskazuje. Jak znam Google to w 2010 wypuszczą wersję beta i pewnie przez najbliższe kilka lat nie wyjdą ponad to. Jak ktoś będzie narzekał, że np. stracił dane przez jakąś zwałkę Chrome to mu powiedzą że to jest wersja beta za którą oni odpowiadają tylko w ograniczonym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś ...darmowy jak inne produkty Google... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.09, 21:43 Akurat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gogieł Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 23:44 Jak w temacie. Google to firma która jest powołana do robienia pieniędzy. Linuksa piszą pasjnaci ktorzy nie dostają za to pieniędzy. Tutaj, pomimo że oparcie ma być na jądrze linuksa, nikt za darmo tego nie zrobi. A jeśli nie policzy end-userowi rachunku, to wystawi rachunek w postaci zmuszenia go do oglądania reklam. Ktoś ma inne zdanie... ? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL 09.07.09, 00:24 "Linuksa piszą pasjnaci ktorzy nie dostają za to pieniędzy. ... Ktoś ma inne zdanie... ? " Ja mam inne. Szkoda, że RedHat tego nie wie i płaci pracownikom. No i myli ci się darmowe z wolnym a to wszystko z prawem cywilnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gugieł Re: Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 02:43 Udział RedHata w rozwoju linuxa jest marginalny, biorąc pod uwagę wszystkich którzy rozwijają ten system. Większość rozwijających system to woluntariusze. Ci faceci z komercyjnych firm co biorą kasę - to ludzie od supportu. W końcu to za support klient płaci (przy linuksie) a nie za licencję. Licencja jest za darmo - możesz przecież pobrac sobie darmową wersję - bez wsparcia. Ale jesli już za coś zapłacisz to za czas tych facetów od _rozwiązywania problemów_ a nie od _rozwoju systemu_. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL 09.07.09, 13:19 Udział RedHata w rozwoju linuxa nie jest marginalny, biorąc pod uwagę ilość kodu, którą rozwijają jego pracownicy. Najpierw sprawdż rankingi, potem komentuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku denny artykul promujacy Google.. IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 07:02 nigdy Google nie zdobedzie popularnosci czy to sie panu Koryszewskiemu podoba lub nie, ile to juz razy pisano ze Linux to powazne zagrozenie dla systemu Windows a sprawy maja sie tak ze z roku na rok systemu z firmy Microsoft zyskuja coraz wiekszy rynek juz ponad 90%, ja osobiscie bym bardziej obawial sie o firme Google bo ta wlasnie firma odczuje potezne zagrozenie ze strony Microsoftu Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: denny artykul promujacy Google.. 10.07.09, 22:58 > firmy Microsoft zyskuja coraz wiekszy rynek juz ponad 90%, Oczywiście masz rację, a jak wejdzie Windows 7 to przekroczą 120%, widziałem gdzieś w sieci takie szacunki. Ale poważnie: jak kupowałem laptopa, dostałem (kupiłem) też Vistę. Nie chciałem, ale nie miałem wyjścia. Niby wszystko jest OK, ale ja tego systemu nie używam. A słupki sprzedaży rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
valentino1986 cos nowego 11.07.09, 16:59 Widac, ze Google rozwija sie bardzo szybko. Ciesze sie z tego powodu, bo urwa kawalek rynku micro$oftowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek l linux na netbook'u dziala super IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.07.09, 22:15 np ubuntu netbook remix dziala rewelacyjnie na netbooku acer aspire one kilka minut instalacji i smiga. wszystko po polsku, od razu kupa oprogramowania m.in. openoffice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztofnowak49@w Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: *.icpnet.pl 22.07.09, 09:51 Ten syfiasty system tak zagrozi windows jak koszmarna przegladarka google chrome ktora miala zagrozic internet explorer i nici z tego wyszło tylko duzo szumu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Limak BYŁO. sprawdźcie sami! IP: 195.255.142.* 05.08.09, 09:51 newbie.linux.pl/?id=article&show=394 Tak ma wygladać G OS ? :D Nawet to GOS jest od Green OS :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemafrozon Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: *.opera-mini.net 27.09.09, 17:26 Ja, jakoś tego nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... 01.12.09, 05:38 Komputery do internetu mają z definicji niskie wymagania,przykładowo już na pentium II na odpowiedniej przeglądarce(np k-meleon) można bezproblemowo korzystać z większości stron,a co dopiero na szybszych procesorach.Załadowanie strony jak kanału telewizyjnego to będzie rewolucja,ale to tez zalezy od szybkości połączenia z serwerem,samo przesłanie danych czasem trwa kilka sekund i nie da się tego przyśpieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: 83.238.48.* 04.12.09, 23:02 Wg mnie pozycji Microsoft moga zagrozic narazie dwie firmy takie jak Google Chrome Os jak najbardziej oraz Ubuntu ktore tez ma takie plany, trzymam kciuki i czekam z niecierpliwoscia na nastepnych konkurentow, tak czy siak to juz nie uniknione pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś