Dodaj do ulubionych

Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 12:18
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: informatyk Juz jest taki system APPLE MAC OSX. IP: 91.198.118.* 08.07.09, 15:00
      cytat" działających na linuksowym jądrze - podaje na blogu Sundar Pichai.".
      Tak dziala wlasnie system OSX ;). Komputer wlaczasz i wszystko jest. Dla
      bardzo wymagajacych jest serwis www.me.com, wszystkie Twoje dane sa trzymane
      na serwerach apple, ktore dostepne sa w prosty sposob wszedzie nawet na
      iphone. Pelna integracja...
      Niestety nie kazdy chce za naprawde przyjemna prace dobrze zaplacic.
      A zanim google os bedzie dobrze dzialal na sprzecie troche potrwa.
      • Gość: zzzzzzzzzzzzzz Juz jest taki system APPLE MAC IP: 89.167.77.* 08.07.09, 15:22
        www.reactos.org/pl
        to także może być konkurencja
        • ffamousffatman Re: Juz jest taki system APPLE MAC 08.07.09, 15:25
          NIGDY nie będzie.
          • Gość: informatyk Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. IP: 91.198.118.* 08.07.09, 16:10
            ps.
            tej chwili mam windows xp, windows 7 RC, ubuntu 9.04 oraz na laptopie osx86(
            przerobiona specjalnie wersja MAC OSX pod PC). Najbardziej podoba mi sie wlasnie
            osx86, windows 7 pomimo ze ma wiele funkcji ktorych nie ma XP w praktyce ciagle
            irytuje, bo to ciagle technologia windows-a to sie ciagle odczuwa przy pracy.
            Ubuntu zaskoczylo mnie pozytywnie tym ze zainstalowalo automatycznie prawie
            wszystkie stery, ale wiele tam sie nie da zrobic. Na osx86 jest prawie wszystko,
            caly pakiet offiec, wszystko konfiguruje sie w naprawde genielnie intuicyjny i
            latwy sposob ten system po prostu jest po to zeby wygonie pracowac na
            komputerze, z czasem nic sie nie zamula. Trzeba tylko miec pare tys zl na zakup
            takiej maszyny.
            Uwazam, ze nowy Mac OSX snowleopard w polaczeniu z technologia OpenCL oraz
            pelnym wsparciem 64bitowym bedzie killerem dla windows 7. Ale windows ciagle
            bedzie dla wielu przymusowym wyborem bo wielu niestety jeszcze nie stac na zakup
            Macintosha. Google chrome os, moze stac sie jakas tam alternatywa ale furory nie
            zrobi.
            • ffamousffatman Re: Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. 08.07.09, 16:31
              Nie będzie killerem, bo nie jest tak stargetowany.
              • Gość: informatyk Re: Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. IP: 91.198.118.* 08.07.09, 16:40
                Iloscia nie zabije, ale pomimo tego bedzie to najlepszy system z komputerem dla
                tych ktorzy nie beda zalowac kasy.
                • Gość: asd A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.07.09, 18:01
                  A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzie? Bo póki co to Windows jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o dostępność oprogramowania. A komputery są po to, aby uruchamiać oprogramowanie. System operacyjny powinien być przeźroczysty.
                  • ffamousffatman Re: A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzi 08.07.09, 19:39
                    A najprzezroczyściajściejszy jest Win?
                  • Gość: gośc Re: A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzi IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 22:14
                    to bedzie google chrome to będzie taki os dla gospodyń domowych ( to te które proszą serwis komputerowy o wyłączenie dzwięku przy uruchamianiu) 6 latków ( dla mojego syna każdy win jest na razie trudnawy) i dla fizycznych ( którym bardziej odpowiada ten system operacyjny co mają w łopacie zainstalowany) będzie to pewnie nasza klasa , allegro i oto moto za jednym naciśnięciem klawisza, odtwarzacz muzyki i filmów i tyle wystarczy!
                    • ffamousffatman Re: A jakieś oprogramowanie na ten "system" będzi 09.07.09, 13:20
                      i tyle wystarczy!
            • Gość: wojt Re: Nowy Mac OSX bedzie killerem dla wszystkich. IP: *.pl 10.07.09, 10:00
              na 4admins.pl lansują linuxa dla mas. i mają racje. przyszłością jest
              open-source i open hardware.
          • Gość: zzzzzzzzzzzzzzz reactos.org IP: 89.167.77.* 08.07.09, 21:01
            Nigdy nie będzie?? Jądro NT, zgodność ze sterownikami pod win, i aplikacjami...
            I za darmo.
            • Gość: hahaha Re: reactos.org IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 08.07.09, 21:16
              I z dziesięcioletnim poślizgiem. ReactOS jest fajny, ale jako testbed dla Wine.
              • Gość: Skuter No to się pan Gates obsra na miętowo ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 22:20
                jak Norwegowie po bramce Siódmiaka ;)
      • ffamousffatman Re: Juz jest taki system Apple MacOS X. 08.07.09, 15:25
        Źródłem powodzenia będzie właściwa strategia ataku.
        Klient nie ma wymagania że w telefonie ma być jak w pececie.
        Gdyby takie miał nie kupowałby ajfonów.
        Przyzwyczajony może się skusić na smartbuka (na którego MS łaskawie nie ma tego,
        czego żąda rynek) a nawet netbuka.
        Tym bardziej, że no przecież firma duża za tym stoi.
        To już by była wyrwa, na której i debianopochodne zyskają (programy te same a ja
        doinstalujesz odpowiedni javowy "emulator" to i takie same.
        Przydałaby się konsola jeszcze.

Zaskoczenie raczej lettkie bo od roku wiadomo, że istnieje niezidentyfikowany OS
        guglowy.
      • Gość: MacOS Juz jest taki system APPLE MAC OSX. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 15:42
        Panowie inteligentni inaczej, a robiący sondę! Zapomnieliście o systemie MacOS,
        który dla wielu jest wzorcem i opowieści o jakiś zwisach, problemach znają tylko
        ze słyszenia.
        Wśród moich znajomych nie ma nikogo kto używa WinGrozy, więc nie zapominajcie o
        sporym rynku userow makówek.
        Jeszcze długo ani system ani obsługa klienta nie zdobędzie takiego komfortu
        obsługi jak u Appla, łącznie z bezproblemowym przejmowaniem gwarancji, gdy
        zmieni się komputer lub laptopa.
        Jeśli coś się zepsuje [mało prawdopodobne ale nie niemożliwe] idziesz ze
        sprzętem do serwisu i mówisz dzień dobry. Sprawdzają numer urządzenia i wiedzą o
        nim wszystko!!! Więc nie podniecajcie się kolejnym śmieciowym systemem.
        • Gość: bolek Re: Juz jest taki system IP: 10.200.52.* 08.07.09, 15:48
          odpowiedziałbym ale mi się komputer zawiesił :(
          • furry Re: Juz jest taki system 10.07.09, 22:42
            Gość portalu: bolek napisał(a):

> odpowiedziałbym ale mi się komputer zawiesił :(

No, a mi na linuksie karta wifi nie działa, więc też nic nie napiszę.
            Nawet forum przeglądać nie mogę :-(
        • Gość: OsMa Re: Juz jest taki system ... IP: *.acn.waw.pl 08.07.09, 16:17
          > Wśród moich znajomych nie ma nikogo kto używa WinGrozy,

To albo masz mało znajomych albo to wasze skupisko snobów dobrze się ukrywa.
          • ffamousffatman Re: Juz jest taki system ... 08.07.09, 19:43
            @OsMa: Wśród twoich znajomych za 5 lat nikt nie będzie wiedział jakiego OS-u
            używa tak głęboko zepchnięty zostanie w warstwę sterowników, więcej miejsca będą
            zajmować wtyczki przeglądarki umożliwiające lokalne uruchomienie programu usługi
            z sieci.
        • ffamousffatman Re: Juz jest taki system Apple Mac OSX. 08.07.09, 16:29

Kiedy się pisze materiał o Stanach można pominąć Oprę, kiedy o Polsce można
          pominąć Mac OS-a a kiedy o embeddach nie można pominąć QNX-a bez obrazy
          inteligencji.
      • Gość: tom Re: Juz jest taki system apple mac os IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 19:06
        a slyszal o czyms takim jak Live Mesh na Windows?
      • Gość: czurabura masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 11:37
        W pełni sie zgadzam z poprzednikiem.
        CZURABURA
      • Gość: misiek uważajcie na macbook pro: www.appledefects.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 17:48
        osx to porażka. Widziałem wyniki wydajności. Okazało się iż aplikacje na osx
        chodzą wolniej niż ich odpowiedniki pod winxp. Najlepszym wyborem jest linux.
        Szeroko stosowany, mi znany jest głównie z zastosowań serwerowych, duży wybór
        oprogramowania + wine. Jak dla mnie ideał. U mnie w domu rodzina nie ma żadnego
        problemu z korzystaniem z linux-a . Polecam. Byle jaki dell jest lepszy pod
        względem wykonania niż najdroższy macbook (polecam zajrzeć na stronę
        www.appledefects.com). Po lekturze opinii użytkowników strach to barachło używać.
        • k3456789 Re: uważajcie na macbook pro: www.appledefects.co 18.11.09, 16:54
          zgadzam sie naprawiam kompy od kilkunastu lat i mac'i to zolwie w porownaniu do
          xp ale jak chromos bedzie sie bootowal w 5 sec i od razu do przegladarki to
          chyba bedzie winner
    • Gość: lol Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.gemini.net.pl 08.07.09, 15:22
      Smiac mi sie chce...

"Nowy system operacyjny ma więc skupiać się głównie na optymalizacji takich
      działań jak wyszukiwanie informacji, sprawdzanie e-maili, zakupy internetowe
      oraz błyskawiczny kontakt ze znajomymi."

LOL. To sa zadania systemu operacyjnego, czy przegladarki internetowej?

"Obecne na rynku systemy operacyjne, na których działają przeglądarki
      internetowe, były projektowane w erze "przedinternetowej"."

Przedkamerowej, przedtelefonowej, przeddrukarkowej, przedgrowej... Stworzmy
      system operacyjny, ktory pozwoli na szybsze przegladanie zdjec z komorki.
      Pozniej taki, co pozwoli na blyskawicze zgrywanie plikow z kamery. Itd itp.

"- Nasz nowy projekt to naturalne rozszerzenie przeglądarki Google Chrome -
      powiedział Sundar Pichai z Google."

System operacyjny rozszerzeniem przegladarki internetowej :D Bosssskie :D

"Szybkość, prostota i bezpieczeństwo to priorytet dla Google"

Wow... rispekt.

"- Google Chrome będzie uruchomiany w nowym systemie okienek, działających na
      linuksowym jądrze - podaje na blogu Sundar Pichai."

Czyli bedzie to kolejny, tylko odchudzony do przegladania stron linux.
      Innowacyjnosc wali drzwiami i oknami. I jak to ma sie do tego stwierdzenia?

"Google zamierza też wrócić do podstaw i kompletnie przeprojektować architekturę
      bezpieczeństwa sytemu"

To jest najlepsze:
      "Wszystkie aplikacje działające w sieci będą automatycznie działać"

LOL!

"Co ważniejsze (ludzie), nie chcą spędzać godzin nad konfiguracją swoich
      komputerów, tak by mogły działać z każdym nowym elementem, ani martwić się o
      ciągłe aktualizacje oprogramowania - wylicza Pichai."

Dzisiaj chcialem podlaczyc pendrive'a. Spedzilem kilka godzin nad konfiguracja
      mojego komputera :D Jutro to samo czeka mnie przy podlaczeniu nowego napedu dvd.
      Dobrze, ze niedlugo wychodzi google chrome os i nie bede musial sie tym martwic.
      Nie bede tez w ogole aktualizowal mojej przegladarki. Fajno.

"Komentarz
      Google rozpoczyna więc niezwykle ambitny projekt i rzuca wielkie wyzwanie
      Microsoftowi."

Microsoft trzesie portkami.
      • ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 15:28
        "LOL. To sa zadania systemu operacyjnego, czy przegladarki internetowej?"
        Dlatego to przeglądarki internetowe pożrą Win a nie alternatywne OS, które za
        kilka lat będą, jak to środowisku uruchomieniowemu przystoi, niezauważalne.
        • furry Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 10.07.09, 22:45
          Ostatnio publikowali wypowiedź Ballmera, że za dziesięć lat "wszystko będzie w
          sieci". Google prawdopodobnie wprowadzi to za 3 lata.

Chociaż ludzie o telefony z Androidem jakoś się nie zabijają.
      • Gość: kr Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 16:07
        > "Co ważniejsze (ludzie), nie chcą spędzać godzin nad konfiguracją swoich
        > komputerów, tak by mogły działać z każdym nowym elementem, ani martwić się o
        > ciągłe aktualizacje oprogramowania - wylicza Pichai."
        >
        > Dzisiaj chcialem podlaczyc pendrive'a. Spedzilem kilka godzin nad konfiguracja
        > mojego komputera :D Jutro to samo czeka mnie przy podlaczeniu nowego napedu dvd
        > .
        Ale jeśli podłączasz drukarkę, skaner, modem, tel. komórkowy, tablet, głośniki to już musisz spędzić nieco czasu przy instalacji sterowników.
        • Gość: hahaha Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.irishbroadband.ie 08.07.09, 16:33
          > Ale jeśli podłączasz drukarkę, skaner, modem, tel. komórkowy,
          > tablet, głośniki to już musisz spędzić nieco czasu przy instalacji
          > sterowników.

Chyba tylko pod Windowsem.
          • Gość: kr Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 17:21
            No właśnie pod Win. Nie wiem jaki system "lol" ma na myśli.
            Chociaż MacOSX ma dużo sterowników to też nie wszystkie. Instalując kombajn Canona MP620 musiałem użyć płyty instalacyjnej. Niemało problemów miałem z modemem Icon, telefonem HTC, a Plustek w ogóle nie wspiera MacOSX i choćby skały sr... nie zainstalujesz. Jasne że to nie wina Apple, tylko dostawców sprzętu, ale silniejsza konkurencja wśród OS-ów wreszcie wymusi i na nich pisanie stertowników nie tylko pod Windę. O Linuksie się nie wypowiadam, bo nie używałem.
      • Gość: piszczyk^3 Niczego nie zrozumiałeś IP: 94.254.179.* 08.07.09, 21:21
        Przeczytaj uważnie
        nius źródłowy, najlepiej 10x, dokształć się i wróć, aby
        pokajać się nad własną ignorancją.
    • danice Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... 08.07.09, 16:05
      Nowy OS? taaaa.. ;)

Google zastosuje linuksa na którym będzie automatycznie uruchamiała się
      przeglądarka Chrome. To nie jet nowa koncepcja.. powstawały już takie systemy
      z FF na pokładzie. W GoogleOS nowością najprawdopodobniej będzie technologia
      Google Native Client, czyli warstwa, pozwalająca uruchamiać tradycyjne
      kompilowane (gcc) aplikacje, w oknie przeglądarki - takie aplikacje będą
      odwoływać się wprost do procesora i nie będą musiały działać piaskownicy
      przeglądarki (jak javascript), co jest mało wydajnym i ograniczonym w swojej
      funkcjonalności rozwiązaniem.

Można powiedzieć, że Google tworzy nową warstwę typu java czy silverlight,
      która będzie pozwalała tworzyć aplikacje sieciowe działające tak, jakby były
      uruchomione bezpośrednio w systemie. Co więcej, takie aplikacje będą mogły być
      ściągane wprost ze strony internetowej i nie będzie trzeba ich instalować.

Można więc założyć, że GoogleOS będzie próbą wypromowania koncepcji WebOS na
      bazie Linuksa, przeglądarki Google Chrome i Google Native Clienta.

...i tak najprawdopodobniej wygląda cała ta tajemnica z nowym OS'em ;)

Pozdrawiam
      daniel cegielka
      • ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 16:35
        "Można powiedzieć, że Google tworzy nową warstwę typu java czy silverlight,
        która będzie pozwalała tworzyć aplikacje sieciowe działające tak, jakby były
        uruchomione bezpośrednio w systemie. Co więcej, takie aplikacje będą mogły być
        ściągane wprost ze strony internetowej i nie będzie trzeba ich instalować."

Można powiedzieć, że to Google Gears jest.
        • danice Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 16:45
          ffamousffatman napisał:

> "Można powiedzieć, że Google tworzy nową warstwę typu java czy silverlight,
          > która będzie pozwalała tworzyć aplikacje sieciowe działające tak, jakby były
          > uruchomione bezpośrednio w systemie. Co więcej, takie aplikacje będą mogły być
          > ściągane wprost ze strony internetowej i nie będzie trzeba ich instalować."
          >
          > Można powiedzieć, że to Google Gears jest.
          >
          Nie.. nie.. nie.. Google Gears uruchamiasz z poziomu _tradycyjnego_ systemu.. a
          w tej koncepcji Twoim pulpitem czy oknami będzie od razu przeglądarka
          internetowa, która przesłoni Ci cały ekran (fullscreen już na starcie systemu).

zobacz to: eyeos.info/?lang=pl

tylko ten eyeos jest mało funkcjonalny i powolny w zestawieniu tradycyjnymi
          systemami.. dlatego, że cały bazuje na ajax'ie. Jeżeli jednak będziesz mógł
          uruchamiać normalne kompilowane aplikacje w takiej przeglądarce, to po co Ci
          reszta systemu?? I taka właśnie pewnie będzie cała ta koncepcja GoogleOS.

• ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 19:47
            "Jeżeli jednak będziesz mógł
            uruchamiać normalne kompilowane aplikacje w takiej przeglądarce, to po co Ci
            reszta systemu?? I taka właśnie pewnie będzie cała ta koncepcja GoogleOS. "

Też tak to widzę.
            • furry Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 10.07.09, 22:49
              kurczę, a na Microsoft narzekacie, gdy twierdzi że IE jest integralną częścią
              systemu... I jeszcze KE procesy wytacza.

Ciekawe, czy z Googlem też będą tacy stanowczy.
      • ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 16:38
        Co jest tak mało wydajnym i ograniczonym w swojej
        funkcjonalności rozwiązaniem, że otwierasz kompa i w mgnieniu oka, bez
        przenośni, masz działającą przeglądarkę i komunikator.
    • Gość: Mario Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 16:52
      Każdy system, który nie jest zgodny z milionami aplikacji pod
      Windows i na który nie ma PIRACKIEGO oprogramowania jest skazany
      wyłącznie na miłość pryszczatych fascynatów, jak tych linuxiarzy.
      Jeżeli pod takim systemem nie działa oprogramowanie Microsoft,
      Adobe, SAP, Corel, Autodesk i inne (a nie będzie bo te firmy są w
      dobrej komitywie z Microsoftem) żaden system nie ma szans.
      • tk_s Akurat SAP chodzi na Linuksie 08.07.09, 17:08
        Podobnie jak na HP-UX, AIX czy Solarisie.
        --------------------------------------------------------
        Wszyscy jesteśmy trochę odchyleni. Bać się należy tych normalnych...
        (Jack Carter)
        --------------------------------------------------------
      • smok_sielski Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 17:36
        > Adobe, SAP, Corel, Autodesk

Wszystkich tych aplikacji uzywa w domu przecietny klikacz.
        smok
        • ffamousffatman Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 19:48
          No bo jak usunąć czerwone oczy jak nie AutoCAD-em?
          • Gość: pryszczaty Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.lutn.cable.ntl.com 08.07.09, 23:14
            Darmowa picasa. Chyba by mnie musialo pogiac calkowicie zeby autocada instlowac
            do czerwonych oczu usuwania.
            • ffamousffatman Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 09.07.09, 13:22
              nie wcinaj się jak nie rozumiesz dowcipu
      • mpp29 Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 20:47
        Panie Mario - komitywa jest zawsze tam gdzie są pieniądze. Nie tam gdzie kumpel
        prowadzi interes. Będzie zauważalna potrzeba dla Autodesk zmigrowania chocby
        tego waszego ulubionego A-CAD na linux, to Autodesk to zrobi. Zadna z firm
        glupia nie jest i zadna nie przepusci okazji by zarobic na rynku rozwijajacym
        sie, jakim jest obecnie rynek -uxów.
        Co do SAP - kiepski przykład Panie Mario - ten działa na -uxach. Ponadto w dobie
        przechodzenia do aplikacji webowych nieistotnym staje się system operacyjny, na
        którym aplikacja web ma działać.
        Kolejny argument - pokaż mi chociaż JEDEN poważny serwer komercyjny WWW stojący
        na produkcie Microsoftu (poza IIS w home.pl).
        Swego czasu nawet strony www MS w razie awarii wyswietlaly "500 Apache/FreeBSD"....
        Przypomnę ci również dane historyczne: Microsoft zaczynał również od edycji
        Unixowych, po czym dopiero wpadł na pomysł Windowsa.
        • mpp29 Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 08.07.09, 20:49
          BTW: nie mam nic przeciwko MS, bo włożyli kawał dobrej roboty w to co robią -
          ale czasy się zmieniają, a MS-owi brak elastyczności. Stąd sukces Google m.in. -
          wykorzystał niszę, w której MS nadal niestety się nie odnajduje.
        • Gość: Gość Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.acn.waw.pl 08.07.09, 22:04
          > Swego czasu nawet strony www MS w razie awarii wyswietlaly "500
          > Apache/FreeBSD"

Kompletna bzdura - strony MS hostuje Akamai w oparciu o CDN i stąd ten komunikat.
          • mpp29 Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 09.07.09, 08:18
            Tia. Akamai jak akamai - ale nie powiesz mi, że to Windows przedstawia się jako FreeBSD dla zmyłki taktycznej - z czymkolwiek Akamai współpracuje. Ale to już odrębny temat.
            • ffamousffatman Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! 09.07.09, 13:45
              akamai to linux i przedstawia sił jako linux
        • Gość: Mario Re: Zdetronizuje Windows? KPINA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 07:31
          > w dobie przechodzenia do aplikacji webowych nieistotnym staje się
          system operacyjny

Chyba Cię pogięło. Aplikacje webowe. Przy obecnym zaawansowaniu i
          szybkości internetu aplikacje webowe to sobie możesz mieć do
          robienia listy zakupów, a nie poważnej pracy.
    • escott Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... 08.07.09, 17:43
      ...ooo :) dawno żadna technologiczna wiadomość tak mnie nie ucieszyła :)
    • Gość: FatMouse Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr.. IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 18:02
      System operacyjny to nie tylko przeglądarka, wyszukiwanie plików itp. itd. Jeśli "system" Google będzie umożliwiał tylko tyle, to ciężko będzie nazwać go pełnoprawnym SO.
      Z drugiej strony, załóżmy, że Google SO zdobędzie duuużą popularność. No i na pewno domyślną przeglądarką dostępną od razu po instalacji będzie Google Chrome. Ciekawe co wtedy powie na to KE :)
      • Gość: dzul Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: *.clienti.tiscali.it 08.07.09, 20:47
        Gdybys uwaznie przeczytal artykul wiedzialbys, ze ma to byc system na netbooki a
        nie na "rasowe" komputery. Netbook jest przede wszystkim narzedziem mobilnej
        komunikacji i w zwiazku z tym ma na nim pojsc przegladarka, komunikator, ew.
        lekka wersja pakietu biurowego i prosty odtwarzacz multimediow. Nikt przy
        zdrowych zmyslach nie bedzie na nim instalowal Autocada czy Crysisa.
        W zamian za tak ograniczona funkcjonalnosc masz dostac mala mase, szybkie
        dzialanie w podstawowym zakresie funkcji (w tym szybkie ladowanie systemu) i
        dlugie dzialanie baterii.
    • Gość: banan Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: *.e-wro.net.pl 08.07.09, 18:14
      powiem tak... zaczeło się od wyszukiwarki :)
      • Gość: Everain Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 16:59
        Ja się zaczynam bać. Gdzie nie spojrzeć tam google. W internecie rządzi google,
        wie o nas wszystko-vide reklamy przygotowywane na podstawie odwiedzanych stron.
        Zaczyna się wdzierać do sprzętu mobilnego. Ulice już "patrolują" pojazdy googla
        robiące zdjęcia. A nad głową ciągle wisi satelita Google Earth. Niedługo
        przejmie kontrole nad całym naszym życiem. Nie lubię M$, ale mam nadzieję, że
        siódemka dobrze się sprzeda.
    • Gość: Bert Bla bla IP: 217.98.20.* 08.07.09, 19:08
      "W sytuacji, w której Windows Vista okazał się dotkliwą porażką, a Windows 7 niektórzy już określają jako podmalowaną i odchudzoną Vistę, potrzebny jest naprawdę innowacyjny system operacyjny".

Piramidalne bzdury.
      Ale SłynnyGrubas oczywiście zachwycony.
      • ffamousffatman Re: Bla bla 08.07.09, 19:51
        Windows Vista okazał się dotkliwą porażką. Więcej i gorzej - okazał się
        produktem zbytecznym a :S ma tego więcej: WHS, multitacz stolik do kawy...
      • mpp29 Re: Bla bla 08.07.09, 20:52
        Ludzie Win kupowali i kupować będą - tu masz rację. Spojrzyj jednak na dane
        liczbowe - ilość tych, którzy chcą popracować choćby chwilę na alternatywnym
        systemie rośnie. Jeżeli z całej tej liczby choćby 10% zostanie przy alternatywie
        / będzie używać równolegle 2 systemów - to jest to właściwy sygnał do
        zapełniania i tego rynku.
    • Gość: qraq Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr.. IP: *.chello.pl 08.07.09, 19:09
      taaa , tylko jak szczur przegryzie kabel, to nie bedzie systemu ani komputera.
      Jak MS dodawal przegladarke do systemu , to byla afera i wielki proces. Jak
      google daje przegladarke , ktora jest systemem to jest wszystko OK. I pewnie ta
      przegladarka bedzie sie laczyc wylacznie z serwisami googla. Sorry ale google
      wpada w paranoje i jak na moj gust jest dobry czas na sprzedaz akcji googla, bo
      chyba to MS dobiera sie do d... googlowi (bing) a nie odwrotnie.
      • ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 08.07.09, 19:52
        Po ile sprzedajesz?
        • Gość: Ralf Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt IP: 217.98.20.* 08.07.09, 23:57
          ffamousffatman napisał:
          > Po ile sprzedajesz?

Przeginasz. Zamiast jakiegoś efektu swoich wypowiedzi, zyskujesz tylko opinię zakutego linuksianego łba. Czasami warto odpuścić.
          • ffamousffatman Re: Google Chrome OS - nowy system operacyjny, kt 09.07.09, 00:18
            Ciebie pytam?
            Chyba, że też sprzedajesz.
    • Gość: BartekP Google Chrome OS - podmalowany Linux IP: 89.204.195.* 08.07.09, 21:42
      Ten cały Google Chrome będzie na pewno kulawy jak sama nazwa wskazuje. Jak znam
      Google to w 2010 wypuszczą wersję beta i pewnie przez najbliższe kilka lat nie
      wyjdą ponad to. Jak ktoś będzie narzekał, że np. stracił dane przez jakąś zwałkę
      Chrome to mu powiedzą że to jest wersja beta za którą oni odpowiadają tylko w
      ograniczonym zakresie.
    • Gość: Wacuś ...darmowy jak inne produkty Google... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.09, 21:43
      Akurat!
    • Gość: Gogieł Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 23:44
      Jak w temacie. Google to firma która jest powołana do robienia
      pieniędzy. Linuksa piszą pasjnaci ktorzy nie dostają za to
      pieniędzy. Tutaj, pomimo że oparcie ma być na jądrze linuksa, nikt
      za darmo tego nie zrobi. A jeśli nie policzy end-userowi rachunku,
      to wystawi rachunek w postaci zmuszenia go do oglądania reklam. Ktoś
      ma inne zdanie... ?
      • ffamousffatman Re: Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL 09.07.09, 00:24
        "Linuksa piszą pasjnaci ktorzy nie dostają za to
        pieniędzy. ... Ktoś ma inne zdanie... ? " Ja mam inne. Szkoda, że RedHat tego
        nie wie i płaci pracownikom. No i myli ci się darmowe z wolnym a to wszystko z
        prawem cywilnym.
        • Gość: Gugieł Re: Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 02:43
          Udział RedHata w rozwoju linuxa jest marginalny, biorąc pod uwagę
          wszystkich którzy rozwijają ten system. Większość rozwijających
          system to woluntariusze. Ci faceci z komercyjnych firm co biorą
          kasę - to ludzie od supportu. W końcu to za support klient płaci
          (przy linuksie) a nie za licencję. Licencja jest za darmo - możesz
          przecież pobrac sobie darmową wersję - bez wsparcia. Ale jesli już
          za coś zapłacisz to za czas tych facetów od _rozwiązywania
          problemów_ a nie od _rozwoju systemu_.
          • ffamousffatman Re: Jeśli darmowy - to z reklamami - ROTFL 09.07.09, 13:19
            Udział RedHata w rozwoju linuxa nie jest marginalny, biorąc pod uwagę ilość
            kodu, którą rozwijają jego pracownicy. Najpierw sprawdż rankingi, potem komentuj.
    • Gość: kuku denny artykul promujacy Google.. IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.09, 07:02
      nigdy Google nie zdobedzie popularnosci czy to sie panu
      Koryszewskiemu podoba lub nie, ile to juz razy pisano ze Linux to powazne
      zagrozenie dla systemu Windows a sprawy maja sie tak ze z roku na rok systemu z
      firmy Microsoft zyskuja coraz wiekszy rynek juz ponad 90%, ja osobiscie bym
      bardziej obawial sie o firme Google bo ta wlasnie firma odczuje potezne
      zagrozenie ze strony Microsoftu
      • furry Re: denny artykul promujacy Google.. 10.07.09, 22:58

> firmy Microsoft zyskuja coraz wiekszy rynek juz ponad 90%,

Oczywiście masz rację, a jak wejdzie Windows 7 to przekroczą 120%, widziałem
        gdzieś w sieci takie szacunki.

Ale poważnie: jak kupowałem laptopa, dostałem (kupiłem) też Vistę. Nie chciałem,
        ale nie miałem wyjścia. Niby wszystko jest OK, ale ja tego systemu nie używam. A
        słupki sprzedaży rosną.
    • valentino1986 cos nowego 11.07.09, 16:59
      Widac, ze Google rozwija sie bardzo szybko. Ciesze sie z tego powodu, bo urwa
      kawalek rynku micro$oftowi
    • Gość: jacek l linux na netbook'u dziala super IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.07.09, 22:15
      np ubuntu netbook remix dziala rewelacyjnie na netbooku acer aspire one kilka
      minut instalacji i smiga. wszystko po polsku, od razu kupa oprogramowania
      m.in. openoffice.
    • Gość: krzysztofnowak49@w Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: *.icpnet.pl 22.07.09, 09:51
      Ten syfiasty system tak zagrozi windows jak koszmarna przegladarka google
      chrome ktora miala zagrozic internet explorer i nici z tego wyszło tylko duzo
      szumu
    • Gość: Limak BYŁO. sprawdźcie sami! IP: 195.255.142.* 05.08.09, 09:51
      newbie.linux.pl/?id=article&show=394
      Tak ma wygladać G OS ? :D
      Nawet to GOS jest od Green OS :)
    • Gość: nemafrozon Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: *.opera-mini.net 27.09.09, 17:26
      Ja, jakoś tego nie widzę.
    • e-ftalo Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... 01.12.09, 05:38
      Komputery do internetu mają z definicji niskie wymagania,przykładowo już na
      pentium II na odpowiedniej przeglądarce(np k-meleon) można bezproblemowo
      korzystać z większości stron,a co dopiero na szybszych procesorach.Załadowanie
      strony jak kanału telewizyjnego to będzie rewolucja,ale to tez zalezy od
      szybkości połączenia z serwerem,samo przesłanie danych czasem trwa kilka
      sekund i nie da się tego przyśpieszyć
    • Gość: Czytelnik Google Chrome OS - nowy system operacyjny, któr... IP: 83.238.48.* 04.12.09, 23:02
      Wg mnie pozycji Microsoft moga zagrozic narazie dwie firmy takie jak Google
      Chrome Os jak najbardziej oraz Ubuntu ktore tez ma takie plany, trzymam kciuki
      i czekam z niecierpliwoscia na nastepnych konkurentow, tak czy siak to juz nie
      uniknione pozdrawiam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka