opera_man
03.09.09, 08:54
Na pewno wszyscy słyszeli o Opera Unite (unite.opera.com). Ma się oficjalnie pojawić w kolejnym wydaniu Opery 10.10.
Co myślicie o potencjale tej technologii?
Mam świadomość, że przywiązanie tego rozwiązania do konkretnej platformy niektórzy mogą uznać jako wadę dyskwalifikującą ją już na starcie, dlatego postuluję, aby tę kwestię pominąć, chodzi mi o samo rozwiązanie.
Osobiście uważam, że potencjał jest ogromny.
W jaki sposób wykorzystuję w chwili obecnej (mam w domu i w pracy 10.10 beta zainstalowane):
- zdjęcia z wakacji udostępniłem rodzinie w ten sposób (bez wrzucania na jakieś serwery zewnętrzne), zarządzanie zdjęciami z poziomu systemu - czyli szybko, łatwo i przyjemnie.
- muzyka - mam w domu kopię wszystkich płyt jako mp3 i dzięki Opera Unite mogę sobie łatwo odsłuchiwać ich w pracy :)
- czat (lounge) - szybka komunikacja z pracownikami w odległym biurze
Z tych usług korzystam regularnie, czasem jeszcze upload.
Wszystkie mają swoje ograniczenia, ale API do usług jest proste i pojawienie się ich lepszych wersji to tylko kwestia czasu.
Zalety jakie widzę:
+ miejsce na dane ograniczone tylko miejscem na dysku
+ nie trzeba uploadować zdjęć ani plików (oszczędzamy czas)
+ prywatność (nic nie ląduje na trzecich serwerach - przechodzą dane przez proxy opery tylko)
Wady:
- łącza w domach mają zazwyczaj niższy upload (potrzebny aby udostępniać), czyli dostęp do danych jest wolniejszy niż na serwerach firm trzecich
- niewielkie możliwości usług domyślnych (ale to kwestia czasu)
- opera musi być włączona (ale to zazwyczaj nie jest problem, jak ktoś ma kompa 24h)
Coś jeszcze ?