Dodaj do ulubionych

Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa?

• Gość: Kamil raporty gemius to kit IP: 193.30.160.* 08.09.09, 13:43
      ja zawsze blokuje gemiusa w FF, sadze ze wielu innych uzytkownikow linuksa tez
      tak robi, to znaczaco zaniza statystyki
    • Gość: adaml6 Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: 193.29.255.* 08.09.09, 13:51
      jedna ze stron ze sterownikami:
      www.computing.net/answers/linux/canon-linux-drivers/28912.html.
      PODSTAWA TO MYŚLENIE I CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM!
    • Gość: Pewex Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.chello.pl 08.09.09, 13:52
      CZY W GAZECIE Z CHU*EM SIĘ NA ŁBY POZAMIENIALIŚCIE???????????

Link do Novell'a prowadzi do strony boycottnovell(dot)com. Na miejscu Novella pozwałbym wasze zapryszczone dupy do sądu, cholerne sweterki. Własną dupę sobie zbojkotujcie a nie poważnego producenta oprogramowania, któremu wasze srubutnu do pięt nie dorasta i może ssać napleta.
    • Gość: adaml6 Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: 193.29.255.* 08.09.09, 14:01
      Jedna z wielu stron, z której pobierzesz sterownik:
      computing . net / answers / linux / canon-linux-drivers / 28912 . html
    • Gość: lolek Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.zone11.bethere.co.uk 08.09.09, 14:35
      > 1. iPod działa pod Linuksem. Zune za to nie współgra z Mac X OS.

Co jak co, ale softu klasy iTunes na ubuntu nie ma.

> 2. "Nie widziałem jeszcze drukarki która nie miałaby sterowników".

Ja widzialem, Canon pixma 2500.

> 3. Dla Windows Live Essential powstały alternatywne,
      > darmowe programy.

Z video i audio?

> 4. Wine rozwiązuje problem

Cos mi sie o uszy obilo, ze ten caly wine to nie bardzo kompatybilny z nowszym
      softem jest.

> 5. Autor przypomina, że użytkownicy Linksa mogą liczyć
      > na wsparcie ze strony Red Hat, Canonical albo Novell.

Dosc droga opcja, autor o tym zapomnial.

> 6. Skype dla Linuksa.

ROFL. Uzywalem, co 5 minut dzwiek sie wywalal.

Mac, tylko mac.
      • luni8 Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 09.09.09, 00:11
        > Co jak co, ale softu klasy iTunes na ubuntu nie ma.
        To zaleta czy wada??
        Bo iTunes to klasa sama w sobie, przydatna chyba tylko do zakupów w iTunes Store i do iPodów.
        Poza tym słabizna.

> Ja widzialem, Canon pixma 2500.
        Sam miałem ten problem z Pixma 1600 kilka lat temu.
        Po tygodniu poszukiwań znalazłem jakieś chińskie sterowniki, starczyły na pół strony testowej.
        Canon niestety ma głeboko użytkowników pingwina.

> > 3. Dla Windows Live Essential powstały alternatywne,
        > > darmowe programy.
        >
        > Z video i audio?
        A ktoś z tego korzysta??
        To chyba jak z MSN - w PL właściwie nieznane.
        Inna sprawa to zarzut niemożności korzystania z Windows Live Essential można porównać z zarzutem braku IE w linuchu.

>
        > Cos mi sie o uszy obilo, ze ten caly wine to nie bardzo kompatybilny z nowszym
        > softem jest.

Nie zawsze współgra idealnie. Problemem jest to że wine jest jedynie implementacją WinAPI więc wszelkie dodatkowe biblioteki windowsowskie mogą zgrzytać.
        Ale jak już wspomniałem. Programy na winde zostały stworzone na winde nie na pingwina.

> > 5. Autor przypomina, że użytkownicy Linksa mogą liczyć
        > > na wsparcie ze strony Red Hat, Canonical albo Novell.
        >
        > Dosc droga opcja, autor o tym zapomnial
        Prawda jest taka że firmy te żyją głównie z wsparcia technicznego.

• ffamousffatman Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 10.09.09, 00:38
          Co jak co, ale softu klasy iTunes na ubuntu nie ma.
          To zaleta czy wada??

Zaleta.
    • Gość: Zdzichu Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.gorzow.mm.pl 08.09.09, 14:38
      To tak jak poruwnywać samochód osobowy(win) do tira(ciężarowy).
      Windows ma być prosty i służyć dla rodziny. A Linux służy dla firm
      serwerów etc a nie dla użytku domowego. Oczywiście można zamienić je
      rolami ale sami wiecie co wtedy wychodzi. Win nie daje sobie rady
      pod serwerem a Linux pod użytek domowy (dla osób które używają
      komputera jak narzędzia - ma działać i tyle nie obchodzi mnie już
      jak)
      • Gość: bzdyk Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.ms.gov.pl 08.09.09, 14:41
        dla osób które używają
        > komputera jak narzędzia - ma działać i tyle nie obchodzi mnie już
        > jak

No właśnie, cała problem w tym leży.
        • ffamousffatman Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 10.09.09, 00:40
          Dla osób które używają komputera jak narzędzia i ma działać:
          To se kupta Della z Ubuntu i będzie.
      • Gość: : Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.09, 14:48
        > A Linux służy dla firm
        > serwerów etc a nie dla użytku domowego.
        Haha, własnie linux nie nadaje się do niczego, poza użytkiem domowym i serwerem, a do tego pierwszego w dodatku znacznie gorzej niż Windows. Ludzie instalują go z powodów ideowych, tzn. "nie wazne, że nie działa, ważne, że jest ideologicznie poprawny". Ale większosć ludzi to nie fanatycy i i deologię mają gdzieś, więc wolą coś, co po prostu działa - Windows.
    • Gość: : Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.09, 14:40
      Sweterki, uświadomcie sobie wreszcie, że tan wasz Linuch to shit bez przyszłości. Cóż, dostaje się to, za co się płaci.
      • Gość: lolek Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.zone11.bethere.co.uk 08.09.09, 14:57
        Zapomniales sie zalogowac kretynie-filu?
      • ffamousffatman Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 10.09.09, 00:42
        "Cóż, dostaje się to, za co się płaci."
        Za Windows wydaje się ci, że płacisz a dostajesz co innego, więc wolę dać
        zarobić Canonical.
    • Gość: : Linux jest dla gimnazjalistów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.09, 14:44
      Nie nadaje się do żadnych poważnych zastosowań. Jeśli chce się przeglądać forum i słuchać muzyki, to ok, nie ma różnicy. Jednak praktycznie wszystkie programy profesjonalne są pisane z myślą o Windows - przypadkowo? ;> Po prostu darmocha to zawsze dziadostwo, takie jest już życie.
      • Gość: jam Re: Linux jest dla gimnazjalistów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 14:56
        Gó... zapłaciłeś , gó... dostałeś. Jeśli ktoś daje coś za darmo, zawsze będzie gó...ane. Tyle w temacie.
      • Gość: ~~~ Windows jest dla onanizujących się sweterków. IP: 80.48.2.* 08.09.09, 15:55
        Dlaczego? Bo do poważnych i profesjonalnych zastosowań się nie nadaje. Chcesz przykład? Bankowy system na AS-400. Na windowsa są klienty, ale zaprogramować połączenie z bazą można dla innych systemów.

Zdziwiony? No moja wypowiedź nie odbiega poziomem od twojej, Skoro nie dostrzegasz faktu, iż linux jest niszowym systemem zaś profesjonalne rozwiązania są pisane od n-lat to znaczy, że po prostu jesteś głupi. Albo dostałeś balonik od M$.

Korporacyjne wersje dla linuxa zaczną się pojawiać gdy korporacje zaczną z tego systemu korzystać. Rynek dostosowuje się do potrzeb konsumentów, więc nie pieprz dyrdymałów że linux jest be.

Poza tym - na dzień dzisiejszy można piosać pod linuxem systemy dla dużych środowisk. Są odpowiednie narzędzia - nawet twój uwielbiany M$ był łaskaw napisać jdbc dla sql servera. Przykładów można by mnożyć znacznie więcej.
      • Gość: Gość Re: Linux jest dla gimnazjalistów. IP: 62.69.219.* 09.09.09, 01:35
        Ciekawe co uważasz za program profesjonalny? Ciekawe, ciekawe.
      • Gość: pol_icek Re: Linux jest dla gimnazjalistów. IP: *.dsl.bell.ca 09.09.09, 03:56
        Witam, to sa tylko niektore linki:

www.ni.com/labview/
        usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?siteID=123112&id=13577897
        www.cadsoftusa.com/
        www.cadence.com/cadence/newsroom/press_releases/pages/pr.aspx?xml=011904_intel
        machinedesign.com/article/eda-software-runs-on-linux-0525
        Leniwy jestem, reszty nie chce mi sie wstawiac.
    • Gość: baba Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.icpnet.pl 08.09.09, 15:00
      odwracasz kota ogonem. Ja bym to widział w ten sposób, że skaner Canon jest bezużyteczny.
      • Gość: lolek Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.zone11.bethere.co.uk 08.09.09, 15:05
        Moja drukarka sprawowala sie calkiem niezle pod windows i sprawuje sie super pod
        osx, ale pod ubuntu nie dziala. A ponoc CUPS jest od Apple adoptowany.
        Sterowniki pewnie tez?
    • Gość: Fesseme Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: 193.238.93.* 08.09.09, 15:11
      Linuxa przyślą do domu za darmo a Windowsa nigdy i niech mi M$ to pobije to
      pogadamy
    • Gość: Leopold A kto widział kiedys Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.09, 15:15
      Ubuntu, Suse/Novell, RedHat, itd... itp... ale co z Linuxem? Po
      prostu nie ma go.
      • Gość: ~~~~~~~~~~ ??? dobrze się czujesz ??? IP: 80.48.2.* 08.09.09, 16:00
    • Gość: Tomasz Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: 84.203.178.* 08.09.09, 15:34
      Wine nie rozwiązuje niczego. Można na nim uruchomić notatnik i tyle. Żadne
      bardziej wyspecjalizowane oprogramowanie, nie mówiąc o grach (sapera i
      pasjansa nie liczę), się nie uruchomi.
      Skype działa, ale połowa kamer internetowych nie jest obsługiwana. Ze
      sterownikami do kart graficznych też nie jest słodko.
      Jeśli chcesz połączyć do komputera jakiś mało standardowy sprzęt, zapomnij o
      sterownikach.
      Podsumowując, Linux to dobra zabawka dla studentów informatyki, ale rodzinę
      ciężko byłoby dzięki niemu wyżywić.
      • Gość: Luni Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.opera-mini.net 08.09.09, 20:37
        > Wine nie rozwiązuje niczego. Można na nim uruchomić notatnik i tyle. Żadne
        > bardziej wyspecjalizowane oprogramowanie, nie mówiąc o grach (sapera i
        > pasjansa nie liczę), się nie uruchomi.
        Dziwnym trafem Matlab i Office 2003 działają.
        Z gier pod Ubuntu grałem jedynie w Counter-Strike i Albatros. Też działały.

> Skype działa, ale połowa kamer internetowych nie jest obsługiwana. Ze
        > sterownikami do kart graficznych też nie jest słodko.
        Z kamerą nie było problemu.
        Ale względem karty masz troche racji. Moja intelowska X3100 nie chciała pracować na 2 ekranach.

> Jeśli chcesz połączyć do komputera jakiś mało standardowy sprzęt, zapomnij o
        > sterownikach.
        Rok temu jak kupowałem lapka ( mocno średnia półka) to też miałem ten problem. Z tym że to na XP nie było sterowników(taka sytuacja trwała conajmniej od lipca do grudnia) . Pod Vistą nie działał bluetooth.
        A dziwnym trafem na Ubuntu wszystko działało sprawnie ( poza wspomnianym drugim monitorem)

> Podsumowując, Linux to dobra zabawka dla studentów informatyki, ale rodzinę
        > ciężko byłoby dzięki niemu wyżywić.
        Wszystko zależy co chcesz z tym systemem robić.
        Obecnie korzystam z Win7 w dużej mierze właśnie z powodu wygody pracy na 2 monitorach.

• Gość: Jülich Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.iwv.kfa-juelich.de 09.09.09, 06:54
          > Dziwnym trafem Matlab i Office 2003 działają.
          Potwierdzam, sam dzialam z Matlabem na linuxie. Problem pojawia sie, gdy
          dzialasz z nim na sieci. Wtedy jest cyrk z certyfikatami (kazdy user ma status
          zwykly i superuser - chodzi tutaj o priorytet dostepnosci do certyfikatu na
          serwerze, aby w ogole odpalic Matlaba na linuxie).
      • larryleffer Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 08.09.09, 21:23
        90 % instalacji Oracla dla systemów centralnych w firmach (np. E-Bussiness Suite) robię na linux'ie. Pozostałe 10% to duże serwery RISC z UNIX'ami. Windowsów w tym biznesie nie spotykam.
        Jedna taka instalacja daje zarobek na nowe Z4.
        Na windows to można se najwyżej jakąś gierke zainstalować a nie wyżywić rodzinę.
        W domu ostatnie XP dogorywa, w zasadzie nikt tam nie zaglądnął chyba od miesięcy. Trochę zachodu z gierkami, ale wszytskie po 19,90 udało mi się pod linuxem odpalić. Nie widzę powodu wydawać na nowe po 120 jeżeli dwa lata później mam poprawioną wersję za 19,90. Zabawa taka sama, tylko troszkę pocekać. Gra to nie system ERP.
    • Gość: ~~~~~~~~~ zarzut bez sensu IP: 80.48.2.* 08.09.09, 15:59
      > Niech mi ktoś napisze sterownik do skanera Canona pod Ubuntu to pogadamy o linu
      > xie jako systemie operacyjnym - dla mnie jest on bezużyteczny.

pukaj do canona. to nie wina pingwina, że producent ograniczył się tylko do jednego systemu. inni producenci są bardziej otwarci więc może sprzedaj canona na allegro i zainteresuj się firmą wspierającą nie tylko "jedynie słuszny system"
      • Gość: xx Re: zarzut bez sensu IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.09, 21:41
        Odpowiedź bez sensu.

Zarzut nie mówi o ustaleniu winy tylko o rozwiązaniu problemu. Ustalenie winy
        nijak nie wpłynie na fakt, że canon nie działa i nijak nie wpłynie na fakt, że z
        tego powodu Linux jest dla niego bezużyteczny.
    • Gość: zdziwiony Novell - zły link IP: *.acn.waw.pl 08.09.09, 16:24
      Dlaczego link do tej firmy przenosi na stronę boycottnovel . com a nie novell
      . com ?!
    • Gość: c21c12c Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 18:47
      Na Linuxie da się zrobić prawdopodobnie 99% rzeczy, które na co dzień
      robi się w Windows. Problem polega na tym, że potrzeba na to czasu. A
      dzisiaj, kiedy czas = pieniądz, "normalny" człowiek nie może sobie
      pozwolić na tygodniowe grzebanko po systemie, żeby go "jako-tako"
      (japońskie określenie) skonfigurować i dostosować do potrzeb. Ale gdyby
      nie było tych odwiecznych wojen OSów, byłoby po prostu nudno.
      • ffamousffatman Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 10.09.09, 00:48
        Na Windowsie da się zrobić prawdopodobnie 99% rzeczy, które na co dzień robi się
        na normalnych systemach. Problem polega na tym, że potrzeba na to czasu.
    • syndyk.iv.rp Nie lubię science fiction nt 08.09.09, 19:38
    • Gość: xx Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.09, 20:31
      Cała dyskusja na temat wyższości jest bez sensu przy następującym argumencie.
      Otóż system, który kosztuje $100 i jest używany przez 95% użytkowników na
      desktopie jest lepszy niż system za $0 używany przez 1% użytkowników na desktopie.

Dlaczego?

Bo jeden używa 95% zaś drugi używa 1%.

Nie ma żadnego racjonalnego argumentu, aby było inaczej.
      • ffamousffatman Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 10.09.09, 00:50
        System, który kosztuje $100 za OEM i jest używany przez 95% użytkowników
        kosztuje w boksie bez biura 300 euro.
    • Gość: olesib Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 20:44
      Co za bzdety... Linux po prostu stanowi alternatywę dla Windows! Nie
      mówcie że nie obsłuży wszystkiego! Obsłuży, nawet każde urządzenie
      podłączone do komputera! A co do WoW - można zagrać na Windows, ale
      też jeżeli się ma dodatkowe oprogramowanie (TransGaming Cedega,
      CrossOver, Wine), to można zagrać też na Linux! Niemożliwe to, co
      jest w Linuksie, staje się możliwe!
    • Gość: Domino Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: 188.33.116.* 08.09.09, 21:40
      Cześć . Nie mam zamiaru nikogo ani niczego obrażać , ale powiem wam
      tak . Szczerze szukałem alternatywy dla windowsa w linuxe .
      Próbowałem na różne sposoby . I nic ! Pozostaje przy Windowsie .
      Linux ma ten problem , że nie ma do niego sterowników , bo jest to
      nie możliwe do zrobienia z tego względu iż codziennie powstają nowe
      dystrybucje , a inne odchodzą . Dla tego właśnie nie ma
      sterowników . Firmom tworzącym oprogramowanie nie opłaca się tworzyć
      oprogramowanie na linuxa ponieważ jest on a bardzo nie stabilny .
      Nie stety ale linuź nie wygra z windowsem chyba nigdy , a sam też
      nie odejdzie .
      • Gość: unix Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.A213.priv.bahnhof.se 09.09.09, 00:29
        ja tez nie mama zamiaru cie obrazac ale pokazales,ze jestes typowym
        ignorantem.Zupelnie nie masz pojecia o temacie a twoja argumentacja jest naiwna
        i bledna.
      • furry Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 09.09.09, 00:33
        Gość portalu: Domino napisał(a):

> Linux ma ten problem , że nie ma do niego sterowników , bo jest to
        > nie możliwe do zrobienia z tego względu iż codziennie powstają nowe
        > dystrybucje , a inne odchodzą . Dla tego właśnie nie ma

Skoro nie masz pojęcia o czym piszesz, może lepiej nie pisz?
        • ffamousffatman Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? 10.09.09, 21:57
          Gość portalu: Domino napisał(a): "Linux ma ten problem , że nie ma do niego
          sterowników , bo jest to nie możliwe do zrobienia z tego względu iż codziennie
          powstają nowe dystrybucje , a inne odchodzą . Dla tego właśnie nie ma"

Śmy osiągli poziom dyskusji na poziomie analfabetyzmu. Czy wam się wydaje, że
          jeżeli 7 potrzebuje INNYCH sterów niż Vista, to tak jest i z linuksami?
          Dystrybucje (większość "dystrybucji" to nawet nie dystrybucje a remiksy) nic tu
          nie mają do rzeczy, raz a dobrze napisane stery powinny pasować do każdego
          UNIX-a (a nie tylko linuksa).
    • Gość: Damn Windows jest łatwiejszy od Linuksa IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.09, 22:13
      tak jak łatwiej jest zesr... się w majty niż pójść do kibla.
    • Gość: jimmy Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 22:48
      Co to jest Mac X OS ? :P
    • Gość: divak2 sorki IP: *.connecta.pl 08.09.09, 22:58
      ale z artykułu nie wynika nic ponad to, że na gemiusie jest więcej kliknięć z
      win7 niż z linuksa. To jest jakiś artykuł mający na celu sprowokowanie
      debilnej dyskusji advocacy, z której nic nie wyniknie. Jakby ktoś chciał inne
      dane do porównania, to zapraszam np. tu news.netcraft.com/
      • furry Re: sorki 09.09.09, 00:45
        Ale o to przecież chodzi, żeby generować kontent w komentarzach, a stary sposób windows vs linux zawsze się sprawdza.

• Gość: Vista Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 00:34
      "8. Gdy zostanie wykryta luka w systemie, użytkownicy Linuksa są
      zdani sami na siebie, i mogą jedynie liczyć na to, że zostanie
      załatana."

he,he, he... no to dokładnie tak samo jak z Windą... i o co tyle
      hałasu?
      • Gość: xx Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.09, 09:07
        To dlaczego Janosik nie jest rozwijany od dwóch lat?

Rozumiesz różnicę? Społeczność może świadczyć wsparcie, ale nie musi, zaś soft
        za kasę tak długo będzie rozwijany jak płynie kasa.

Jak ktoś ma firmę, to na czym powinien się opierać?

Pojmujesz?
    • Gość: R Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.09.09, 00:36
      beznadziejny i jednostronny artykuł, nic konstruktywnego nie wnosi. Nie widzę
      najmniejszego sensu dla którego autor się wysilał aby napisać tych kilka zdań
    • Gość: Jülich Re: Dlaczego Windows 7 jest lepszy od Linuksa? IP: *.iwv.kfa-juelich.de 09.09.09, 06:40
      U mnie w OpenSuse 11.1 nie ma tego problemu. Nawet Canon IP 5200 chodzi jak
      marzenie...

Gość portalu: Mr. Burns napisał(a):

> Niech mi ktoś napisze sterownik do skanera Canona pod Ubuntu to pogadamy o linu
      > xie jako systemie operacyjnym - dla mnie jest on bezużyteczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka