Dodaj do ulubionych

Rezonans magnetyczny

21.11.06, 14:14
Czy może któras z was wie gdzie w Płocku i za ile mozna zrobić tomografię komputerowa głowy oraz rezonans magnetyczny głowy?
Chyba będę musiała prywatnie swojemu Młodszemu zafundowac któreśz tych badan, ale nie wiem nawet gdzie uderzyć.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lubesia Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 19:20
      wracając do twego tematu chce ci powiedziec ze wczoraj bylam u naszej pani
      neurolog w plocku i chcialam sprawdzic czy moj maly nadal ma torbielke w
      głowce. doktor zapisala mnie do kolejki na komputerowe badanie głowy ale termin
      dopiero za rok.czyli istnieje w plocku taka mozliwosc tylko trzeba troche (aż
      rok)poczekac.powiedziala ze jak dziecko ma 2 lata to trzeba go specjalnie uspic
      do takiego badania
      pozdrwiam i powodzenia, duzo zdrowka dla dzieciakow
      • mp1203 Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 21:31
        moja znajoma byla u "naszej" plockiej pani neurolog z synkiem, i nie wiem jak
        to zrobila (a wlasciwie jej maz, bo to on rozmawial),ale wyslala ich na
        rezonans do wawy dlatego wlasnie ze w plocku sie dlugo czeka i tam czekali
        raptem miesiac. moze wiec lepiej wyslac meza na rozmowy z ta pania? :)
      • krawczykasia Re: Rezonans magnetyczny 30.11.06, 21:35
        lubesia, dzięki
        Ja już się dowiedziała, a zapomniałam napisać w tym wątku.
        Na Winiarach robią, i ja sie dowiadywałam jak to jest prywatnie, mianowicie 300 PLN bez kontrastu, 400 PLN z kontrastem. Jak pytałam, nikt mi nie krzyczał, że nie mają terminów, więc zakładam, że prywatnie można zrobić w dużo bliższym terminie. Ja w przyszłym tygodniu jadę do dr Banaszek, i ona zadecyduje czy mamy robić to badanie czy nie. Na razie nie zapisywałam sie, choc pewnie powinnam. Zawsze mozna zadzwonić i zrezygnować.
        Pozdrawiam serdecznie
    • monia4545 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 12:24
      napewno na winiarach robią EEG. Ja także się zapisałam prywatnie na to badanie,
      tak na wszelki wypadek. Trochę nam to podpowiedziała pani neurolog z W-wy,
      właśnie dr Banaszek. Niestety u nas nie dało rady tego zrobić, trzeba ją było
      uśpić do tego badania, założyć na główkę taki metalowy czepek z kabelkami.
      Próbowałam 3x i dałam sobie spokój, i Natka się męczyła i ja także.
      • krawczykasia Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 17:25
        witaj monia
        EEG prywatnie robiłam wczoraj w Medikardzie na Padlewskiego 4. Na Winiarach w tym roku nie mieli już miejsc, nawet na badanie prywatne. W Medikardzie są terminy od ręki, 70 PLN. Ja wiem doskonale jak wyglada to badanie, ponieważ mój Starszy miał je na Winiarach 3 razy robione. Ale mój Starszy to idealne dziecko, zawsze dał sobie wszystko zrobic z usmiechem na ustach. Kuba za to ( 26 m-cy ) to histeryk i awanturnik. Darł sie wczoraj w niebogłosy jak mu pani zakładała "czepek" ( duzo lepszy niz ten na Winiarach, bo taki jak czepek kąpielowy z dziurkami ). Potem go połozylismy do wózka i ja mu śpiewałam ( biedna Pani od badania musiała tego słuchać ) a Pani od tyłu budki podpinała czujniki. Oczywiscie jak tylko katem oka Awanturnik zobaczył jakiś ruch albo poczuł dotyk - od razu darł się. Ale jakos sie udało w 2 minuty po podłączeniu ostatniej czujki spał, tyle że spazmy nim rzucały, ale Pani to wyhacza na zapisie.

Powiem tak, obydwu synów nauczyłam spania w dzień o jednej porze, i to w wózku.
        Zależało mi na tym, żebym mogła uspić w kazdym miejscu oraz na tym, żeby każdy mógł uspic ( tzn. każdy kogo dziecko zna ). I teraz to przydaje mi się bardzo, bo wiem, że na każde badanie jestem w stanie go uśpic.

Zadzwoń do Medikardu, tam przemiła Pani robi to badanie, ma magnetofon - może Twoja Mała zasnie przy jakiejś ulubionej muzyce.
        Pozdrawiam i zycze powodzenia
        Asia
        • lubesia Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 17:56
          ja swojemu eeg robilam jak mial 7 m-cy i to Winiarach.jak pamietam obsługa nie
          byla za bardzo mila, kobieta sie zloscila ze dziecko nie chcialo dlugo
          zasnąc,dziecko było bardzo pobudzone i podejrzewam ze od tego zapis byl
          nieprawidlowy.moze na padlewskiego maja lepszy sprzet bo na winiarach zostawia
          duzo do zyczenia.podejrzewam ze wynik tego badania zalezy od sprzetu i
          obslugi.pół roku temu pani neurolog chciala zrobic memu malemu to badanie ale
          sie nie zgodzilam bo dziecko moje juz i tak nie spi za bardzo w dzien i byl by
          problem zeby mu wogole zrobic to badanie bo to prawdziwy żywczyk
          pozdrowionka
          • mp1203 Re: Rezonans magnetyczny 01.12.06, 20:58
            ja swojemu malemu tez robilam EEG na padlewskiego,w zeszlym roku i w tym dla
            kontroli. Pani jest przemila,umowila sie z nami na pozna godzine (ok 22)bo maly
            takz zasypial,w zeszlym roku strasznie czujnie spal i byly klopoty z zalozeniem
            czepka,ale ta kobieta bardzo cierpliwie to zniosla,siedziala z nami w gabinecie
            do godz 1 w nocy. W tym roku,misiu zasnal szybko i po 22 juz bylam w
            domu,bardzo polecam to miejsce na EEG,mimo iz sie placi 70zl
    • monika.k27 Re: Rezonans magnetyczny 31.12.06, 23:29
      Może i zrobisz w Płocku tomografię i rezonans (moja córeczka miała w maju jedno i drugie). Ale nasi cudowni "specjaliści" dostali sprzęt, którego: po pierwsze - nie potrafią obsłużyć, a po drugie: nie umieją zinterpretować wyniku (odesłali mnie do Warszawy na "konsultację", gdzie mnie wyśmiali, bo konsultować to można jakiś wynik, a nie płytę z zapisem badania). Kołki nie potrafiły odczytać. Polecam CZD.
      • kasia2680 Re: Rezonans magnetyczny 07.01.07, 01:11
        powiedzcie mi w jaki sposob oni usypiaja dzieci?Czy to jest narkoza czy jakis
        lek ?Moja coreczka ma 2 latka i czeka ja rezonans.
        • monika.k27 Re: Rezonans magnetyczny 10.01.07, 19:08
          przez wenflon w rączce wpuszczają lek usypiający i dziecko "odjeżdża" na Twoich oczach. To nie jest przyjemne... ale to dobrze, że zasypia w rękach mamy... i nic nie pamięta więcej.
          Jeśli ma mieć rezonans to pewnie masz jakiś poważniejszy problem. Dobrze radzę, nie lecz dziecka w Płocku, tu nie znają się na niczym. A rezonansu nie umieli odczytać (w moim przypadku, w maju 2006) i odesłali mnie z córeczką do CZD . To było najlepsze, co zrobili. Jeśli też tam trafisz (do Międzylesia), to trzymaj sie ich. Pozdrawiam.
          • katrind Re: Rezonans magnetyczny 10.01.07, 20:51
            Prywatnie można też te badania zrobić w WIM-ie w W-wie. Nie wiem ile teraz
            kosztuje, ale za tomografię rok temu płaciłam 200 zł.
            • krawczykasia Re: Rezonans magnetyczny 13.01.07, 13:34
              Moniko - mi w szpitalu poiedzieli, że nie mają sprzetu do usypiania takich maluchów ( 2 lata ). Tzn. nie maja jakichś tam plastikowych rurek do respiratora, a metalowe nie mogą byc. Tak mi powiedział dr Zimoch - ordynator oddziału dziecięcego. Tomografię zrobią, ale rezonansu nie. Ja już nic nie rozumiem.
              W CZD prywatnie nie robią. Wizytę u neurologa w CZD mam dopiero w marcu. Teraz będziemy zapisywac się do poradni chorób metabolicznych ( cytomegalia wrodzona ) - może tam będzie szybszy termin i dadzą nam skierowanie.
              • krawczykasia Re: Rezonans magnetyczny 13.01.07, 13:36
                Kasiu - czy masz na myśli Wojskowy Instytut Medyczny? Bez problemu zrobili Ci prywatnie tomograf? W jaki sposób usypiali dziecko? Jak dłucgo czekałas na badanie?
                • monika.k27 Re: Rezonans magnetyczny 13.01.07, 18:41
                  Moja córcia miała wtedy równe 3 latka i dostała tylko "usypiacz" w wenflon, bez respiratora. Do Rezonansu wzywali kogoś z zewnątrz, bo nawet nie wiedzieli, że rozpoczęło się badanie. Tak się dopytywali, że aż im głupio było i wyprosili nas na korytarz. Ale jeśli jednak trafisz do CZD to i tak zrobią swoje badania, bo oni nie wierzom innym niż swoje. I mają rację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka