katija1 13.01.04, 10:44 witam, jaka jest poprawna pisownia? sprawdzałam w kilku źródłach i raz jest przez "i" raz przez "j".... czy to możliwe, że każdy słownik ma co innego? A moze obie wersje sa ok? pozdr k1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: koktail vs. koktajl 13.01.04, 11:56 Jak już spolszczamy, to całkiem. Taka jest moja doktryna. Koktajl. Istnieje zabawne "spolszczenie" coctail, szwendające się od lat po słownikach. Pozdrowienia, szczególnie dla kataiciebie1 Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: koktail vs. koktajl 13.01.04, 15:40 Spotkałem sie tez gdzies ze slowkiem koktejl. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: koktail vs. koktajl 14.01.04, 10:19 zbigniew_ napisał: > Spotkałem sie tez gdzies ze slowkiem koktejl. Ostatnio spotkałem się też z laykrą, na bazarze co prawda. JK Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: koktail vs. koktajl 14.01.04, 11:53 Gdyby to było na bazarze to nie zawracałbym głowy członkom przeszacownego forum. To było w jakiejś beletrystyce... Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: koktail vs. koktajl 14.01.04, 11:56 Gogle odnotowują kilka przypadków użycia. Są też tropy prowadzące do braci Czechów. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: koktail vs. koktajl 15.01.04, 00:24 Najnowsze słowniki preferują formę koktajl (koktajlu, koktajli, koktajlowy), ale: koktajl party albo cocktail party. Wprawdzie rejestrują jeszcze formę cocktail, jednak z adnotacją „zobacz koktajl”. Odpowiedz Link Zgłoś