30.05.10, 19:56
Artura Zirajewskiego ps. Iwan, zabił "jeździec". Tak ze względu na szybkość
reakcji nazywana jest zakrzepica żył, z powodu której zmarł ten skazany,
świadek w sprawie śmierci gen. Marka Papały.

Więcej...
wyborcza.pl/1,75248,7950797,Dlaczego_zmarl_swiadek_w_sprawie_smierci_gen__Papaly.html#ixzz0pR5kVG6j
Obserwuj wątek
    • maciek.kasprzyk Re: przecinek 02.06.10, 13:40
      Artura Zirajewskiego [,]ps. Iwan[,] zabił "jeździec".

Wydaje mi się, że poprawne jest postawienie obydwu przecinków ("ps.Iwan" w roli
      dopowiedzenia), ewentualnie żadnego. Naciągane będzie użycie tylko pierwszego
      ("Artura Zirajewskiego, ps.Iwan" w roli wyliczenia). A tylko ostatniego, z
      pewnością błędne.

Tak [,]ze względu na szybkość reakcji[,] nazywana jest zakrzepica żył, z
      powodu której zmarł ten skazany, świadek w sprawie śmierci gen. Marka Papały.

Osobiście bardzo brakuje mi przecinków naokoło "ze względu na szybkość reakcji".
      To jednak, jak mi się zdaje, kwestia gustu. Choć jeśli musi być bez przecinków,
      to może w innym szyku, np:

Ze względu na szybkość reakcji tak nazywana jest zakrzepica żył, z powodu
      której zmarł ten skazany, świadek w sprawie śmierci gen. Marka Papały.

Na marginesie, Gazeta uprościła to zdanie:

Tak nazywana jest zakrzepica żył, z powodu której zmarł ten skazany, świadek
      w sprawie śmierci gen. Marka Papały.

Ja bym dodatkowo uprościł "ten skazany" na "skazany", bo wydaje mi się, że
      wiadomo o kogo chodzi (choćby po tytule artykułu).

Mam nadzieję, że więcej pomogłem, niż zaszkodziłem :) Pozdrawiam.
      • kapitan_marchewa Re: przecinek 03.06.10, 13:24
        Poziom większości rzek, powoli opada - wynika z informacji Wojewódzkiego Centrum
        Zarządzania Kryzysowego w Katowicach
        Żródło:wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7968982,Rzeki_znow_wzbieraja__Wroclaw_szykuje_sie_do_drugiej.html

PS. maciek.kasprzyk, na razie się rozkręcam, ale obserwuj..
        • kapitan_marchewa Re: przecinek 09.06.10, 02:42
          Dwie dobre, zainicjowane przez aktywnego Jakuba Błaszczykowskiego, akcje w
          początkowych minutach to jednak wszystko.
          Żródło:sport.onet.pl/pilka-nozna/ms-2010-rpa/pogrom-czerwona-furia-zmiazdzyla-kadre-smudy,1,3239316,wiadomosc.html
          • kapitan_marchewa Re: przecinek 18.06.10, 19:38
            W szpitalu otwarto pierwsze w regionie izolatorium, czyli specjalnie
            przystosowane miejsce, do leczenia pacjentów z chorobami zakaźnymi.
            Źródło:lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8033784,Szpital_Bieganskiego_przygotowany_na_dzume_i_cholere.html
            • kapitan_marchewa Re: przecinek 08.08.10, 11:34
              Jestem ponownie, oto link:
              lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8146054,_Tylko__remis_pilkarzy_Widzewa_z_mistrzami_Polski.html
              "W poprzednim sezonie, kiedy Widzew trenera Pawła Janasa, ogrywał rywala za
              rywalem, trzon drużyny stanowili:..."
              "W sobotę przekonaliśmy się, dlaczego? "
              "Wojciech Szymanek, a przed nimi, przedpole czyścił debiutant Bruno Pinheiro."
              "Trudno zrozumieć, dlaczego działacze z al. Piłsudskiego jeszcze nie załatwili
              tej sprawy"
              "Artioms Rudnevs strzałem głową przelobował Mielcarza, który tylko patrzył, jak
              piłka wpada mu za kołnierz."

Ależ pan Derdzikowski postrzelał przecinkami :-)
              • aguerre Re: przecinek 08.08.10, 14:53
                Zdania nr 4 i 5 są akurat interpunkcyjnie poprawne.
                Znajdowanie błędów interpunkcyjnych w tekstach zamieszczanych w
                Internecie nie jest specjalnie trudne, bo od byków wszędzie aż się
                roi. Spróbuj wyszukiwać artykuły całkowicie "czyste" interpunkcyjnie
                (i ortograficznie) - to dopiero sztuka!:-)
                • migni Re: przecinek 09.08.10, 00:27
                  aguerre napisał:
                  > Zdania nr 4 i 5 są akurat interpunkcyjnie poprawne.
                  > Znajdowanie błędów interpunkcyjnych w tekstach zamieszczanych w
                  > Internecie nie jest specjalnie trudne, bo od byków wszędzie aż się
                  > roi. Spróbuj wyszukiwać artykuły całkowicie "czyste"
                  interpunkcyjnie
                  > (i ortograficznie) - to dopiero sztuka!:-)

Ot, choćby powyższy wpis - bez zarzutu i interpunkcyjnie, i
                  ortograficznie. I merytorycznie też!
                  • dar61 Re: przecinek 09.08.10, 00:53
                    Jedyne, co nie pasuje w tekście u {Aguerre'a}, to owe ":-) ".
                    Jak i moje "{" i "}"...

P.S. [lub: PS.] Mnie ciekawi, czy trzykropek poprzedzamy spacją?
                    :)
                    • efedra Re: przecinek 13.08.20, 03:01
                      " Mnie ciekawi, czy trzykropek poprzedzamy spacją?"

To jest zdanie twierdzące i niezależnie od tego, co piszącego ciekawi, powinno być zakończone kropką. Pytajnik jest tu błędem.
                      • dar61 Całe życie się uczę... 18.08.20, 15:02
                        efedra napisała:

[dar61] "Mnie ciekawi, czy trzykropek poprzedzamy spacją?"

'...To jest zdanie twierdzące i niezależnie od tego, co piszącego ciekawi, powinno być zakończone kropką. Pytajnik jest tu błędem...'

Dzięki za nader szybkie odkrycie mej wpadki - warto się dokształcić choćby poniewczasie.
                        Ledwo odkopałem ten wpis - choć sama Szan. Efedra nie dopisała, komu odpowiedziała, kogo zacytowała...
                  • dar61 wada anglosaska 18.08.20, 14:57
                    migni:
                    '...Ot, choćby powyższy wpis - bez zarzutu i interpunkcyjnie, i ortograficznie. I merytorycznie też!...'
                    Nie do końca - wada anglosaskiego początkowego cudzysłowu skaża i ten spis.
                • kapitan_marchewa Re: przecinek 09.08.10, 16:00
                  aguerre napisał:

> Zdania nr 4 i 5 są akurat interpunkcyjnie poprawne.

Zagalopowałem się, rzeczywiście..
      • zbigniew_ Re: przecinek 30.06.10, 14:33
        Nic dodać,nic ująć
        • kapitan_marchewa Re: przecinek 13.09.10, 15:54
          "Dziś konkursy piękności, nikogo nie szokują, co innego jednak było w 1990 roku."
          Źródło:
          www.plotek.pl/plotek/1,78649,8365560,Mister_Polski_1990__To_byl_skandal__WIDEO.html
          • phlora Re: przecinek 18.09.10, 08:43
            Pół roku po kradzieży, 5 mln złotych z Centrum Obsługi Gotówkowej we Wrocławiu śledczy drepczą w miejscu. Prokuratura zapewnia, że intensywnie pracuje nad sprawą.

źródło: policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,8391806,Kradziez_doskonala__Prokuratura_nadal_nie_wiem__kto.html
    • kapitan_marchewa Re: przecinek 19.09.10, 12:28
      " Z radości, po tym jak Piotr Ćwielong bardzo mocnym uderzeniem z woleja pokonał Mielcarza"...

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8394919,Ekstraklasa___Piec_bramek_Widzewa__Wielki_powrot_Marcina.html#ixzz0zyBcMSVX
      • phlora Re: przecinek 22.09.10, 17:18
        To ja przebijam:
        "Jako przywódca walki w 1970 r. musiałem wtedy podejmować różne decyzje, nie mając, kogo się pytać. Ten czas walki rozegrałem po mistrzowsku" - napisał także b. prezydent.
        Tak jest wg gazety.pl.
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8412221,Walesa_odpowiada_na_blogu__Nie_dalem_sie_zlamac_w.html
        Ale najlepsze jest to, że na swoim blogu były prezydent napisał jednak inaczej:
        "Jako przywódca walki w 1970 r musiałem w tedy podejmować różne decyzje , nie mając kogo się pytać ."
        • jarkoni Re: przecinek 22.09.10, 18:09
          "W dokumencie władze kościelne dystansują się od osób które przy prowadzeniu spraw prawnych, mogły zachowywać się nieuczciwie."
          Źródło:
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8412454,Krakowska_kuria__Chcemy_wyjasnic_nieprawidlowosci.html
          • kapitan_marchewa Re: przecinek 22.09.10, 18:24
            W lipcu zeszłego roku, 46-letni mężczyzna siedział na ławce na skwerku przy ul. Sternfelda.
            Źródło:
            lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8410558,Obywatelskie_zatrzymanie__Rozpoznal_przestepce_po.html
            Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8410558,Obywatelskie_zatrzymanie__Rozpoznal_przestepce_po.html#ixzz10HBTca8K
            • kapitan_marchewa Re: przecinek 22.09.10, 18:28

• efedra Im strzelać zakazano. 23.09.10, 03:08
                Gazeta.pl:
                Winni i mężczyźni i kobiety.
                A powinno być:
                Winni i mężczyźni, i kobiety.

• dar61 Wysoka Komisja: 23.09.10, 13:09
                  Odrzucona propozycja {Efedrowa} - pozastandardowa.

Szukamy nadmiaru, nie niedoboru...
                  ;-)
                  • efedra Re: Wysoka Komisja: 23.09.10, 20:14
                    dar61 napisał:

> Odrzucona propozycja {Efedrowa} - pozastandardowa.
                    >
                    > Szukamy nadmiaru, nie niedoboru...

OK. No to -
                    "Absyntia zespół muzyczny w skład, którego wchodzą..."
                    • kapitan_marchewa Re: Wysoka Komisja: 24.09.10, 15:29
                      Efedra, dobreeee..
                      To jest właśnie przykład strzelania przecinkami "na oślep".
                      Nauczyli go w szkole, że przecinek ma być przed "który" to i konsekwentnie i bezmyślnie to robi :-)
                      • kapitan_marchewa Re: Wysoka Komisja: 24.09.10, 17:28
                        "W czasie przesłuchania mężczyzna - nie zaprzeczał, że doszło do takiego zdarzenia"
                        Źródło:
                        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8422704,Oblal_benzyna_i_podpalil_zone_i_syna.html
                        Ciekawe, teraz zamiast przecinka było strzelenie myślnikiem...
                        • kapitan_marchewa Re: przecinek 25.09.10, 17:32
                          Rada Polityczna PiS przyjęła dziś uchwałę, w sprawie zagrożeń dla polskiej demokracji ..

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8425174,PiS_staje_w_obronie_szykanowanych__Kosciola_i_Solidarnosci.html
                          • ewa9717 Re: przecinek 26.09.10, 21:42
                            Po sześćdziesiątce mało, kto znajdzie pracę w Hollywood.
                      • migni Re: Wysoka Komisja: 26.09.10, 23:59
                        kapitan_marchewa napisał:
                        > Nauczyli go w szkole, że przecinek ma być przed "który" to i konsekwentnie i
                        > bezmyślnie to robi :-)

Tutaj jednak przecinka brakuje - przed spójnikiem wynikowym "to i" (zarazem jako zamknięcie zdania podrzędnego).
                        • kapitan_marchewa Re: Wysoka Komisja: 27.09.10, 18:43
                          Racja, nie strzeliłem, cudzysłów mnie zmylił, za dużo znaków przecinkopodobnych :-)
                          • kapitan_marchewa Re: Wysoka Komisja: 28.09.10, 19:42
                            Raz się złamię i, poza przecinkami, pokażę zdanie kuriozum:
                            "Do katastrofy by nie doszło do tragedii, gdyby nie wielka skala korupcji, afer i nieprawidłowości na Śląsku i w kopalniach -powiedział Ziobro. - Wydałem polecenie swoim zastępcą, że tę przestępczość należy potraktować poważniej."
                            Źródło:
                            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8434457,Ziobro__na_naradzie_u_Kaczynskiego_nie_bylo_sprawy.html
                            Jak Wam się podoba całe zdanie? Ze wskazaniem na "zastępcą"?
                            • efedra Re: Wysoka Komisja: 29.09.10, 00:20

> Jak Wam się podoba całe zdanie? Ze wskazaniem na "zastępcą"?

Wprawdzie on pewnie nie powiedział "ą", ale i tak mojej opinii o Ziobrze to nie zmienia.
                              • kapitan_marchewa Re: Wysoka Komisja: 29.09.10, 17:03
                                "Kraje naszego regionu również są zaniepokojone polityką Teheranu czy sytuacją na Bliskim Wschodzie niemniej, nasz region musi mięć zapewnioną ochronę i bezpieczeństwo"
                                Źródło:
                                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8441669,Jaroslaw_Kaczynski_wyslal_list_do_ambasadorow__Z_Rosja.html
                                • efedra Re: Wysoka Komisja: 29.09.10, 18:10

> na Bliskim Wschodzie niemniej, nasz region musi mięć zapewnioną ochronę i bezpi
                                  > eczeństwo"

"niemniej," - dobre.
                                  A tu PAP o Centrum Kopernik:
                                  "Główna część eksponatu, przypomina ogromny meteoryt."
                                  Ze stawianiem przecinka między podmiotem a orzeczeniem spotykam się coraz częściej.
                                  To jakaś epidemia!
                                  • kapitan_marchewa Re: Wysoka Komisja: 29.09.10, 19:46
                                    No musiałem po prostu:
                                    "Dla mnie to nie zrozumiałe - przyznaje"
                                    Źródło:
                                    wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8443151,Orbis_Travel_do_konca_z_premedytacja_oszukiwal_klientow.html
                                    • efedra Interesujące stanowisko 29.09.10, 21:09
                                      Choć to brak przecinka, nie mogłam sobie odmówić.
                                      Znalazłam to właśnie w komputerze. Nie pamiętam, z jakiego źródła pochodzi, ale przysięgam, że sobie nie wymyśliłam.

"...pełnomocniczki rządu ds. równego traktowania Elżbiety Radziszewskiej."
    • dar61 Przecinki dwa 30.09.10, 00:55
      forum.gazeta.pl/forum/w,761,117032135,117043995,Re_Uwielbialem_go_.html

...Thomas, był w 1997 roku w półfinale AO, a rok wcześniej w ćwierćfinale US open...

... W zeszłym sezonie, Nadal po wygraniu AO miał poważne problemy z kolanami...

Dwa w jednym!
      • kapitan_marchewa Re: Przecinek 01.10.10, 10:26
        "Proponuje, też żeby w całym kraju stanęły pomniki upamiętniające katastrofę smoleńską."
        Źródło:
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8450102,_Takich_ludzi_trzeba_leczyc____Prof__Nalecz_ostro.html
        • kapitan_marchewa Załamany jestem.. 03.10.10, 09:54
          Znalazłem w necie załamujące tłumaczenie Terry'ego Pratchetta, oto próbka:
          "Marchewa był za bardzo sobą, by, ktokolwiek śmiał mu, czegokolwiek odmówić i właśnie dzięki tym kwalifikacją został mianował prezesem od spraw dystrybucji niczego pionierskiej spółki kaprala Nobbsa. Po środku targowiska obaj kierownicy umieścili ciężką skrzynię po brzegi wypełnioną najwyższej jakości niczym, które wcześniej zostało starannie wyczarowane przez funkcjonariusza Rega Shoe (Prezesa od spraw pozyskiwania niczego). ..."

Bez komentarza...

Źródło(mało wiarygodne):
          www.piszmy.pl/marchewa-byl-za-bardzo-soba-by/Chapter.html
          • ewa9717 Re: Załamany jestem.. 03.10.10, 11:02
            Autor! Autor! ;)
          • dar61 Załamaniu na odtrutkę 04.10.10, 16:11
            Odtrutka:

...Ku rozczarowaniu melomanów patriotów triumfatorami trzech pierwszych edycji nie okazali się Polacy, ale przedstawicie, wcale wówczas w Polsce niepoważanego, Związku Radzieckiego...

wyborcza.pl/1,75475,8442475,Chopin_za_zaluzjami.html
            • migni Re: Załamaniu na odtrutkę 04.10.10, 21:35
              Ale za to ortografia...
              Powinno być: "wcale (...) nie poważanego".
              so.pwn.pl/zasady.php?id=629531
              • efedra Jeszcze jeden przecinek 07.10.10, 15:15
                PAP o literackim Noblu:
                "...akademicy juz wcześniej zgodzili się, co do tegorocznego wyboru."
                • efedra i drugi 07.10.10, 23:39
                  GW, artykuł "Lewica o rezolucji"

Proponowała też, nałożenie na lekarzy...
                  • ewa9717 Przebijam! 08.10.10, 07:48
                    "Dopalacze, to zbrodnia za którą odpowiada B. Labuda" - tytuł na WP.
                    wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Dopalacze-to-zbrodnia-za-ktora-odpowiada-B.-Labuda,wid,12738529,wiadomosc.html?ticaid=1b05f
                    • dar61 Wysoka Komisja 08.10.10, 10:30
                      {Ewa9717}:

Przebijam!

Czekamy, na, przykład, z, co, najmniej, dwoma, zbędnymi, przecinkami, w, jednym, zdanku.
                      ;-)
                      • phlora Z jednym zbędnym też jest smakowicie 08.10.10, 15:22
                        Nie mogę się powstrzymać.

"Agnieszka Linke, Edustacja.pl
                        Od lat placówki te, są zapleczem dla kadr narodowych i najlepszych klubów sportowych w kraju."

Tylko jeden zbędny, ale jaki rozkoszny. I jest nazwisko popełniacza (!)
                        • efedra Wciąż tylko jeden 09.10.10, 02:05
                          Z okładki książki Mitcha Alboma "Wtorki z Morriem":

Mitch Albom - wybitny, amerykański felietonista sportowy.
                          Wyd. Diogenes, 1997
                          • efedra I to mimo 11.10.10, 12:43
                            Dzisiejsza GW:
                            "...zostanie rozegrany w katowickim Spodku. I to mimo, że większe i nowocześniejsze hale..."
                      • migni Re: Są dwa! 21.10.10, 21:41
                        dar61 napisał:
                        > {Ewa9717}:
                        > Przebijam!
                        > Czekamy, na, przykład, z, co, najmniej, dwoma, zbędnymi, przecinkami, w, jednym
                        > , zdanku.
                        > ;-)

Gazeta.pl, "Bielecki ogłosił swoje hasło wyborcze. Niech wygra...":

Jego zdaniem,* należy - podobnie jak w innych miastach europejskich - racjonalnie zagospodarować przestrzeń ulic, tak,* aby mogli z niej korzystać piesi, rowerzyści, motocykliści i kierowcy aut.
                        • dar61 Nagroda przechodzona wręczona 21.10.10, 23:05
                          {Migni}, zdradzając Awdiejewę, podbił stawkę:

...Jego zdaniem, należy - podobnie jak w innych miastach europejskich - racjonalnie zagospodarować przestrzeń ulic, tak, aby mogli z niej korzystać piesi, rowerzyści, motocykliści i kierowcy aut...

[MLASK!]

prezencik zmigniony
                        • migni Dwa po raz drugi. 26.11.10, 13:57
                          Gazeta.pl, "Sejm wybrał trzech sędziów TK":

Mimo tego, że środowiska prawnicze wskazały kilkunastu prawników, na "krótkiej liście" kandydatów rekomendowanych przez posłów różnych partii,* znalazły się osoby,* budzące poważne wątpliwości.
                      • phlora Minus jeden 24.10.10, 11:00
                        Za dużo źle, a za mało jeszcze źlej?
                        Z sondażu wynika również, że Prawo i Sprawiedliwość poparłoby 25,4 procent Polaków.
                        Blisko 2 punkty procentowe mniej niż przed miesiącem zaś poparcie dla Sojuszu Lewicy Demokratycznej utrzymuje się na tym samym poziomie 16,4 procent.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8559241,Sondaz__Platforma_w_miesiac_stracila_6_pkt_poparcia_.html
                        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 24.10.10, 12:24
                          "nie ma pewności, że to rozwiąże problem, bo nie wiadomo, ilu studentów podjeżdża na uczelnię własnymi autami."
                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8559449,Studenci_politechniki_zszokowani__Nie_ma_gdzie_parkowac.html
                          • efedra Zszokowani studenci (GW) 24.10.10, 14:26
                            ...a i tak nie ma, gdzie postawić auta - opisują swój problem.
                            • efedra Nie lubię... 27.10.10, 02:03
                              ... się powtarzać, ale się powtórzę (napisałam o tym już na forum "O języku").
                              W głośnej deklaracji łódzkiej można przeczytać m.in.:
                              "... Pan Paweł Kowalski została ciężko ranna."
                              Dla wyjaśnienia: przed tym stwierdzeniem autorzy napisali: "osoba,". Zresztą można sobie to w całości przeczytać w internecie.
                              • ciociaklementyna Co robi zło? 30.10.10, 01:44
                                rozprawić się ze złem, które panoszy się w mieście zabijając znanego polityka.

To z dzisiejszego artykułu w internetowej GW o Ryszardzie C.
                                A co robi zło? Nie dość, że się panoszy, to jeszcze zabija.
                                • kapitan_marchewa Przecinek 31.10.10, 06:21
                                  "Badania na szczęście nie wykazały złamania, ale w niedzielnym pojedynku przeciwko Kostaryce, środkowa reprezentacji Polski odpocznie."

www.sport.pl/siatkowka/1,109582,8593444,MS_siatkarek__Z_Kostaryka_bez_Bednarek_Kaszy.html
                                  • kapitan_marchewa Re: Przecinek 31.10.10, 08:29
                                    Jak wynika z dotychczasowych ustaleń, bezpośrednio przed jadący ulicą Rzgowską w kierunku ulicy Bednarskiej, autobus nr 72 wszedł w miejscu do tego nie przeznaczonym mężczyzna.
                                    lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8516831,11_wypadkow__dwie_osoby_nie_zyja__Trwa_akcja__znicz_.html
                                    Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8516831,11_wypadkow__dwie_osoby_nie_zyja__Trwa_akcja__znicz_.html#ixzz13v3GCjab
                                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 31.10.10, 08:38
                                      PS Poza "strzeleniem" przecinkiem jest jeszcze: "nie przeznaczonym".
                                      Może również to "bezpośrednio" powinno być: "bez pośrednio".. :-)
                                      Byłby komplet
                                      • efedra Re: Przecinek 01.11.10, 11:07
                                        Dziś w gazeta.pl (o znalezisku grobów w Armenii):

"Zespół naukowców w skład, którego oprócz Ormian..."
                                        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 07.11.10, 05:38
                                          "Szczęśliwie, dziecko wysiadło na Basenie Górniczym i czekało na nią"
                                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8622215,Autobus_z_Iga_odjechal__zrozpaczona_ciocia_zostala.html
                                          • kapitan_marchewa Re: Przecinek 07.11.10, 08:41
                                            "Ona mi się kojarzy z taką czarownicą z lat 50., szczególnie przez te czerwone oprawki okularów przez, które ma wyrysowane tak jakby czarne brwi."
                                            www.plotek.pl/plotek/1,78649,8620098,Malinowska__Doda_wyglada_jak_czarownica.html
                                          • ewa9717 Re: Przecinek 07.11.10, 11:08
                                            Dużo większe wrażenie niz przecinek zrobiły na mnie "wyjaśnienia" tego szefa od komunikacji.
                                            • kapitan_marchewa Re: Przecinek 19.11.10, 10:54
                                              Radny PiS oskarżał, dyrektorkę biura Joanny Kluzik-Rostkowskiej o współpracę ze służbami PRL
                                              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8684712,Na_dzien_przed_wyborami___wojna_w_lodzkim_PiS.html
                                              • kapitan_marchewa Re: Przecinek 19.11.10, 16:21
                                                Rosjanie redutę zdobyli ją dosyć łatwo, bo prawdopodobnie nie była ukończona. Główny atak mógł zostać przeprowadzony, tam gdzie nie było muru
                                                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8686634,Archeolodzy_odnalezli_Redute_Ordona.html
                                                • efedra Re: Przecinek 21.11.10, 23:34
                                                  Dziennik Polski informuje o nauce chińskiego w krakowskich szkolach (wedle przeglądu prasy w gazecie.pl):
                                                  ...przez adeptów tej, orientalnej mowy - konkluduje "Dziennik Polski".
                                                  • efedra Re: Przecinek 25.11.10, 04:15
                                                    Niejaki [arak] pisze w gazecie.pl o pochówku w Treblince:
                                                    "...To był powód dla, którego chciała być pochowana w Treblince - powiedział."
    • dar61 "...Ja umrę, pracując..." 28.11.10, 17:08
      wyborcza.pl/1,99149,8724570,Ja_umre__pracujac.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f3cfc583688f008&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=27&width=120
      • efedra Re: "...Ja umrę, pracując..." 28.11.10, 20:53
        Darze61, to klasyczny przypadek bezmyślnego wkucia reguły.
        Autorka zapamiętała, że przed imiesłowem stawia się przecinek. To samo jest z nieszczęsnym "którym" (powód dla, którego).
        • efedra Re: "...Ja umrę, pracując..." 28.11.10, 23:46
          Możliwe, że autorce należy się małe "przepraszam", jeżeli to korekta dodała jej ten przecinek.
          To się zdarza.
          • dar61 ...Ja umrę pisząc... 29.11.10, 19:46
            {Efedra}, asekuracyjnie:

...Możliwe...

Stąd i moje kilkuletnie podejrzenie, zatrącające nawet i o pewność, że w redakcji wyrosła mocarna kasta "półgłówków, specjalistów od nagłówków", chwytających się różnych kruczków, skrótów plus kolokwializmów, by zapewnić czytalność po jednym spojrzeniu na zajawkę czy sam tytuł.
            Oraz to drugie - o nędznym przygotowaniu do pisania [bezwrokowego] po klawiaturze u autorów takich tekstów, też i o radosnej pisaninie przy wpisywaniu na e-łamy ręką różnych stażystów, o których dziele krążą różne legendy.
            Teoria, zaiste, spiskowa...
            ;-)
            • kapitan_marchewa Przecinek 30.11.10, 16:54
              "Trudno za to, było gdziekolwiek dojechać."
              lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8743231,O_tym_jak_snieg_laczy_ludzi__czyli_dluga_droga_do.html
              • efedra oczywiście gazeta.pl 30.11.10, 23:50
                Modernizacja trasy między Krakowem, a Katowicami.
                • kapitan_marchewa Przecinek 01.12.10, 09:55
                  "Funkcjonariusze, którzy przyjechali na miejsce po krótkich poszukiwaniach, odnaleźli 54-letniego mieszkańca Wrocławia podejrzanego o próbę porwania. "
                  nasygnale.pl/kat,1025343,title,Spacer-z-dzieckiem-zamienil-sie-w-najgorszy-koszmar,wid,12901928,wiadomosc.html?ticaid=5b571
                  • ewa9717 Re: Przecinek 02.12.10, 11:29
                    Zdanie zaczynające drugi segmencki:
                    wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kaczynski-kontratakuje,wid,12905729,wiadomosc.html?ticaid=1b58c&_ticrsn=3
                    • efedra tu wyrzucić, a tam dodać 03.12.10, 00:44
                      w dzisiejszym artykule o nowej bakterii w jeziorze Mono:

" To pierwszy, znany na Ziemi mikroorganizm, który jest w stanie rozwijać się i rozmnażać zastępując fosfor trującym arsenem."

Strzelanina kompletnie na ślepo!
                      • ewa9717 Re: tu wyrzucić, a tam dodać 03.12.10, 07:21
                        Ale bilans jest na zero !
                        Pero, pero...
                        • kapitan_marchewa Przecinek 08.12.10, 15:59
                          Już nie jestem ckliwa panienką, która śpiewa, "To nie ja byłam Ewą".
                          www.plotek.pl/plotek/1,79592,8785682,Edyta_nie_jest_juz_ckliwa___,,ga,,10.html
                          • efedra Coś całkiem nowego 10.12.10, 18:59
                            Polska Agencja Prasowa (o kocimiętce przeciw muchom):

"Bolimuszka jest, bowiem żywicielem pośrednim wielu pasożytów,..."
    • deerzet "...Mimo, iż mogą pojawić się ..." 11.12.10, 13:19
      ...Mimo, iż mogą pojawić się inne niż litery i cyfry znaki, to przepisz tylko litery...

Programista komponujący wzorce dla gazetowego forum też może być, zapewne, dyslektykiem?
      Ale korekta - nie, szczególnie w redakcji gazetowej!

Kto chce, niech sprawdzi sam:

forum.gazetalubuska.pl/index.php?app=forums&module=post§ion=post&do=new_post&f=88
      • deerzet "...na piśmie chyba, że Abonent..." 11.12.10, 13:21
        W regulaminie pewnej sieci telefonii komórkowej - o trzyliterowej nazwie rozpoczynającej się na "e", kończącej na "a" - świeżo wprowadzono zapisy w ilości sześciokrotnej, brzmiące:

"...na piśmie chyba, że Abonent...";
        oraz jednokrotny zapis w treści:
        "...Jako, że zmiany..."/

Inne, cóż - pomińmy, by nie skażały tego zakątka.

Ciekawym, czy doczekam się od "dyrektora departamentu
        strukturalnego obsługi klienta" odpowiedzi, czy zapisy te tam znikną.
        W przeciwnym razie zobowiązałem się wysłać im "...żądanie od Państwa odszkodowania [kary umownej] tytułem..." szoku, jaki wywołają takie wpisy ponownie się pojawiając...
        :-)
    • efedra przecinek plus "osoby nie będą mogli" 14.12.10, 20:04
      Polska Agencja Prasowa o likwidacji stanowiska docenta:

"... na stanowiskach między, którymi istnieje bezpośrednia podległość służbowa, nie będą mogli być zatrudniane osoby blisko spokrewnione lub spowinowacone..."
      • kapitan_marchewa Re: przecinek 15.12.10, 12:16
        Kto je ryby, czuje się, niczym ryba w wodzie. I zdrów jest, jak ryba..
        zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8793293,Karp_i_krewniacy__ryby_dobre_nie_tylko_od_swieta.html
        • efedra Co może przecinek 16.12.10, 15:10
          Znakomity przykład na rolę przecinka w rozumieniu informacji.
          Gazeta.pl:
          "Bo jest zwyczaj, że minister wobec którego jest wotum nieufności i to wotum nie zostało zaakceptowane przez pół roku ma spokój".
          Gdyby był przecinek po "zaakceptowane", minister miałby spokój przez pół roku.
          Gdyby po "pół roku" – minister po upływie pół roku miałby problem z głowy.

Pomijam niechlujną budowę zdania i brak innych przecinków.
          • ewa9717 Śliczności ze strony RPJP 17.12.10, 11:07
            "Dyrektorzy (nawet niewierzący) aby, przypadkiem nie podpaść zapraszają kapłanów z najbliższej parafii..." Jest tam więcej różnosci (np. żąglerka), ale to zdanie najbardziej mnie ujęło ;)
            www.ruchpoparciapalikota.pl/interesujace-materialy/
            • kapitan_marchewa Przecinek 19.12.10, 16:57

Elżbieta Jakubiak zwróciła uwagę, że ostateczna decyzja o nazwie partii, nie została jeszcze podjęta
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8840832,PJN_zmieni_nazwe__Bo_sympatycy_Jaroslawa_Kaczynskiego.html
              • kapitan_marchewa Re: Przecinek 20.12.10, 12:54
                Janek, żył w cieniu sławnych sióstr przez wiele lat.
                www.plotek.pl/plotek/1,78649,8831179,Jan_Mlynarski_,,ga,,4.html
                • kapitan_marchewa Re: Przecinek 20.12.10, 13:04
                  Wczoraj w Mińsku, odbyła się demonstracja przeciwników reżimowi Alaksandra Łukaszenki.
                  W nocnej obławie, oddziały milicji i specnazu pobiły setki demonstrantów
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8844938,Inicjatywa_Wolna_Bialorus_wzywa_do_protestu__Dzis.html
                  • ewa9717 Re: Przecinek 20.12.10, 15:19
                    Z jakiegoś forum rodzinnego:
                    Świetnie się dogadujemy mimo, że rodzina chciała nas skłócić.
                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 20.12.10, 22:13

Na manifestacji pod białoruską ambasadą, w oknach, której było wieczorem ciemno
                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8848472,Protest_przed_ambasada_Bialorusi_w_Warszawie.html
                      • kapitan_marchewa Re: Przecinek 21.12.10, 12:51
                        Tomaszewski odszedł z magistratu, po tym jak łodzianie odwołali w referendum prezydenta Jerzego Kropiwnickiego.
                        lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8850340.html
                        Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8850340.html#ixzz18kK7MYD7
                        • efedra Oddychanie rządzi! 22.12.10, 01:09
                          Czytając to wszystko coraz częściej myślę, że ci wszyscy ludzie, z których się śmiejemy, stawiają przecinki tam, gdzie biorą oddech. Plus tam, gdzie im wskazują sztywne, bezmyślnie zapamiętane regułki: przed "że", przed "bowiem", przed "który" itd.
                          I myślę, że to wina ich nauczycieli, którzy też nie bardzo wiedzieli, więc wbijali im w głowy te reguły.
                          • kapitan_marchewa Przecinek 22.12.10, 08:23

Kobieta kupiła, więc amfetaminę i schowała w szafie z ubraniami konkubenta.
                            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8854478,Swiadek_policji_zamordowany__bo_podpadl_konkubinie.html
                            • kapitan_marchewa Re: Przecinek 22.12.10, 15:31
                              Na ulicy Gdańskiej, źle zaparkowany samochód zablokował ruch.
                              lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8856562,Przejdzie__czy_nie_przejdzie__Tramwaj_kontra_samochod.html
                              • efedra Re: Przecinek 24.12.10, 00:29
                                Już mi się trochę to strzelanie zaczyna nudzić, ale tego kwiatka nie przepuszczę:

"...od jednego z mężczyzn dostała dwa, drogie telefony komórkowe a także odtwarzacz MP4."

opole.gazeta.pl/opole/1,35086,8855406,Za_prezenty_zgadzala_sie_na_towarzystwo_starszych.html#ixzz18yp1xygn
                                • kapitan_marchewa Re: Przecinek 24.12.10, 10:07
                                  A ja mam dwa hity świąteczne. Tuż obok siebie w jednym artykule były...
                                  "Prawdopodobnie mało, kto wiedział przed tą walką"
                                  "Przecież to nie, kto inny tylko Petertil, który ważąc 80 kg walczył dwa razy w Polsce"
                                  www.sport.pl/inne/1,102005,8864382,Muay_Thai__Wielki_sukces_Rafala_Petertila_w_Tajlandii.html
                                  Spokojnych i miłych Świąt życzy kapitan_marchewa :-)
                                  • kapitan_marchewa Re: Przecinek 26.12.10, 11:28
                                    Jej ostatnią głośną rolą, była postać Karoliny w serialu "Klub Szalonych Dziewic"
                                    www.plotek.pl/plotek/1,78649,8853861,Seriale_,,ga,,10.html
                                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 27.12.10, 11:48
                                      Trzydziestoletnia Izabela z Warszawy, już sześć razy podchodziła do egzaminu
                                      www.emetro.pl/emetro/1,85648,8848545,Guzdrze_sie_pani_jak_baba_i_tamuje_ruch.html
                                      • kapitan_marchewa Re: Przecinek 28.12.10, 11:05
                                        Tam mają zweryfikować swoje, dotychczasowe postępowanie.
                                        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8874328,Kompania_Weglowa_zdyscyplinuje_gornikow__karny_oddzial.html
                                        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 28.12.10, 16:27
                                          Polak jak chce, to potrafi, wybrać się wieczorową porą na luksusową imprezę...
                                          Nie wiem, co Borys chciał zamanifestować? Może, to że moda nie jest jego manią?
                                          www.plotek.pl/plotek/1,78649,8875221,Malinowska_i_Horodynska_jada_po_Szycu__SONDA.html
                                          • efedra Kapitanie! 29.12.10, 01:17
                                            Czy nie myślisz, że czas dać sobie spokój z tym wątkiem?
                                            Jak widzisz, przykłady mnożą się jak króliki i w ten sposób będziesz miał zajęcie do końca życia.
                                            A tyle jest ciekawszych rzeczy do zrobienia!
                                            e.
                                            • kapitan_marchewa Re: Kapitanie! 30.12.10, 10:11
                                              Efedro droga, mam wiele ciekawych rzeczy do zrobienia, ale ten wątek będę ciągnął dopóki sił mi starczy, albo.. Albo kiedy redakcje przestaną zatrudniać niedouczonych pismaków strzelających przecinkami na oślep. A tak w ogóle to się ciesz, że nie założyłem wątku o błędach ortograficznych. A zamierzam, oj tam się będzie działo :-) To wątki mogące trwać i trwać do końca świata.. i jeszcze dzień dłużej..
                                              A dzisiaj:
                                              Joanna Orleańska zaś wpadła w tej sukience, na premierę filmu "Huśtawka".
                                              www.plotek.pl/plotek/1,79592,8881515,Joanna_Orleanska_i_Beata_Chmielowska_Olech_,,ga,,5.html
                                              • dar61 Szukając w tornistrze za buławą baton znalazł 30.12.10, 19:37
                                                Kapitanie mój Kapitanie!
                                                Trwaj a dźgaj.
                                                A może coś to da...

Plotek błądzący po bruku jest i tak stracony.
                                                Wątpię, by tam Teresa Kruszyła rafy...
    • kapitan_marchewa Re: przecinek 03.01.11, 17:02
      Bardziej martwi się, o to żeby nic im się nie stało.

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8858762,Sylwester_w_akademiku__demolka__czy_kulturalna_zabawa.html#ixzz19zM8j1Du
      • dar61 mizerna interpunkcja bez możności punkcji 03.01.11, 18:51
        Zostawmy, {Kapitanie}, "gazetę.pl" z co podlejszymi przyległościami.
        Tam wymiotło zawodowych korektorów.
        Szukajmyż w gronie z wyższej tu półki:
        Np., niestety - Michał Ogórek [bez możności tamże obsobaczenia]:

...tylko że pawilon zimowy ze stałą temperaturą -10 stopni C, urządzono tam dla stada pingwinów...

wyborcza.pl/1,90536,8880509,Chlodzenie_Grenlandii.html?fb_xd_fragment#?=&cb=fceb04ebae9fc8&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=120
        • dar61 nieznane, połacie ...opisać, bez 04.01.11, 12:59
          Tajemniczy AGKO nadaje pięć po nieparzystej:

"...Są całe nieznane, połacie dotyczące aspektów [dotyczące relacji] między Żydami a społeczeństwem, w którym żyli..."

"...I realiów tego okresu nie da się opisać, bez rekonstrukcji destrukcyjnego zachowania ze strony społeczności polskiej - odpowiedział Gross..."

Dla równowagi - /* - braki przecinkologiczne:
          1)
          "...Negatywna opinia niektórych środowisk żydowskich była dużo gorsza niż jest teraz, bo świadectwa Żydów, którzy przeżyli Holocaust w Polsce * były bardzo negatywne, a nie było ze strony polskiej odpowiedzi, która brałaby to pod uwagę, i wydaje mi się, że..."
          oraz:
          2)
          "...Jest sporo uogólnień, które w jednych regionach są prawdziwe * w innych krzywdzące..."

https://wyborcza.pl/1,75248,8900420,_Zlote_zniwa__Grossa__Przeorany_patriotyzm_czy_manipulacja_.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f321cf8121d96da&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=120
          • phlora no nie... 05.01.11, 06:16
            A po cóż tu * przecinek, w 1)?

1)
            "...Negatywna opinia niektórych środowisk żydowskich była dużo gorsza niż jest teraz, bo świadectwa Żydów, którzy przeżyli Holocaust w Polsce * były bardzo negatywne, a nie było ze strony polskiej odpowiedzi, która brałaby to pod uwagę, i wydaje mi się, że..."
            • ewa9717 Re: no nie... 05.01.11, 09:17
              Powinien być - wskazuje granicę podrzędnego przydawkowego. I powinien być jeszcze jeden - przed "niż".
              • efedra Nie wytrzymałam... 05.01.11, 13:06
                ...jak przeczytałam w gazecie.pl to zdanko:

Początkowo prace były prowadzone z pominięciem fragmentu na, którym stoi budynek.

• kapitan_marchewa Re: Też nie wytrzymałem... 05.01.11, 16:07
                  "Początkowo prace były prowadzone z pominięciem fragmentu na, którym stoi budynek."
                  Już to zostało poprawione..
                  Ale pozostało, że "ścieli" budynek, zamiast "ścięli'

lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8908246,Drogowcy_nie_zmiescili_sie_z_rondem__Scieli_budynek_.html
                  PS. Efedro, a co robiłaś na łódzkiej GW. Czyżbyś też była z Łodzi??? :-)
                  • efedra Re: Też nie wytrzymałem... 05.01.11, 21:59

> Efedro, a co robiłaś na łódzkiej GW. Czyżbyś też była z Łodzi??? :-)

Oto przykład wyciągnięcia prawdziwego wniosku z fałszywej przesłanki :)
                    Tak, przez dłuższy czas mieszkałam i chodziłam do szkoły w Łodzi. Ale teraz nie wiedziałam nawet, że czytam łódzką gazetę; byłam na stronie gazeta.pl, a tam przecież są wiadomości z różnych miejsc w kraju.
                    Z Twojego "też" wnioskuję (poprawnie), że i Ty jesteś łodzianinem.
                    e.
                    • kapitan_marchewa Re: Też nie wytrzymałem... 10.01.11, 19:10
                      Ano jezdem :-)
                      Jakoś weny mi zabrakło w ostatnim tygodniu, choć przykładów było aż nadto.
                      Ale nie spasuję...
      • efedra do kapitańskiego ogródka 13.01.11, 15:31
        "To był akurat okres świąteczny i nie miałem, kiedy go zwrócić - tłumaczy Marcin Jabłoński"
        • kapitan_marchewa Re: do kapitańskiego ogródka 13.01.11, 16:57
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8940750,Byly_marszalek_nie_potrafi_wysiasc_z_hondy.html
          To było to, Efedro, ubuegasz mnie :-)
          • kapitan_marchewa przecinek 15.01.11, 10:10
            "Na razie można jeszcze jeździć slalomem, ale już niedługo, i to nie będzie możliwe"

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8950314,Kiedy_zalataja_dziury_w_drogach__Przetargi_czekaja___.html#ixzz1B5qcxGpj
            • ewa9717 Re: przecinek 15.01.11, 17:43

> "Na razie można jeszcze jeździć slalomem, ale już niedługo, i to nie będzie moż
              > liwe"
              A to już fachowiec spieprzył! Słyszało biedaczysko o dopowiedzeniach i takich tam ;)
              >
              • kapitan_marchewa Re: przecinek 19.01.11, 06:43
                Jakbyśmy jakieś party, tu mieli.
                www.sport.pl/reczna/1,78466,8968719,Bogdan_Wenta__Niektorzy_mieli_twarze_w_kolorze_ziemi.html
                • dar61 ...nie wie, z jakich powodów, Rosjanie opóźniają.. 19.01.11, 23:40
                  Ciężko, ale trzeba:

...są na terenie Rosji i nie wie, z jakich powodów, Rosjanie opóźniają ich dojazd do Smoleńska ...

wyborcza.pl/1,75480,8941828,Startujemy.html?fb_xd_fragment#?=&cb=fa1dbd06be771d&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&width=120
                  • kapitan_marchewa Szczypińska 21.01.11, 16:57
                    Kto by pomyślał, że ta drobna, sprawdzająca się w roli polityka, osóbka z wykształcenia jest pielęgniarką.

praca.wp.pl/gid,13058030,gpage,7,img,13058090,title,Jolanta-Szczypinska-jest-pielegniarka,galeria.html
                    • dar61 O tyle o ile 21.01.11, 22:00
                      "...O ile, inne części Polski, Pomorze, stoczniowcy, Śląsk, górnicy, ściana wschodnia, obszary wiejskie, dostały jakieś rekompensaty, Łódź włókiennicza nic nie dostała, przez to..."

wyborcza.pl/Polityka/1,103835,8980760,W_Sejmie_chcialo_mi_sie_plakac.html?as=2&startsz=x
                      [cz.2.]
                      • jarkoni Dom 22.01.11, 08:16
                        Dom przed, którym będzie budowana obwodnica nie jest przeznaczony do rozbiórki
                        • kapitan_marchewa przecinek 24.01.11, 19:32
                          Górniak w nocy z niedzieli na poniedziałek wysłała do mediów oświadczenie w, którym zerwała współpracę z Sablewską.

www.plotek.pl/plotek/1,78649,8994761,Kulisy_rozstania_Gorniak_i_Sablewskiej.html
                          • dar61 "...śledczy zdobyli, przesłuchując go..." 26.01.11, 14:57
                            {Kapitanie}, mój kapitanie - bez keatu - po co plotkować o brukowcach.
                            Przecież w poważnym, zdawałoby się, portalu tkwią takie smaczki:

Mariusz Zawadzki, Waszyngton:

...część dowodów przeciw oskarżonemu amerykańscy śledczy zdobyli, przesłuchując go "niekonwencjonalnymi metodami" w jednym z tajnych więzień CIA poza Ameryką. Obrona twierdziła, że...
                            • kapitan_marchewa przecinek 28.01.11, 08:11
                              Wojsko będzie miało nową jednostkę specjalną na wzór amerykańskiego, elitarnego 75. pułku ..
                              Stacjonujący w Gliwicach, żołnierze tej formacji będą brać udział w akcjach specjalnych ..

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9017145,Nowa_jednostka_specjalna_polskiej_armii__Bedzie_m_in_.html
                              • kapitan_marchewa Re: przecinek 30.01.11, 10:15
                                Ciężko jest pogodzić pracę na planie filmowym, z tańcem i życiem prywatnym.

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9023922,Karnawal_w_centrum_handlowym__Gwiazda_You_Can_Dance.html#ixzz1CVZmPTPT
                                • kapitan_marchewa Re: przecinek 31.01.11, 06:53
                                  Na dodatek, podobnie jak w sparingu, z Aalesunds krakowianie nie zdobyli bramki

www.sport.pl/pilka/1,65039,9027677,Wisla_rozbita_przez_Valerenge.html
                                  • kapitan_marchewa Re: przecinek 01.02.11, 16:15
                                    Wyszedł, dzięki kontrolerom wizytującym białostocki zakład karny.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9036182,36_dni_w_wiezieniu_nieslusznie___bez_kary_dla_sedziego.html
                                    • kapitan_marchewa Re: przecinek 01.02.11, 16:42

Zebrany w tej sprawie materiał dowodowy pozwolił na przedstawienie obu mężczyznom zarzutów, gróźb karalnych, pozbawienia pokrzywdzonej wolności oraz usiłowania wymuszenia rozbójniczego

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9038094,Porwal_swoja_niedoszla_tesciowa_i_zadal_30_tys__zl.html#ixzz1CiqUd9f7
                                      • efedra nadały, imię 02.02.11, 15:29
                                        (władze Tinley Park) nadały w grudniu jednej z ulic, imię słynnego polskiego kompozytora.
                                        (PAP, Polonia dla Polonii)

polonia.pap.pl/
                                        • kapitan_marchewa przecinek 02.02.11, 16:47
                                          Loty z Polski do Kairu, przełożone.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9042827,Loty_z_Polski_do_Kairu__przelozone__Godzina_policyjna.html
                                          • kapitan_marchewa nie wytrzymałem, nie o przecinku 02.02.11, 19:07
                                            Browary Łódzkie nie mają też, chodź wydaje się to niemożliwe, swojej strony internetowej

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9044797,Pamietacie_Portera__Gdzie_sie_podzialy_nasze_browary_.html#ixzz1CpGkNkgg
        • isaari Re: do kapitańskiego ogródka 04.02.11, 12:16
          Jako, że przez swoją nieostrożność spowodował zagrożenie dla innych osób może usłyszeć zarzut, za który grozi więzienie.

kpppruszkow.policja.waw.pl/portal/ppr/414/21168/Czy_alkohol_byl_przyczyna_zaproszenia_ognia.html
          • kapitan_marchewa przecinek 06.02.11, 11:42
            Pomyślałem, że skoro nie mam, gdzie uciec, zostanę pod kołdrą

Więcej... wyborcza.pl/1,87648,9034371,W_rekach_zlych_ludzi.html#ixzz1DArGdXL2
            • kapitan_marchewa Re: przecinek 06.02.11, 11:53
              Organizator gali ogłosił, że b. prezydent nie weźmie udziału w wydarzeniu, ze względu na problemy z zapewnieniem mu bezpieczeństwa w czasie protestów..
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9060383,George_W__Bush_odwolal_wizyte_w_Szwajcarii__Bal_sie.html
              • kapitan_marchewa Re: przecinek 06.02.11, 19:38
                Organizacja działająca, jako stowarzyszenie jest
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9062438,Palikot__Bedziemy_pomagac_opuszczac_Kosciol.html
                • efedra Re: przecinek 07.02.11, 15:43
                  PAP (nominacje do Orłów 2011):

które w ubiegłym roku były wyświetlane, co najmniej, przez tydzień.
                  • efedra Re: przecinek 08.02.11, 01:44
                    gazeta.pl:

Według doniesień mediów Assange, wyraził niezadowolenie z...
                    • kapitan_marchewa Re: przecinek 09.02.11, 06:22
                      W Gdyni niczego nie podpalano, nie wybito ani jednej szyby, a mimo to ludziom, którzy wyszli do pracy zafundowano, masakrę - mówił prof. dr hab. Jerzy Eisler

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9075806,Tlumy_lodzian_na_filmie_o_grudniu__70_na_Wybrzezu.html#ixzz1DR6PPsRY
                      • dar61 "...Tego, sensacyjnego odkrycia dokonał..." 09.02.11, 18:44
                        Sztuka cytowania źródeł przez portal 'wyborcza.pl' wymaga krytyki:

"...Tego, sensacyjnego odkrycia dokonał prof. Piotr ..."

wyborcza.pl/1,75248,9076564,Sensacyjne_odkrycie__Madonna_ze_Stobiernej_dzielem.html

Tamże, nota bene, poznać można skazę wielkoliternictwa Madonny z Dzieciątkiem, tudzież Ołtarza Mariackiego [obok ołtarza mariackiego], nie przegapimy też zapisu Ołtarza Świętych Szymona i Judy Tadeusza Apostołów w Kościele Mariackim.
                        wszystkie zapisy usprawiedliwiać ma cytat z periodyku "Dziennik Polski".
                        Pono ten, wiarygodny dziennik cytować można albo w całości, jota w jotę, albo wcale.
                        • efedra