tervaniemi 21.12.04, 19:28 Jak ich poprawnie nazwać? Chodzi mi zarówno o kobiety, jak i mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilmatar Re: Mieszkańcy Jamajki 21.12.04, 21:24 Jamajczycy, Jamajki, jedna Jamajka, jeden Jamajczyk. A jak by mogło być inaczej, zachodzę w głowę? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkańcy Jamajki 21.12.04, 21:32 ilmatar napisała: > Jamajczycy, Jamajki, jedna Jamajka, jeden Jamajczyk. > A jak by mogło być inaczej, zachodzę w głowę? Jamajczyk na Jamajce* zaprawdę ma jak w bajce! ------ * Autorowi chodzi oczywiście o wyspę w grupie Wielkich Antyli na Morzu Karaibskim (przyp. cenz.). Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: Mieszkańcy Jamajki 21.12.04, 23:22 Analogicznie. Tajowie, Taj, Tajka, chociaż jakoś krótko, fakt ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 00:12 ilmatar: > Tajowie, Taj, Tajka, chociaż jakoś krótko, fakt ;-))) Myśmy mieli się spotkać na moście, by pomówić o naszej miłości, pod tym klonem przy budce z papierosami. Ale jakem przewidywał, oczywiście, most w powietrze wysadzili anarchiści, no i gdzie my się teraz spotkamy? Wszędzie ciasno i gwarno lecz znam ja, pewien kraj pod nazwa Farlandia. . . (Gałczyński) Farowie? Farlowie? Faj z Farką? Farl z Fajką? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 09:38 ilmatar napisała: > Analogicznie. > Tajowie, Taj, Tajka, chociaż jakoś krótko, fakt ;-))) Optuję jednak z Tajlandczykami, Tajlandczykiem oraz Tajlandką - chyba że chcesz opisać nie obywateli państwa Tajlandia, lecz lud zamieszkujący ten kraj. Aaaa, to wtedy: Tajowie i Taj z Tajką :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 11:08 Znaczy Fin - to narodowość, Finlandczyk - obywatelstwo. Finlandczyk może być Finem, ale może też być Szwedem albo Laponem (Lapończykiem nie, bo nie ma takiego kraju :) Dobrze m zrozumiał? J22 Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 12:03 ja22ek napisał: > Znaczy Fin - to narodowość, Finlandczyk - obywatelstwo. Finlandczyk może być > Finem, ale może też być Szwedem albo Laponem (Lapończykiem nie, bo nie ma > takiego kraju :) > > Dobrze m zrozumiał? Wiem, że uogólnianie to rzecz bardzo wygodna, bo nie zmusza do nazbyt intensywnego myślenia i chroni od bólu głowy. Częściowo jednak dobrześ zrozumiał. :) Odpowiedz Link Zgłoś
tervaniemi Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 13:18 A co powiecie na Zimbabwe i Ugandę? Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 14:02 tervaniemi napisał: > A co powiecie na Zimbabwe i Ugandę? Uganda to łatwe - Ugandyjczycy itd. Zimbabwe przyjdzie skasować, także Burkina Faso ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 14:40 ilmatar napisała: > Zimbabwe przyjdzie skasować, także Burkina Faso ;-) Nie lubisz Zimbabwańczyków?? Burkinafasów też? :)) A Sanmaryńczyków i sansalwadorczyków??? Heheh Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 14:32 tervaniemi napisał: > A co powiecie na Zimbabwe i Ugandę? Ty, Terva, nie zadawaj takich prostych pytań, lepiej pomyśl o mieszkańcach Bangladeszu :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Mieszkańcy Jamajki 23.12.04, 22:55 ardjuna napisał: > tervaniemi napisał: > > > A co powiecie na Zimbabwe i Ugandę? > > Ty, Terva, nie zadawaj takich prostych pytań, lepiej pomyśl o mieszkańcach > Bangladeszu :) Alez to proste - Bangladeszczyk i Bangladeszczulka ('l' z kreseczka) pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
tervaniemi Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 15:15 Może jeszcze Papua Nowa Gwinea? Liczbę mnogą chyba znam, ale pojedyńczej już nie... Zwłaszcza rodzaju żeńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tervaniemi Re: Mieszkańcy Jamajki 22.12.04, 15:22 Mam jeszcze problem z Peru - kobieta to Peruwianka, a facet... Peruwiańczyk, Peruwianin? Ekwador - facet Ekwadorczyk, kobieta Ekwadorka...? Paragwaj - ? No i najgorsza: Nikaragua... Z Afryki jeszcze zastanawiam się nad Angolą i Czadem. Ciekaw jestem odpowiedzi pani specjalistki od ortografii... Nie żebym był złośliwy, ale ciekawi mnie to po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Mieszkańcy Jamajki 23.12.04, 21:45 Angola - Angolijczyk (lub Angolczyk), Angolijka (lub Angolka); Czad - Czadyjczyk, Czadyjka; Ekwador - Ekwadorczyk, Ekwadorka; Jamajka - Jamajczyk, Jamajka; Peru - Peruwiańczyk, Peruwianka; Tajlandia - Tajlandczyk, Tajlandka; Uganda - Ugandyjczyk, Ugandyjka; Nikaragua - Nikaraguańczyk, Nikaraguanka; Zimbabwe - nazw mieszkańców się nie tworzy (pozostaje forma opisowa - mieszkaniec Zimbabwe); Papua-Nowa Gwinea - Papuańczyk, Papuanka; Wybrzeże Kości Słoniowej - nazw mieszkańców się nie tworzy (mieszkaniec Wybrzeża Kości Słoniowej). Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Mieszkańcy Jamajki 30.12.04, 10:30 Toz wszyscy wiedzą , że Jamajcy i Jamajki. Odpowiedz Link Zgłoś