Dodaj do ulubionych

Co robić by nie popełniać błędów ortograficznych?

22.11.05, 09:17
Jestem licealistką i mam problemy z ortografią.Nie wiem jak się pisze nie wiem
zapytałam koleżanki i tylko dzięki niej poprawnie to napisałam.To straszne
gdyż za dwa lata będe musiała pisać mature.Jestem na profilu humanistycznym a
popełniam podstawowe błędy.Co robić ?
Obserwuj wątek
    • efedra Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 22.11.05, 15:23
      malina113 napisała:

> Jestem licealistką i mam problemy z ortografią.....
      Co robić ?

Duzo czytac. Ale nie blogi i inne produkcje internetowe. Biezaca prase tez
      mniej polecam jako pomoc w tej dziedzinie. Ksiazki, ksiazki, ksiazki.
      Powodzenia,
      e.
      • malina113 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 29.11.05, 09:08
        Bardzo Ci dziękuję.I tak dużo czytam na więcej już nie mam czasu a i tak na
        wiele to się nie zdaje.Już nawet słownik ortograficzny czytać zaczynam.A lekcji
        nie odrabiam bez niego głównie chodzi o polski.
        • ardjuna Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 29.11.05, 21:28
          malina113 napisała:

> Bardzo Ci dziękuję.I tak dużo czytam na więcej już nie mam czasu a i tak na
          > wiele to się nie zdaje.Już nawet słownik ortograficzny czytać zaczynam.A lekcji
          > nie odrabiam bez niego głównie chodzi o polski.

W słowniku ortograficznym jest też spory rozdział o interpunkcji.
          Internet od niej nie zwalnia, dziecko drogie.
          • arana Ardjuno! 30.11.05, 08:18
            Nie będziesz rzucał kłód między wyrazy i to dziecięciu, które w strumieniu
            świadomości się pławi!
            • stefan4 Re: Ardjuno! 30.11.05, 09:01
              arana:
              > Nie będziesz rzucał kłód między wyrazy i to dziecięciu, które w strumieniu
              > świadomości się pławi!

kiedy ardjuna ma? rację malino. stawiasz sobie niewłaściwą
              • malina113 Re: Ardjuno! 06.12.05, 09:16
                A co ma wspólnego matematyka z interpunkcją???
                • stefan4 Re: Ardjuno! 06.12.05, 12:27
                  malina113:
                  > A co ma wspólnego matematyka z interpunkcją???

A przyjrzyj się jakimś mistrzom matematyki ze swojej klasy. Czy też mają tak
                  straszne problemy z interpunkcją?

Orty mogą pochodzić stąd, że człowiek nie pamięta tych setek różnych wyjątków.
                  Zła interpunkcja i ,,strumień świadomości'' bez struktury pochodzą z niejasnego
                  myślenia.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
            • malina113 Re: Ardjuno! 06.12.05, 09:15
              O co tu chodzi?Czy kłody to błędy ortograficzne,interpunkcja o której wszyscy
              mi piszą czy coś jeszcze innego???
              • arana Malinko! 06.12.05, 18:43
                malina113 napisała:

> O co tu chodzi?Czy kłody to błędy ortograficzne,interpunkcja o której wszyscy
                > mi piszą czy coś jeszcze innego???

To żart, Malinko.
                Twoje posty również, prawda?
          • malina113 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 06.12.05, 09:10
            znalazł się orzeł.a po co komu interpunkcja?Do tego rozdziału jeszcze nie
            doszłam.A moja koleżanka nawet nie wie że coś takiego w słowniku się znajduje!!!
            • stefan4 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzny 06.12.05, 12:33
              malina113:
              > a po co komu interpunkcja?

Po nic praktycznego. Wyjść za mąż i urodzić czwórkę dzieci można bez
              umiejętności pisania.

malina113:
              > Do tego rozdziału jeszcze nie doszłam. A moja koleżanka nawet nie wie że coś
              > takiego w słowniku się znajduje!!

Malino, pytałaś o radę dotyczącą złej pisowni. Dostałaś kilka rad, jak ją
              poprawić. Wynika z nich na przykład, że jeśli nie doszłaś do tego rozdziału, to
              powinnaś JAK NAJPRĘDZEJ do niego dojść nie oglądając się na koleżankę.

Ale to są tylko takie rady. Możesz je olać i być szczęśliwa. Nam też krzywdy w
              ten sposób nie zrobisz, to w końcu Twoja sprawa.

- Stefan

• autumna Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 06.12.05, 14:02
            > > Bardzo Ci dziękuję.I tak dużo czytam na więcej już nie mam czasu a i tak

My tu gadu, gadu, a dziewczyna może ma autentyczną dysleksję? Dość rzadko się chyba zdarza, że ktoś czyta dużo, a błędy robi. Może warto się przetestować w tym kierunku i dobrać odpowiednie ćwiczenia? Z postu w każdym razie widać, że nie jest to osoba, której zależy na uniknięciu wysiłku umysłowego.
            • stefan4 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 06.12.05, 18:22
              autumna:
              > My tu gadu, gadu, a dziewczyna może ma autentyczną dysleksję?

W takim razie już zwalczoną. Przecież widzisz, że nie robi błędów ortograficznych.

autumna:
              > Z postu w każdym razie widać, że nie jest to osoba, której zależy na
              > uniknięciu wysiłku umysłowego.

A z czego w tych postach to wnosisz?

- Stefan

• malina113 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 20.12.05, 09:33
                Bardzo Ci dziękuje kim kolwiek jesteś Stefanie.Obiecuje że będę się starała i
                dam Ci znać o moich postępach.O ile się pojawią.Siedze teraz w szkole i dobrze
                że moge się komuś wyrzalić.Hej.
                • stefan4 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 20.12.05, 11:10
                  malina113:
                  > Siedze teraz w szkole i dobrze że moge się komuś wyrzalić.

Malino, to jest pierwszy ortograf, jaki u Ciebie zauważyłem. Przyznaj się,
                  popełniłas go z przekory?

- Stefan

• malina113 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 17.01.06, 09:29
                    Nie Stefanie to nie był błąd z przekory. A dlaczego tak myślałeś? ja poprostu
                    zrobiłam go nieświadomie.
                  • kornel-1 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 18.01.06, 15:36
                    stefan4 napisał:

> malina113:
                    > > Siedze teraz w szkole i dobrze że moge się komuś wyrzalić.
                    >
                    > Malino, to jest pierwszy ortograf, jaki u Ciebie zauważyłem. Przyznaj się,
                    > popełniłas go z przekory?

Drugi. "Kim kolwiek" był wcześniej. Choć to zależy od kierunku czytania, nie
                    będę się więc sprzeczał.

Kornel
    • randybvain Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 22.11.05, 16:33
      klub.chip.pl/imka/asdn.htm
      • arana Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 22.11.05, 16:57
        Ale nie podałeś, która kolumna jest prawidłowa?
        Np. bać czy bądź?
        • randybvain Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 22.11.05, 21:21
          To zależy od kierunku tłumaczenia...
    • aj100 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 07.12.05, 10:36
      Jedną z bardzo skutecznych metod uczenia się ortografii, jest tworzenie rodziny
      wyrazów, np. opracowanie słowa "wierzch" w następujący sposób:
      WIERZCH
      WIERZCHOŁEK
      WIERZCHOWIEC
      ZWIERZCHNIK
      NAWIERZCHNIA
      POWIERZCHNIA
      POWIERZCHOWNY
      POWIERZCHOWNOŚĆ
      Warto w tych wyrazach zaznaczać sobie rdzeń (adres leksykalny słowa) na
      kolorowo, np. przy użyciu zakreślacza.
      Można też ćwiczyć pisownię w oparciu o sprawdzone w praktyce zeszyty ćwiczeń:
      www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=588&typ=1&dzial=3
      www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=589&typ=1&dzial=3
      www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=590&typ=1&dzial=3
      www.cmppp.edu.pl/ksiegarnia/pozycja/default.asp?IDKSPozycja=266&typ=6&dzial=
      Powodzenia!

• lidkaxx Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 11.01.06, 20:55
      Mam 30 lat, pracuję w biurze, piszę pisma i ortografia jest dla mnie czarną
      magią. Szczęście, że programy komputerowe zaznaczają błędy ortograficzne i
      interpunkcyjne, bo inaczej kompromitacji mojej nie było by końca.Myślę, że
      niektórym ludziom po prostu nie da się wpoić poprawnej pisowni. To chyba nazywa
      się dysleksja? Niewiem jak zdałam maturę, ukończyłam studia i jakoś sobie
      radzę. Wiec głowa do góry. Pozdrawiam
      • malina113 Re: Co robić by nie popełniać błędów ortograficzn 17.01.06, 09:27
        A więc myślisz że i ja sobie poradzę?Możliwe ale i tak się boję.Do tej pory
        unikałam pisania na tablicy na j.polskim ale tego nie da się ciągnąć w
        nieskończoność.Mam nadzieję że sobie poradzę jak i ty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka