chinagirl 19.03.06, 20:48 Czy dopuszczalne jest użycie w skrócie "ul.gen. Maczka" małej litery w wyrazie generał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malaga33 Re: ul.gen.Maczka czy Generała Maczka 19.03.06, 21:30 Nie tylko dopuszczalne, ale jedynie poprawne. Błędem jest: ul. Gen. Maczka. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: ul.gen.Maczka czy Generała Maczka 20.03.06, 12:36 malaga33 napisała: > Błędem jest: ul. Gen. Maczka. Chyba że 'Gen.' jest skrótem od 'Genek'. Odpowiedz Link Zgłoś
chinagirl Re: ul.gen.Maczka czy Generała Maczka 21.03.06, 22:11 Właśnie ostatnio w mojej pracy wytknięto i zrobiono wielką afere, bo podobno ZAWSZE pisze się pełne nazwy ulic dużą literą. Ja również myślałam, że np. ul.ks.Popiełuszki lub gen.Andersa możemy pisać z małej litery. Byłam przekonana,że gazety piszą w ten sposób. Ale słownik ortograficzny podaje: ul.Księżnej Anny. Chciałabym więc zapytać o zdanie Szanownych Forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: ul.gen.Maczka czy Generała Maczka 22.03.06, 11:55 Z wypowiedzi powyższych wnioskuję, iż prawidłowe są formy: ul. gen. Maczka, ul. bł. Kadłubka, pl. św. Mikołaja oraz: ul. Generała Maczka, ul. Błogosławionego Wincentego Kadłubka, pl. Świętego Mikołaja. Ciekawe... A co na temat takich: Ulica Księżnej Anny, Plac Konstytucji Trzeciego Maja? J. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: ul.gen.Maczka czy Generała Maczka 22.03.06, 13:26 ja22ek: > Ciekawe... A co na temat takich: [...] > Plac Konstytucji Trzeciego Maja? I czy można skracać do ,,Pl. Konst. 3 V''? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: ul.gen.Maczka czy Generała Maczka 22.03.06, 19:00 Własnie tak: ul. gen. Maczka, ale ul. Generała Maczka. Tak stanowią pogardzane przez Stefana zasady. A z placem jak z ulicą, więc: pl.Wolności., pl.Konsty- tucji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: ul.gen.Maczka czy Generała Maczka 22.03.06, 20:29 ewa9717: > Własnie tak: ul. gen. Maczka, ale ul. Generała Maczka. Tak stanowią pogardzane > przez Stefana zasady. Aha. A co stanowią czczone przez Ewę kwasy na temat NIETYPOWYCH tytułów? Np. ,,ul. genseka Breżniewa'' czy ul. Genseka Breżniewa''? To nie jest imię tylko powszechnie używany (również po polsku) skrót od ,,gienieralnyj siekrietar''. Albo ,,ul. che Guevary'' czy ,,ul. Che Guevary''? To jest zawołanie oznaczające coś w rodzaju ,,towarzyszu!'', albo ,,stary!''. Ale jest używane wyłącznie w Urugwaju i Argentynie, w słownikach hiszpańskich nie występuje. Więc wszędzie poza wąskim regionem Ameryki Południowej przyrosło do Ernesta Guevary jak drugie imię. stefan4: > I czy można skracać do ,,Pl. Konst. 3 V''? ewa9717: > A z placem jak z ulicą, więc: pl.Wolności., pl.Konstytucji itd. Aha, więc się rąbnąłem. Powinienem był zaproponować ,,pl. konst. 3 V'', bo tu wszystko jest skrócone. Może nawet ,,pl. konst. 3 v''. Tylko kurczowo staram się pamiętać, żeby po liczebniku ,,3'' nie postawić kropki, bo wprawdzie to jest liczebnik porządkowy (więc wg Zasad kropka się należy), ale daty są wyjątkowe (więc wg Zasad kropki, broń Boże, nie pisać). - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś