zkhanna 25.09.08, 14:41 Witam, uprzejmie proszę o rozstrzygnięcie kwestii pisowni wielką/małą literą następujących określeń: "szlak wielkich jezior" czy "szlak Wielkich Jezior" "fontanna Neptuna" czy "Fontanna Neptuna" z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodekbar Re: dylematy ortograficzne 26.09.08, 01:04 Wielkie Jeziora - nazwa własna. Czyli właśnie z dużej. A fontanna Neptuna? Bez watpienia napisanie złowa 'fontanna' z malej litery nie okaże się błędem. Z dużej zaś - sądzę, niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Jednak(?): 26.09.08, 01:09 www.google.pl/search?q=fontanna+Neptuna&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
zkhanna Re: Jednak(?): 26.09.08, 13:35 Syn na dyktandzie napisał "szlak Wielkich Jezior"- okazało się, że zrobił dwa błędy ortograficzne, gdyż powinno być wg nauczyciela: "szlak wielkich jezior" (???) Chodziło o jeziora Mazur, czyli też wydaje mi się, że powinno być "Wielkie Jeziora" i "szlak Wielkich Jezior". I następny sklasyfikowany błąd ortograficzny to "Fontanna Neptuna" a powinno być (wg nauczyciela) - "fontanna Neptuna". Z kontekstu wynika, że spacer odbywać miał się po Gdańsku, więc wydaje mi się, że ta charakterystyczna budowla miasta powinna być pisana wielką literą czyli "Fontanna Neptuna". Czy mam rację? Nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Jednak(?): 29.09.08, 12:05 Zasady stosowania wielkich liter są nieco płynne, szczególnie gdy chodzi o nazwy własne. Niemniej na pierwszy rzut oka przyznałbym nauczycielce rację. Z tym że ja, gdybym był nauczycielem, nie dawałbym takich przykładów :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Jednak(?): 29.09.08, 12:50 ja22ek napisał: > Z tym że ja, gdybym był nauczycielem, nie dawałbym takich przykładów Nauczycielka zastosowała podstęp. Po wejściu na gugla oczom zdumionego użytkownika ukazują się od razu trzy możliwości szlaku wielkich jezior - wszystko dużymi literami, wszystko małymi, albo szlak Wielkich Jezior. Brakuje tylko szlaku dużą z małymi jeziorami :) Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Jednak(?): 02.10.08, 00:53 To nie jest jakaś tam fontanna, gdyż w Gdańsku fontann wiele nie ma. Jest to słynna Fontanna Neptuna. Może poproś nauczyciela o uzasadnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: dylematy ortograficzne 30.09.08, 00:42 Moim zdaniem poprawny zapis to: szlak Wielkich Jezior, „szlak” w tym wypadku jest nazwą rodzajową (nie wchodzi w skład nazwy własnej), a Wielkie Jeziora Mazurskie (Wielkie Jeziora) to nazwa krainy (Kraina Wielkich Jezior Mazurskich), taki tez zapis znalazłam w „Słowniku geograficzno-krajoznawczym” (PWN 2000, s. 940), a także w „Ortograficznym słowniku języka polskiego” pod red. prof. Andrzeja Markowskiego (Wilga 2000, s. 997); fontanna Neptuna - tu „fontanna” jest także nazwą rodzajową (jak willa Atma, most Grunwaldzki, pomnik Mickiewicza). Odpowiedz Link Zgłoś
plazzek Re: dylematy ortograficzne 02.10.08, 10:44 Zgodnie z tą regułą jest również morze Bałtyckie. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Absurd? 02.10.08, 13:47 plazzek napisał: > Zgodnie z tą regułą jest również morze Bałtyckie. No... Na Morze Bałtyckie jest inny paragraf ;-) so.pwn.pl/zasady.php?id=629400 Natomiast NIE POTRAFIĘ zrozumieć, dlaczego pisownia nazw geograficznych zależy od rodzaju słowa stojącego przy pustynia/morze/przełęcz: "Jeśli [...] człon drugi jest rzeczownikiem w mianowniku nieodmieniającym się, wtedy człon pierwszy (wyraz pospolity) [...] piszemy małą literą, natomiast człon drugi — wielką" "Jeśli [...]człon drugi jest rzeczownikiem w dopełniaczu lub przymiotnikiem w mianowniku, oba człony pisze się wielką literą" czyli morze Marmara ale Morze Bałtyckie... niełatwo być uczniem w polskiej szkole (nauczycielem też!)... To jeszcze nic! półwysep Hel ale Półwysep Helski! logiczne, prawda? A tu jeszcze piękniejszy przykład: "Umówiłem się z nią na skrzyżowaniu Alei Jerozolimskich i alei Jana Pawła II." :-D A wracając do "mostów Dębnickich"... Spotykam się na ogół z pisownią "Pałac Namiestnikowski"... czyżby tu chodziło o paragraf $19. "UŻYCIE WIELKIEJ LITERY ZE WZGLĘDÓW UCZUCIOWYCH I GRZECZNOŚCIOWYCH"? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Absurd? 17.10.08, 20:28 kornel-1 napisał: > No... Na Morze Bałtyckie jest inny paragraf ;-) > so.pwn.pl/zasady.php?id=629400 > Natomiast NIE POTRAFIĘ zrozumieć, dlaczego pisownia nazw > geograficznych zależy od rodzaju słowa stojącego przy > pustynia/morze/przełęcz: > "Jeśli [...] człon drugi jest > rzeczownikiem w mianowniku nieodmieniającym się, > wtedy człon pierwszy (wyraz pospolity) [...] piszemy małą > literą, natomiast człon drugi — wielką" No.... nie do końca wszyscy się z takim podejściem zgadzają (na szczęście!) Otóż KSNG (Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych poza Granicami Rzeczypospolitej Polskiej) zajmuje następujące stanowisko: "Komisja Ortograficzno-Onomastyczna Rady Języka Polskiego na wniosek Komisji Standaryzacji Nazw Geograficznych rozstrzygnęła kilka kwestii dotyczących pisowni małą lub wielką literą określników rodzajowych typu morze, zatoka, góra, wyżyna itd., wchodzących w skład nazw geograficznych. [...] Postanowiono, że w dwuwyrazowych nazwach mórz wielką literą pisze się zarówno pierwszy człon nazwy (wyraz "Morze"), jak i drugi człon, także wtedy, gdy jest on rzeczownikiem nie odmieniającym się, np. Morze Beringa, Morze Karaibskie, Morze Marmara (sic! dop. kornel-1), Morze Timor." Tu więcej: www.gugik.gov.pl/komisja/pliki/zmiany_egzonimow_wg_krajow.pdf Kornel Odpowiedz Link Zgłoś