amityr 29.05.11, 15:42 Może zainteresuje cie wątek z Polą Negri ,akurat w jej mieście odbywał się 5 Przegląd Twórczości Filmowej "Pola i inni" w Lipnie od czwartku 26.05.2011.Tak pięknie opisałaś Chopina. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: Super222 29.05.11, 16:21 Na początek, dla rozpalenia zmysłów, przepiękne tango w wykonaniu Poli z udziałem największej miłości jej życia: www.youtube.com/watch?v=vSdeJVWLXQU&feature=related Amityr: tamten wątek trwał cały rok. *Odgrzewałam *dawne czasy, przeplatałam aktualnymi wydarzeniami związanymi z trwającym w 2010 roku Konkursem Chopinowskim, wklejałam piękne nagrania utworów Chopina. W wątku, który proponujesz można również umieścić ciekawe momenty z życia sławnej Polki, ale gdzie mu tam do wątku chopinowskiego... Propozycja jest interesująca w związku z trwającym w Lipnie konkursem, który w dniu dzisiejszym będzie miał zakończenie. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Mania. Historia pracownicy... 29.05.11, 17:10 ...fabryki papierosów" "Polska prezydencja 2011 - Promesa" to program dzięki któremu Polska otrzymała 2,5 miliona złotych na rekonstrukcję filmu z Polą Negri. Jest to film produkcji niemieckiej, w reżyserii Eugena Illesa. Premiera filmu odbyła się 8 listopada 1918 roku i od tej pory zaczęła się międzynarodowa kariera 20-letniej wówczas Poli. Filmoteka Narodowa posiada prawdopodobnie jedyną zachowaną kopię, przez dziesiątki lat uznawaną za zaginioną, a Polę Negri uznaje za "najlepszą polską aktorkę w historii filmu*. Pomimo sprzeciwu Stowarzyszenia Filmowców Polskich i zgłoszenia innych filmów ('Popiół i diament", 'Pociąg", "Salto", "Eroica", "Sanatorium pod klepsydrą") propozycja Filmoteki Narodowej została zaakceptowana przez min.kultury jeszcze w marcu br. Początkowo na rekonstrukcję filmu resort przeznaczył 2,5 miliona złotych; ale już 14 marca kwota ta zmniejszona została do 1,5 miliona złotych. *Wygospodarowany* w ten sposób milion przeznaczony zostanie na prezentację innych projektów, szczególnie młodych twórców. Odpowiedz Link