Dodaj do ulubionych

Hirudoterapia

08.09.11, 19:43
Leczenie pijawkami sięga ponad 2000 lat. Najstarsza wzmianka o pijawkach znajduje się w Biblijnej Księdze Przysłów (rozdział 30, wiersz 15). Ślady leczenia pijawkami znajdowano na arabskich freskach oraz egipskich hieroglifach. Pijawki stosował już Hipokrates, również wielu greckich i rzymskich lekarzy. A co wy o tym sądzicie,biorąc pod uwagę fakt ,że trwa do tego leczenia wielki nawrót.
http://i51.tinypic.com/15dqihc.jpg
Obserwuj wątek
    • metalin Re: Hirudoterapia 09.09.11, 08:49
      Jakieś takieś ładne, hamerykanske! wink

Ale jak najbardziej jestem ZA ich leczniczym zastosowaniem , podobnie jak larwy pewnej much o wdzięcznej nazwie plujka , które niejednemu uratowały życie
      tu więcej:www.stopacukrzycowa.com/stopa_cukrzycowa_larwoterapia_maggot_therapy.html
      • iryska2604 Re: Hirudoterapia 09.09.11, 16:11
        Okropnie sie brzydzę pijawek. Kiedyś nad jeziorkiem odtańczyłam niemal Jezioro Łabędzie jak mi sie pijawka przyssała do nogi.
        • mattos Re: Hirudoterapia 09.09.11, 20:49
          Pijawki to ja się brzydzę i się boję jak by mi się przypiła to bym chyba zemdlał ze strachu.
          • anerim Re: Hirudoterapia 09.09.11, 21:47
            Okropnie obrzydliwe są,
            • amityr Re: Hirudoterapia 09.09.11, 21:53
              anerim napisała:

> Okropnie obrzydliwe są,
              Ooooooooooo ,jeszcze jedna jedna kłamczuszka.
              • anerim Re: Hirudoterapia 10.09.11, 10:34
                I jeszcze te czarne ślimaki są obrzydliwe na równi z pijawkami, aż dreszcz przenika.
                • iryska2604 Re: Hirudoterapia 10.09.11, 19:09
                  Amityr - a czemu kłamczuszka? Naprawdę to tałatajstwo napawa mnie strasznym obrzydzeniem.Zresztą tam gdzie jest troche muliste dno to w zyciu na bosaka nie wejdę.
                  • amityr Re: Hirudoterapia 10.09.11, 19:51
                    iryska2604 napisała:

> Amityr - a czemu kłamczuszka? Naprawdę to tałatajstwo napawa mnie strasznym ob
                    > rzydzeniem.Zresztą tam gdzie jest troche muliste dno to w zyciu na bosaka n
                    > ie wejdę.
                    Ale ty jesteśsmile
        • amityr Re: Hirudoterapia 09.09.11, 21:51
          iryska2604 napisała:

> Okropnie sie brzydzę pijawek. Kiedyś nad jeziorkiem odtańczyłam niemal J
          > ezioro Łabędzie jak mi sie pijawka przyssała do nogi.

Na początku pijawka jest miękka i cienka ale później robi się sztywna i gruba .Ciekawe co to za pijawka ci się pokazała ,że do tej pory masz obrzydzenie.No,no,no ale kłamczuszka. Weź pod uwagę @metalin, ta uwielbia pijawki. A co będzie sobie żałować ,żeby jej krew zakrzepów dostała. A tak ,taka pijawka wpuści dogłębnie co nieco substancji i już lepiej dla organizmu i samopoczucia.
          • mattos Re: Hirudoterapia 09.09.11, 22:26
            Moja mama zawsze pijawkami się leczyła to jak ja wiedziałem, kiedy to mnie już cały dzień w domu nie było. Ślimaki marynowane jadłem, raki na ognisku piekliśmy i jadłem, żabę żywą trzymałem w ustach, ale pijawki w życiu nie dotknąłem. Wiem, że są lecznicze i potrzebne, ale wolę ich mijać.
            • metalin Re: Hirudoterapia 09.09.11, 23:24
              Dla zainteresowanych: biomedical.net.pl/hirudoterapie.html?gclid=CNbyiaGMkasCFUW9zAodSSMYtQ
              • amityr Re: Hirudoterapia 10.09.11, 08:58
                Metalin
                Dobry link .Chciałem nawet kupić mamie Krem-balsam z pijawki lekarskiej WIROVIT. Niestety sprzedaż preparatów wstrzymano ze względu na wysokie podwyżki cen.
        • michalk_71 Re: Hirudoterapia 04.10.11, 13:49
          To następnym razem bez paniki. Wystarczy że dotkniesz ją wacikiem zwilżonym w alkoholu i zaraz ucieknie. One - pijawki - są bardzo delikatne i wrażliwe.
          • sagittarius954 Re: Hirudoterapia 04.10.11, 17:21
            Że też człowiek przez całe życie z robalami musi się zmagac ...tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka