Dodaj do ulubionych

Moja prósba ogromna

02.09.12, 12:07
Czy ktoś z Państwa mógłby mi wyjaśnić, czy 6 lat urlopu wychowawczego, przed rokiem 1998 jest okresem składkowym, czy nieskładkowym?
Znalazłam w Internecie taki zapis, czy na podstawie tego zapisu, ZUS uwzględni poprawki i naliczy kapitał początkowy od nowa?

"Przebyte do 31 grudnia 1998 r. okresy urlopu wychowawczego, urlopu bezpłatnego udzielonego na podstawie przepisów w sprawie bezpłatnych urlopów dla matek pracujących opiekujących się małymi dziećmi, innych udzielonych w tym celu urlopów bezpłatnych oraz okresy niewykonywania pracy – z powodu opieki nad dzieckiem:
* w wieku do lat 4 – w granicach do 3 lat na każde dziecko oraz łącznie – bez względu na liczbę dzieci – do 6 lat,
* na które ze względu na jego stan fizyczny, psychiczny lub psychofizyczny przysługuje zasiłek pielęgnacyjny – dodatkowo w granicach do 3 lat na każde dziecko
– uwzględniane są w pełnym wymiarze."
Obserwuj wątek
    • alikate Re: Moja prósba ogromna 02.09.12, 12:15
      Przepraszam za literówkę, ale pisałam zdenerwowana, bo właśnie "odkryłam", że ZUS przysłał dwie tabelki z moimi zarobkami i każda jest inna, a zapewniają w piśmie, że emeryturę wyliczono mi na podstawie załączonych tabelek z moimi zarobkami.
    • stedo Re: Moja prósba ogromna 02.09.12, 18:49
      Przy ustalaniu kapitału początkowego, tak jak przy ustalaniu prawa do emerytury lub renty, zasada jest następująca: okresy nieskładkowe uwzględnia się w wymiarze nieprzekraczającym 1/3 udowodnionych okresów składkowych. Od tej zasady jest jednak jeden wyjątek. Przebyte do 31 grudnia 1998 r. okresy urlopu wychowawczego, urlopu bezpłatnego udzielonego na podstawie przepisów w sprawie bezpłatnych urlopów dla matek pracujących opiekujących się małymi dziećmi, innych udzielonych w tym celu urlopów bezpłatnych oraz okresy niewykonywania pracy – z powodu opieki nad dzieckiem:

* w wieku do lat 4 – w granicach do 3 lat na każde dziecko oraz łącznie – bez względu na liczbę dzieci – do 6 lat,
      * na które ze względu na jego stan fizyczny, psychiczny lub psychofizyczny przysługuje zasiłek pielęgnacyjny – dodatkowo w granicach do 3 lat na każde dziecko

uwzględniane są w pełnym wymiarze.

Tak brzmi interesujący cię fragment w całości. I odnosi się tylko do długości zaliczenia okresu nieskładkowego, a nie do problemu czy okres ten jest składkowy czy nie.Urlop wychowawczy przed 1999r.jako nieskładkowy jest zaliczany do stażu pracy w całej długości, nawet gdy przekroczy 1/3 okresu składkowego. Urlop wychowawczy przed styczniem 1999r. był okresem nieskładkowym, a po tej dacie jest składkowym. Składki płaci państwo.
      • alikate Re: Moja prośba ogromna 03.09.12, 15:23
        stedo napisała:
        "Urlop wychowawczy przed 1999r.jako nieskładkowy jest zaliczany do sta
        żu pracy w całej długości, nawet gdy przekroczy 1/3 okresu składkowego."

Dziękuję.
        Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam: to znaczy, że zaliczają 3 lata na jedno dziecko, a 6 lat na dwoje dzieci, ale nie ma to wpływu na wysokość emerytury?
        • stedo Re: Moja prośba ogromna 04.09.12, 02:56
          Po pierwsze musisz zdradzić w jakim systemie została wyliczona twoja emerytura. Czy nalażałas do starego czy nowego systemu.W którym roku się urodziłaś? Od tego zależy czy miałaś możność wyboru systemu. W każdym systemiem długość okresu nieskładkowego ma wpływ na wysokość emerytury. Ogólnie im dłuższy tym emerytura mniejsza.Ale w zależności od systemu inaczej to się przekłada.
          • alikate Re: Moja prośba ogromna 04.09.12, 16:18
            stedo napisała:

W którym roku się urodziłaś?
            Od tego zależy czy miałaś możność wyboru systemu. W każdym systemiem długość okresu
            nieskładkowego ma wpływ na wysokość emerytury. Ogólnie im dłuższy tym emerytura
            mniejsza. Ale w zależności od systemu inaczej to się przekłada.

Urodziłam się w 1953 roku. Mam trzy córki. Ale na wychowawczym byłam tylko 2 razy po 3lata.
            Chodzi mi o to, czy nieskładowe 72 miesiące urlopu wychowawczego w moim przypadku są dla mnie korzystniejsze niż na przykład, zakładając teoretycznie, składkowe 60 miesięcy urlopu wychowawczego?
            • stedo Re: Moja prośba ogromna 04.09.12, 17:57
              My tu w zasadzie byłyśmy w starym systemie a Ty jesteś, wnioskuję, w nowym. W niuansach nowego systemu nie orientuję się. Ale na stronie ZUSu informują o nowej usłudze zdalnego kontaktu:
              eup.zus.com.pl/PUE.pdf
              Tam można rzekomo zasięgnąć wszelkich informacji.
              • alikate Re: Moja prośba ogromna 04.09.12, 19:37
                Dziękuję, stedo. Spróbuję się zarejestrować.
                Byłam dziś w tej sprawie w ZUS, ale tak mi tłumaczyli, że dalej wiem, że nic nie wiem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka