Dodaj do ulubionych

Oficjalny blog dworu królewskiego

13.11.13, 09:24
Blog Szwedki, której powierzono zaszczyt blogowania ze szwedzkiego dworu królewskiego, i która jeździ z parą następców tronu, Victorią i Danielem, w podróże zagraniczne ...
Podczas ostatniej podroży odwiedziła Wielką Brytanie, gdzie Victoria i Daniel byli z dwudniową wizytą i nawet zostali zaproszeni do królowej Elizabeth na herbatkę ... smile

Na początku blogu są stare zdjęcia angielskiej rodziny królewskiej,
które służyły jako pocztówki świąteczne rozsyłane do rodziny i znajomych ...
Wydaje mi sie, ze to powinno kogos zainteresowac.

bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/

Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 09:52
      A i oczywiście big_grin
      Ciekawe zajęcie , takie pisanie bloga , choć ja bym odmówił . Dwór ma ręce niech nimi kręci big_grin
      • pia.ed Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 10:01
        sagittarius954 napisał:
        > Ciekawe zajęcie , takie pisanie bloga , choć ja bym odmówił .
        Dwór ma ręce niech nimi kręci big_grin

Piszesz zagadkowo ...
        Blogerka jeszcze młoda, a od lat pracuje oficjalnie dla dworu królewskiego,
        wyjeżdża w podróże zagraniczne, prawdopodobnie zarabia masę pieniedzy ...
        • sagittarius954 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 15:51
          Prawdopodobnie tak jest ,zarabia ,więc o wszystkim nie może pisać . A ja, jak przejrzałem te marki butów i ubiorów, fryzur i różnorakich kolekcji to zdumiałem się . Wreszcie ja się nie dziwię że ktoś z rodziny jest filantropem nie za swoje pieniądze . Czyli nie zarobił a rozdaje . Masakra . to jak laleczki miłe i ładne ale puste w środku . Mam nadzieję że tam troszkę serca pika im . Wszystkiego dobrego ludziom , ale to nie moja bajka już raczej chyba superek lubi takie krajobrazy big_grin mnie nie imponują choć sprzedają swój wizerunek no właśnie po co ?Chyba żeby utrzymać wiarę w monarchię .
          • pia.ed Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 20:51
            sagittarius954 napisał:
            Masakra . to jak laleczki miłe i ładne ale puste w środku . Mam nadzieję że tam troszkę serca pika im [u]mnie nie imponują choć sprzedają swój wizerunek no właśnie po co ? Chyba żeby utrzymać wiarę w monarchię .

Nie wiem czy pisałeś o szwedzkim dworze królewskim czy angielskim ...
            Jezeli chodzi o najmłodszą generacje (dzieci szwedzkiego króla), to każde z nich ma wyższe wykształcenie i wcale nie są puste ...

Biedne tez nie są, bo rodzina królewska ma majątki od dziada pradziada, umieszczone we włościach a także w rożnych lokatach. Od państwa dostają pieniądze na reprezentacje Szwecji za granicą. Ta młoda para jest naprawdę świetnym "ambasadorem" i robi więcej niż przedsiębiorstwa handlowe.

• baska123 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 13:25
              W umysłach wielu, wielu Polaków tkwi zadra, która każe osoby, które mają "więcej" uznawać za niesprawiedliwie wyróżnione, a nawet za złodziei.
              Urawniłowka wciąż na czasie.
              • pia.ed Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 15:07
                baska123 napisała:
                ... która każe osoby, które mają "więcej" uznawać za niesprawiedliwie wyróżnione, a nawet za złodziei. Urawniłowka wciąż na czasie.

W przypadku szwedzkiej monarchii to raz, ze większość Szwedów chce jej utrzymania, bo uważają ze monarchia jest pożyteczna dla kraju - robi dobra reklamę na świecie dla malej Szwecji,
                a dwa to to, ze wprowadzenie urzędu prezydenta kosztowałoby niemal tyle co monarchia...
              • super.222 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 15:26
                baska123 napisała:

> W umysłach wielu, wielu Polaków tkwi zadra, która każe osoby, które mają "więce
                > j" uznawać za niesprawiedliwie wyróżnione, a nawet za złodziei.
                > Urawniłowka wciąż na czasie.
                -------------------------------------------
                Ja uważam, że gloryfikowanie tych *co mają więcej*, ukazywanie
                ich *sprawiedliwego wyróżnienia (tak Basiu? sprawiedliwego?) nie należy
                do dobrego tonu. Niech sobie żyją ... big_grin

• baska123 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 16:13
                  Super222.
                  Nie będę się powtarzać.
                  Napiszę jaśniej.
                  Zawiść to jest uczucie bliskie, nawet jednoznaczne ze złym tonem.
                  Twarze Królów i Królowych oglądamy w albumach-pocztach, na banknotach, monetach, znaczkach, portretach i obrazach w muzeach......nie dam rady dalej wymieniać
                  Niech sobie żyją???
                  No pewnie.
                  A pała z historii za niewiedzę o dynastiach?
                  Superciu, masz gorszy dzień, czy co?kiss
                  Król jest Królem i nie poradzisz na to nic.
                  Lubię patrzeć na przepych, z litością popatruję na nędzę.

Pozdrawiam i zdrowia życzę-Jabaśka
                  • sagittarius954 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 16:30
                    królowie to wymysł Żydów którzy nie chcieli ginąc zbliżając się za blisko do namiotu w którym pan Bóg przebywał . Wykombinowali chłopaki że lepiej będzie kiedy do tego namiotu jeden będzie podchodził uprzywilejowany którego pan Bóg wysłucha i oszczędzi . Co chcieli to otrzymali ,ale Bóg zastrzegł i poinformował ich że królowie będą ich łupić , zniewalać , kraść im dobytek , odbierać żony i córki . Krzykneli jak jeden mąż chórem ZGADZAMY SIĘ NA KRÓLA no i od tamtego czasu mamy co mamy , jedne monarchie są takie inne inne ale dobrobyt osiągnięty został tak a nie inaczej , czyli mało chwalebnie . A co czeka monarchie ? Lepiej nie mówić To już wolę być pętakiem bez tytułu i gołodupcem z dziurą w kieszeni .big_grin
                    • sagittarius954 Acha i jeszcze jedno :D 14.11.13, 16:34
                      Jeśli pisałem o tym blogu to wcale nie z zawiści , po prostu blichtr i marki ubiorów były ponad poczynania monarchii żeńskiej lub męskiej . Zaakcentowałem postać z kobiecą filantropkę zajmująca się tylko tym . Samo za siebie mówi . Poproszę królowe o cukerka , może być używany suspicious
                      • pia.ed Re: Acha i jeszcze jedno :D 14.11.13, 19:53
                        https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2013/11/Skarmavbild-2013-11-11-kl.-10.09.20.png

sagittarius954 napisał:
                        ... blichtr i marki ubiorów były ponad poczynania monarchii żeńskiej lub męskiej . Zaakcentowałem posać z kobiecą filantropkę zajmująca się tylko tym . Samo za siebie mówi . Poproszę królowe o cukerka , może być używany suspicious

Następczyni tronu Victoria jest ubrana od stop do głów w Hennes&Mauritz, która to siec sklepów jest szwedzka i poza tym najtańsza ze wszystkich
                        wiec o jakim "blichtrze" i "markach" piszesz?
                        Jej maz ma stale na sobie ten sam niebieski garnitur i jasnoniebieska koszule ...
                        Dopiero idac na herbate do krolowej Elisabeth ubrali sie porzadniej,
                        bo tego wymaga etykieta dworska.

I o jakiej "dobroczynności" monarchów piszesz? W Szwecji dobroczynnością zajmują się władze socjalne. wink
                        • sagittarius954 Re: Acha i jeszcze jedno :D 14.11.13, 20:15
                          Piszesz piszesz piszesz
                          Jak czytam ( może to wynik złego tłumaczenia ) markę ubiorów to co sobie mogę pomyśleć , nie znam się i nie interesuje mnie to i nie uważaj moich postów za napastliwe jedynie za krytykujące opis bloga , ja postarałbym się to robić inaczej, w co jest ubrany dwór widać czy gustownie tego nie oceniam nie znam się dla mnie każda kobieta ubrana jest wporzo a jak się markę prezentuje to już mnie ponosi i tyle i nic poza tym .
                          Uciązliwa jesteś do bólu pia . i nie chce mi się jeszcze raz zaglądać gdzie jest zdjęcie jakiejś dziewoi podpisane że nie pracuje a zajmuje się filantropią .
                          wypadam z tego dworu . Cześć ich pamięci ! Niech im zima będzie lekka wiosna łaskawa a lato pogodne . koniec
                          • baska123 Re: Acha i jeszcze jedno :D 14.11.13, 21:05
                            Życie nie jebajka, ktoś powiedział, może napisał.
                            Tak czy inaczej miał rację.
                            Sagi napisałeś, że bajki też piszesz, więc...... bo jabajkitaklubięogromnie.
                      • pia.ed Victoria byla ubrana wlasnie w tę kolekcję 15.11.13, 16:26
                        Wszystko co widać na zdjęciu z Londynu było kupione w H&M ...
                        tylko bielizna pewnie nie stamtąd, choć kto wie?
                        Zeszłej wiosny Victoria chodziła w bialym płaszczyku z tej sieci,
                        ktory kosztowa 399 koron, czyli jakies 180 zl.

pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,125292,14959071,Kolekcja_Isabel_Marant_z_H_M_wykupiona_na_pniu__Ale.html#BoxSlotII3img
                      • sagittarius954 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 17:15
                        To Stary Testament już nie pomnę jaka to księga ,ale jak się uprzesz gotowy jestem odszukać i przytoczyć . Jako że to prawda bez emotek się obędzie .
                        • sagittarius954 Acha i jeszcze jedno :D 14.11.13, 17:17
                          Bajki też piszę big_grin
                        • super.222 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 17:48
                          sagittarius954 napisał:

> To Stary Testament już nie pomnę jaka to księga ,ale jak się uprzesz gotowy jes
                          > tem odszukać i przytoczyć . Jako że to prawda bez emotek się obędzie
                          --------------------
                          Emotki gotowa jestem z góry ...big_grin kiss .
                          Ale skąd tam się wziął namiot ? big_grin
                          • baska123 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 19:24
                            Ja bajki tak lubię ogrooooomnie.
                            Więc Sagi..... pisz dalej, pisz dalej, pisz jeszcze...
                            aż zasnę i dalej śnić będę.....
                            Pozdrawiam Twoje pióro.
                            • sagittarius954 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 19:40
                              no następna się uparła że to bajka ...
                              oj ciężkie jest życie skryba w tej jaskini ....
                  • super.222 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 14.11.13, 16:41
                    baska123 napisała:

> Super222.
                    > Nie będę się powtarzać.
                    > Napiszę jaśniej.
                    > Zawiść to jest uczucie bliskie, nawet jednoznaczne ze złym tonem.
                    > Twarze Królów i Królowych oglądamy w albumach-pocztach, na banknotach, monetach
                    > , znaczkach, portretach i obrazach w muzeach......nie dam rady dalej wymieniać
                    > Niech sobie żyją???
                    > No pewnie.
                    > A pała z historii za niewiedzę o dynastiach?
                    > Superciu, masz gorszy dzień, czy co?kiss
                    > Król jest Królem i nie poradzisz na to nic.
                    > Lubię patrzeć na przepych, z litością popatruję na nędzę.
                    >
                    > Pozdrawiam i zdrowia życzę-Jabaśka
                    >
                    >----------------------
                    BASIU! Kurcze ... a co było w Rosji? i innych monarchiach, które
                    obecnie pławią się w dobrobycie ustrojów demokratycznych. big_grin
                    To jakby tak zbierać oceny z historii - bym była lepsza.
                    Ja także lubię oglądać ładne wnętrza, stroje, bale - ale na filmie.
                    W życiu jest trudniej pogodzić blichtr z biedą. Niestety. kiss

Wczoraj miałam dzień *pod zdechłym azorkiem* dzisiaj Bogu
                    dzięki jest już lepiej, czego i Tobie życzę. superka.
      • super.222 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 10:04
        Dopiero teraz zauważyłam, bo zajęta byłam oglądaniem polskich
        zdjęć z wielkiej gali FAKTU.

Mam propozycję dla pia.ed.
        Pod zdjęciami są krótkie opisy sytuacji na nich przedstawianych.
        Choćby po dwa zdania w języku polskim ... co?
        Mamy już zupełnie inną prasę, o czym nawet mówił wczoraj pan
        prezydent, i potrafimy zidentyfikować rodzinę królewskiego brytyjskiego
        dworu, od najdawniejszych czasów, ale zasmuciło mnie, że nie wiem
        o czym ta Szwedka pisała. big_grin
        • pia.ed Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 10:16
          super.222 napisała:
          ... potrafimy zidentyfikować rodzinę królewskiego brytyjskiego dworu, od najdawniejszych czasów, ale zasmuciło mnie, że nie wiem o czym ta Szwedka pisała. big_grin

A od czego jest wujek google? Nie mam czasu na tłumaczenie, mam inne zajęcia.
          Możesz wrzucić na tłumacza ... albo zadowolić się oglądaniem zdjęć.
          Innego wyjścia nie ma ...

Co do zdjęć Victorii i Daniela z Wielkiej Brytanii, to odwiedzili szwedzkich
          studentów w Oxford, a Victoria miała kreację z Hennes&Mauritz ...
    • sagittarius954 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 10:19
      tłumaczenie :

Każdego roku na dwór królewski nadchodzą kartki świąteczne od tych bliższych i dalszych znajomych a nawet nieznajomych . Dwór królewski utrzymuje kontakty z wieloma ludźmi przez cały rok i gdy wspomina się stare zdjęcia z fotografii agencji odnajdujemy tam życzenia jak i te od brytyjskiej rodziny ,powyżej widzimy Karola z żona i dziećmi

uruchom tłumacza big_grin
      • pia.ed Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 11:08
        Sagi, super.222 wie doskonale, kto jest na zdjęciach brytyjskiej rodziny królewskiej wink
        Napisała przecież:
        potrafimy zidentyfikować rodzinę królewskiego brytyjskiego
        dworu, od najdawniejszych czasów
        ....
        • marii51 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 13.11.13, 11:39
          pia.ed pia.ed wzywam...wink nie opuszczaj wiadomości w założonym wątku w

""a gdyby tak nieba przybliżyć""
          big_grin lataj lataj fruwaj gdzie chcesz i z kim chcesz - ja tak tylko żartuję

• sagittarius954 Co chciałbys powiedzieć Królowej Wiktorii 14.11.13, 18:12

Ers Majestät, hertiginna Västergötland
      Ers Majestäts ögon lysa en mycket större briljans än tiaror och halsband som inrättats av Ers Majestät, är den vackraste bilden i vilket återspeglas den svenska naturen, kunna charm men med ödmjukhet jag böjer huvudet innan majestät och önska Ers Majestäts hälsa finns hopp om att dessa ögon lång tid fortfarande vara lysa för majestät av den svenska kronan.
      Utsatt för drottningen av polska. Maria. sagittarius954.

tłum.

Wasza Królewska Mość , Księżno Västergötland
      Oczy Waszej Wysokości lśnią o wiele większym blaskiem niż diademy i kolie zakładane przez Waszą Mość , Są Najpiękniejszym obrazem w których odbija się Szwedzka przyroda , potrafią zauroczyć, lecz z pokorą schylam głowę przed Majestatem i życząc Waszej Królewskiej Mości zdrowia, pokładam nadzieję, że te oczy długo jeszcze będą lśnić dla Majestatu Szwedzkiej Korony .
      Poddany Królowej Polski . Marii . sagittarius954.

• pia.ed Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 15.11.13, 16:49
      Dwa dni po wizycie u krolowej Wielkiej Brytanii
      szwedzka nastepczyni tronu Victoria wygladala tak:

https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2013/11/Skarmavbild-2013-11-13-kl.-16.21.45.png

Pojechała, aby odwiedzic przedsiębiorstwo, ktore wlasnie zakłada 140 "wiatraków" za Kołem Podbiegunowym. Zdjęcie to pochodzi oczywiscie z blogu ...
      Na innym zdjeciu jest w białym fartuchu i w ramach wizyty roboczej zwiedza szwedzkie laboratorium.
      Tak wiec członkowie rodziny królewskiej maja każdy dzień wypełniony praca,
      wcale im nie zazdroszczę ... i raczej bym się z nimi nie zamieniła,
      bo nie potrafilabym udawać zainteresowania czyms nudnym.

Jeśli chodzi o króla i jego córkę Victorie to są naprawdę zainteresowani,
      oboje lubią technikę.

>
      > bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/
      >
      • sagittarius954 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 15.11.13, 17:48
        zdaje się że jej we wszystkim do twarzy .big_grin
        • pia.ed Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 19.11.13, 11:21
          No a teraz następny problem ... Gdzie urodzi księżniczka Madeleine swoje dziecko?
          Ponieważ jej córeczka będzie stała na liście następców tronu, wiec niektórzy twierdza,
          ze powinna urodzić sie w Sztokholmie ...

Ale jak wynika z blogu, Madeleine chce rodzić w Nowym Jorku co uważam za słuszne,
          bo inaczej musiałaby przylecieć do Szwecji długo przed porodem, a jej amerykański maż mógłby nie zdążyć na narodziny rodziny córeczki ...

Na zdjęciu niemiecki operator telewizyjny który od lat śledzi wszystko, co się dzieje na szwedzkim dworze królewskim.

PS. Przed chwila wklejono następny temat do blogu, wec zdjęcie operatora telewizji jest nizej.
          • super.222 Re: Oficjalny blog dworu królewskiego 19.11.13, 11:29
            Przecież rodziny królewskie mają doradców ...
            Ktoś powinien księżniczce doradzić co dla niej i córeczki
            będzie najwłaściwsze. Wg. mnie - jeżeli chcą rodzić wspólnie,
            to również razem powinni przylecieć do Sztokholmu.
            Jakiś urlop wypoczynkowy mu się należy - prawda?
            To niech bierze i nie opuszcza żony tuż przed rozwiązaniem.
            Dziecko księżniczki powinno się urodzić w ojczyźnie matki,
            tym bardziej, że jest to księżniczka ...

Wiesz Pia ... ta klasa nie ma łatwo. big_grin
            • pia.ed Blog ... dunski dwor krolewski 19.11.13, 19:45
              Super, to jest prywatna sprawa tej pary ... ani im się śni pytać doradców.
              Jesli kogos MADELEINE moze sie zapytac, to najwyżej rodziców,
              ale ostateczna decyzja do niej należy ...

To nie jest takie proste jakby sie wydawało. Ciężarne kobiety moga latac samolotem do ósmego miesiąca ciąży, a moze nawet do siódmego ... a podyktowane jest względami bezpieczeństwa kobiety i dziecka.
              Maz Madeleine zajmuje się biznesem ... i w żadnym przypadku na dwumiesięczny urlop nie może sobie pozwolić. Przy tym jej córka, choć będzie "księżniczką z urodzenia", to nigdy nie doczeka się tronu ... wiec te względy nie wchodzą w rachubę.

DANIA
              No i proszę, jak się ładnie ta rodzina rozrosła. A mieli tylko dwóch synów ...
              • sagittarius954 Re: Blog ... dunski dwor krolewski 19.11.13, 20:05
                Nigdy nie mów nigdy , ostatni będą pierwszymi a pierwsi ostatnimi w kolejce do tronu big_grinbig_grinbig_grin
              • pia.ed Re: Blog ... dunski dwor krolewski 20.11.13, 00:51
                Na portrecie duńskiego dworu jest obecna królowa Margareta z malzonkiem.
                Kazdy z synow ma czworo dzieci. Ten ktory stoi na samym przodzie,
                to najmlodszy nastepca tronu ktory krolem zostanie za jakies 50 lat ...

Ostatni portret dunskiej rodziny krolewskiej powstal w latach 1880-tych.

kongehuset.dk/materialemappe/Images/Galleri/fredensborgbilledet-europas-svigerfar-omgivet-af-familie/fredensborgbillede.img
                • pia.ed Re: Blog ... Dzien roboczy Victorii 21.11.13, 10:31
                  http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2013/11/Skarmavbild-2013-11-21-kl.-09.46.40.png

Każdego dnia ma jakieś zadanie. Wczoraj uczestniczyła w seminarium
                  na temat "uczestnictwa osób cywilnych w obronie narodowej"
                  czy cos w tym rodzaju ...Temat całkiem na czasie kiedy co raz bardziej
                  redukuje się wydatki na wojsko ...
                  • sagittarius954 Re: Blog ... Dzien roboczy Victorii 21.11.13, 10:33
                    normalnie zaraz się w niej zakocham ....big_grinbig_grin
                    • pia.ed Re: Blog ... Dzien roboczy Victorii 21.11.13, 10:42
                      sagittarius954 napisał:
                      > normalnie zaraz się w niej zakocham ....big_grinbig_grin

Skąd u Ciebie taki sarkazm? Najpierw uważasz, ze dwór królewski to pasożyty,
                      a jak chcę pokazać, ze jednak pracują ... to tez źle???

• super.222 Re: Blog ... Dzien roboczy Victorii 21.11.13, 10:50
                        Pia.ed - z całym zrozumieniem dla Twojej fascynacji ...
                        Na załączonym zdjęciu ja nie widzę żeby pracowała.
                        Ona po prostu pozuje, w szpilkach. A w szpilkach
                        się nie pracuje, więc nie wmawiaj, że u Was jest inaczej
                        niż na całym świecie gdzie panuje monarchia. big_grin
                      • sagittarius954 Re: Blog ... Dzien roboczy Victorii 21.11.13, 10:57
                        Sarkazm ? Ależ pia , mnie nie obchodzi monarchia , ona jest kobietą w dodatku w moim typie , taka pyza , mmmmmm jak ja lubię pyzy , na szpilkach ..big_grin
                        • pia.ed Re: Blog ... Dzien roboczy Victorii 21.11.13, 11:33
                          sagittarius954 napisał:

> Sarkazm ? Ależ pia , mnie nie obchodzi monarchia, ona jest kobietą w dodatku w moim typie , taka pyza , mmmmmm jak ja lubię pyzy , na szpilkach ...

Buzie ma rzeczywiście pyzatą , ale gdybyś ja zobaczył w bikini
                          to nie ma nawet śladu tłuszczu ... tak jest wysportowana smile
                          Swego obecnego męża poznała w gym .... był jej osobistym trenerem.

• sagittarius954 Re: Blog ... Dzien roboczy Victorii 21.11.13, 12:11
                            Kurcze, pia , czy ja w ogóle mogę z Tobą rozmawiać ? big_grin
                            To Ty masz najlepsze wiadomości z pierwszej ręki .
                            • sagittarius954 Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 22.11.13, 10:04
                              jest ? Ili niet?
                              • pia.ed Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 22.11.13, 19:45
                                sagittarius954 napisał:
                                > jest ? Ili niet?

Leniuchować mogą w weekendy ... bo wtedy nie pracują.
                                Choc jeśli "Dzień Nobla" lub "Święto Narodowe" wypadnie w sobotę
                                albo w niedziele, to wtedy maja obowiązek reprezentacyjny.

• sagittarius954 Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 22.11.13, 22:03
                                  Są takie wątki i nicki, bez których te pierwsze nie miałyby takiego smaku i stwierdzam że jesteś takim Nickiem pia.siu , o ile mogę zmiękczyć twój nick . Dobrej nocy dla Ciebie i was maruderzy forumowi.big_grin
                                  • baska123 Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 22.11.13, 22:26
                                    Jutro sobota..... czekam w(na) innym wątku.
                                    • sagittarius954 Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 23.11.13, 07:43
                                      A z panią pani Basiu mam randkę po 18, dokładnie o osiemnastej trzydzieści pięć big_grin , będę na pewno.
                                      • pia.ed Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 23.11.13, 12:32
                                        sagittarius954 napisał:
                                        > A z panią pani Basiu mam randkę po 18, dokładnie o osiemnastej trzydzieści pięć
                                        > big_grin , będę na pewno.

Myślałam, ze jesteś statecznym ojcem z gromadką dzieci, a tu randki ...

• sagittarius954 Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 23.11.13, 13:16
                                          Gromadka dzieci to przesada, ale randka moja ogranicza się do złożenia postu a dalej... a dalej to już pani /Basia wie big_grin
                                          A i Ciebie pia zapraszam na tą samą randkę o tej godzinie big_grin
                                          • pia.ed Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 23.11.13, 13:18
                                            ZAPROŚ INNA PANIĄ Z TEGO FORUM ... UCIESZY SIĘ NA PEWNO! wink
                                            • pia.ed Przyjaciółki Madeleine na jej ślubie - kreacje 23.11.13, 13:27
                                              To tylko dla kobiet, wiec sagi proszę nie komentuj ...

bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/category/madeleines-forlovning/
                                            • sagittarius954 Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 23.11.13, 13:54
                                              Sytuacja jest jest taka :

Pani P - krzyczy
                                              Pani B prosi
                                              Pani S nie ma

a ja i tak o 18.35 wkleję następny odcinek mego opowiadania big_grinbig_grin do "wątku ploteczki urlopowe"

Mam nadzieję pia ,że to ci wyjaśnia wszystko a jeśli nie to poproś Basię niech ci ten post skasuje .big_grin
                                              • pia.ed Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 23.11.13, 14:23

...a ja i tak o 18.35 wkleję następny odcinek mego opowiadania big_grinbig_grin
                                                do "wątku ploteczki urlopowe" ...

Nigdy nie byłam na tym wątku ... ale wygląda na ciekawy.

forum.gazeta.pl/forum/w,37412,146413286,148078780,Odcinek_3_Niedziela_.html?wv.x=1

• pia.ed Baka, baka pepparkaka ... 13.12.13, 21:21
                                                  http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2013/12/Skarmavbild-2013-12-13-kl.-10.44.05.png

• sagittarius954 Re: Baka, baka pepparkaka ... 13.12.13, 21:24
                                                    ja tu widzę trzy babki big_grin
                                                  • pia.ed Re: Baka, baka pepparkaka ... 13.12.13, 22:13
                                                    https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2013/12/Skarmavbild-2013-12-13-kl.-10.43.28.png

Tu tez???
                                                  • sagittarius954 Re: Baka, baka pepparkaka ... 14.12.13, 10:25
                                                    No tak, to ja już nie jestem tu potrzebny .........tongue_out
                                                    Pia złośnica ? big_grinbig_grin
                                                  • pia.ed Re: Baka, baka pepparkaka ... 14.12.13, 12:48
                                                    sagittarius954 napisał:
                                                    > No tak, to ja już nie jestem tu potrzebny .........tongue_out

Jesteś, jesteś ... dzięki Tobie wiem, ze choć jedna osoba zagląda na blog królewski,
                                                    ale czy go interpretuje tak jakbym sobie życzyła, to już inna sprawa ...
                                                    Tak to już jest z mężczyznami ...

• baska123 Re: Baka, baka pepparkaka ... 14.12.13, 13:28
                                                    Pia.ed.
                                                    Ja zaglądam w ten wątek jak przez dziurkę od klucza.
                                                    Z ciekawości, bez komentowania.
                                                    Dziękuję i pozdrawiam- JaBaśka
                                                  • pia.ed Re: Baka, baka pepparkaka ... 14.12.13, 13:32
                                                    baska123 napisała:

> Pia.ed.
                                                    > Ja zaglądam w ten wątek jak przez dziurkę od klucza.

I to tez dobre ... bylebym nie wklejała niepotrzebnie ... wink

• sagittarius954 Re: Baka, baka pepparkaka ... 14.12.13, 15:22
                                                    Pia , zaobserwowałem i twoje wątki sa ciekawe , więc ...idź na całość sagi zawsze Tobie odpowie big_grin
                                                  • pia.ed Re: Baka, baka pepparkaka ... 14.12.13, 16:14
                                                    sagittarius954 napisał:
                                                    > Pia , zaobserwowałem i twoje wątki są ciekawe , więc ...idź na całość sagi zawsze Tobie odpowie big_grin

To trzymam Cie za słowo ...

Potrzebuje porady w sprawie językowej. Właśnie na innym forum przetłumaczyłam powiedzenie
                                                    "hoppar över lunchen" i nie mogłam znalezc zgrabnego odpowiednika tego po polsku. Dokladnie znaczy: Przeskakują nad lunchem, czyli inaczej Przeskakują lunch.
                                                    Tak jak ktoś dobry z matematyki przeskakuje pewne zadania i ćwiczenia, a czytelnik przeskakuje strony książki, bo go nie interesują ...

Przetłumaczyłam zgodnie z sensem zdania:nie jedzą lunchu, ale jestem pewna, ze wymyślisz cos bardziej oryginalnego.
                                                    Przepraszam, ze zboczyłam z tematu ... Jak się to Basi nie spodoba, możemy pisać gdzie indziej ... ale wydaje mi się, ze Basia na takie zboczenie nie zareaguje wyrzuceniem wpisu. ...

• sagittarius954 Re: Baka, baka pepparkaka ... 14.12.13, 16:25
                                                    Bez zastanowienia przychodzi mi do głowy cos takiego - Jak jemy obiad lub jakiekolwiek danie nie każdy ( właśnie kęsek ) smakuje i mając do wyboru nakładamy sobie na sztućce te najsmaczniejsze .
                                                    Do rzeczy :Na pewno ominąć co ? jaki kęsek ? nudny ? mdły( jak stronice nietrawionej książki) ....tak tak mdły i oczywiście kęsek
                                                    Czyli :
                                                    Ominąć mdły kęsek lub kąsek jak wolisz Ominąć mdły kęsek
                                                  • pia.ed Ominąć coś ... 14.12.13, 23:01
                                                    Widzę, ze Twoja inwencja twórcza nie ma granic, więc nie będziemy
                                                    zaśmiecać wlasciwego tematu.
                                                    Preferuję smaczny "kąsek" i duży "kęs" ... a także
                                                    zakończenie dyskusji na tym forum, bo są lepsze miejsca dla tych celów smile

• sagittarius954 Re: Ominąć coś ... 14.12.13, 23:03
                                                    A jakie ?
                                                  • pia.ed Re: Ominąć coś ... 14.12.13, 23:12

Wiem, ale nie powiem wink
                                                  • sagittarius954 Re: Ominąć coś ... 14.12.13, 23:16
                                                    Czyli koniecznie chcesz zelektryzować moją ciekawość big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • baska123 Re: Ominąć coś ... 14.12.13, 23:41
                                                    Oj mnie też ciekawią te lepsze miejsca.
                                                  • pia.ed Re: Ominąć coś ... 14.12.13, 23:53
                                                    Miałam ochotę kazać się pocić sagiemu do jutra w oczekiwaniu na moja odpowiedź, ale skoro TY także masz nie spać, to zdradzę gdzie jest miejsce, w którym chciałam zaproponować spotkanie: na forach językowych ...
                                                  • baska123 Re: Ominąć coś ... 14.12.13, 23:55
                                                    Pomyślę, a może?
                                                  • pia.ed Wkrotce urodziny krolowej 15.12.13, 00:37
                                                    Dnia 23 grudnia królowa Silvia kończy 70 lat, ale uroczystości z tej okazji
                                                    rozpoczynają się już 17 grudnia ... Oj, ja bym nie wytrzymała tyle dni ...

https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2013/12/Skarmavbild-2013-12-11-kl.-12.53.04.png
                                                  • sagittarius954 Re: Wkrotce urodziny krolowej 15.12.13, 14:16
                                                    Pia. powiedz, co osobiście znaczy dla Ciebie ta królowa , możesz zrobić małe podsumowanie swojego uczucia nie tylko do niej a może do całej monarchii ? big_grin
                                                  • baska123 Re: Wkrotce urodziny krolowej 20.12.13, 20:09
                                                    Sagi. Królowa jest tylko jedna. Jedną swoją masz Ty i jedną swoją ma Pia.
                                                    Ja królowej w moim ulu nie potrzebuję....już. Ul na wymarciu.
                                                    Stary Truteń mi wystarcza.
                                                    Wesołości Wam życzę.
                                                  • sagittarius954 Re: Wkrotce urodziny krolowej 20.12.13, 22:11
                                                    Nie wiem czy można porównywać monarchię do zwykłego życia szaraczka jakim my jesteśmy . Masz na myśli ul forumowy na wymarciu ? zatrudnij moderatora , niech ci przedstawi plan rozwoju forum , tematykę i ilość wątków otwieranych dziennie .zrób casting przeprowadź go i najlepszy według ciebie zrealizuj rękoma gościa który wygra według Ciebie No a jeśli miałaś inne ule na myśli to się nie wypowiadam .
                                                    Chociaż , z monarchią to jest ciągły problem od wieków , póki jest dobrze i kraj się rozwija , no to OK , ale niech no tylko przyjdzie kilka dziesięcioleci chudych od razu monarchia idzie w odstawkę .
                                                  • baska123 Re: Wkrotce urodziny krolowej 21.12.13, 15:39
                                                    Sagi. Co Tobie?
                                                    Mój ul, to mój dom. I nie wpuszczę żadnych moderujących.
                                                    Forum to zjadacz mojego czasu, ale go potrzebuję na tę chwilę.
                                                    A jak nie utrzyma się, to czniam, ja ze sobą się nie nudzę.
                                                    Nie ilość postów, lecz jakość-wartość intelektualna wpisu
                                                    stanowi dla mnie zasadniczy sens istnienia forum.
                                                    Nie zakładam, że wszyscy tutaj tylko śmiecą i wyrzucają z siebie "zło".
                                                    Na poważnym traktowaniu tekstów i ich autorów nie zawsze dobrze wychodzę.
                                                    Luz-blues też potrzebny.
                                                    Z resztą .... co ja Ci będę.... nie od wczoraj tutaj obcujemy, swoje wiemy.
                                                  • sagittarius954 Re: Wkrotce urodziny krolowej 21.12.13, 18:51
                                                    No tym bardziej nie mogę komentować twojego ula , no co ty Baśka big_grin No i ile kryje się dwuznaczności w tych ulach big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                                    Ja też się nie nudzę i moja żona jest oburzona że ja się nie nudzę big_grin Ale kobiety to tak mają , nie ścierpią czyjegoś szczęścia .big_grinbig_grin
                                                  • baska123 Re: Wkrotce urodziny krolowej 21.12.13, 18:59
                                                    Sagiiiiii.Ufff
                                                    No i nie rozumiem prawda? tego oburzenia nie kumam. Bo.
                                                    Ja inaczej, ja kocham ludzi szczęśliwych, szalonych, kochających ludzi, życie, promyk słońca
                                                    i deszczyk na parapecie .....
                                                    Malkontentom mówię wont stąd.
                                                  • sagittarius954 Re: Wkrotce urodziny krolowej 21.12.13, 19:22
                                                    Jesteś dzisiaj cos podekscytowana ? Ominęło mnie cos ?
                                                    Jestem malkontentem w dziedzinie polityki i kilku innych i nie widze powodu dla ktorego miałbym być szczęśliwy i zadowolony , jeśli takie twoje życzenie ... to nie ma sprawy . smile
                                                  • baska123 Re: Wkrotce urodziny krolowej 21.12.13, 19:58
                                                    Sagi. Żadna u mnie ekscytacja, jeśli już, to zadowolenie z ruchu na Forum.
                                                    Chociaż przyczyna ruchu nie bardzo budująca, jak zwykle szumi, szumi ta sama "S"
                                                    Jak przeczyta? Będzie szumieć.
                                                    A ty coś, jakoś wszystko do siebie odnosisz. Ja piszę do Ciebie, nie o Tobie.
                                                    Raczej są to donosy na....inne(ych), plotkuję, oczerniam.....nawet.
                                                    Jak Cię uznam za nieszczęśliwego, to zapytam o przyczynę i ....nie wiem co, ale coś tam.
                                                    Mnie aktualny stan polityki nie dołuje a za chwilę ulubionego Niesiołka w "1"posłucham.
                                                    Pozdrawiam-JaBaśka
                                                  • sagittarius954 Re: Ominąć coś ... 15.12.13, 09:25
                                                    Kobito a myslíte si, že vím, jazyk
                                                    myslíte, že jste mi zavolat pocení
                                                    voyeurs gonbidatzen duzu hiztegira

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                                    Ale to też dobra zabawa , że też wcześniej na to nie wpadłem tongue_outtongue_outtongue_out
                                  • pia.ed Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 22.11.13, 22:42
                                    sagittarius954 napisał:
                                    > Są takie wątki i nicki, bez których te pierwsze nie miałyby takiego smaku
                                    i stwierdzam że jesteś takim Nickiem pia.siu ...

Zgaduję, ze to rodzaj pochwały wink
                                    No cóż, piszę (i mowię!!!) zawsze to co myślę ... Nie wszystkim to sie podoba,
                                    ale taka już jestem, i "takiej to wszystko jedno".

Nie zapominajcie oglądać bloga.
                                    W tej chwili na pierwszym miejscu są zdjęcia z wizyty holenderskiej pary królewskiej na Jamajce.
                                    Pod spodem zdjęcia z zeszłorocznego obiadu/kolacji z okazji rozdania nagród Nobla.

ę
                                    • sagittarius954 Re: Blog ... Dzien lenistwa Victorii??? 23.11.13, 07:42
                                      Nie zgaduj bądź tego pewna .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka